artek 30.03.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Skoro tak piszesz , to odpuszczę. Ale Artek i Artek 72 nie podali Ach ten Tauron Więc dla spokoju sumienia i dla rozwiania wątpliwości które mógł zasiać w kimś lolson28 podam tak że już prościej nie mogę, a sprawę mam bardziej skomplikowaną gdyż mam taryfę G13 i nie wiem czylolson28 ogarniesz 3 taryfy jak z dwoma był problem. Okres rozliczenia: 05.10.2017-08.03.2018 Ceny brutto za kWh na fakturze są inne za 2017 i nowe od 2018 (różnice w tysięcznych po przecinku, praktycznie pomijalne i w tym roku bez opłaty OZE) Więc podaję najnowsze: Szczyt przedpołudniowy: 0,5002 Szczyt popołudniowy: 0,7895 Pozostałe godziny: 0,2673 Sumaryczne zużycie: 5141 kWh Szczyt przedpołudniowy: 503 kWh Szczyt popołudniowy: 421 kWh Pozostałe godziny: 4217 kWh Koszty pozostałe (abonamenty, przejściowe, dystrybucyjne) rozliczane miesięcznie w ciągu tych 5 m-cy - 87,80 brutto więc 17,56 brutto za 1 m-c Kwota brutto do zapłaty (nie prognoza tylko rozliczenie) - 1809,34 Stąd: 1809,34 PLN / 5141 kWh zużyte = 0,3519 PLN/kWh średnio COP pompy w okresie zimowym ok. 3 daje 0,1173 /kWh ciepła I w podsumowaniu: koszty wraz z prądem bytowym który je podnosi bo oczywistym jest (chociaż nie dla wszystkich na forum) że życie rodzinne a wraz z tym konsumpcja energii odbywa się w tygodniu głównie w najdroższej taryfie, co z kolei równoważy najtańsza taryfa przez całe weekendy i święta. Więc jakby odjąć koszt prądu bytowe to koszt kWh tylko do grzania CO i CWU byłyby jeszcze niższe, choć zapewne byłyby to kwoty +- 0,01 PLN /kWh więc zapewne nie aż tak istotne (chociaż są i tacy dla których różnica w rachunku za te 5 m-cy rzędu 50 PLN robi dużą różnicę). Sądzę że bardziej szczegółowo nie da się już podać "magicznych" wg lolson28 parametrów. Wszystko jest na załączonej fakturze - a dla "mało" zorientowanych uwaga: kwoty za kWh i opłaty stałe są netto i trzeba dodać 23% VAT - co zresztą uwzględniłem w wyliczeniach. Czy można jeszcze coś podać? - ja już za bardzo nie wiem co. Może to już będzie koniec - chociaż wątpię Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Tylko ja będę z niej korzystał ok roku a Ty?? Ile pan serwisant weźmie?? To przez te arę lat masz większe ryzyko eksplozji, niż ja przez kilkadziesiąt A serwisant za swoją pracę 180-220zł. Niewielka cena za spokój i czyste ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 A serwisant za swoją pracę 180-220zł. . Ja pier... A co do butli to jest zakręcana jak nikogo niema albo nanoc do tego czujnik LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.03.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Przepraszam fotohobby ale muszę . Więc podaję najnowsze: Szczyt przedpołudniowy: 0,5002 Szczyt popołudniowy: 0,7895 Pozostałe godziny: 0,2673 Koszty pozostałe (abonamenty, przejściowe, dystrybucyjne) rozliczane miesięcznie w ciągu tych 5 m-cy - 87,80 brutto więc 17,56 brutto za 1 m-c Artek jaja sobie robisz ? Od 2 dni trąbię a Ty nadal swoje. Czy wszystkie Artki są takie udane ? Musisz wkomponować koszty pozostałe do całej reszty i podać mi stawki zawierające koszta pozostałe . Czy rozumiesz ? Potrafisz ? Będzie Ci deko trudniej jak sam stwierdziłeś bo masz G13 . Kwota brutto do zapłaty (nie prognoza tylko rozliczenie) - 1809,34 Stąd: 1809,34 PLN / 5141 kWh zużyte = 0,3519 PLN/kWh średnio COP pompy w okresie zimowym ok. 3 daje 0,1173 /kWh ciepła Jak możesz mącić w taki sposób. Ludzie czytają . Jak możesz podać 0,1173 /kWh ciepła skoro na tą liczbę składa się prąd bytowy. Czy Ty naprawdę nie potrafisz tego pojąć ? Czy może 72 Cię nasłał jako wyższy liczbą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.03.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Kulibob weź idź do lekarza jakiegoś bo 200 zł w skali roku to nie są duże pieniądze chyba, że dla chorobliwego skąpca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Ja pier... A co do butli to jest zakręcana jak nikogo niema albo nanoc do tego czujnik LPG. Ale co "pier..." ? Nie jęcz tylko, że to majątek Zakręcana Trzy lata z taką bombą.... Kulibob weź idź do lekarza jakiegoś bo 200 zł w skali roku to nie są duże pieniądze chyba, że dla chorobliwego skąpca . Bingo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.03.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Przestańcie karmić trola. Od kilku osób polonista dostał wszystkie niezbędne dane. Jak mu do czegoś to potrzebne to niech sobie liczy po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Słuszna uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Kulibob weź idź do lekarza jakiegoś bo 200 zł w skali roku to nie są duże pieniądze chyba, że dla chorobliwego skąpca . Ta 200 tu 200 tam. Tu na wodzie tam na prądzie do tego niektóry mają drogie trawniki i marnują żarcie Przegląd za 200zł to dużo kolejny powód aby olać gaz Starczy na dziś ide wziąć prysznic z przepływem 4l/min:) ba jeszcze zakręcam w trakcie mycia Edytowane 30 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niech wezmie z soba lolka.... razem moze dostana znizke na wizyte a lekarstwami sie podziela Przeglad PC ( jak ktos chce ) to tez <1:- / dzien Co za duo... jeden nagle neguje gaz przed PC( ktore tak krytykowal) bo najlepszy jest jednak eko wegiel........ wegiel jest lepszy od gazu i bez żadnych eko pierdół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.03.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nigdy palnika nie czyściłem. A zasyp i popiół wypada 5 kwietnia A Ty pilnuj przeglądu bo chałupa Ci w kosmos poleci Ale chyba ...w palnik dałeś, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Ale chyba ...w palnik dałeś, nie? Nie piję od kilku lat. Kominkowy Królu obniżający nagle temperaturę i twierdzący że to komfort. Nie dla gazu w nowych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.03.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 kocioł nie dwa kominy co roku za 120-150zł bardziej dla ubezpieczyciela robię tak co dwa lata by można dla spokojności. PC jest lepsza teraz kotła bym, nie założy wpakowałbym zwykła grzałkę do bojlera robiącego za kocioł i sru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 ...i zacząłby nam wmawiać, że 20.5C to jest to. Bo by nie zdzierżył "pikania" licznika przy 22.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.03.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie piję od kilku lat. Kominkowy Królu obniżający nagle temperaturę i twierdzący że to komfort. Nie dla gazu w nowych domach Nie dla nowych domów! A rodzinie twojej współczuję. Mimo wszystko Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek 30.03.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jak możesz mącić w taki sposób. Ludzie czytają . Jak możesz podać 0,1173 /kWh ciepła skoro na tą liczbę składa się prąd bytowy. Czy Ty naprawdę nie potrafisz tego pojąć ? Czy może 72 Cię nasłał jako wyższy liczbą ? No to poczytaj ze zrozumieniem że służy to do porównania z kosztami ogrzewania gazem ziemnym. Taki jest temat wątku o którym już chyba zapomniałeś. Ja podając taki koszt piszę że po odjęciu kosztów prądu bytowego byłby to jeszcze mniejszy koszt kWh ciepła (o ile? nie jestem w tej chwili dokładnie tego powiedzieć więc nie podaję). Niemniej jednak moim (a i zapewne większości użytkowników) celem udzielania się na forum jest chęć podzielenia się doświadczeniem z użytkownikami stojącymi przed tak ważnymi wyborami. Reasumując uważam że nawet podawane przeze mnie koszty 0,1173 /kWh mogą dać jakiś obraz porównania kosztów w omawianym temacie. Celowo podaję takie dane gdyż w rzeczywistości mogą być jeszcze lepsze (po odjęciu prądu bytowego sądzę że mogą być na poziomie nawet 0,10 pln / kWh - tylko że to tylko zdroworozsądkowe przypuszczenia a wartość 0,1173/kWh to z całą pewnością maksymalne koszty jakie ponoszę). Piszę to w zasadzie tylko dlatego pojawiają się często bardzo nieprawdziwe porównania kosztów gdzie w przybliżeniu gaz to koszt 0,20 / kWh i PC to też ok. 0,20 / kWh a to z cała pewnością nieprawda. Jednak kto zechce to wykorzysta to dla swoich celów i swojego wyboru systemu grzewczego.Sam tak zrobiłem, nie żałuję i ciesze się niskimi rachunkami i wysokim komfortem. Za mimo wszystko zaśmiecanie forum przepraszam innych użytkowników i obiecuję że forumowego TROLA już nie będę karmił w tym wątku. Pozdrawiam i życzę wszystkim (nawet Trolowi) Spokojnych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 30.03.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Musisz wkomponować koszty pozostałe do całej reszty i podać mi stawki zawierające koszta pozostałe . Miałem się nie odzywać, ale pewnie jakieś "bocianki" czytają... Ergo: W zeszłym roku (obliczeniowym, luty 2017 - luty 2018 ) zużyłem 10.100 kWh. To jest tyle ile pokazał licznik. To są WSZYSTKIE zużyte przez dom kWh. Zapłaciłem za to 4300 zł. (zaokrąglam w górę). Tyle musiałem wyjąć z kieszeni. W tym są ABSOLUTNIE WSZYSTKIE składniki opłaty, bo PGE by mi ich nie podarował i musiałem za nie zapłacić. 4300 zł. podzielić na 10.100 kWh = 0,42 zł/kwh. Mam g12W. Jeżeli to nadal nie jest jasne, to mogę przejść na staropolski, a jak się uprzesz to i rymy jakieś złożę. Ale na końcu i tak będzie 0,42 zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.03.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Czyli nie potrafisz policzyć ? Artek ? To że pierzesz i zmywasz w tanich godzinach powoduje zawyżenie kosztów 1kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 30.03.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 4300 zł. podzielić na 10.100 kWh = 0,42 zł/kwh. Mam g12W. Ile wynosi 1 kWh w drogich godzinach a ile w tanich w stosunku do tego co napisałeś powyżej ? Kolejny ynteligent z magiczną średnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts