Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Nie zrozumie, Bo @kulibob nie ma nawet samochodu w domu bo raz do roku trzeba zrobić przegląd i zapłacić 100 zł. Po za tym w jego mikrodomku zamontował piec na węgiel żeby mieć 300 zł oszczędności rocznie zapominając o tym że co miesiąc traci 400 zł na papierosy... Na sam koniec próbuje wmówić wszystkim na forum ze gaz to bomba w domu samemu nie wychodząc z domu bojąc się że go samochód na chodniku potraci

Mam samochód, dom nie jest aż taki mikro i mam garaż dwustanowiskowy z działką 1950m2:)blisko miasta.Papierosy ? nie palę już nawet dobrze nie pamiętam 4-5lat.mówiię że gaz to g... głownie chodzi o bezpieczeństwo energetyczne a to podwójne zagrożenie oraz drogą instalacje(niepotrzebne przyłącze)oraz drogą kwh. A tego strachu przed potrąceniem nie rozumiem.

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trudno to oszacować zakup paliwa i transport to porostu kliknięcie. 15 zasypów 15 czyszczeń 30 wywaleń popiołu.Jeden cykl zasyp wywalenie popiołux2(wymieniam szuflady mam dwie i czyszczenie do 15min.Niech będzie 4h rocznie ułożenie opału w garażu ok 1,5h. Niech będzie 6h na sezon zimowy(7mc). Czczenie to odkurzenie w kotłowi jak odkurzam garaż to trudno ocenić. Przemycie mopem podłogi 2-3 razy na sezon. Start sezonu i świętax2 :)

Powątpiewam w to.

http://cennik-budowlany.remontuj.pl/cennik/ukladanie-paneli-ukladanie-parkietu

Nie pamiętam cen swoich paneli podkąłdów listew itp. Ale montaż na różnicy w wacie nie zmieściłby sie.

A ja kupowałem panele z robocissa za taka sama cenę jak na allegro byly bez.

Fakt, ze panele drozsze 10mm AC5. Ale nie zaplacilem ani zl wiecej.

Edytowane przez fotohobby

Z drugiej strony jak bedzie więcej takich burżuji jak co niektórzy tutaj co do trawnika wzywają ogrodnika, to w przyszłości będą wołać gości co im będą żony zapłodniac, bo to wszystko w tym kierunku idzie. I nie ma co kłamać że się nie ma czasu, przyznajcie się że nigdy w ręku pędzla nie trzymaliście. Ja dużo w domu zrobię sam, nawet automatykę bramy rok temu, bo lubię i jestem dumny z tego że coś potrafię. Są jednak rzeczy do których się nie tkne jak glazurnictwo czy hydraulika. A powody moich działań są dwa (oszczędność finansowa akurat mało ważna). Po pierwsze, pracując 4 lata w jednej z sieci marketów jeździłem na reklamacje i nie ufam majstrom a po drugie bo lubię i można się pochwalić że samemu się robiło :-)

Wiem, na wakacje tez nie jezdzisz.

Zona musi byc przeszczęśliwa :)

Żona jest oszczędna w biedronce kupujemy na zapas jak jest promocja towary które się nie popsują. Co do wakacji to żona płaci ze swoich ja nato marnować kasy nie będę zresztą też oszczędnie jakieś grupony itp. Fryzjer od 15 roku życia jadę się sam maszynką elektryczną psa mamy kundla (nie jakiś dupen terier przypominający szczura)darmowy był puchy ma z biedy kupuje sia KILKA DZIESIAT JAK PROMCJA. Samochodu nie naprawiam nie znamm się nie mam ochoty się edukować ewentulanie żarówka, bezpecznik, akumulator ale dla niektórych to wyczyn. Koła zmieniał sam przecież nie dam komuś 50 zł zarobić ale laczki hankoki i nokiany a nie syf

Już pisałem wcześniej o analfabetach manualnych i zdania nie zmienię. Dla mnie człowiek który nie trzymał siekiery w ręku ani pedzla to dupa nie facet.

Co do tematu, pomóżcie jeśli źle liczę. 55GJ to 15280kWh? Licząc średnią kWh po 0,43gr daje wynik 6570zł - tyle zapłacił bym jeśli grzał bym prądem w tym sezonie. Policzylem już z zapasem który spale jeszcze. Jak by nie było, prąd nadal wychodzi bardzo drogo.q

Z drugiej strony jak bedzie więcej takich burżuji jak co niektórzy tutaj co do trawnika wzywają ogrodnika, to w przyszłości będą wołać gości co im będą żony zapłodniac, bo to wszystko w tym kierunku idzie. I nie ma co kłamać że się nie ma czasu, przyznajcie się że nigdy w ręku pędzla nie trzymaliście. Ja dużo w domu zrobię sam, nawet automatykę bramy rok temu, bo lubię i jestem dumny z tego że coś potrafię. Są jednak rzeczy do których się nie tkne jak glazurnictwo czy hydraulika. A powody moich działań są dwa (oszczędność finansowa akurat mało ważna). Po pierwsze, pracując 4 lata w jednej z sieci marketów jeździłem na reklamacje i nie ufam majstrom a po drugie bo lubię i można się pochwalić że samemu się robiło :-)

Ogrodnik zapyli jak taki jedne z drugim będzie tyrał na utrzymanie trawnika:)

Już pisałem wcześniej o analfabetach manualnych i zdania nie zmienię. Dla mnie człowiek który nie trzymał siekiery w ręku ani pedzla to dupa nie facet.

Co do tematu, pomóżcie jeśli źle liczę. 55GJ to 15280kWh? Licząc średnią kWh po 0,43gr daje wynik 6570zł - tyle zapłacił bym jeśli grzał bym prądem w tym sezonie. Policzylem już z zapasem który spale jeszcze. Jak by nie było, prąd nadal wychodzi bardzo drogo.q

Dobrze policzyłeś kwh jednak spalony opał to nie zapotrzebowanie budynku i grzejąc prądem starałbyś się jechać w tanej taryfie

Żona jest oszczędna w biedronce kupujemy na zapas jak jest promocja towary które się nie popsują. Co do wakacji to żona płaci ze swoich ja nato marnować kasy nie będę zresztą też oszczędnie jakieś grupony itp.

Zona sama jezdzi, czy ci sponsorowac musi te wyjazdy ?

Zona sama jezdzi, czy ci sponsorowac musi te wyjazdy ?

Ona płaciła za całość pierwszy wyjazd od 8 lat. Dla mnie kasa w błoto aby zobaczyć wodę.Zresztą pewnie wydajesz więcej na trawnik niż my na ten wyjazd:)

Z reszta co ot za gatka jestem oszczędny a 99% społeczeństwa dla mnie żyje rozrzutnie zwłaszcza od czasu 500+

Edytowane przez kulibob

No... jak sie maszynke z psem dzieli to tez jakas oszczednosc...

Ale oj... nie znasz sie? Hamulcow sam nie wymienisz? Swiec? DASZ INNYM ZAROBIC? :o I to majac garaz na 2 samochody... ( miejsce jest )

Jak dla mnie 2 lewe rece.

Panele debil potrafi polozyc... ale aby swiece wymienic to ten sam juz musi sie edukowac... Takie to paniska:rolleyes:

Na fryzjerze zaoszczędzę na hamulce:) Samochód nawet 10000 rocznie nie robi Narazie jest jeden drug mi w tej chwili nepotrzebny

Generalnie duże zapotrzebowanie jak na sam prąd.Można przyjąć jedynie średnia dla g12W i grzać non stop czyli wyjdzie gdzieś koło 6500zł na rok

Policzylem sobie że wyjdzie mi w granicach 3 - 3,5t pelletu, jeszcze robię kilka rzeczy żeby mniej tego ciepła uciekało. Wyszło by mi w granicach 2270zl certyfikowanego pelletu (650zl)+ jak teraz ok 1000zł CWU całym rokiem (Junkers). Połowa prądu.

A do czego mi wiedza o samochodzie skoro ma niewielki przebieg roczny a co za tym idzie niewielką awaryjność. Nie jest to dla mnie jakaś ważna rzecz. Żona jezdi nim kilka kilometrów do roboty i do biedronki. Ja mam nogi.

Podejrzewam że Ty masz tak głęboko w dupie te panela jak ja samochód. Jedyny stały koszt który generuje samochód to wymiana kół i to robie. Na przeglądy i spalanie nie mam wpływu

Co do optymalnego samochodu ten dopuki się nie rozkraczy nie będzie zmieniony i to jest optymalne

Edytowane przez kulibob

Policzylem sobie że wyjdzie mi w granicach 3 - 3,5t pelletu, jeszcze robię kilka rzeczy żeby mniej tego ciepła uciekało. Wyszło by mi w granicach 2270zl certyfikowanego pelletu (650zl)+ jak teraz ok 1000zł CWU całym rokiem (Junkers). Połowa prądu.

Tylko dla takich domów jest PC a ie sama grzałka

W moim przypadku ( a tez jestem gdzies w tych granicach GJ ) 15280... nawet jak podziele przez 2.5... to bedzie 6112... x 0.49... 2995:-/ rok... 250:- / mies. :rolleyes:

Ładnie Ci to wychodzi. Ja jednak mieszkam w 4 strefie klimatycznej i z grzejnikami w całym domu nie chciał bym ryzykować niedogrzania domu, zwłaszcza że mam wszędzie minimum 23 stopnie.