Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Gość Arturo72
Jakby ktoś mógł się podzielić wykresami sprawności pomp ciepła różnych producentów w zależności od temperatur chętnie przyjmę za darmo na PW:)

Są ogólnodostępne na necie i nie tylko na polskich stronach.

Nie chce mi się szukać. Mam tylko Atlantica na fonie:

Screenshot_20180220-205938.jpg

Dla niewiernych Tomaszy i dla nie myślących ;)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

https://www.gkpge.pl/Oferta/Dla-domu/Regionalna/Oferta

Powiedz mi co daje taka informacja ?

Daje to ze niestety trzeba sie zagłebic w problematykę kosztów/cen energii elektrycznej.

To co podałes to są ceny sprzedazy energii elektrycznej dla oddz. Warszawa (dokładniej Warszawa teren).

Aby obliczyc cenę calkowitą kWh trzeba siegnąc do taryfy dystrybucyjnej dla PGE i okreslonego oddziału, zsumowac wszystkie składniki zmienne i otrzymamy cene dla kWh, zsumowac wszystkie opłaty stałe czyli dystrybucyjne i sprzedażowe i otrzymamy sume opłat stałych.

Wracając do pytania co daje taka informacja? moim zdaniem jest to tylko pomoc w obliczeniu ceny kWh, a tak ogolnie nie daje nic. Poniewaz zarówno dystrybucja i obrót zostały rozdzielone to kazda z tych spółek ma swoj cennik, dotyczy to wszystkich dystrybutorów i sprzedawców energii. To wynika z prawa energetycznego i chcac nie chcąc musimy to przyjąc do wiadomosci.

Gość Arturo72
https://www.gkpge.pl/Oferta/Dla-domu/Regionalna/Oferta

Powiedz mi co daje taka informacja ?

Dlatego dostałeś fakturę na której jest wszystko objęte,każdy składnik.

Wystarczyło podstawic tam swoje zużycie wg godzin taryfy.

Nie potrafiłes nawet tego zrobić bo nie masz pojęcia o swoim zużyciu prądu czyli jesteś zwykłym ignorantem.

Daje to ze niestety trzeba sie zagłebic w problematykę kosztów/cen energii elektrycznej.

To co podałes to są ceny sprzedazy energii elektrycznej dla oddz. Warszawa (dokładniej Warszawa teren).

Aby obliczyc cenę calkowitą kWh trzeba siegnąc do taryfy dystrybucyjnej dla PGE i okreslonego oddziału, zsumowac wszystkie składniki zmienne i otrzymamy cene dla kWh, zsumowac wszystkie opłaty stałe czyli dystrybucyjne i sprzedażowe i otrzymamy sume opłat stałych.

Wracając do pytania co daje taka informacja? moim zdaniem jest to tylko pomoc w obliczeniu ceny kWh, a tak ogolnie nie daje nic. Poniewaz zarówno dystrybucja i obrót zostały rozdzielone to kazda z tych spółek ma swoj cennik, dotyczy to wszystkich dystrybutorów i sprzedawców energii. To wynika z prawa energetycznego i chcac nie chcąc musimy to przyjąc do wiadomosci.

Linka podałem dla przykładu. Nie ma znaczenia jaki region i jaka firma.

Taką samą informację dostaję tu na forum , jak matołek jeden czy drugi pisze że mu średnia wyszła tyle. Mało tego ze średniej, która mu wyszła z całego gospodarstwa domowego liczy koszt pracy urządzenia grzewczego ( średnia przez COP) - gorszej głupoty nie widziałem.

Większość użytkowników taryfy G12W informuje, iż ta taryfa jest bardziej opłacalna niż G11 . Po prostu chciałem poznać rzeczywiste ceny dla taryfy G12W zawierające vat + dodatkowe opłaty. Jeśli zużywam 2900kWh rocznie w G11 ile zaoszczędzę przechodząc na G12W?

Na razie nikt się nie pokusił o rzetelne obliczenia.

Tylko ta nic. ale ta i ta https://pgedystrybucja.pl/Dla-Klienta/Taryfy-i-cenniki wszystko.

Miałeś to dokładnie wyjaśnione tutaj #358

Policzyłeś już dla swojego zużycia ? Czy nadal za trudne ?

Dlatego dostałeś fakturę na której jest wszystko objęte,każdy składnik.

Wystarczyło podstawic tam swoje zużycie wg godzin taryfy.

Nie potrafiłes nawet tego zrobić bo nie masz pojęcia o swoim zużyciu prądu czyli jesteś zwykłym ignorantem.

O właśnie o takim przypadku jak Ty , pisałem w poście wcześniej :)

bujaj w obłokach dalej

Na dziś wystarczy.

Gość Arturo72
O właśnie o takim przypadku jak Ty , pisałem w poście wcześniej :)

bujaj w obłokach dalej

Na dziś wystarczy.

Jak chcesz coś porównywać jak nie znasz swojego zużycia w tygodniu od 6-13,od 13-15 od 15-22 I od 22-6 a w weekendy od piątku od 22 do poniedziałku do 6.

No powiedz jak to zrobisz ? Po co Ci te dane jak nie znasz podstawy ?

Masz wszystkie dane i stawki na przedstawionej fakturze.

Wystarczy,że będziesz znał swoje zużycie w tych godzinach.

Podaj je czy zgrywasz dalej idiote czyki niezbyt sprawnego na umyśle ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Dwa razy linkowalem Ci arkusz. A Ty dalej trollujesz...

Masz kilkakrotnie podane wszystko na tacy ale albo udajesz idiote albo takim jesteś...

Do lolka..

0,29zl i 0,68

Edytowane przez Arturo72

Ze pokazuje szacunkowe dane nie ma najmniejszego znaczenia w kontekscie oplacalnosci taryfy G12W czy G11, ta pierwsza bardziej sie oplaca tak czy siak

O tym właśnie mówię.

Masz kilkakrotnie podane wszystko na tacy ale albo udajesz idiote albo takim jesteś...

Do lolka..

0,29zl i 0,68

Czy wartości które podałeś zawierają vat i opłaty dodatkowe ? Bądź ze mną szczery :)

Gość Arturo72

Czy wartości które podałeś zawierają vat i opłaty dodatkowe ? Bądź ze mną szczery :)

K.. człowieku,masz fakturę to sobie policz czy tak wychodzi.

Naprawdę jesteś aż takim nieudacznikiem życiowym ???

20180329_155809.jpg

tauron.jpg

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
obudź się , mam G11

G...mnie interesuje jaką masz taryfę. Chcesz mieć od innych konkrety to masz i licz a nie kwestionuj sam nie wiedząc czego..

Przedstaw się z imienia i nazwiska to zrobimy z tego użytek.

Gość Arturo72
piłeś ?

Nie potrafisz policzyć to trudno . Rozumiem . Nie musisz się unosić.

Od X czasu to Ty piszesz,że nie potrafisz policzyć ile wynosi 2+2 .

Sorki ale dla mnie taki człowiek to jest zwykłym debilem w tym wieku bo nie sądzę,że pisze tu pieciolatek...który jeszcze nie miał dodawania w przedszkolu...

Pozaszczytowa 0,29zl.

Szczytowa 0,68zl

Zweryfikuj to chory człowieku z fakturą VAT...

Ale nie wiem co Ci to da skoro nie masz zielonego pojęcia o swoim zużyciu energii??

Lekomania też jest chorobą psychiczną...

Edytowane przez Arturo72

Większość użytkowników taryfy G12W informuje, iż ta taryfa jest bardziej opłacalna niż G11 . Po prostu chciałem poznać rzeczywiste ceny dla taryfy G12W zawierające vat + dodatkowe opłaty. Jeśli zużywam 2900kWh rocznie w G11 ile zaoszczędzę przechodząc na G12W?

G12w opłaca się tylko w przypadku grzania prądem oraz CWU na prąd, a średnie proporcje taryfy szczytowej (drogiej 0,71/kWh)) do pozaszczytowej (taniej 0,30/kWh) wynoszą 30/70 (przynajmniej w moim przypadku). U mnie na podstawie zużycia prądu w ilości 2715 kWh (sierpień-marzec) średnia wyszła mi 0,425/kWh co dało oszczędności w kwocie 420pln w porównaniu do G11. W/w kwota i stawka są kwotami brutto (z VATem) i obejmują wszystkie składowe naliczane od kWh, nie obejmują opłat stałych (niezależnych od zużycia), które i tak ponosimy jednakowe bez względu na taryfę G...

G12w opłaca się tylko w przypadku grzania prądem oraz CWU na prąd, a średnie proporcje taryfy szczytowej (drogiej 0,71/kWh)) do pozaszczytowej (taniej 0,30/kWh) wynoszą 30/70 (przynajmniej w moim przypadku). U mnie na podstawie zużycia prądu w ilości 2715 kWh (sierpień-marzec) średnia wyszła mi 0,425/kWh co dało oszczędności w kwocie 420pln w porównaniu do G11. W/w kwota i stawka są kwotami brutto (z VATem) i obejmują wszystkie składowe naliczane od kWh, nie obejmują opłat stałych (niezależnych od zużycia), które i tak ponosimy jednakowe bez względu na taryfę G...

Nieprawda, ja nie mam ani grzania prądem ani grzania cwu prądem, mam proporcje 40/60 I/II taryfa w G12w. Opłacalnosc jest uzalezniona równiez od dystrybutora i sprzedawcy. To co opłacalne dla Tauronu jest nieopłacalne lub na pograniczu opłacalnosci dla PGE. Dla kazdego dystrybutora i sprzedawcy ten próg opłacalnosci bedzie inny, a fakt ze II taryfa to 58% godzin tygodniowo plus swieta na tygodniu (Tauron) pokazuje ze bez specjalnych wyrzeczen mozna ten próg osiągnąc. W kazdym razie kategoryczne twierdzenie o koniecznosc grzania i cwu dla opłacalnosci G12w nie jest zawsze prawdziwe.