Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Jak Ci wyszedł ten propan w takiej cenie? Bez dzierżawy to jakieś 1,7zł/litr. Kilogram propanu to 1,92litra. Kilogram propanu to jakieś 46MJ. Czyli litr to 23,96MJ=6,66kWh.

1,7zł/6,66kWh=26gr/kWh

Do tego spory koszt zbiornika, regularnej jego wymiany i UDT.

Trzeba tankować latem. Są spore wahania cen.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Moja siostra tankowała ;) widziałem fakturę, w zeszłym roku poza sezonem grzewczym za 0.98zł/L. Taka "przeciętna" cena to 1.20zł/L -- nie wiem skąd Ty wziąłeś 1.70. Ten spory koszt zbiornika (też widziałem fakturę) to 10 tys. zł brutto z projektem i podpięciem do domu (1 tys. więcej jak trzeba zakopać), czyli koszty instalacyjne porównywalne z ziemnym. Jedyny warunek aby było tanio, to mieścić się w jednym tankowaniu poza sezonem, czyli jak już wspominałem maks 15kWh/rok z CWU. Regularna wymiana co ile? Tego faktycznie nie uwzględniłem, ale też nigdzie nie piszą o takiej konieczności, poza kontrolą.

Może faktycznie jestem zbyt wygodny ale wolalbym grzać prądem nawet jeśli byłby droższy ;)

Moja siostra tankowała ;) widziałem fakturę, w zeszłym roku poza sezonem grzewczym za 0.98zł/L.

Gratuluję. I nie było przy okazji żadnej lojalki czy innego haczyka w umowie?

Greengaz i tutaj podaje trochę informacji o kosztach dodatkowych. Co jakiś czas wrzuca też ceny gazu.

Jakby policzyć 5MWh/r to przez 10 lat wychodzi nawet licząc po 1,5zł/l i z 13,5K zł za instalację, UDT itp. wychodzi 50gr/kWh.

Taka "przeciętna" cena to 1.20zł/L -- nie wiem skąd Ty wziąłeś 1.70.

Np. stąd, i stąd i stąd.

Edytowane przez Kaizen

Mozliwe ze tylko Polacy takich znaja... ja takich nie znam... nie znam tez Polakow elektrykow ktorzy wyjechali Szwedom zarowki wkrecac.

No ty nie znasz a ja znam. Znam też branżę budowlaną, sam pchalem tynki na Szwecję, mam tam dużo znajomych bo tam jeszcze idzie zarobić dobre pieniądze i wszyscy korzystają póki jeszcze mogą, bo chore szwedzki prawo karne i muzułmanie przyczyniają się do powolnego upadku tego kraju. Ja z rodziną wyjdę sobie wieczorem na spacer, Szwed w Sztokholmie już nie, bo emigrancka zaraza rządzi na ulicach.

Miałem się nie odzywać, ale pewnie jakieś "bocianki" czytają...

Ergo:

W zeszłym roku (obliczeniowym, luty 2017 - luty 2018 ) zużyłem 10.100 kWh.

To jest tyle ile pokazał licznik. To są WSZYSTKIE zużyte przez dom kWh.

Zapłaciłem za to 4300 zł. (zaokrąglam w górę). Tyle musiałem wyjąć z kieszeni. W tym są ABSOLUTNIE WSZYSTKIE składniki opłaty, bo PGE by mi ich nie podarował i musiałem za nie zapłacić.

4300 zł. podzielić na 10.100 kWh = 0,42 zł/kwh.

Mam g12W.

Jeżeli to nadal nie jest jasne, to mogę przejść na staropolski, a jak się uprzesz to i rymy jakieś złożę.

Ale na końcu i tak będzie 0,42 zł/kWh.

To tak samo ja ja Prostaś :)

specjalnie dla "bocianków"

właśnie policzyłem faktury za 2 ostatnie miesiące (18.01-21.03) (Tauron+Fortum) - łącznie 2418kwh (72,6% w taniej taryfie), łączny koszt 890,01zł, czyli 0,368zł/kwh , Taryfa G12w. Kiedyś jak liczyłem w skali całego roku, to ten koszt wahał się od 0,33 - 0,41zł/kwh. (to są średnie z faktur - Zapłaciłem/Zużyłem)

W skali całego roku zużywam 8500-9000kwh na cały dom.

Z kolei z mojego podlicznika PC (CO+CWU) za miesiące styczeń,luty i marzec

marzec 2018

Marzec 843kwh (306+537, 63%), koszt 300zł

luty 2018

Luty 870kwh (357+513, 59%), koszt 328zł

styczeń 2018

1.01-31.01 783kwh (226+557,,71%), koszt 251zł

mogę wkleić skany obu faktur, ale polonistom pewnie i tak to nie pomoże :p

JTKirk jakie masz zapotrzebowanie? Bo rachunki z podlicznika spore...

rachunki takie a nie inne, bo takie a inne zapotrzebowanie domu na CO i CWU. Dom durszlak to i potrzebuje na CO jak durszlak ;)

a określenie "spore" - to rzecz względna...

Wcześniej było mniej, bo 1 osoba mniej i sporo niższe temperatury - aktualne nastawy to 24,5/23/20

(72,6% w taniej taryfie),

łączny koszt 890,01zł, czyli 0,368zł/kwh , Taryfa G12w.

Kiedyś jak liczyłem w skali całego roku, to ten koszt wahał się od 0,33 - 0,41zł/kwh. (to są średnie z faktur - Zapłaciłem/Zużyłem)

mogę wkleić skany obu faktur, ale polonistom pewnie i tak to nie pomoże :p

Wesołych Świąt Alleluja

Widzę że jako pierwszy wykorzystałeś znak % do obliczania . Bardzo fajnie. Będzie to jakimś tropem dla następnych amatorów liczenia.

W drugim zdaniu pojawia się magiczna średnia czyli wkrada się już głupota.

W trzecim to samo.

Odnośnie czwartego , to nie wklejaj faktur , nic to nie wniesie. Policz stawki z użyciem %.

pozdrawiam świątecznie :)

Odnośnie czwartego , to nie wklejaj faktur , nic to nie wniesie. Policz stawki z użyciem %.

Tropicielu głupot podaj jaki procent opłat stałych nalezy zaliczyc do kosztów ogrzewania i przygotowania cwu. Wymagasz dokładnych obliczen ale o tym nie wspomniałes. Azeby to było dokladne rozdziel ten procent wzgledem poszczegolnych taryf.

Logika i zdrowy rozsadek nakazywałyby przeliczyc proporcjonalnie w stosunku całosci zuzycia energii elektrycznej. Ja przynajmniej tak to rozdzielam wykonując audyty energetyczne i to jest zgodnie z zasadami wykonywania takich audytów, rodziela sie w nich opłaty stałe oraz koszty w poszczegolnych taryfach licząc je jako iloczyn zuzycia w poszczegolnej taryfie i ceny kWh w danej taryfie. Nie wiem po co komu tzw srednia cena 1 kWh. Prawdopodobnie tylko po to aby generowac kolejne wpisy wywołujące zamieszanie w wątku. Przyglądam sie Twoim wpisom i nie bardzo moge pojac co Ci chodzi, mam nieodparte wrazenie nie tego nie rozumieja równiez Twoi adwersarze.

Gość Arturo72
Czyli przy - 20 pompa ciągnie już konkretnie z sieci a Ty paniczu później z dumą chwalisz się że masz kWh po .38 w domu. Brawo , brawo

Przy -20st.C pompa z sieci ciągnie dwukrotnie mniej niż dom potrzebuje.

Czyli zamiast np.70kWh ona zuzywa 35kWh i w dalszym ciągu w cenie ok.0,30zl/kWh.

Ale Ty tego nie zrozumiesz...

Tropicielu głupot podaj jaki procent opłat stałych nalezy zaliczyc do kosztów ogrzewania i przygotowania cwu. Wymagasz dokładnych obliczen ale o tym nie wspomniałes.

Taki % jaki te urządzenia zużyły względem całego zużycia. Wymagam dokładnych obliczeń , bo tylko takie dają prawidłowy obraz ceny.

Azeby to było dokladne rozdziel ten procent wzgledem poszczegolnych taryf.

Hehe , Jesteś prawdopodobnie pierwszym który na to wpadł. Każdy błądził gdzieś i nie wiedział dokładnie o czym pisze.

Nie wiem po co komu tzw srednia cena 1 kWh. Prawdopodobnie tylko po to aby generowac kolejne wpisy wywołujące zamieszanie w wątku.

Ja też nie wiem po co.

Przyglądam sie Twoim wpisom i nie bardzo moge pojac co Ci chodzi, mam nieodparte wrazenie nie tego nie rozumieja równiez Twoi adwersarze.

Jeśli ktoś podaje ile płaci za 1kWh w taryfie G12 lub G13 to dobrze by było aby podawał cenę brutto zawierającą wszystkie dodatkowe koszta. Sam widzisz czytając wątek, że wielu poległo wypisując głupoty.

Przy -20st.C pompa z sieci ciągnie dwukrotnie mniej niż dom potrzebuje.

Czyli zamiast np.70kWh ona zuzywa 35kWh i w dalszym ciągu w cenie ok.0,30zl/kWh.

Ale Ty tego nie zrozumiesz...

Twój dom to w ogóle można by farelką ogrzać , nie wiem po co Ci pompa.

Co to kogo obchodzi ile Twój dom potrzebuje ? Napisz ile wydałeś na styropian żeby takie zapotrzebowanie miał.

Policzyłeś już stawki? Asolt podkręcił Ci trochę. Poczytaj mądrego.

Edytowane przez lolson28
musiałem , sorry

Taki % jaki te urządzenia zużyły względem całego zużycia. Wymagam dokładnych obliczeń , bo tylko takie dają prawidłowy obraz ceny.

Hehe , Jesteś prawdopodobnie pierwszym który na to wpadł. Każdy błądził gdzieś i nie wiedział dokładnie o czym pisze.

Ja też nie wiem po co.

Jeśli ktoś podaje ile płaci za 1kWh w taryfie G12 lub G13 to dobrze by było aby podawał cenę brutto zawierającą wszystkie dodatkowe koszta. Sam widzisz czytając wątek, że wielu poległo wypisując głupoty.

A ja dalej nie rozumiem po co wymagasz uwzglednienia odpowiedniego procentu kosztów stałych w cenie kWh, opłaty stałe i tak byc muszą, po co je wkladac do ceny kWh.

To w niektórych przypadkach prowadzi do absurdu, szczegolnie widocznego w taryfie tzw. budowlanej czyli C11, przy niskim zuzyciu koszt 1 kWh jest niebotycznie wysoki a przy wiekszym duzo mniejszy. Co daje taka informacja???, opłat stałych i tak sie nie uniknie. Dla mnie jest to zwyczajne bicie piany, cel ogolnie nieznany.

Wracając do rozdziału kosztów stałych wzgledem poszczegolnych taryf podaj sposób/algorytm tego wyliczenia. Wg mnie mozna to zrobic na 2 sposoby czyli :

proporcjonalny wgledem zuzycia

proporcjonalny wzgledem czasu trwania poszczegolnych taryf.

Podpowiedz liczącym głupoty, bo znowu bedziemy setki postów z róznymi opcjami.

Edytowane przez asolt

. Co daje taka informacja???, opłat stałych i tak sie nie uniknie.

https://www.gkpge.pl/Oferta/Dla-domu/Regionalna/Oferta

Powiedz mi co daje taka informacja ?

Już pisałem - dajcie mu spokój. Niech sobie procentuje jak chce jego sprawa. Dane do obliczeń po swojemu ma.

Trwaj w przekonaniu że Twoja średnia wynosi tyle czy tyle.