Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Witam,

Oczywiście, że można zastanowić się nad zakupem zbiornika, dzięki czemu nie trzeba podpisywać umowy na dostawę gazu tylko z jednym dostawcą. Koszt zakupu zbiornika wraz z montażem oraz podłączeniem do instalacji nie jest mały. Dochodzą nam jeszcze koszty przeglądu zbiornika oraz zakup samego kotła kondensacyjnego. Podsumowując te koszty wychodzi nam podobna kwota jak w przypadku powietrznej pompy ciepła, której roczne koszty ogrzewania budynku są na znacznie niższym poziomie.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Rozumiem, że pompę klient dostaje gratis. Kosztuje tylko kocioł gazowy.

No i pompa nie wymaga żadnych przeglądów??? Czy jednak wymaga?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

3/4 tego co pisze ów konsultant to bełkot marketingowy i niestety taka jest prawda, ale napisał że "Podsumowując te koszty wychodzi nam podobna kwota jak w przypadku powietrznej pompy ciepła" więc tej pompy nie dostajesz gratis.

Co do przeglądów moja pompa działa od 2012 roku i żadnych przegladow nie wymagała,działa bez zarzutów ( co prawda mam geuntowa)

Piszę to dla tego że sam stałem przed wyborem PCi czy zbiornik na gaz i na szczęście wybrałem PCi i teraz płacę poniżej tysiąca rocznie za CO i CWU.

Ale tylko u tych pijawek co tutaj spamują. Normalne firmy nie wymagają przeglądów, bo tam nie ma co przeglądać.

Kto nie wymaga, jak nie wymagaja? Masz oficjalne stanowisko od np LG? Jak tak to prosze sie podziel. Zwykle rzadaja wykonawcy instalacji corocznego przegladu w wys. Ok 500zl. Inni na moje pytanie o przeglady juz nie odpowiadają.

temu PC przy gazie to średnio się opłaca z tego co widzę a to dzięki tym przeglądom niektóre firmy dają umowę że 2 przeglądy do roku po 400zł nawet na forum o pompach na FB ktoś udostępnił swoją umowę i był taki zapis więc w takim wypadku chrzanić ekologie :D 800zł + 2000zł rocznie za prąd + sam koszt pompy ciepła

ale to już przegięcie z tym przeglądem

ale nawet 400 zł + dojazd liczny 450 zł za przegląd to ja w nowym aucie za 50tys. mniej płace razem z filtrami

Edytowane przez robos2234

Nie znam firmy instalującej która by się wyrzekła bardzo łatwych pieniędzy.

Nie znam instalatora, który powie: montuje i zarobiłem już swoje. Później nie róbcie płatnych przeglądów. Dzwońcie dopiero jak coś się stanie. Gwarancję macie pełną np. 5 lat:)

Zna ktoś taką firmę która mówi, że nie trzeba robić przeglądów u nich? Wystarczy tylko Pan Zdzisio z Panem Mietkiem spod sklepu, żeby tylko na słuch ocenili:P

Dziękuję za rady, że mogę dobrowolnie zrezygnować z gwarancji.

Że można olać w ogóle przeglądy w nowych autach i każdym innym nowym urządzeniu to też wiem.

Ale pytanie brzmiało: Pokażcie mi i innym firmę która utrzyma pełną gwarancję bez płatnych przeglądów.

Na Muratorze, wiadomo od zawsze, że PC bez przeglądów (tego nie liczymy w kalkulacjach) , gaz obowiązkowo z corocznymi przeglądamy, a kopciuch to zawsze komin za min 20 tysięcy

Ale pytanie brzmiało: Pokażcie mi i innym firmę która utrzyma pełną gwarancję bez płatnych przeglądów.

Ale to nie zależy od firmy, tylko od INSTALATORA. Jak będzie normalny, to klepnie podpis i pieczątkę. Większość kosztów takiego przeglądu to jest sam dojazd, czas dojazdu i powrotu, a nie samego serwisu który składa się w pierwszych pięciu latach (w kolejnych zresztą też) na spojrzenie zużycia energii i ew. zabrudzenia wymiennika. Powtarzam, w PC nie trzeba NIC serwisować póki oczywiste objawy nie wskazują na awarię.