Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Nie dla nowych domów! A rodzinie twojej współczuję. Mimo wszystko Wesołych Świąt.

Na wzajem Wesołych

1. 150... duuuzo

2. Powaznie? A kiedy ci sie zwroci?

Nie jest za darmo to drogo.:)Dużo za wejście na dach wyczyszczenie dwóch rur i wystawienei papierka.

Co zwróci?

Jak u Was marzec z ogrzewaniem bo umnie coś drogo chyba zimniejszy od pozostałych(aż drugi:)

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Branie do porównania ceny kWh razem z narzutem prowadzi na manowce. Powiedzmy, że wyjdzie 62gr/kWh. Jak zaoszczędzę 1000kWh to wcale nie zapłacę 620zł mniej. Gdy dane medium służy wyłącznie ogrzewaniu - to ma to jakiś sens w momencie wyboru źródła ciepła. W przypadku prądu niezależnie czym grzejemy - z prądu nie zrezygnujemy.

Więc dla spokoju sumienia i dla rozwiania wątpliwości które mógł zasiać w kimś lolson28 podam tak że już prościej nie mogę, a sprawę mam bardziej skomplikowaną gdyż mam taryfę G13 i nie wiem czylolson28 ogarniesz 3 taryfy jak z dwoma był problem.

Okres rozliczenia: 05.10.2017-08.03.2018

Ceny brutto za kWh na fakturze są inne za 2017 i nowe od 2018 (różnice w tysięcznych po przecinku, praktycznie pomijalne i w tym roku bez opłaty OZE)

Więc podaję najnowsze:

Szczyt przedpołudniowy: 0,5002

Szczyt popołudniowy: 0,7895

Pozostałe godziny: 0,2673

Sumaryczne zużycie: 5141 kWh

Szczyt przedpołudniowy: 503 kWh

Szczyt popołudniowy: 421 kWh

Pozostałe godziny: 4217 kWh

Koszty pozostałe (abonamenty, przejściowe, dystrybucyjne)

rozliczane miesięcznie w ciągu tych 5 m-cy - 87,80 brutto

więc 17,56 brutto za 1 m-c

Kwota brutto do zapłaty (nie prognoza tylko rozliczenie) - 1809,34

Stąd: 1809,34 PLN / 5141 kWh zużyte = 0,3519 PLN/kWh średnio

COP pompy w okresie zimowym ok. 3 daje 0,1173 /kWh ciepła

I w podsumowaniu:

koszty wraz z prądem bytowym który je podnosi bo oczywistym jest (chociaż nie dla wszystkich na forum) że życie rodzinne a wraz z tym konsumpcja energii odbywa się w tygodniu głównie w najdroższej taryfie, co z kolei równoważy najtańsza taryfa przez całe weekendy i święta. Więc jakby odjąć koszt prądu bytowe to koszt kWh tylko do grzania CO i CWU byłyby jeszcze niższe, choć zapewne byłyby to kwoty +- 0,01 PLN /kWh więc zapewne nie aż tak istotne (chociaż są i tacy dla których różnica w rachunku za te 5 m-cy rzędu 50 PLN robi dużą różnicę).

Sądzę że bardziej szczegółowo nie da się już podać "magicznych" wg lolson28 parametrów.

Wszystko jest na załączonej fakturze - a dla "mało" zorientowanych uwaga: kwoty za kWh i opłaty stałe są netto i trzeba dodać 23% VAT - co zresztą uwzględniłem w wyliczeniach.

Czy można jeszcze coś podać? - ja już za bardzo nie wiem co.

Może to już będzie koniec - chociaż wątpię :(

Pozdrawiam ciepło

Jakie masz OZC?

Gość Arturo72
Ej , myślałem że chociaż Ty rozumiesz !!!!!

To nie średnia, to koszt 1kWh w moim zużyciu po uwzględnieniu wszystkich opłat.

Dlatego pytanie czy jak zuzyjesz 1kWh to zapłacisz 0,60zl ?

Jakie masz OZC?

Niestety moje dane z projektu są trochę mało wiarygodne bo jak to bywa z przebudową starych domów mnóstwo rzeczy wychodzi "w trakcie" prac, ale w zasadzie i tak starałem się poprawiać założenia na plus. Bardziej wiarygodne są wyliczenia dla nowych domów gdzie wszystko robione jest od podstaw i nie ma tylu niewiadomych.

W projekcie mam 63,67 kWh/m2/rok

Moim zdaniem przy zapotrzebowaniu 5200kwh/rok PC to pomyłka... ale Twoje pieniądze.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341599-Pompy-ciep%C5%82a-wady!!!

Zanim podejmiesz decyzje przegladnij jeszcze powyższy watek.

Przeczytałem ten temat i trochę mi niezręcznie to pisać ale nie bardzo wiem przed czym chciałeś mnie przestrzec? U niektórych buczy i trochę słychać a u niektórych nie buczy i nie słychać. Chyba, że coś przeoczyłem .

Pozdrawiam i wesołych świąt.

Gość Arturo72
Przeczytałem ten temat i trochę mi niezręcznie to pisać ale nie bardzo wiem przed czym chciałeś mnie przestrzec? U niektórych buczy i trochę słychać a u niektórych nie buczy i nie słychać. Chyba, że coś przeoczyłem .

Pozdrawiam i wesołych świąt.

Przy okazji "buczenia",dzisiaj mnie naszło na pomiary przy grzaniu cwu czyli mocno wysilona:

1m od pompy:

20180331_110542.jpg

Pompa na scianie bez okien,za garażem,w domu kompletnie nie słyszalna.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Moim zdaniem przy zapotrzebowaniu 5200kwh/rok PC to pomyłka...

To tego ok.4000kWh na cwu i już się robi ponad 9000kWh.

Dzielić przez COP daje 3000kWh zamiast 9000kWh.

Dalej pomylka ?

wegiel jest lepszy od gazu i bez żadnych eko pierdół

Hm... co rusz piszesz, że gaz to "BUM" itd a węgiel to nie? W 2015r zginęło w Polsce przy jego wydobyciu 15tu górników, 2016 - 27, 2015 - 19, 2014 - 30..to tylko ofiary śmiertelne, nie licząc ciężko i lżej rannych. Na ile ich wyceniasz (bo to Twoja domena) ? Dodajmy do tego zaczadzonych przy używaniu węgla, tych co spłonęli w wyniku pożarów od zapalonych kominów i poczekajmy, aż napiszesz ilu ludzi zginęło z powodu "BUM" i porównamy.

Gość Arturo72
Przy okazji "buczenia",dzisiaj mnie naszło na pomiary przy grzaniu cwu czyli mocno wysilona:

1m od pompy:

[ATTACH=CONFIG]410278[/ATTACH]

Pompa na scianie bez okien,za garażem,w domu kompletnie nie słyszalna.

Dla porównania "buczenia",pralka w domu w trakcie prania:

20180331_122402.jpg

:D

Hm... co rusz piszesz, że gaz to "BUM" itd a węgiel to nie? W 2015r zginęło w Polsce przy jego wydobyciu 15tu górników, 2016 - 27, 2015 - 19, 2014 - 30..to tylko ofiary śmiertelne, nie licząc ciężko i lżej rannych. Na ile ich wyceniasz (bo to Twoja domena) ? Dodajmy do tego zaczadzonych przy używaniu węgla, tych co spłonęli w wyniku pożarów od zapalonych kominów i poczekajmy, aż napiszesz ilu ludzi zginęło z powodu "BUM" i porównamy.

Jego nie interesują inni, tylko, żeby on miał tanio.