Pytajnick 31.03.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) No właśnie, pomińmy wentylatory na zewnątrz. Jaki hałas generuje "wewnętrzna część" PC ? W opisach (niektórych)czytam, że jest to około 50dB. Prawda? Edytowane 31 Marca 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 31.03.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Tak sobie myślę, że prąd w swoich domach mamy wszyscy bez wyjątku, i branie pod uwagę opłat stałych (nie zależnych od zużycia kWh) jest wg mnie bez sensu. Sens ten pojawia się dopiero w przypadku rozważania gazu ziemnego, bo jego specjalnie musimy podłączać. Więc w mojej ocenie przy przeliczaniu ceny jednostkowej za kWh przy prądzie nie są istotne opłaty stałe (wynoszące średnio ok 200pln/rok), natomiast istotne są te dotyczące ogrzewania gazem, bo one nam ewidentnie dochodzą. Tak samo jak w wg mnie przy obliczaniu stawki za kWh w przypadku ogrzewania węglem należałoby doliczyć koszty "naszej" pracy stricte związanej z obsługą tego sposobu ogrzewania (transport, magazynowanie, czyszczenie pieca, kominiarz). Poza tym jak widać m.in. w tym wątku obliczanie stawek za kWh rodzi tylko nieporozumienia. Czy nie lepiej byłoby podanie kosztu ogrzewania za jakiś konkretny okres czasu...? Ot, takie moje przemyślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.03.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Dla porównania "buczenia",pralka w domu w trakcie prania: [ATTACH=CONFIG]410279[/ATTACH] Dzięki Arturo za zdjęcia. Przynajmniej jest jakieś porównanie. A powiedz ile wskazuje jak położysz swoje urządzenie na PC, tak samo jak postawiłeś na pralce? Tylko nie mów, że nie mierzyłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 31.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Hm... co rusz piszesz, że gaz to "BUM" itd a węgiel to nie? W 2015r zginęło w Polsce przy jego wydobyciu 15tu górników, 2016 - 27, 2015 - 19, 2014 - 30..to tylko ofiary śmiertelne, nie licząc ciężko i lżej rannych. Na ile ich wyceniasz (bo to Twoja domena) ? Dodajmy do tego zaczadzonych przy używaniu węgla, tych co spłonęli w wyniku pożarów od zapalonych kominów i poczekajmy, aż napiszesz ilu ludzi zginęło z powodu "BUM" i porównamy. Za wypadki przy wydobyciu węgla winisz kotły na ekogroszek? A prąd skąd masz? Więcej urządzeń elektrycznych, większe zużycie prądu, więcej węgla spalonego przez elektrownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) Hm... co rusz piszesz, że gaz to "BUM" itd a węgiel to nie? W 2015r zginęło w Polsce przy jego wydobyciu 15tu górników, 2016 - 27, 2015 - 19, 2014 - 30..to tylko ofiary śmiertelne, nie licząc ciężko i lżej rannych. Na ile ich wyceniasz (bo to Twoja domena) ? Dodajmy do tego zaczadzonych przy używaniu węgla, tych co spłonęli w wyniku pożarów od zapalonych kominów i poczekajmy, aż napiszesz ilu ludzi zginęło z powodu "BUM" i porównamy. Co ma piernik do wiatraka. Wybrali taką robotę ich ryzyko i nie moja sprawa. Co do zaczadzeń i pożarów komina. To wina obsługi kotłów i dotyczy głównie śmierdzieli. Na wyciek gazu nie masz wielkiego wpływu zostaje czujnik i przeglądy. Co do węgla Ty decydujesz w jakim wszystko jest stanie. Nawet nie trzeba płacić kominiarzowi wystarczy samemu czyścić za free. Co prawda ubezpieczyciela to nie obejdzie. Chciałbym widzieć ten zapłon komina przy czyszonum kotle i temperaturze spalin 100-120*C Edytowane 31 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No właśnie, pomińmy wentylatory na zewnątrz. Jaki hałas generuje "wewnętrzna część" PC ? W opisach (niektórych)czytam, że jest to około 50dB. Prawda? Nie wiem,ale sprawdzę jak pranie się skończy. Tam nie ma co generować halasu,w jednostce wewn.jest tylko pompka obiegowa i tylko ona pracuje. U mnie jest jest Wilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Dzięki Arturo za zdjęcia. Przynajmniej jest jakieś porównanie. A powiedz ile wskazuje jak położysz swoje urządzenie na PC, tak samo jak postawiłeś na pralce? Tylko nie mów, że nie mierzyłeś . Wstawialem już takie zdjęcie przy -20st.C przy samej pompie i z tego co pamiętam było 61dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 W temacie ogazie jeden się chwali że w 5mc spalł gazu za 1200zł w mikro domku z temperaturą 21*C. A drugi mu przyklaskują. Ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Wstawialem już takie zdjęcie przy -20st.C przy samej pompie i z tego co pamiętam było 61dB. Pamięć jednak zawodna http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243696-Ustawienie-Panasonic-T-CAP-9kW&p=7623938&viewfull=1#post7623938 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 31.03.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 W temacie ogazie jeden się chwali że w 5mc spalł gazu za 1200zł w mikro domku z temperaturą 21*C. A drugi mu przyklaskują. Ręce opadają Lepiej zapłacić i 2 razy tyle niż zapierdzielać z workami 25kg ekogrochu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Ten kraj schodzi na psy wszędzie lenistwo jak kiedyś coś pierdyknie to połowa zdechnie bo nie będzie szło żarcia zamówić.A a jak znajdą marchewkę to nie będą wiedzieć co to bo nie jest pokrojone w słoiku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 31.03.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Ale Panowie, wygadywanie komuś że nosi worki z grochem czy z pelletem jest po prostu słabe. Ja nie wiem gdzie się wychowaliście i w jakich czasach, ja za dzieciaka miałem kozę w pokoju i chodziłem z ojcem do lasu. Dla mnie lato zawsze było przygotowaniem do zimy. Ja wiem że trzeba sobie polepszać w życiu, rozumiem to, ale w Polsce rośnie pokolenie anaflabetów manualnych a ja potrafię wyremontować dom i złożyć od zera komputer, przy okazji porąbię sobie drzewo. Nie widzę powodu, aby szykanować kogoś, że nosi worki z opałem. Rodzicom wstawiłem porządny groch akurat na dużą chatkę 240m2 i są w siódmym niebie. Czy mam ich teraz dodatkowo uszczęśliwiać na siłę? Jak komuś pasuje to po co się czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.03.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Bo ten "ktoś" czepia się gazu, wygodniejszego i czystszego sposobu ogrzewania, patrząc jeszcze innym w portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.03.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 ...a ja potrafię wyremontować dom i złożyć od zera komputer, przy okazji porąbię sobie drzewo. A dasz namiar na taki komputer do drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Ale Panowie, wygadywanie komuś że nosi worki z grochem czy z pelletem jest po prostu słabe. Ja nie wiem gdzie się wychowaliście i w jakich czasach, ja za dzieciaka miałem kozę w pokoju i chodziłem z ojcem do lasu. Dla mnie lato zawsze było przygotowaniem do zimy. Ja za dzieciaka czyli lata 70-te mialem ogrzewanie miejskie w bloku i być może dlatego nie rozumiem "szczęścia" niektórych,które ujawnia się przez dźwiganie worków z węglem czy pelletem czy pakowanie kotła na węgiel do domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.03.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Ale Panowie, wygadywanie komuś że nosi worki z grochem czy z pelletem jest po prostu słabe. Ja nie wiem gdzie się wychowaliście i w jakich czasach, ja za dzieciaka miałem kozę w pokoju i chodziłem z ojcem do lasu. Dla mnie lato zawsze było przygotowaniem do zimy. Ja wiem że trzeba sobie polepszać w życiu, rozumiem to, ale w Polsce rośnie pokolenie anaflabetów manualnych a ja potrafię wyremontować dom i złożyć od zera komputer, przy okazji porąbię sobie drzewo. Nie widzę powodu, aby szykanować kogoś, że nosi worki z opałem. Rodzicom wstawiłem porządny groch akurat na dużą chatkę 240m2 i są w siódmym niebie. Czy mam ich teraz dodatkowo uszczęśliwiać na siłę? Jak komuś pasuje to po co się czepiać. No tak - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia A nie uważasz, że straszeniem wszystkich użytkowników pieców gazowych WYBUCHEM jest "słabe" ? Co do reszty - mając gaz plus kominek z płaczem wodnym przez ostatnie 30 lat, nie chce mi się już po prostu zajmować załatwianiem, rąbaniem, sprzątaniem itd. Mam małą firmę budowlaną, dość się natyram w pracy fizycznie a po pracy siedzę w papierach, więc teraz, budując mały domek dla siebie, chcę by mnie jak najmniej zajmował. Nie chcę siedzieć wpatrzony w liczniki czy mi zeżre 1kWh więcej czy mniej, bo różnica kosztów ogrzewania kilkuset złotych rocznie jest dla mnie do przyjęcia, tym bardziej jeśli gwarantuje mi komfort. Jestem tu, by poczytać o wrażeniach i doświadczeniach użytkowników a tymczasem wydaje mi się, że forum jest zdominowane przez pacjentów psychiatryka, którzy dorwali się do kompów i czerpią orgiastyczną przyjemność ze straszenia ludzi, że jak zrobią inaczej niż im "doradzający" piszą, to spotka ich samo zło, włącznie z utratą życia. "BUM"....mi tu napisał, że na wyciek gazu nie mam wpływu i mam się bać a w piecach /drewno/węgiel it to tylko wystarczy czyszczenia komina pilnować i będzie OK? Cóż...widocznie nie miał okazji mieć na piecu 160st kiedy zabrakło prądu, coś nie zadziałało i porozwalało mieszacze podłogówek, porozrywało naczynia przeponowe, rotametry a właściciele pieców z narażeniem życia zalewali je wodą. Tej zimy w mojej pipidówce były trzy takie przypadki, kiedy wiatr odciął prąd w nocy a piece, nowoczesne, 4-5cioletnie "bezpieczne" To ja już wolę mieć gaz + czujnik i wolę być przez niego budzony, niż przez odgłosy strzelających elementów CO. Wracając do WŁAŚCIWEGO tematu - Arturo72, zmierz proszę. Gdzieś właśnie widziałem w opisie, że jedn. wewnętrzna generowała 50dB a to prawie jak ta pralka...tyle że pralka chodzi o wiele krócej. Zauważyłem, że wielu sprzedawców nie podaje tego parametru w opisie J.W. i oby właśnie nie z powodu tego hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Bo ten "ktoś" czepia się gazu, wygodniejszego i czystszego sposobu ogrzewania, patrząc jeszcze innym w portfel. Takie gazohobby fotohobby:) Ja tylko pokazuje że gaz jak się ma prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) Arturo72, zmierz proszę. Gdzieś właśnie widziałem w opisie, że jedn. wewnętrzna generowała 50dB a to prawie jak ta pralka...tyle że pralka chodzi o wiele krócej. Zauważyłem, że wielu sprzedawców nie podaje tego parametru w opisie J.W. i oby właśnie nie z powodu tego hałasu. Tam naprawdę nie ma co halasowac,jest tylko jedna pompka obiegowa i u mnie pracująca na 6 biegu i wydaje taki "halas": Sądzę,że przy innych instalacjach czy to węglowych czy bardziej skomplikowanych gdzie występuje kilka pompek obiegowych musi być głośniej. U mnie jedyna i samiusienka Wilo robi robotę Edytowane 31 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) A co ma sie stać jak zabraknie prądu z kotłem który idzie na mocy 3-4,5kW? nie dobije do 100*C a jeśli nawet to wężownca to schłodzi. Tu nie chodzi o BUM tu chodzi o inne wady które już wymieniałem.A poza tym prąd się skończy dwa dni po śmierci ZE jeśli zgaśnie śłońce:) Edytowane 31 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.03.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Tam naprawdę nie ma co halasowac,jest tylko jedna pompka obiegowa i u mnie pracująca na 6 biegu i wydaje taki "halas": [ATTACH=CONFIG]410285[/ATTACH] Sądzę,że przy innych instalacjach czy to węglowych czy bardziej skomplikowanych gdzie występuje kilka pompek obiegowych musi być głośniej. U mnie jedyna i samiusienka Wilo robi robotę OK, dzięki. Czyli nie jest to jakoś uciążliwe i porównywalne z piecami gazowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts