piotrmak 20.07.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Powtarzam, w PC nie trzeba NIC serwisować póki oczywiste objawy nie wskazują na awarię. Z taką fachową wiedzą co Ty tu robisz na forum? Przekonaj jeszcze producentów a będziesz bogaty. Z nimi podziel się swoją wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.07.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 (edytowane) Z taką fachową wiedzą co Ty tu robisz na forum? Przekonaj jeszcze producentów a będziesz bogaty. Z nimi podziel się swoją wiedzą Oni to doskonale wiedzą, dlatego nikt kasy na tym nie zbił. Zbijają za to kasę instalatorzy na kompletnych ignorantach co wierzą w bajki (albo tak im się wydaje) że pompa ciepła to jakaś kosmiczna technologia. BTW 11 lat temu zainstalowałem sobie SAM klimatyzator split, chiński badziew za 1500 zł zakupiony, działa do dzisiaj BEZ serwisu. Oczywiście poza czyszczeniem filtrów, co nie jest trudniejsze niż czyszczenie filtra w okapie. 3 lata temu psiknąłem w lamele preparatem do czyszczenia klimy, bo z odpływu skroplin zaczęło po 8 latach pośmiardywać. Po tej operacji działa dalej, chłodzi w lato i grzeje w zimie. Jednostki zewnętrznej nawet kijem nie tykałem, choć wisi "w lesie". No ale zawsze możesz próbować dalej udowadniać jakie to przeraźliwie awaryjne urządzenia bo ktoś ŻĄDA od ignoranta pieniędzy za przegląd... no nie wiem czego, bo w pompie PC PW nawet filtrów na wewnętrznych lamelach nie ma, a w gruntowej nie ma także zewnętrznych lamel. Edytowane 21 Lipca 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.07.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Ale co Oni? Producenci w swoich DTR-kach?Majaczysz i się błaźnisz.Zacznij montować i serwisować za darmo. Przed takimi osobami jak Ty świat stoi otworem. Zacznij pracować, a mniej postów nabijać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.07.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Z taką gadką to lepiej ty się weź do roboty. Masz niszę na przeglądy lodówek, bo producenci do utrzymania gwarancji przeglądów nie wymagają, idioci. Policzysz za serwis 2% wartości i będziesz bogaty. W końcu pompa jest pompa i rzekomo WYMAGA cyklicznego serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.07.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Z taką gadką to lepiej ty się weź do roboty. Masz niszę na przeglądy lodówek, bo producenci do utrzymania gwarancji przeglądów nie wymagają, idioci. Policzysz za serwis 2% wartości i będziesz bogaty. W końcu pompa jest pompa i rzekomo WYMAGA cyklicznego serwisu. Masz rację, lodówki krecą po kilkanaście lat i nawet te nowe nie mają problemów ze sprężarkami, natomiast jeżeli już to rozszczelnią się rurki w obudowie. Mam pytanie odnośnie powietrznej PC cuw. w kwestii serwisu na czym on miałby polegać? Ze swojej strony na wlocie i wylocie powietrza wstawiłem kratki z siatką. O póki co jest ona czysta więc mam nadzieję że wewnątrz sytuacja nie jest gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.07.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Z rozmów, jakie przeprowadziłem z trzema firmami montującymi PC wynika, że czystość lameli to najważniejsza sprawa w temacie przeglądów, bo to ma wpływ na sprawność .Może do tego jakieś łożyska wiatraka trzeba sprawdzić...Co jeszcze...za 300-500 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.07.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 (edytowane) Masz rację, lodówki krecą po kilkanaście lat i nawet te nowe nie mają problemów ze sprężarkami, natomiast jeżeli już to rozszczelnią się rurki w obudowie. Są też inne, mniej typowe awarie. Niedawno kupiłem sobie watomierz żeby sprawdzić ile energii wchodzi mi do elektrycznego auta. W wyniku dyskusji o spadku sprawności sprężarek w lodówkach podłączyłem swoją lodówkę pod miernik. Wyszło że zużywa dwa razy więcej energii niż deklarował producent w karcie! No to lodówka na serwis (domowy!), odkręciłem tylny panel, lamele czyste, schylam się niżej a tam... ku mojemu zdziwieniu ukazał się wiatraczek (nie wiedziałem że montują wiatraki na lamelach w lodówkach i jak się okazuje moja lodówka LG jest jedną z niewielu gdzie takowy jest), który się zablokował, prawdopodobnie w wyniku wilgoci, bo tacka na skropliny była umieszczona tuż pod nim (koreańska myśl techniczna). Pomerdałem nim, zaczął kręcić. Zużycie spadło dwukrotnie, do deklarowanych przez producenta. Wniosek nr 1., czasem jednak warto zajrzeć, ale nie warto płacić za to co roku 500 zł specjaliście. Wniosek nr 2. sprawność sprężarki jak i sprawność całego systemu po 15 latach nieprzerwanej pracy nie spadła (pomijając nieszczęsny wiatraczek). Mam pytanie odnośnie powietrznej PC cuw. w kwestii serwisu na czym on miałby polegać? Ze swojej strony na wlocie i wylocie powietrza wstawiłem kratki z siatką. O póki co jest ona czysta Może piotrmak odpowie, bo widać że się na tym zna. Powtarzam ponownie, TAM w sensie praktycznym NIE MA CO SERWISOWAĆ. Można sobie popatrzeć. Jeśli chodzi o lamele w jednostce zewnętrznej, to jak już wspominałem, moja jednostka klimatyzatora wisi na elewacji gdzie jest "las" liście lecą, ściana czasem się "meszy", sama jednostka też trochę zielona, ale mimo tego lamele są czyste. Po 12 latach! więc mam nadzieję że wewnątrz sytuacja nie jest gorsza. No ale rzecz w tym, że w środku PC PW nie ma lameli, bo jest wymiennik płytowy. Edytowane 22 Lipca 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.07.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 (edytowane) Może piotrmak odpowie, bo widać że się na tym zna. Powtarzam ponownie, TAM w sensie praktycznym NIE MA CO SERWISOWAĆ. Można sobie popatrzeć. Jeśli chodzi o lamele w jednostce zewnętrznej, to jak już wspominałem, moja jednostka klimatyzatora wisi na elewacji gdzie jest "las" liście lecą, ściana czasem się "meszy", sama jednostka też trochę zielona, ale mimo tego lamele są czyste. Po 12 latach! No ale rzecz w tym, że w środku PC PW nie ma lameli, bo jest wymiennik płytowy. No bo nie ma co przeglądać !!! W instrukcji serwisowej do mojej pompy LG Therma II 9KW jest podane co przydało by się co rok sprawdzić .. Jest to wyczyszczenie filterka w pompie (u mnie w instalacji są dodatkowe 2 filtry więc zapewne ten w pompie zbytnio się nie zabrudzi) , sprawdzenie ciśnienia wody (jest wskaźnik w obudowie pompy i można samemu łatwo dobić ciśnienie (dodając trochę wody do instalacji) , sprawdzić połączenia elektryczne ... Nie ma NIC o czyszczeniu lameli i itd ... Patrzyłem dziś na jednostkę zewnatrzną i wygląda tak jak po montażu. No chyba że ktoś montuje jednostkę wśród bluszczu to wtedy może zarosnąć Sam producent NIE WYMAGA żadnego serwisu ani konserwacji ... Myślę że instalator jak montuje to montuje od razu profesjonalnie i w takim miejscu które nie zaszkodzi pompie i jej żywotności . Tak samo jak przy montażu powinien być rozruch i ustawienie pompy a bardziej prezycyjne ustawienia (np. krzywa grzewcza) to raczej już zadanie użytkownika , bo instalator na "oko" nie ustawi ... Zapewne "pomysł" powstał u dystrybutora na Polskę . Firma zrzuca serwisowanie na instalatora i zapewne jako bonus dla niego jest zapis o wymaganych przeglądach ... Zapewne instalatorzy mają inne "zdanie" , bo dla nich to najszybciej i najłatwiej zarobione pieniądze ... Edytowane 22 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.07.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Zapewne "pomysł" powstał u dystrybutora na Polskę . Firma zrzuca serwisowanie na instalatora i zapewne jako bonus dla niego jest zapis o wymaganych przeglądach ... Kto udziela gwarancji? Powinno być w jej warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 22.07.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Co do lodówek, moje Beko też sprawdziłem watomierzem i mile się zaskoczyłem. Przy ciągle włączonym niebieskim świetle w komorze Ever Fresh, włączonym oświetleniu i wiatraku to pobór prądu 2,7-3,2W (tryb eco -18/4 stopnie). Przy włączonej sprężarce to 80-100W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 31.07.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 A co mam Ci Myjk odpowiedzieć?Jesteś normalnie jak Mac Gajwer. Najważniejsze, że wiesz gdzie zajrzeć ze swoim nowym miernikiem. Wykrywasz usterkę, silnik w lewo, potem w prawo i...….wszystko działa jak nowe. Nawet zablokowany wentylator po latach się nie spalił. Super. Wymyśl jeszcze jakąś ciekawą historyjkę. Brawo Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 09.08.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Wracając do tematu. Dom 104m2 użytkowej, podłoga 20cm styropian, ściany 20cm styropian, strop 35cm wełny, okna 3-szybowe, wentylacja grawitacyjna, kominek, wszędzie podłogówka. Link:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4af. Gaz w drodze - koszt kotłowni+przyłącze itp ok 20.000zł, PC powietrzna (namawiają mnie na Viessmann Vitocal 100-s) z kotłownią itp. ok. 26-27k. Warto pchać się w PC? Zdąży się zwrócić koszt instalacji? Z kalkulatora wychodzi ok. 50% taniej grzanie pompą, przeglądy wychodzą tak samo. Jeżeli ktoś ma podobny dom proszę o informacje jak wychodzi ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.08.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 A co mam Ci Myjk odpowiedzieć? Jesteś normalnie jak Mac Gajwer. Najważniejsze, że wiesz gdzie zajrzeć ze swoim nowym miernikiem. Wykrywasz usterkę, silnik w lewo, potem w prawo i...…. wszystko działa jak nowe. Nawet zablokowany wentylator po latach się nie spalił. Super. Wymyśl jeszcze jakąś ciekawą historyjkę. Brawo Ty Pewnie się nie spalił, bo to widać wentylator bezszczotkowy a i może zabezpieczenie posiada. Ot, mechanizacja. To że ty jako facet takich elementarnych, wręcz logicznych, ruchów wykonać nie potrafisz, to raczej nie o mnie źle świadczy. Tymczasem za długo tolerowałem twoje przedszkolne "wybryki" i niniejszym trafiasz do klopa. Wracając do tematu. Dom 104m2 użytkowej, podłoga 20cm styropian, ściany 20cm styropian, strop 35cm wełny, okna 3-szybowe, wentylacja grawitacyjna, kominek, wszędzie podłogówka. Link:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4af. Gaz w drodze - koszt kotłowni+przyłącze itp ok 20.000zł, PC powietrzna (namawiają mnie na Viessmann Vitocal 100-s) z kotłownią itp. ok. 26-27k. Warto pchać się w PC? Zdąży się zwrócić koszt instalacji? Z kalkulatora wychodzi ok. 50% taniej grzanie pompą, przeglądy wychodzą tak samo. Jeżeli ktoś ma podobny dom proszę o informacje jak wychodzi ogrzewanie. Najpierw sprawdź dane, bo ewidentnie są tam błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.08.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) i to ogromne....na oko powinno być o połowę mniejsze zapotrzebowanie dach jest wpisane całe 2cm styro, to chyba tłumaczy wyniki Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 09.08.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Faktycznie, zjadło jedną literę w linku i wyszły bzdury: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4afl Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.08.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Tak już lepiej. Nadal jednak to tylko kalkulator, który zawyża zużycie. Zleć OZC, to nie są duże koszty a będziesz mieć rzetelny wynik do obliczeń zwrotu PC względem gazu. Ponadto może lepiej ocieplisz i prądem ogrzejesz pierwsze dwa lata póki ceny paneli nie spadną? Cena pompy jak na taką moc, przeraźliwie wysoka. To nie powinno kosztować więcej jak 20 tys. na LG albo Panasonicu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Wracając do tematu. Dom 104m2 użytkowej, podłoga 20cm styropian, ściany 20cm styropian, strop 35cm wełny, okna 3-szybowe, wentylacja grawitacyjna, kominek, wszędzie podłogówka. Link:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4af. Gaz w drodze - koszt kotłowni+przyłącze itp ok 20.000zł, PC powietrzna (namawiają mnie na Viessmann Vitocal 100-s) z kotłownią itp. ok. 26-27k. Warto pchać się w PC? Zdąży się zwrócić koszt instalacji? Z kalkulatora wychodzi ok. 50% taniej grzanie pompą, przeglądy wychodzą tak samo. Jeżeli ktoś ma podobny dom proszę o informacje jak wychodzi ogrzewanie. Nie rozumiem sformułowania i pytania "zdąży się zwrócić ?" W stosunku do czego i na jakiej podstawie ? A jak co roku będziesz musiał wymieniać kocioł gazowy albo nie daj Boże będzie bum i zniszczy Ci połowę domu to "co ma się zwrócić" ? Ludzie,nie glupiejcie... A co do pompy,tak jak pisał Myjk,można kupić znacznie taniej a Viessmann jest z górnej półki cenowej ale ze średniej półki technicznej. Mam podobnie zaizolowany dom,o większej powierzchni do ogrzania ale z WM i za sezon grzewczy za ogrzewanie płacę ok.500zl. Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.08.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie rozumiem sformułowania i pytania "zdąży się zwrócić ?" A jak co roku będziesz musiał wymieniać kocioł gazowy l. To bedzie mial co roku nowy kocioł, za free. Ludzie,nie glupiejcie... Spójrz w lustro... Do zalożyciela wątku - ani gaz, ani pompa, tylko podlogowka, grzalka i PV (najlepiej z dotacją). Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 09.08.2018 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Zgłupieć trzeba żeby uważać, że kocioł jest co rok do wymiany. Poproszę o namiary na instalatorów, którzy zrobią całą kotłownię na dobrej pompie za 20k zł Śląsk, dolnośląskie i opolskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.08.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Se poszukaj. Allegro (np Wrocałw), forumowy CNC. Mam kilka ofert od 19 do 23 tys brutto za kotłownie. LG 7 kW albo Panasonic 7kW All In One od CNC. Różnice żadne (jak "fachowcy" od SSO zmarnowali już z 15 tys to takie kwoty nie robią wrażenia ). A Ty potrzebujesz 5kW... Generalnie 7kW od LG wyceniają na 13-14tys, do tego kotłownia ok 2.5tys, szkolenie, montaż itd kolejne 2.5 tys i 2.5 tys zbiornik 250L do CWU pod pompy, np Gelmet maxi czy coś w ten deseń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts