mm0123 30.03.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Rozumiem Ciebie i jak najbardziej się zgadzam. Nie mniej jednak ze względu na specyfikę pracy jaką wykonuję bardzo ważne i najistotniejsze dla mnie to koszt eksploatacyjny. O inwestycji też pisałem, że gaz tańszy. Moim zdaniem przy zapotrzebowaniu 5200kwh/rok PC to pomyłka... ale Twoje pieniądze. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341599-Pompy-ciep%C5%82a-wady!!! Zanim podejmiesz decyzje przegladnij jeszcze powyższy watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.03.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Moim zdaniem przy zapotrzebowaniu 5200kwh/rok PC to pomyłka... ale Twoje pieniądze. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341599-Pompy-ciep%C5%82a-wady!!! Zanim podejmiesz decyzje przegladnij jeszcze powyższy watek. Dzięki, temat czytam właśnie, dodam tylko, że dla mnie istotnym jest koszt eksploatacyjny. Bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.03.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Tani kwh to chyba jedyny plus PC. Urzadzenie to ma wiecej minusow. Byl tu gdzies na forum temat rzeka o tym... ale co chwile pojawiaja sie nowe i jak zwykle trzeba prostować 'opinie' pseudo użytkowników...(sprzedawcow/instalatorow...ala Artek) Wymienisz te wady czy minusy ? Przez 5 lat uzytkowania pompy w dalszym ciągu ich nie dostrzegam. Podpowiedz Zaletą nie jest tania kWh bo to może mieć każdy,zaletą jest zmniejszenie zużycia energii jaką dom potrzebuje do ogrzania 3 krotnie. Przez 5 lat zuzylem na c.o+cwu 17000kWh,gdybym grzal prądem czy gazem zuzylbym ok.51000kWh. Czyli "oszczedzilem" ok.34000kWh przez te 5 lat. Edytowane 30 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.03.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dzięki, temat czytam właśnie, dodam tylko, że dla mnie istotnym jest koszt eksploatacyjny. Bardzo ważne. To daj PV i kable. Eksploatacja darmowa, żadnej konserwacji, przeglądów i wymiany urządzeń. Inwestycyjnie koszmar, ekonomicznie nieopłacalne. Ale koszty eksploatacji okrągłe 0zł. No, w najgorszym wypadku termostat padnie za 150zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.03.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341599-Pompy-ciep%C5%82a-wady!!! Zanim podejmiesz decyzje przegladnij jeszcze powyższy watek. Ten taki dźwięk agregatu i lanie się wody to normalne? Jeśli tak, to u mnie na osiedlu by to nie przeszło, mam sąsiadkę z PiSu której siłowniki od bramy przeszkadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek 30.03.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Tani kwh to chyba jedyny plus PC. Urzadzenie to ma wiecej minusow. Byl tu gdzies na forum temat rzeka o tym... ale co chwile pojawiaja sie nowe i jak zwykle trzeba prostować 'opinie' pseudo użytkowników...(sprzedawcow/instalatorow...ala Artek) No to niestety poczułem się wywołany do tablicy skoro używasz mojego nicka i szczerze mam nadzieję że użyłeś zdrobnienia od innego uzytkownika forum o podobnej nazwie. Ze swej strony mogę się wypowiadać jako uzytkownik PC i z moich faktur i rozliczeń za energię elektryczna wychodzi że za 1 kWh prądu płacę średnio ze wszystkimi opłatami ok. 0,34 PLN (w taryfie G13) a przy średnim COP ok. 3,0 daje to ok. 0,11 PLN/kWh ciepła. O czym juz wcześniej oczywiście pisałem w innym wątku. A już na pewno nie jestem ani instalatorem ani tym bardziej sprzedawcą PC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.03.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Witom Dyskusja tylko o koszcie kWh mija się z celem przy PC. Bo największym minusem PC jest koszt urządzenia. Trzeba policzyć ładne kilkanaście tysięcy co ok. 15 lat vs jakieś 3-4K co 8lat. I to powoduje, że różnice w kosztach robią się niewielkie - a przy gazie można oszczędzić na akumulacyjności budując dom. A to ciekawe co piszesz , bo nasi forumowi pompiarze twierdzą że pompa to i 40 lat pociągnie. Znam nawet jednego , który takie 15 letnie sprowadza przez Bałtyk na handel. Wymienisz te wady czy minusy ? Przez 5 lat uzytkowania pompy w dalszym ciągu ich nie dostrzegam. Podpowiedz Zaletą nie jest tania kWh bo to może mieć każdy,zaletą jest zmniejszenie zużycia energii jaką dom potrzebuje do ogrzania 3 krotnie. Przez 5 lat zuzylem na c.o+cwu 17000kWh,gdybym grzal prądem czy gazem zuzylbym ok.51000kWh. Czyli "oszczedzilem" ok.34000kWh przez te 5 lat. O matko , ale ty kulejesz . Jak mogłeś zaoszczędzić skoro 20 tys wydałeś na pompe. Jeśli nawet te 34000 kWh przemnożysz przez swoją magiczną średnią to i tak długo długo jeszcze szukać końca. No to niestety poczułem się wywołany do tablicy skoro używasz mojego nicka i szczerze mam nadzieję że użyłeś zdrobnienia od innego uzytkownika forum o podobnej nazwie. Ze swej strony mogę się wypowiadać jako uzytkownik PC i z moich faktur i rozliczeń za energię elektryczna wychodzi że za 1 kWh prądu płacę średnio ze wszystkimi opłatami ok. 0,34 PLN (w taryfie G13) a przy średnim COP ok. 3,0 daje to ok. 0,11 PLN/kWh ciepła. O czym juz wcześniej oczywiście pisałem w innym wątku. A już na pewno nie jestem ani instalatorem ani tym bardziej sprzedawcą PC. Pozdrawiam Kolejny artysta , który wylicza magiczną średnią stawkę za energię w oparciu o to ile mu pompa w nocy pobrała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.03.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) O matko , ale ty kulejesz . Jak mogłeś zaoszczędzić skoro 20 tys wydałeś na pompe. Jeśli nawet te 34000 kWh przemnożysz przez swoją magiczną średnią to i tak długo długo jeszcze szukać końca. Nie po raz pierwszy pokazujesz,że jesteś dno z matematyki... Ogrzewanie prądem to koszt instalacji 5000zl,pompy 20000zl. Różnica 15000zl. Prądem grzalbym również w tańszej taryfie czyli obecne 17000kWh to koszt 5100zl,prądem 17000kWh*3=51000kWh*0,3=15300zl. Różnica 10200zl Czyli ? Koszt instalacji gazu to 12000zl. Różnica 8tys.zl. 17000kWh to 5100zl,51000kWh to 11000zl. 11000zl-5100zl=5900zl. Czyli ? Czyli jak widać i ogrzewanie prądem jest tańsze niż gazem ziemnym .. Edytowane 30 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek 30.03.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Kolejny artysta , który wylicza magiczną średnią stawkę za energię w oparciu o to ile mu pompa w nocy pobrała. Jednak nie na darmo mówią że głupich nie sieją a sami się rodzą. Gdzie tu "magia"! Rachunek brutto z całej faktury za całą energię zużytą w domu i podzielony przez wszystkie kWh zużytej energii daje takie wyniki, bez żadnych szacunków, przeliczników itp. prosta matematyka z klas początkowych szkoły podstawowej. Czyste fakty chyba w oczy kolą, nie wiem czy to z jakichś problemów osobistych, frustracji czy innych czynników chorobowych ale po co ta cała nagonka i podważanie czyichś doświadczeń. Staram się podać same fakty aby ktoś mógł jeżeli zechce wykorzystać to do swoich celów, co sam wielokrotnie czyniłem czytając o doświadczeniach innych. Jak widać zaskutkowało to system który okazał się być bardzo ekonomiczny w użytkowaniu a przez niektórych jak widać został wręcz uznany za "magiczny" - hmmmm....ale to w zasadzie chyba komplement więc tyle tym temacie. Aż się zastanawiam czym się zajmują moderatorzy FM - bo mam wrażenie że tylko szukaniem krpytoreklam, a może jednak powinni zwrócić większą uwagę na internetowych troli przez których chociażby bieżący wątek pałen jest niemerytorycznych uwag kierowanych "ad personam", a nie wnoszących nic do przedmiotu omawianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.03.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Nie po raz pierwszy pokazujesz,że jesteś dno z matematyki... Ogrzewanie prądem to koszt instalacji 5000zl,pompy 20000zl. Różnica 15000zl. Prądem grzalbym również w tańszej taryfie czyli obecne 17000kWh to koszt 5100zl,prądem 17000kWh*3=51000kWh*0,3=15300zl. Różnica 10200zl Czyli ? Koszt instalacji gazu to 12000zl. Różnica 8tys.zl. 17000kWh to 5100zl,51000kWh to 11000zl. 11000zl-5100zl=5900zl. Czyli ? Czyli jak widać i ogrzewanie prądem jest tańsze niż gazem ziemnym .. Twoje wyliczenia kompletnie mnie nie interesują, nie raz już pokazałeś jak naciągane jest to wszystko. Chcesz się wykazać z matmy ? Podaj mi te dwie liczby o które wczoraj pytałem. Tylko nie ściemniaj znowu. Rachunek brutto z całej faktury za całą energię zużytą w domu i podzielony przez wszystkie kWh zużytej energii daje takie wyniki, bez żadnych szacunków, przeliczników itp. prosta matematyka z klas początkowych szkoły podstawowej. Zrozum jedno , to że podasz magiczną średnio dla następnego kto to przeczyta nic nie wniesie. Chyba że jest Twojego pokroju. Chcesz policzyć ? To weź drugiego Artka tego 72 i może razem coś wykalkulujecie. Policz ile kosztuje 1kWh w drogich godzinach a ile w tanich (cena ze wszystkimi opłatami dodatkowymi) Jest Was dwóch , może ogarniecie temat. Jeśli podacie jakieś rozsądne wyniki , to następny czytający policzy . Aha w drogiej tyle a w taniej tyle. Czyli jeśli pompa pracuje z mocą X przez czas Y zużyje Z energii. A jeśli walicie jakieś magiczne średnie to tylko wprowadzacie ludzi w błąd. Później ten 72 robi jakieś naciągane wyliczenia w oparciu o szacunki albo magiczne średnie. Edytowane 30 Marca 2018 przez lolson28 po prostu nie mogłem tego nie napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.03.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Twoje wyliczenia kompletnie mnie nie interesują, nie raz już pokazałeś jak naciągane jest to wszystko. Chcesz się wykazać z matmy ? Podaj mi te dwie liczby o które wczoraj pytałem. Tylko nie ściemniaj znowu. . I to razy cena kWh,która widnieje na fakturze jako "pozaszczytowa". Na czerwono Ci zakreslilem dla ulatwienia... Będą to Twoje wyliczenia Edytowane 30 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.03.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Ta cena nie zawiera wszystkich dodatkowych opłat. Na czerwono to Ty zakreśliłeś kilka pozycji. Ty po prostu nie potrafisz tego obliczyć !!!! Zaraz się zacznie wyzywanie Edytowane 30 Marca 2018 przez lolson28 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 lolson, rycerzu.... Daj już spokój. Przecież ze trzy razy widziałem, jak ludzie podawali tu to, o co pytasz, albo dane, by sobie to policzysz, a Ty dalej męczysz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.03.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Ta cena nie zawiera wszystkich dodatkowych opłat. Na czerwono to Ty zakreśliłeś kilka pozycji. Ty po prostu nie potrafisz tego obliczyć !!!! A czego na tej fakturze nie ma ? Dodatkowej opłaty za głupotę trolli na forum ? Widocznie Tauron wziął tą dodatkową opłatę na siebie bo żadnej innej faktury nie dostaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.03.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 lolson, rycerzu.... Daj już spokój. Przecież ze trzy razy widziałem, jak ludzie podawali tu to, o co pytasz, albo dane, by sobie to policzysz, a Ty dalej męczysz.... Skoro tak piszesz , to odpuszczę. Ale Artek i Artek 72 nie podali A czego na tej fakturze nie ma ? Dodatkowej opłaty za głupotę trolli na forum ? Widocznie Tauron wziął tą dodatkową opłatę na siebie bo żadnej innej faktury nie dostaje... Ach ten Tauron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dyskusja o niczym cop1 tak cop3-4 tak. Nie dla gazu w jakichkolwiek domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dyskusja o niczym cop1 tak cop3-4 tak. Nie dla gazu w jakichkolwiek domach Idź wyrzucić popiół przed Świętami. I palnik wyczyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nigdy palnika nie czyściłem. A zasyp i popiół wypada 5 kwietnia A Ty pilnuj przeglądu bo chałupa Ci w kosmos poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nigdy palnika nie czyściłem. A zasyp i popiół wypada 5 kwietnia A ty pilnuj przeglądu bo chałupa Ci w kosmos poleci Na przegląd zapraszam pana serwisanta w październiku. O ile wiem, to częściej wybuchają butle z gazem, których używasz, niż kotły kondensacyjne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Na przegląd zapraszam pana serwisanta w październiku. O ile wiem, to częściej wybuchają butle z gazem, których używasz, niż kotły kondensacyjne.... Tylko ja będę z niej korzystał ok roku a Ty?? Ile pan serwisant weźmie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts