fotohobby 02.03.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 a możesz wyjaśnić czemu jesteś wrogiem gazu? zwłaszcza ziemnego? zupełnie nie rozumiem czemu groch stawiasz przed gazem. To było pytanie - nie kąśliwa uwaga. Cierpi na chorobliwe skąpstwo. Stad ta milosc do groszku - bo tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 02.03.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Tauron Gliwice,nawet poniżej 0,30zl/1kWh. Mam G11 z taurona i średnią z wyszystkimi opłatami mam ok 55-60 gr. Więc z chęcią bym chciał zamiast 90 zł płacić 45 miesięcznie. Jak to zrobić? Średnio zużywam 150-180 kWh miesiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Mam G11 z taurona i średnią z wyszystkimi opłatami mam ok 55-60 gr. Więc z chęcią bym chciał zamiast 90 zł płacić 45 miesięcznie. Jak to zrobić? Średnio zużywam 150-180 kWh miesiecznie Wystarczy czytać ze zrozumieniem a będziesz mądrzejszy Tauron Gliwice ma również taryfę G12W,która obecnie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 02.03.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wystarczy czytać ze zrozumieniem a będziesz mądrzejszy Tauron Gliwice ma również taryfę G12W,która obecnie posiadam To inaczej... Napisz mi ilość zużytych kWh za ostatnią fakurę oraz kwotę. Bo w cenniku to też mam przy g11 coś około 30 gr, ale rzeczywistość jest inna. Zobacz jakie inne jeszcze są opłaty na mojej fakturze. Może Wy macie inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 To inaczej... Napisz mi ilość zużytych kWh za ostatnią fakurę oraz kwotę. Bo w cenniku to też mam przy g11 coś około 30 gr, ale rzeczywistość jest inna. Zobacz jakie inne jeszcze są opłaty na mojej fakturze. Może Wy macie inaczej? [ATTACH=CONFIG]408496[/ATTACH] Jaja sobie robisz ? W mieszkaniu mam G11 i cena 1kWh wynosi 0,51zł/kWh.Nie potrafisz liczyć i dodawać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.03.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 To inaczej... Napisz mi ilość zużytych kWh za ostatnią fakurę oraz kwotę. Bo w cenniku to też mam przy g11 coś około 30 gr, ale rzeczywistość jest inna. Zobacz jakie inne jeszcze są opłaty na mojej fakturze. Może Wy macie inaczej? [ATTACH=CONFIG]408496[/ATTACH] Ty masz G11, Arturo G12w i wiekszosc energii do ogrzewania zuzywa w II taryfie. Ceny obydwu taryf są ujete w taryfie dystrybucyjnej Tauronu oraz w cenniku sprzedawcy czyli Tauron Sprzedaz. Poczytac dokladnie, pododawac poszczegolne składniki i juz wszystko wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.03.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Nie dyskutując o reszcie wyliczeń, dla mnie dziwnych, proszę o namiary, gdzie i kto oferuje takie ceny? Gdybym "wyrwał" PC z kotłownią za 16k, to robię miejsce w garażu w bryle (wywalając z niego motocykle, stawiam im mały garaż wolnostojący) na kotłownię Na necie są oferty LG 7kW za 12900 zl brutto i ktoś na tym jeszxze zarabia, wiec netto wychodzi niecałe 10,5tyś, do tego 2,5 tys montaż daje 13 netto czyli 14 tys brutto, do tego cwu 1200 zl i osprzet powiedzmy 2 tyś, choć niektórzy się chwalą że za kotlownie gazową zaplacili 6,5 tyś z piecem gazowym to da się jeszcze taniej. Ci co biorą wiecej, dużo wiecej poprostu zarabiają sporo na jednej robocie. Uwierz mi marże w tym fachu są ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2018 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 To inaczej... Napisz mi ilość zużytych kWh za ostatnią fakurę oraz kwotę. Bo w cenniku to też mam przy g11 coś około 30 gr, ale rzeczywistość jest inna. Zobacz jakie inne jeszcze są opłaty na mojej fakturze. Może Wy macie inaczej? [ATTACH=CONFIG]408496[/ATTACH] Proszę "sieroto życiowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.03.2018 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 a możesz wyjaśnić czemu jesteś wrogiem gazu? zwłaszcza ziemnego? zupełnie nie rozumiem czemu groch stawiasz przed gazem. To było pytanie - nie kąśliwa uwaga. -Droga instalacja zbliżona do ekogrochu -droga kwh (22gr) -ryzyko wybuchu i zaczadzenia - uzależnienie od dwóch rodzajów nośników energii (prąd i gaz) o ile prąd łatwo wyprodukować dla takiego kotła to gaz już nie + bezobsługowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 03.03.2018 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) -Droga instalacja zbliżona do ekogrochu -droga kwh (22gr) -ryzyko wybuchu i zaczadzenia - uzależnienie od dwóch rodzajów nośników energii (prąd i gaz) o ile prąd łatwo wyprodukować dla takiego kotła to gaz już nie + bezobsługowość 1. Jeżeli instalacja gazowa jest cenowo porównywalna do ekogroszku ta jaki to minus. 2. Mam rozumieć że w przypadku ekogroszku nie ma w żaden sposób ryzyka zaczadzenia ani wybuchu i jest to najbezpieczniejszy sposób ogrzewania ? 3. Nie mam pieca na ekogroszek ale z tego to rozumiem że do tego pieca możesz wrzucić wszystko tj. koks, drewno i inne jakiekolwiek paliwa stałe i wtedy to nie jesteś uzależniony od jednego rodzaju nośnika energii. 4. I to jest to co dla mnie było w wyborze sposobu ogrzewania bezcenne bezobsługowość i ten komfort , dodatkowe w tej kotłowni gazowej mam pralnie, zmiękczacz wody i suszarnie. Edytowane 3 Marca 2018 przez kukuku2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 03.03.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Proszę "sieroto życiowa" [ATTACH=CONFIG]408498[/ATTACH] Dziękuję bardzo. Dzięki porównaniu faktur wszystko już rozumiem i wiem. Nigdy się nie zagłębiałem w prąd stąd moje pytania. W przypadku PC PW wychodzi bardzo ciekawie aczkolwiek nie wiem jak jest z komfortem grzanie tylko w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.03.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 1. Jeżeli instalacja gazowa jest cenowo porównywalna do ekogroszku ta jaki to minus. 2. Mam rozumieć że w przypadku ekogroszku nie ma w żaden sposób ryzyka zaczadzenia ani wybuchu i jest to najbezpieczniejszy sposób ogrzewania ? 3. Nie mam pieca na ekogroszek ale z tego to rozumiem że do tego pieca możesz wrzucić wszystko tj. koks, drewno i inne jakiekolwiek paliwa stałe i wtedy to nie jesteś uzależniony od jednego rodzaju nośnika energii. 4. I to jest to co dla mnie było w wyborze sposobu ogrzewania bezcenne bezobsługowość i ten komfort , dodatkowe w tej kotłowni gazowej mam pralnie, zmiękczacz wody i suszarnie. 1. ekogroch porównywalna, prąd gorsza, PC lepsza 2. Jest ryzyko, ale ktotłowni na paliwo stałe nikt nie robi bezpośrednio w domu a z gazem o różnie bywa. 3. Paliwo możesz zgromadzić na długi okres a prąd w takiej ilości można łatwo wytworzyć samemu. 4. A ja w tej kotłowni mam kocioł, zmiękczacz filtry wody, zlew, miesięczny zapas paliwa, dwa bojlery, akumulatornie inwerter i kilka pomniejszych sterowników. Tylko gaz w żadnej dziedzin niem ma wyraźniej przewagi nad innym. A w przypadku węgla, prądu czy PC już tak jest. I co mnie zawsze zastanawiało dlaczego u gaziarzy są zawsze takie niskie temperatury poustawiane i rekreacja kominkowa tam bardziej kwitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 03.03.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Powiem tak , że jak stanąłem przed wyborem sposobu ogrzewania domu to w grę wchodził każdy tylko nie na paliwo stałe - no z wyjątkiem kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Dziękuję bardzo. Dzięki porównaniu faktur wszystko już rozumiem i wiem. Nigdy się nie zagłębiałem w prąd stąd moje pytania. W przypadku PC PW wychodzi bardzo ciekawie aczkolwiek nie wiem jak jest z komfortem grzanie tylko w nocy Nie tylko w nocy bo i w dzień także Proponuję zagłębić się jednak w taryfy i zobaczyć co G12W oferuje,to takie bogactwo życiowe A ja mam możliwości na przechowywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.03.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Powiem tak , że jak stanąłem przed wyborem sposobu ogrzewania domu to w grę wchodził każdy tylko nie na paliwo stałe - no z wyjątkiem kominka. Bardzo rozsądnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 03.03.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) To tak coś na koniec do pieca. Edytowane 3 Marca 2018 przez kukuku2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.03.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 to trochę przykre że stawiacie w jednym szeregu palenie opon z w miarę nowoczesny kocioł na ekogroch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.03.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Na necie są oferty LG 7kW za 12900 zl brutto i ktoś na tym jeszxze zarabia, wiec netto wychodzi niecałe 10,5tyś, do tego 2,5 tys montaż daje 13 netto czyli 14 tys brutto, do tego cwu 1200 zl i osprzet powiedzmy 2 tyś, choć niektórzy się chwalą że za kotlownie gazową zaplacili 6,5 tyś z piecem gazowym to da się jeszcze taniej. Ci co biorą wiecej, dużo wiecej poprostu zarabiają sporo na jednej robocie. Uwierz mi marże w tym fachu są ogromne. OK, to zróbmy tak - jak już zamontujesz pompę i całą kotłownię, to wyślij mi proszę zdjęcie z kosztami całej usługi z ceną ok 16k. Pójdę wtedy do firm, które mi wyceniały całość za 20k ,na negocjacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 03.03.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 -Droga instalacja zbliżona do ekogrochu -droga kwh (22gr) -ryzyko wybuchu i zaczadzenia - uzależnienie od dwóch rodzajów nośników energii (prąd i gaz) o ile prąd łatwo wyprodukować dla takiego kotła to gaz już nie + bezobsługowość hehehe z tym ryzykiem wybuchu i zaczadzenia to żeś zabłysnął. Jaki nowoczesny piec gazowy ci wybuchnie? Bo mówimy tu o nowych instalacjach i nowych kotłach a nie takich 30 letnich. Jakby gaz był o 1% tańszy od ekosyfu to byś tu wiersze pochwalne na jego cześć wypisywał i zachwalał. Niestety w twoim przypadku najbardziej liczy się ten koszt kwh. Za kilka stówek rocznie będziesz taszczył worki z grochem i czyścił ten cały syf z uśmiechem na ustach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.03.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Tak w temacie gazu i prąd - Właśnie spotkałem kolegę leśnika i podczas rozmowy powiedział, że NSA wydał wyrok, przyznający gminom rację w temacie zbyt niskiego podatku płaconego przez LP na ich rzecz. Skutkiem tego LP podniosą opłaty za dzierżawę gruntów pod linie energetyczne i gazowe. Jak wiadomo, wszystkie koszty takich decyzji ponosimy my i ponoć ceny prądu mają skoczyć o 12-15% a gazu 3-5% co jest w miarę logiczne, bo linii przesyłowych prądu jest o wiele więcej jak gazowych ;/Słyszeliście coś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts