daro.s 02.04.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) . Swoją drogą to proponuję się zainteresować gazem PB z butli, bo ostatnio (siostra sobie zamontowała) przeorałem z ciekawości ten temat i jak dom ma roczne zużycie ciepła do 15MWh to z zakupem butli 2700L bardziej się opłaca (wyszło mi 0.18zł/kWh) niż ziemny (średnio 0.24zł/kWh) czy nawet pelet (o ekosyzyfie nie wspomnę). Przeszacowałeś koszty gazu ziemnego , ja przez rok użyłem na CO+CWU 1433 m3, Suma faktur W3 wyniosła 2 948,89 zł, co przy 11,235 kWh/m3 daje koszt 1kWh - 0,183 zł, Powyższe wyliczenia są wg cen dystrybucyjnych na mazowszu, W innych rejonach Polski wychodzi taniej ponieważ są niższe opłaty stałe dystrybucji gazu, Kiedyś policzyłem wg cennika PSG dla wszystkich . Od marca średnia cena trochę spadnie ponieważ w nowym cenniki PSG pojawiły się lekkie obniżki dla wszystkich. Pozdrawiam Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez daro.s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.04.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 W moim przypadku jest to 60/40. Tez bez jakichś specjalnych wyrzeczeń, Po prostu się przyzwyczaiłem i traktuję to jako normę. Taryfa g12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.04.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 W moim przypadku jest to 60/40. Tez bez jakichś specjalnych wyrzeczeń, Po prostu się przyzwyczaiłem i traktuję to jako normę. Taryfa g12w. G12w mam bodajże od października 2015r. Za ten cały okres użytkowania mam 75,2% w taniej taryfie bez żadnych wyrzeczeń. Bo puszczenie zmywarki z opóźnionym startem czy też czasami pralki z programatora na noc nie zalicza się do wyrzeczeń. Cała reszta wg potrzeb. Lolek moze podskakiwac ile chce... lato czy zima 0,49:- / kWh z WSZYSTKIMI oplatami . To dla normalnych ludzi mniej anizeli "okolo" 0,61... Ktora normalna rodzina zuzywa 1200kWh/rok? u mnie akurat pora roku ma znaczenie...tak jak pisałem - liczyłem średnie Z/Z z różnych faktur i były w przedziale 0,33zł/kwh (lekka zima, bardzo duże zużycie w 2T) do 0,41zł/kwh (lato, bez grzania CO, tylko CWU - a u mnie CWU sporo w drogiej idzie) Łatwo policzyć, jaka jest oszczędność w porównaniu do G11... Sam prąd bytowy wychodzi bardzo podobnie, wychodzi w przedziale 70-75% (a przynajmniej tak było jakiś czas temu, jak prowadziłem skrupulatne notatki, żeby to oszacować - dla porównania - wcześniej mając G12 % zużycia w taniej był dużo niższy, maks. 58% - co także oczywiście dawało oszczędności, tyle że mniejsze) Aha - jakiś czas temu robiłem obliczenia opłacalności w którymś z wątków dla Tauron+Tauron - przy 30,5% zużycia w taniej taryfie płaciłbym mniej więcej tyle samo co korzystając z G11. No i fakt Varme - nie wyobrażam sobie zużycia 1200kwh rocznie, zużywam 3 razy więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.04.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Gratuluję. I nie było przy okazji żadnej lojalki czy innego haczyka w umowie? Nie było. Zaletą gazu PB jest to, że jest na wolnym rynku i ceny można negocjować. Oczywiście równie dobrze jutro ceny mogą skoczyć. Jakby policzyć 5MWh/r to przez 10 lat wychodzi nawet licząc po 1,5zł/l i z 13,5K zł za instalację, UDT itp. wychodzi 50gr/kWh. Ale ja nie liczyłem dla 5 tylko dla 15. Bilans podobnie wychodzi dla ziemnego. Greengaz podaje ceny średnie, podobnie jak strony do których się odnosiłeś. Ludzie którzy kupują gaz piszą o koszcie w zeszłe wakacje 1,05-1,20 zł/L G12w opłaca się tylko w przypadku grzania prądem oraz CWU na prąd, a średnie proporcje taryfy szczytowej (drogiej 0,71/kWh)) do pozaszczytowej (taniej 0,30/kWh) wynoszą 30/70 (przynajmniej w moim przypadku). U mnie na podstawie zużycia prądu w ilości 2715 kWh (sierpień-marzec) średnia wyszła mi 0,425/kWh co dało oszczędności w kwocie 420pln w porównaniu do G11. W/w kwota i stawka są kwotami brutto (z VATem) i obejmują wszystkie składowe naliczane od kWh, nie obejmują opłat stałych (niezależnych od zużycia), które i tak ponosimy jednakowe bez względu na taryfę G... To nie jest prawda. Mam taryfę G12W, i wychodzi mi tyle samo co z G11. Przy czym ja nie grzeję domu prądem (poza CWU), pracuję w domu, więc moja cała obsługa (komputer graficzny + 3 monitory) oraz jedzenie (jedzenie, herbata itp.) odbywają się w drogiej taryfie, a i z tytułu mojej obecności dziecka jest też więcej w domu. Także trzeba się bardzo mocno starać aby w planie 2T wychodziło drożej niż w planie 1T. Przy jakimkolwiek grzaniu prądem zdecydowanie lepiej jest mieć dwie taryfy. Nawet jeśli się zarwie 1T. Przeszacowałeś koszty gazu ziemnego , ja przez rok użyłem na CO+CWU 1433 m3, Suma faktur W3 wyniosła 2 948,89 zł, co przy 11,235 kWh/m3 daje koszt 1kWh - 0,183 zł, Powyższe wyliczenia są wg cen dystrybucyjnych na mazowszu Po pierwsze nie bierze się przelicznika cieplnego podawanego przez gazownie. 10kWh/m3 to taki bardzo optymistyczny wariant (i w tym momencie już skacze do 0.21). Po drugie trzeba także uwzględnić sprawność kotła, a ta wynosi maks 95% (i skacze kolejne 0.22). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 02.04.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 No nic nowego,nie wiem gdzie szukasz sensacji. Przy -20st.C mam COP2 no i ? CWU pompiarze tez podgrzewaja do 30 stopni... i to 300L minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.04.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 CWU pompiarze tez podgrzewaja do 30 stopni... i to 300L minimum Do 43 ale również latem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Ktora normalna rodzina zuzywa 1200kWh/rok? Ja tyle w bloku mniejwiecej miałem:) A ajk postawiłe to doję ponad razy dwa. Nie zabardzo rozumiem co Wy tu z tym prądem liczycie ale chyab trzeba powtykać że gazz jest zły. Oraz o nie udolności Polaków nie potrafiących robić najprostszych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.04.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 W bloku mam 2200 kWh rocznie plus 30 m3 gazu z przelicznikiem 10.972 co daje 330 kWh który wraz z wszystkimi opłatami brutto kosztuje mnie 0,48 za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Tak ja będę oceniał nieudolność i nieróbstwo. Mówię o zlecaniiu prac do których nie trzeba mieć żadnych kwalifikacji. Nie umiem wszystkiego ale nie zapłacę za wymianę, kranu, padniętego esa czy rcd w rozdzielni,wymiianę anadoy w bojlerze, skoszenie trawnika, zrobienie drenażu z rynien czy nawadnianie moje j działki i wiele wiele innych. Ludzie panele i malowanie to robota dla debila ktoś za to płaci?? nie szkoda pieniędzy?? Nie leepij zainwestować to co się zaoszczędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.04.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Varme - rzadko się z tobą zgadzam, ale wychodzi na to, że w tej kwestii mam takie same zdanie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 02.04.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 W bloku mam 2200 kWh rocznie plus 30 m3 gazu z przelicznikiem 10.972 co daje 330 kWh który wraz z wszystkimi opłatami brutto kosztuje mnie 0,48 za kWh. Biedaku , Ty już nawet sumujesz gaz z energią ? Dolicz wodę , może średnia spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Ty ciągle nie rozumiesz człowiek kto zleca coś takiego ma dwie lewe łąpy albo wydaje mu się ze jest nie widomo kim. Ja w życiu jeszcze nie spotkałem ludzi naprawdę bogatych a tylko takich stać na marnotrastwo.Powiediząłemm że "panele" to praca dla debile nie ma obrażać tego co kądzie panele tylko tego co zleca taką robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.04.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja tyle w bloku mniejwiecej miałem:) A ajk postawiłe to doję ponad razy dwa. Nie zabardzo rozumiem co Wy tu z tym prądem liczycie ale chyab trzeba powtykać że gazz jest zły. Oraz o nie udolności Polaków nie potrafiących robić najprostszych rzeczy. Czego jestes najlepszym przykladem, pakujac wegiel do nowego domu. Nie potrafisz przeliczyc prostych rzeczy Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.04.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Ty ciągle nie rozumiesz człowiek kto zleca coś takiego ma dwie lewe łąpy albo wydaje mu się ze jest nie widomo kim. Ja w życiu jeszcze nie spotkałem ludzi naprawdę bogatych a tylko takich stać na marnotrastwo.Powiediząłemm że "panele" to praca dla debile nie ma obrażać tego co kądzie panele tylko tego co zleca taką robote. Panele kupione na 8%Vat z rob9cizna, daja taka sama cene koncowa, co pane kupione na 23%Vat i polozone samodzielne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Powątpiewam w to.http://cennik-budowlany.remontuj.pl/cennik/ukladanie-paneli-ukladanie-parkietu Nie pamiętam cen swoich paneli podkąłdów listew itp. Ale montaż na różnicy w wacie nie zmieściłby sie. Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.04.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Ty ciągle nie rozumiesz człowiek kto zleca coś takiego ma dwie lewe łąpy albo wydaje mu się ze jest nie widomo kim. Ja w życiu jeszcze nie spotkałem ludzi naprawdę bogatych a tylko takich stać na marnotrastwo.Powiediząłemm że "panele" to praca dla debile nie ma obrażać tego co kądzie panele tylko tego co zleca taką robote. kulibob A jak nazwiesz takie coś , że ktoś idzie do restauracji i wydaje 200 zł podczas gdy przecież mógłby zrobić sobie w domu jedzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 02.04.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Tak ja będę oceniał nieudolność i nieróbstwo. Mówię o zlecaniiu prac do których nie trzeba mieć żadnych kwalifikacji. Nie umiem wszystkiego ale nie zapłacę za wymianę, kranu, padniętego esa czy rcd w rozdzielni,wymiianę anadoy w bojlerze, skoszenie trawnika, zrobienie drenażu z rynien czy nawadnianie moje j działki i wiele wiele innych. Ludzie panele i malowanie to robota dla debila ktoś za to płaci?? nie szkoda pieniędzy?? Nie leepij zainwestować to co się zaoszczędzi? Witam Kiedyś, dość dawno temu, na pytanie pewnego krewnego dlaczego nie pomagam murarzom i innym fachowcom budujących mój pierwszy dom, wyjaśniłem mu dość dosadnie, że w mojej pracy zarabiam więcej od każdego z nich czytając gazetę (nie każdą), bądź pijąc kawę ( nie z każdym). Niech każdy robi to co umie, a najlepiej jak jeszcze lubi. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 02.04.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 kulibob A jak nazwiesz takie coś , że ktoś idzie do restauracji i wydaje 200 zł podczas gdy przecież mógłby zrobić sobie w domu jedzenie? Nie zrozumie, Bo @kulibob nie ma nawet samochodu w domu bo raz do roku trzeba zrobić przegląd i zapłacić 100 zł. Po za tym w jego mikrodomku zamontował piec na węgiel żeby mieć 300 zł oszczędności rocznie zapominając o tym że co miesiąc traci 400 zł na papierosy... Na sam koniec próbuje wmówić wszystkim na forum ze gaz to bomba w domu samemu nie wychodząc z domu bojąc się że go samochód na chodniku potraci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 kulibob A jak nazwiesz takie coś , że ktoś idzie do restauracji i wydaje 200 zł podczas gdy przecież mógłby zrobić sobie w domu jedzenie? Nie chodzę do resturacji jakbym wydał 200zł to później musiałbym się rzucić pod koła. wiesz jak kogoś takiego nazywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam Kiedyś, dość dawno temu, na pytanie pewnego krewnego dlaczego nie pomagam murarzom i innym fachowcom budujących mój pierwszy dom, wyjaśniłem mu dość dosadnie, że w mojej pracy zarabiam więcej od każdego z nich czytając gazetę (nie każdą), bądź pijąc kawę ( nie z każdym). Niech każdy robi to co umie, a najlepiej jak jeszcze lubi. Pozdrawiam Pratchawiec Trzeba miec nie halo pomagać jak się zato płaci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts