Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Gość Arturo72
OK, dzięki. Czyli nie jest to jakoś uciążliwe i porównywalne z piecami gazowymi.

Porównywalne do każdego urządzenia,które ma w sobie pompke obiegowa.

Poza właśnie tą pompka nie ma innych odgłosów bo nie ma prawa być.Tam w środku jest tylko elektronika.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam i żałuję groch że zamiast tego grzały nie wsadziłem i dwóch splitów. A smrodzenie mnie nie obchodzi ekobzdury. A kiedy ostanio namaiwłem kogoś do ekogrochu?? mówiłem kolejność

1PC

2Grzała

3 ekogroch

Reszta się nie liczy.

edit żałuje [pod kontem początkowych założeń a nie użytkowania i kosztów eksploatacji

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72

Przy okazji i jako ciekawostka,rekuperator na 5 biegu z 7,w garażu.

Również w domu jest nie slyszalny.

20180331_160401.jpg

Także,jeśli ktoś powie,że słyszy jeden.zewnętrzna w domu to albo kłamie albo ma ją przykrecona do ściany i przez to słyszy wibracje...

Edytowane przez Arturo72

Mam i żałuję groch że zamiast tego grzały nie wsadziłem i dwóch splitów. A smrodzenie mnie nie obchodzi ekobzdury. A kiedy ostanio namaiwłem kogoś do ekogrochu?? mówiłem kolejność

1PC

2Grzała

3 ekogroch

Reszta się nie liczy.

edit żałuje [pod kontem początkowych założeń a nie użytkowania i kosztów eksploatacji

Trochę jednak przegleś!!!

Włóż głowę do tego swojego komina na pół godziny i potem opisz (jak ci się oczywiście uda) swoje wrażenie. Potwierdź koniecznie, że to nie ma wpływu na ludzi, na środowisko, na twoje dzieci i dzieci twoich dzieci.

Aż takim debilem jesteś? Nie sądzę.

Włóż głowę do tego swojego komina na pół godziny i potem opisz (jak ci się oczywiście uda) swoje wrażenie. Potwierdź koniecznie, że to nie ma wpływu na ludzi, na środowisko, na twoje dzieci i dzieci twoich dzieci.

Dymu z mojego kotła niema i uważam takie spalanie za ok. Kopcenie jest złe i palenie śmieci.

Pozatym filtruję powietrze do poziomu f9 więc mam lepiej niż 99% innych

Edytowane przez kulibob

To ze ciebie nie iteresuje ze innym smrodzisz to wiemy... a dyskusja dookola PC tez kiedys inna byla prawda?

Juz obliczyles kiedy ewentualna PC ci sie zwroci? I wiesz... sa ludzie co zmieniaja system CO.

Ale przynajmniej sie przyznales... bo lolek ktory tez by chcial PC nie potrafi :D

Teraz pewnie "dochodzi" do swojej "okolo" ceny za 1kWh ...:rolleyes:

Tak kilka lat temu gatka była inna i się przyznaje do błędu. A poco mam to liczyć. Zmiany nastapią po śmierci kotła.może będzie kolejny groch albo grzałka albo pecet ale nie gaz

A dasz namiar na taki komputer do drewna ?

Nie, ale komputer z drewna owszem http://www.ekologia.pl/styl-zycia/eko-technologie/iameco-jestem-ekologiczny-i-oszczedzam-energie,17984.html

A tak na poważnie, wiem że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, mieszczuchy wychowani w blokach z wielkiej płyty nie wiedzą co to jest przygotowanie się do zimy.

I nie popadajmy w skrajność, bo pisanie o truciu kotłów spełniających np. normę Ecodesign to ekobzdury. Ma to jakiś wpływ na ludzi, zawsze miało, ale co teraz nie ma? Ile syfu do atmosfery ładują wasze diesle? Prawda jest taka, że gdyby wszyscy lecieli na nowoczesnych kotłach, to teraz nie było by problemu smogu. Pamiętajcie skąd mamy prąd i nie jestem na tyle złośliwy aby kazać komuś wsadzać głowę do komina elektrowni czy zaciągać się spalinami z wydechu swojego samochodu, bo mając hybryde, mógł bym tak napisać.

To może tak - daleko jestem od tzw "ekooszołomstwa" , mam na koncie wyzywanie Niemców od hipokrytów, bo przyjeżdżali na moje tereny blokować...sam pomysł kopalni węgla brunatnego Gubin/Brody, gdy tymczasem parę kilometrów dalej kopią od dziesiątków lat i u siebie nie blokują, ale... wolę by węgiel był spalany w elektrociepłowniach a nie w kominach indywidualnych. Pomijając filtry, nadzór itd mamy jeszcze z efektów spalania materiał budowlany, którego "schodzą tony" i ma szerokie zastosowanie. Przy Niemieckich elektrociepłowniach stoją zakłady produkcyjne z których TIR za TIRem wyjeżdża. W Polsce również się ten "odpad" tak wykorzystuje.

Hybryd też u nas dostatek ;) Co rusz widać pojazd spalający paliwo i olej :D

No widzisz, jesteś przyzwyczajony do komfortu bezobsługowosci, nie na darmo Polacy wyjeżdżają do Szwecji do pracy, bo tam typowy Szwed do żarówki woła elektryka.

Poczekaj aż pokolenie danonków dorośnie będzie jeszcze gorzej. Przecież w polaczkowie już potrzebne są sługusy do pielęgnacji ogrodów z działeczkami góra 700m2. Znajoma wzioła firmę do założenia 100m2 trawnika. Drudzy znajomi co dom budowali to nawet paneli sobie n ie położyli i scian nie pomalowali. To najprostsze czynności dla debili a już potrzeba do tego fachowców. U sąsiada dzisaj firma krzaki przycinała

Znajoma znajomej:) chodzi na rehabilitacje z królikiem:) .Ludzie żyjemy w europejskim ciemnogrodzie a będzie jeszcze gorzej.

Edytowane przez kulibob

Poczekaj aż pokolenie danonków dorośnie będzie jeszcze gorzej. Przecież w polaczkowie już potrzebne są sługusy do pielęgnacji ogrodów z działeczkami góra 700m2. Znajoma wzioła firmę do założenia 100m2 trawnika. Drudzy znajomi co dom budowali to nawet paneli sobie n ie położyli i scian nie pomalowali. To najprostsze czynności dla debili a już potrzeba do tego fachowców. U sąsiada dzisaj firma krzaki przycinała

Znajoma znajomej:) chodzi na rehabilitacje z królikiem:) .Ludzie żyjemy w europejskim ciemnogrodzie a będzie jeszcze gorzej.

Ale Ty jesteś ograniczony kulibob :) Jak kogoś stać to na cholere ma kłaść panele czy malować ściany? Ktoś spędza w pracy niekiedy 12 godzin żeby mieć pieniądze na fachowców to jeszcze będzie sam zapierdzielał i malował nie wiem po co. Znaczy wiem,, żeby zaoszczędzić jesteś w stanie zrobić wszystko i nigdy nie zrozumiesz kogoś kto wszystko zleca fachowcom (bo go stać i nie ma czasu ani chęci robić tego sam). Dasz wiarę , że mój brat dał 10 tys za system nawadniania ogrodu? :D Ty byś z wiadrem biegał a nie wydał nawet stówki.

Kolejny szok w tym roku zlecę robienie polbruku bo zaduża robota dla mnie.

Jeśli ktoś płaci za prosta-robotę to ma dwie lewe łapy

Akurat nie wierzę że zlecisz :D W to pierwsze jak najbardziej daje wiarę :)

Ostatnie zdanie tylko potwierdza to o czym pisałem. Nie potrafisz zrozumieć pewnych rzeczy przez swoją chorobę :)

Widzisz, niektórzy wtedy są w pracy, robią biznesy... Zarabiają.

Dobrze zarabiają i te wydatki nie są dla nich niczym nadzwyczajnym.

A inni, mają dzięki temu zlecenia i pracę w tych ogródkach. I tak powinno być.

Ale to jest bez sensu, bo jak się "podłączy" do komina gazowego to też padnie -- od CO. Natomiast na dłuższą skalę węglowce trują miotając benzo(a)pirenami i innymi syfami nieporównywalnie do gazu. Swoją drogą to proponuję się zainteresować gazem PB z butli, bo ostatnio (siostra sobie zamontowała) przeorałem z ciekawości ten temat i jak dom ma roczne zużycie ciepła do 15MWh to z zakupem butli 2700L bardziej się opłaca (wyszło mi 0.18zł/kWh) niż ziemny (średnio 0.24zł/kWh) czy nawet pelet (o ekosyzyfie nie wspomnę).

Edytowane przez Myjk

przeorałem z ciekawości ten temat i jak dom ma roczne zużycie ciepła do 15MWh to z zakupem butli 2700L bardziej się opłaca (wyszło mi 0.18zł/kWh) niż ziemny (średnio 0.24zł/kWh) czy nawet pelet (o ekosyzyfie nie wspomnę).

Jak Ci wyszedł ten propan w takiej cenie? Bez dzierżawy to jakieś 1,7zł/litr. Kilogram propanu to 1,92litra. Kilogram propanu to jakieś 46MJ. Czyli litr to 23,96MJ=6,66kWh.

1,7zł/6,66kWh=26gr/kWh

Do tego spory koszt zbiornika, regularnej jego wymiany i UDT.

Edytowane przez Kaizen

Jak Ci wyszedł ten propan w takiej cenie? Bez dostawy to jakieś 1,7zł/litr. Kilogram propanu to 1,92litra. Kilogram propanu to jakieś 46MJ. Czyli litr to 23,96MJ=6,66kWh.

1,7zł/6,66kWh=26gr/kWh

Do tego spory koszt zbiornika, regularnej jego wymiany i UDT.

Moja siostra tankowała ;) widziałem fakturę, w zeszłym roku poza sezonem grzewczym za 0.98zł/L. Taka "przeciętna" cena to 1.20zł/L -- nie wiem skąd Ty wziąłeś 1.70. Ten spory koszt zbiornika (też widziałem fakturę) to 10 tys. zł brutto z projektem i podpięciem do domu (1 tys. więcej jak trzeba zakopać), czyli koszty instalacyjne porównywalne z ziemnym. Jedyny warunek aby było tanio, to mieścić się w jednym tankowaniu poza sezonem, czyli jak już wspominałem maks 15kWh/rok z CWU. Regularna wymiana co ile? Tego faktycznie nie uwzględniłem, ale też nigdzie nie piszą o takiej konieczności, poza kontrolą.