Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Skoro tak piszesz , to odpuszczę.

Ale Artek i Artek 72 nie podali :rotfl:

Ach ten Tauron :)

Więc dla spokoju sumienia i dla rozwiania wątpliwości które mógł zasiać w kimś lolson28 podam tak że już prościej nie mogę, a sprawę mam bardziej skomplikowaną gdyż mam taryfę G13 i nie wiem czylolson28 ogarniesz 3 taryfy jak z dwoma był problem.

Okres rozliczenia: 05.10.2017-08.03.2018

Ceny brutto za kWh na fakturze są inne za 2017 i nowe od 2018 (różnice w tysięcznych po przecinku, praktycznie pomijalne i w tym roku bez opłaty OZE)

Więc podaję najnowsze:

Szczyt przedpołudniowy: 0,5002

Szczyt popołudniowy: 0,7895

Pozostałe godziny: 0,2673

Sumaryczne zużycie: 5141 kWh

Szczyt przedpołudniowy: 503 kWh

Szczyt popołudniowy: 421 kWh

Pozostałe godziny: 4217 kWh

Koszty pozostałe (abonamenty, przejściowe, dystrybucyjne)

rozliczane miesięcznie w ciągu tych 5 m-cy - 87,80 brutto

więc 17,56 brutto za 1 m-c

Kwota brutto do zapłaty (nie prognoza tylko rozliczenie) - 1809,34

Stąd: 1809,34 PLN / 5141 kWh zużyte = 0,3519 PLN/kWh średnio

COP pompy w okresie zimowym ok. 3 daje 0,1173 /kWh ciepła

I w podsumowaniu:

koszty wraz z prądem bytowym który je podnosi bo oczywistym jest (chociaż nie dla wszystkich na forum) że życie rodzinne a wraz z tym konsumpcja energii odbywa się w tygodniu głównie w najdroższej taryfie, co z kolei równoważy najtańsza taryfa przez całe weekendy i święta. Więc jakby odjąć koszt prądu bytowe to koszt kWh tylko do grzania CO i CWU byłyby jeszcze niższe, choć zapewne byłyby to kwoty +- 0,01 PLN /kWh więc zapewne nie aż tak istotne (chociaż są i tacy dla których różnica w rachunku za te 5 m-cy rzędu 50 PLN robi dużą różnicę).

Sądzę że bardziej szczegółowo nie da się już podać "magicznych" wg lolson28 parametrów.

Wszystko jest na załączonej fakturze - a dla "mało" zorientowanych uwaga: kwoty za kWh i opłaty stałe są netto i trzeba dodać 23% VAT - co zresztą uwzględniłem w wyliczeniach.

Czy można jeszcze coś podać? - ja już za bardzo nie wiem co.

Może to już będzie koniec - chociaż wątpię :(

Pozdrawiam ciepło

faktura skan.jpg

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszam fotohobby ale muszę .

Więc podaję najnowsze:

Szczyt przedpołudniowy: 0,5002

Szczyt popołudniowy: 0,7895

Pozostałe godziny: 0,2673

Koszty pozostałe (abonamenty, przejściowe, dystrybucyjne)

rozliczane miesięcznie w ciągu tych 5 m-cy - 87,80 brutto

więc 17,56 brutto za 1 m-c

Artek jaja sobie robisz ? Od 2 dni trąbię a Ty nadal swoje. Czy wszystkie Artki są takie udane ? Musisz wkomponować koszty pozostałe do całej reszty i podać mi stawki zawierające koszta pozostałe . Czy rozumiesz ? Potrafisz ? Będzie Ci deko trudniej jak sam stwierdziłeś bo masz G13 .

Kwota brutto do zapłaty (nie prognoza tylko rozliczenie) - 1809,34

Stąd: 1809,34 PLN / 5141 kWh zużyte = 0,3519 PLN/kWh średnio

COP pompy w okresie zimowym ok. 3 daje 0,1173 /kWh ciepła

Jak możesz mącić w taki sposób. Ludzie czytają . Jak możesz podać 0,1173 /kWh ciepła skoro na tą liczbę składa się prąd bytowy. Czy Ty naprawdę nie potrafisz tego pojąć ? Czy może 72 Cię nasłał jako wyższy liczbą ?

Ja pier...

A co do butli to jest zakręcana jak nikogo niema albo nanoc do tego czujnik LPG.

Ale co "pier..." ? Nie jęcz tylko, że to majątek :)

Zakręcana :) Trzy lata z taką bombą....

Kulibob weź idź do lekarza jakiegoś :) bo 200 zł w skali roku to nie są duże pieniądze :) chyba, że dla chorobliwego skąpca .

Bingo.

Kulibob weź idź do lekarza jakiegoś :) bo 200 zł w skali roku to nie są duże pieniądze :) chyba, że dla chorobliwego skąpca .

Ta 200 tu 200 tam. Tu na wodzie tam na prądzie do tego niektóry mają drogie trawniki :) i marnują żarcie

Przegląd za 200zł to dużo kolejny powód aby olać gaz

Starczy na dziś ide wziąć prysznic z przepływem 4l/min:) ba jeszcze zakręcam w trakcie mycia

Edytowane przez kulibob

Niech wezmie z soba lolka.... razem moze dostana znizke na wizyte a lekarstwami sie podziela ;)

Przeglad PC ( jak ktos chce ) to tez <1:- / dzien

Co za duo... jeden nagle neguje gaz przed PC( ktore tak krytykowal) bo najlepszy jest jednak eko wegiel........

wegiel jest lepszy od gazu i bez żadnych eko pierdół

Jak możesz mącić w taki sposób. Ludzie czytają . Jak możesz podać 0,1173 /kWh ciepła skoro na tą liczbę składa się prąd bytowy. Czy Ty naprawdę nie potrafisz tego pojąć ? Czy może 72 Cię nasłał jako wyższy liczbą ?

No to poczytaj ze zrozumieniem że służy to do porównania z kosztami ogrzewania gazem ziemnym. Taki jest temat wątku o którym już chyba zapomniałeś. Ja podając taki koszt piszę że po odjęciu kosztów prądu bytowego byłby to jeszcze mniejszy koszt kWh ciepła (o ile? nie jestem w tej chwili dokładnie tego powiedzieć więc nie podaję). Niemniej jednak moim (a i zapewne większości użytkowników) celem udzielania się na forum jest chęć podzielenia się doświadczeniem z użytkownikami stojącymi przed tak ważnymi wyborami. Reasumując uważam że nawet podawane przeze mnie koszty 0,1173 /kWh mogą dać jakiś obraz porównania kosztów w omawianym temacie. Celowo podaję takie dane gdyż w rzeczywistości mogą być jeszcze lepsze (po odjęciu prądu bytowego sądzę że mogą być na poziomie nawet 0,10 pln / kWh - tylko że to tylko zdroworozsądkowe przypuszczenia a wartość 0,1173/kWh to z całą pewnością maksymalne koszty jakie ponoszę). Piszę to w zasadzie tylko dlatego pojawiają się często bardzo nieprawdziwe porównania kosztów gdzie w przybliżeniu gaz to koszt 0,20 / kWh i PC to też ok. 0,20 / kWh a to z cała pewnością nieprawda.

Jednak kto zechce to wykorzysta to dla swoich celów i swojego wyboru systemu grzewczego.Sam tak zrobiłem, nie żałuję i ciesze się niskimi rachunkami i wysokim komfortem.

Za mimo wszystko zaśmiecanie forum przepraszam innych użytkowników i obiecuję że forumowego TROLA już nie będę karmił w tym wątku.

Pozdrawiam i życzę wszystkim (nawet Trolowi) Spokojnych Świąt.

Musisz wkomponować koszty pozostałe do całej reszty i podać mi stawki zawierające koszta pozostałe .

Miałem się nie odzywać, ale pewnie jakieś "bocianki" czytają...

Ergo:

W zeszłym roku (obliczeniowym, luty 2017 - luty 2018 ) zużyłem 10.100 kWh.

To jest tyle ile pokazał licznik. To są WSZYSTKIE zużyte przez dom kWh.

Zapłaciłem za to 4300 zł. (zaokrąglam w górę). Tyle musiałem wyjąć z kieszeni. W tym są ABSOLUTNIE WSZYSTKIE składniki opłaty, bo PGE by mi ich nie podarował i musiałem za nie zapłacić.

4300 zł. podzielić na 10.100 kWh = 0,42 zł/kwh.

Mam g12W.

Jeżeli to nadal nie jest jasne, to mogę przejść na staropolski, a jak się uprzesz to i rymy jakieś złożę.

Ale na końcu i tak będzie 0,42 zł/kWh.