Busters 11.06.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Korzystajac z okazji podpowiesz jak ustawic ta prosta na 18stopni? Co powinienem zmienic majac wczesniej krzywa i timer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.06.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Chłodzenie bez usuwania wilgoci to pomyłka. Brak komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.06.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Komfortowa wilgotność to 40-60% Więc nie widzę tu dyskomfortu nawet jeśli będzie 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.06.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Jeśli masz odblokwane chłodzenie to:menu / ustawienie działania / chłodzenie / nast.temp.zasilania chłodzenia / prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 11.06.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 W wersji F bedzie podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.06.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.06.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Myjk proponuję abyś spróbował a nie tylko powtarzał zasłyszane opinie lub teorytyzował. Na pewno są inne metody ale ta jest również dobra. Jedyny wniosek z którym trudno mi się nie zgodzić to brak możliwości usunięcia wilgoci ale jednocześnie zbytnio nie rośnie. Reszta to tylko domysły i przypuszczenia. Jeden warunek - wszystko należy robić z głową. Też do pewnego momentu byłem pesymistą ale w ostatnich dniach miarka się przebrała. Na poddaszu temperatura zaczęła dochodzić do 27 - 28 stopni a na dole do 26. Odpaliłem to chłodzenie i chodzi na prostej 18 stopni. Przez pierwszą dobę pompa zjadła 12 kWh ale potem już przez kolejne dni pobiera 5 - 6. COP około 6. Temperaturę w domu udało się ustabilizować na poziomie 22 -23 stopni a podłogi na poziomie 18 -19. Wilgotność około 50 -55%. Temperatura podłogi spadła o około 5 stopni. Nikomu w tych warunkach za przeproszeniem w tyłek ani w stopy nie jest zimno. Wnuczki zadowolone latają na bosaka. Ja jakiś czas temu odpaliłem swoją pompę LG i puściłem w podłogę 15 stopni. Następnego dnia temperatura w domu spadła o chyba 2 stopni ale żona i dzieci były wkurzone , bo łóżka , pościel , krzesła lodowate . Tak samo po wyjściu z pod przysznica (około 40 stopni) postawienie nogi na płytki o temperaturze 15 stopni nie było zbyt przyjemnym doznaniem ... Szybko funkcja chłodzenia poszła w odstawę ... U nas lodowate podłogi odpadają , bo to zaden komfort a rozkład temperatur w przypadku chłodzenia jest niekorzystny .. Do chłodzenia to klimatyzacja ... Szybko schłodzi , szybko obniży wilgotność ... Wczoraj wieczorem w salonie mieliśmy 30 stopni . Włączyłem klimę i po niedługim czasie było już 24stopnie i wilgotność poniżej 30% ... W salonie od razu zrobiło się przyjemnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.06.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Bo przesadziłeś. 15 stopni to już lekko niekomfortowo. Spróbuj zachować temp podłogi w okolicach 18 - 19 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 11.06.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Panas daje gwarancje wydajności stałej mocy do -15st.C a modele T-CAP działają nawet w -28st.C Poniżej wykres wydajności aż do -20st.C UX09 - T-CAP 9kW UX12 - T-CAP 12kW UX16 - T-CAP 16kW nie ma innej tak mocnej pompy na rynku.! [ATTACH=CONFIG]414689[/ATTACH] Dzięki, tego szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.06.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 nie ma innej tak mocnej pompy na rynku.! [ATTACH=CONFIG]414689[/ATTACH] ,Oczywiście,że jest. Atlantic Excelia 16kW,która również do -15st.ma gwarantowana moc 16kW,poza tym w rodzinie Excelii jest jeszcze 11kW i 14kW bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.06.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Komfortowa wilgotność to 40-60% Więc nie widzę tu dyskomfortu nawet jeśli będzie 65 25° przy 60% jest dla mnie niekomfortowe. Muszę obniżyć temperaturę ale jeszcze lepiej obniżyć wilgotność nawet bez zmiany temperatury. Twój zakres komfortowej wilgotności jest prawidłowy ale dla niższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.06.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Ale u mnie jest 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.06.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Ale u mnie jest 23 Ja zaczyna schładzać salon klimą to z 30 stopni do 23 stopni idzie to dość szybko i wilgotność też szybko spada. Przy 23 stopniach mam około 30% wilgotności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.06.2018 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 ,Oczywiście,że jest. Atlantic Excelia 16kW,która również do -15st.ma gwarantowana moc 16kW,poza tym w rodzinie Excelii jest jeszcze 11kW i 14kW bodajże. a umiesz czytać czy tylko z pisania głupot chcesz być znany? Atlantic Excelia 16kW ma przy -7st.C 12,9kW, niżej już nie szukałem bo to wystarcza https://www.atlantic-polska.pl/wp-content/uploads/2016/02/EXCELIA-TRI-karta-katalogowa.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.06.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Ja zaczyna schładzać salon klimą to z 30 stopni do 23 stopni idzie to dość szybko i wilgotność też szybko spada. Przy 23 stopniach mam około 30% wilgotności . A da się tak ustawić klimę aby wilgotność nie spadła poniżej 40 - 45% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 A da się tak ustawić klimę aby wilgotność nie spadła poniżej 40 - 45% ? Da się. Można podwyższyć nastawę temperatury i po jej osiągnięciu przestanie odwilżać. Najlepiej w trybie "dry". Wilgotność pozostanie na tym samym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.06.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Tylko że poza skrajnymi przypadkami np jak nie ma gazu w drodze to zarówno pompa jak i gaz są praktycznie równe jeśli chodzi o koszta biorąc pod uwagę czas 10 czy 15 lat użytkowania. Witam, Jeżeli nie ma podłączenia sieci gazowej do budynku, wtedy znacznie lepszym i korzystniejszym rozwiązaniem pod kątem kosztów ogrzewania będzie pompa ciepła. Instalacja gazowa zasilana gazem LPG ze zbiornika, poprzez wysoką cenę gazu LPG oraz koszty związane z dzierżawą zbiornika jest jedną z droższych metod ogrzewania budynku. "Minusem pompy może być hałas więcej potrzebnego miejsca i droższe awarie" Koszty związane z naprawą pompy ciepła są na porównywalnym poziomie, jak w przypadku kotłów, natomiast hałas występuje jedynie przy jednostce zewnętrznej powietrznej pompy ciepła. Pompa ciepła zajmuje porównywalną ilość miejsca w budynku co kocioł gazowy. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.06.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 A po co dzierżawić zbiornik i być uzależnionym od cen dostawcy gazu? Można kupić własny i korzystać z wszelkich promocji cenowych kiedy się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 11.07.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Witam, Oczywiście, że można zastanowić się nad zakupem zbiornika, dzięki czemu nie trzeba podpisywać umowy na dostawę gazu tylko z jednym dostawcą. Koszt zakupu zbiornika wraz z montażem oraz podłączeniem do instalacji nie jest mały. Dochodzą nam jeszcze koszty przeglądu zbiornika oraz zakup samego kotła kondensacyjnego. Podsumowując te koszty wychodzi nam podobna kwota jak w przypadku powietrznej pompy ciepła, której roczne koszty ogrzewania budynku są na znacznie niższym poziomie. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.07.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 (edytowane) a umiesz czytać czy tylko z pisania głupot chcesz być znany? Atlantic Excelia 16kW ma przy -7st.C 12,9kW, niżej już nie szukałem bo to wystarcza https://www.atlantic-polska.pl/wp-content/uploads/2016/02/EXCELIA-TRI-karta-katalogowa.pdf Problem polega na tym ,że Atlantik nazywa sie 16 a uzyskuję przy -20 C 10 kW A Panasonik nazywa sie 9 . Trzeba porównać cenę Panasa 9 z Atlantikiem 16 Ja znalazłem 37370 zł panas i 34700 atlantic To oczywiscie ceny katalogowe Ale to można przeczytać inaczej Panasonik ma ciągle 9 kW a Atlantic może mieć więcej np 12 kW i wtedy może wydajniej korzystać z taniej taryfy. Edytowane 11 Lipca 2018 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts