Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W gminie mojej teściowej były dopłaty. Wielu się przesiadło na gaz i byli mega zadowoleni. Do pierwszego rozliczenia. Potem odkurzyli śmieciuchy i znowu są mega zadowoleni.

To zrozumiałe, gdyż wstawienie nowego kondensata do starej i dziurawej jak sito chałupy mija się z celem. W większości starszych domów rury to od 3/4 cala wzwyż.

Zdaje sobie sprawę że powiew ciepłego powietrza jest odczuwalny inaczej, ale jak miałem 21,2 stopnia to większości domów opalanych gazem podłoga jest zimna. I też mam to samo co kulibob, lubię siedzieć na gaciach, zwłaszcza wieczorkiem przy kompie :-)

Nie wiecie co się dzieje z Arturo? Boję się że wyłapał bana albo zaczadzil się kominkiem w weekend.

Masz ustawinoe zeby w nocy nie grzał?? A drewno to gratis?? I ten przegląd chore

To,ze nie grzeje to nie oznacza, ze robi sie chlodniej od razu o 0.5C poza tym o 3 w nocy zaczyna grzac znowu

Policz sobie koszt 2x8kg drewna ;)

500kg kosztowalo 160zl.

A wkladajac kociol na wegiel stracilbym jedno czyste pomieszczenie i musialbym budowac kolejne.

Dla 400-600zl na rok :) wybudowac pomieszczenie 15tyś :)

wszystkie termometry mówią 23*c poniżej jest chłodno siedziecc na gaciach.

I też mam to samo co kulibob, lubię siedzieć na gaciach, zwłaszcza wieczorkiem przy kompie :-)

Po jaką cholerę nagrzewać dom do takiej temperatury aby później siedzieć w gaciach ?

Nie wiecie co się dzieje z Arturo? Boję się że wyłapał bana albo zaczadzil się kominkiem w weekend.

:)

• 2 months później...

Tak się zastanawiam czy jest sens aż tak rozwodzić się nad kosztami ogrzewania skoro dla nowych dobrze ocieplonych domów nie są to duże sumy. A różnice jeszcze mniejsze. Bo czy te 150 czy 200 złotych w najzimnieszym miesiącu to jakiś majątek?

Ja wybiorę kocioł gazowy bo mam gaz w ziemi zakup kotła jest tańszy niż pompa a ewentualne awarię też są tańsze i prostsze do naprawy. Kocioł gazowy jest mały i cichy w przeciwieństwie do pompy ciepła.

Edytowane przez Janekk1234

Tak się zastanawiam czy jest sens aż tak rozwodzić się nad kosztami ogrzewania skoro dla nowych dobrze ocieplonych domów nie są to duże sumy. A różnice jeszcze mniejsze. Bo czy te 150 czy 200 złotych w najzimnieszym miesiącu to jakiś majątek?

To ciągle temat na topie, bo można wydać na system ogrzewania 5% albo i 20% całego kosztu budowy. A różnica w kosztach ogrzewania tego samego domu w zależności od źródła ciepła może być czterokrotna albo i więcej. Więc są tu ważne rzeczy do rozważenia, policzenia i podjęcia decyzji.

Edytowane przez Kaizen

Ja wybiorę kocioł gazowy bo mam gaz w ziemi zakup kotła jest tańszy niż pompa a ewentualne awarię też są tańsze i prostsze do naprawy. Kocioł gazowy jest mały i cichy w przeciwieństwie do pompy ciepła.

Ale jak policzyć te różnice przez ilość miesięcy w których będziesz żył w tym domu to ta kwota robi się już bardziej znacząca