fotohobby 09.08.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Zgłupieć trzeba żeby uważać, że kocioł jest co rok do wymiany. Poproszę o namiary na instalatorów, którzy zrobią całą kotłownię na dobrej pompie za 20k zł Śląsk, dolnośląskie i opolskie. A dlaczego sam nie poszukasz ? http://ghs-polska.pl/promocje/samsung-powietrze-woda/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 09.08.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Rozmawiałem dziś telefonicznie z Panem z GHS, zaproponował właśnie tą pompę Samsunga. Zwróciłem się natomiast do Was ponieważ nie mam bladego pojęcia, która pompa ciepła się sprawdzi i będzie działać bez awaryjnie. Nie chcę w zimie wisieć na telefonie z serwisantem, wolę dołożyć i mieć święty spokój. Odnośnie CNC pompy wszystko jest super, tylko ze Starogardu chyba nie przyjadą.... Czy taki Samsung będzie działał bez problemowo? Czy lepiej dołożyć do Buderusa, Viessmanna itp? "Se poszukaj na allegro" - Odnośnie allegro fakt można poszukać i jest tego trochę, chciałem jednak namiary na sprawdzone firmy a nie krzaki, oraz na sprawdzone przez użytkowników modele pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.08.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Jak się boisz awaryjności i nie przekonuje Cię na przykładzie lodówek czy klimatyzatorów że to działa pod warunkiem że nie spieprzy się instalacji, a przy takim zapotrzebowaniu na moc i energię, montuj druty, grzej prądem i czekaj na spadek cen paneli, ew. zerkaj na dotacje i instaluj teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.08.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Rozmawiałem dziś telefonicznie z Panem z GHS, zaproponował właśnie tą pompę Samsunga. Zwróciłem się natomiast do Was ponieważ nie mam bladego pojęcia, która pompa ciepła się sprawdzi i będzie działać bez awaryjnie. Nie chcę w zimie wisieć na telefonie z serwisantem, wolę dołożyć i mieć święty spokój. Odnośnie CNC pompy wszystko jest super, tylko ze Starogardu chyba nie przyjadą.... Czy taki Samsung będzie działał bez problemowo? Czy lepiej dołożyć do Buderusa, Viessmanna itp? "Se poszukaj na allegro" - Odnośnie allegro fakt można poszukać i jest tego trochę, chciałem jednak namiary na sprawdzone firmy a nie krzaki, oraz na sprawdzone przez użytkowników modele pomp ciepła. Serio uwazasz, ze Buderus, czy Viessman to jacyś liderzy w temacie pomp ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 10.08.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Serio uwazasz, ze Buderus, czy Viessman to jacyś liderzy w temacie pomp ciepła ? Nie uważam, takie dostałem propozycje oprócz Samsunga. Viessmanna bardziej kojarzę z piecami gazowymi. Zastanawiam się skąd różnica ok. 6000zł w cenie między Samsung a Buderus czy Viessmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.08.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Serio uwazasz, ze Buderus, czy Viessman to jacyś liderzy w temacie pomp ciepła ? Nie wiedzieć dlaczego, ale to jest strasznie mocno zakorzenione u wielu ludzi. Pewnie wynika to z wysokości budżetu przeznaczonego na marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.08.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Nie uważam, takie dostałem propozycje oprócz Samsunga. Viessmanna bardziej kojarzę z piecami gazowymi. Zastanawiam się skąd różnica ok. 6000zł w cenie między Samsung a Buderus czy Viessmann. A skad skad miedzy kotlami gazowymi Viessmana, a np Junkersa, czy Immergasa ? Sa dwa razy lepsze, bo dwa razy droższe?? Z doskonale opracowanego marketingu, reklam bijacych po oczach np na TCS. Kto sievnie zna, albo ma taki kaprys, to zaplaci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.08.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 A skad skad miedzy kotlami gazowymi Viessmana, a np Junkersa, czy Immergasa ? Sa dwa razy lepsze, bo dwa razy droższe?? Z doskonale opracowanego marketingu, reklam bijacych po oczach np na TCS. Kto sievnie zna, albo ma taki kaprys, to zaplaci.... Ale skąd czerpać wiedzę, by się znać ? Z papierków? Masz kocioł immergas a dlaczego nie Termeta? Bo różnica w modulacji o 1kW robi kolosalną różnicę? A skąd masz pewność, że to w ogóle jakaś różnica ? Bo ktoś napisał że taki lepszy...a przecież nikt bezpośrednio nie porównywał Czyli opieramy się na...marketingu. Ja mam kilka mieszkań, kilka pieców i wiem jedno - 20 dB robi różnicę. Czy warto za tę różnicę płacić ileś tam więcej, to każdy musi sam sobie odpowiedzieć ...a na koniec sam sobie wmówi, że jego wybór był najlepszy. Wszyscy tak mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Nie uważam, takie dostałem propozycje oprócz Samsunga. Viessmanna bardziej kojarzę z piecami gazowymi. Zastanawiam się skąd różnica ok. 6000zł w cenie między Samsung a Buderus czy Viessmann. Pisałem wcześniej,Viessmann to gorna półka cenowa ale średnia półka techniczna a taka różnica cenowa wynika właśnie z marketingu. Pompy powietrze woda niezależnie od producenta oferują podobne właściwości techniczne. Oczywiście markowe pompy typu Atlantic,Panasonic,Samsung,Fujitsu,Daikin i inne. Różnią się jedynie niuansami no i ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 10.08.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Ok, w takim razie jeżeli mielibyście wybierać między Samsung EHS-9 a Panasonic All In One ADC07HE5 to co byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.08.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Przy takiej mocy i zapotrzebowaniu, jeszcze lepsze docieplenie domu celem zmniejszenia tych parametrów i grzanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 10.08.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Za późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.08.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Ale skąd czerpać wiedzę, by się znać ? Z papierków? Masz kocioł immergas a dlaczego nie Termeta? Bo różnica w modulacji o 1kW robi kolosalną różnicę? A skąd masz pewność, że to w ogóle jakaś różnica ? Bo ktoś napisał że taki lepszy...a przecież nikt bezpośrednio nie porównywał Czyli opieramy się na...marketingu. Ja mam kilka mieszkań, kilka pieców i wiem jedno - 20 dB robi różnicę. Czy warto za tę różnicę płacić ileś tam więcej, to każdy musi sam sobie odpowiedzieć ...a na koniec sam sobie wmówi, że jego wybór był najlepszy. Wszyscy tak mamy Gdyby serwisant Termeta podal lepsza cene za serwis to mialbym Termeta. Wtedy, kiedy ja kupowalem Immergasa, kotły Termeta z podobną modulacją byĺy dostepne tylko w katalogach No i termet (i raczej żaden inny kocioł) nie ma -20dB z stosunku do Immergasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.08.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Gdyby serwisant Termeta podal lepsza cene za serwis to mialbym Termeta. Wtedy, kiedy ja kupowalem Immergasa, kotły Termeta z podobną modulacją byĺy dostepne tylko w katalogach No i termet (i raczej żaden inny kocioł) nie ma -20dB z stosunku do Immergasa Tak, ale Termet i Immergas to podobna pólka cenowa a Vieśki droższe ale cichsze. Dla mnie, jedyną wyczuwalną różnicą jest właśnie hałas, ale że mam pomieszczenie zamknięte na piec, mogę sobie pozwolić na tańszy. Jak ktoś ma piec np w kuchni, to już inna bajka. W szczegóły techniczne i wyższość jednych pieców nad innymi pozostaje mi ...wierzyć w marketing Podobnie z pompami.. O ile w temacie pieców jaką taką wiedzę mam, bo używam, o tyle w przypadku pompy będę musiał...uwierzyć w słowo pisane ;/ Tylko...najpierw czytam, że PC PW są BEZAWARYJNE a nieco dale w innym wątkuj " TwójPanie wiesz że Ci kibicuje ale zamawiając mojego EHS stanowczo >>>instalator<<<( a mój instalator sprzedał Twojemu instalatorowi Twoja pompę) odradzał mi wersję TDM, nawet nie z uwagi na cenę tylko>>> awaryjność<<< i skomplikowanie układu" No i zagwostka.. Czasu coraz mniej, bo fundamenty wczoraj skończyłem murować i jakąś decyzję trzeba podjąć. Myslę, że sporo pomoże mi w niej opinia kominiarzy, bo jak mi powiedzą, że muszę mieć wentylację grawitacyjną w pomieszczeniu z piecem (a jest taka szansa, bo są niekumaci) i nie znajdę innego o odmiennych poglądach, to się z koniem kopać nie będę, bo komina nie mam zamiaru mieć tak jak i tarasów w płytkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.08.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Tak, ale Termet i Immergas to podobna pólka cenowa a Vieśki droższe ale cichsze. Dla mnie, jedyną wyczuwalną różnicą jest właśnie hałas, ale że mam pomieszczenie zamknięte na piec, mogę sobie pozwolić na tańszy. Jak ktoś ma piec np w kuchni, to już inna bajka. W szczegóły techniczne i wyższość jednych pieców nad innymi pozostaje mi ...wierzyć w marketing Podobnie z pompami.. Cichszy moze jest, ale nie o 20dB. W domu halas raczej nie jest problemem. Komimiarzami, ktorzy nie znaja przepisow sie nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Tylko...najpierw czytam, że PC PW są BEZAWARYJNE a nieco dale w innym wątkuj " TwójPanie wiesz że Ci kibicuje ale zamawiając mojego EHS stanowczo >>>instalator<<<( a mój instalator sprzedał Twojemu instalatorowi Twoja pompę) odradzał mi wersję TDM, nawet nie z uwagi na cenę tylko>>> awaryjność<<< i skomplikowanie układu" No i zagwostka.. Czasu coraz mniej, bo fundamenty wczoraj skończyłem murować i jakąś decyzję trzeba podjąć. Myslę, że sporo pomoże mi w niej opinia kominiarzy, bo jak mi powiedzą, że muszę mieć wentylację grawitacyjną w pomieszczeniu z piecem (a jest taka szansa, bo są niekumaci) i nie znajdę innego o odmiennych poglądach, to się z koniem kopać nie będę, bo komina nie mam zamiaru mieć tak jak i tarasów w płytkach Bdura i głupota a plotka rodzi plotkę a naiwni lykaja. Skąd ten "instalator" może wiedzieć o awaryjności Samsunga i na jakiej podstawie ? Ten Samsung to nowość a taki "instalator" sądzę,że jak zamontuje kilka sztuk rocznie to góra. Radia tranzystorowe też były bardzo skomplikowane w stosunku do lampowych... W pompie wg moich obserwacji nie ma co się popsuć. Jak w autach z turbina awaria turbiny powstaje nie na skutek tendencji do psucia tylko złej aksploatacji przez użytkownika. A miliony aut z turbinami jeżdżą i nie wycofali ich na skutek "awaryjności" bo to dopiero skomplikowany układ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.08.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 No bo nie ma co przeglądać !!! W instrukcji serwisowej do mojej pompy LG Therma II 9KW jest podane co przydało by się co rok sprawdzić .. Jest to wyczyszczenie filterka w pompie (u mnie w instalacji są dodatkowe 2 filtry więc zapewne ten w pompie zbytnio się nie zabrudzi) , sprawdzenie ciśnienia wody (jest wskaźnik w obudowie pompy i można samemu łatwo dobić ciśnienie (dodając trochę wody do instalacji) , sprawdzić połączenia elektryczne ... Nie ma NIC o czyszczeniu lameli i itd ... Patrzyłem dziś na jednostkę zewnatrzną i wygląda tak jak po montażu. No chyba że ktoś montuje jednostkę wśród bluszczu to wtedy może zarosnąć Sam producent NIE WYMAGA żadnego serwisu ani konserwacji ... Myślę że instalator jak montuje to montuje od razu profesjonalnie i w takim miejscu które nie zaszkodzi pompie i jej żywotności . Tak samo jak przy montażu powinien być rozruch i ustawienie pompy a bardziej prezycyjne ustawienia (np. krzywa grzewcza) to raczej już zadanie użytkownika , bo instalator na "oko" nie ustawi ... Zapewne "pomysł" powstał u dystrybutora na Polskę . Firma zrzuca serwisowanie na instalatora i zapewne jako bonus dla niego jest zapis o wymaganych przeglądach ... Zapewne instalatorzy mają inne "zdanie" , bo dla nich to najszybciej i najłatwiej zarobione pieniądze ... Z innej maszyny niż Ty masz w instrukcji użytkownika jest wyraźnie napisane a nawet narysowane Przeglądy okresowe Kiedy pompa ciepła zostanie zamontowana na zewnątrz,będzie wymagać określonej zewnętrznej konserwacji. WAŻNE! Niedostateczna konserwacja może spowodować poważne uszkodzenie pompy ciepła , co nie jest objęte gwarancją. Sprawdzanie kratek wentylacyjnych i płyty spodniej Przez cały rok należy regularnie sprawdzać, czy kratka wlotowa nie jest zablokowana przez liście, śnieg itp. Należy zachować czujność przy silnym wietrze i/lub opadach śniegu, po- nieważ kratki mogą zostać zablokowane. Należy także sprawdzać, czy (trzy) otwory odpływowe w płycie spodniej nie są zablokowane przez liście i zanieczyszczenia. Należy regularnie sprawdzać, czy skropliny są prawidłowo usuwane przez wąż odprowadzania skroplin. W razie potrzeby poprosić o pomoc instala- tora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Z innej maszyny niż Ty masz w instrukcji użytkownika jest wyraźnie napisane a nawet narysowane Przeglądy okresowe Kiedy pompa ciepła zostanie zamontowana na zewnątrz,będzie wymagać określonej zewnętrznej konserwacji. WAŻNE! Niedostateczna konserwacja może spowodować poważne uszkodzenie pompy ciepła , co nie jest objęte gwarancją. Sprawdzanie kratek wentylacyjnych i płyty spodniej Przez cały rok należy regularnie sprawdzać, czy kratka wlotowa nie jest zablokowana przez liście, śnieg itp. Należy zachować czujność przy silnym wietrze i/lub opadach śniegu, po- nieważ kratki mogą zostać zablokowane. Należy także sprawdzać, czy (trzy) otwory odpływowe w płycie spodniej nie są zablokowane przez liście i zanieczyszczenia. Należy regularnie sprawdzać, czy skropliny są prawidłowo usuwane przez wąż odprowadzania skroplin. W razie potrzeby poprosić o pomoc instala- tora. To jest zwykłe ble,ble,ble podobnie jak w aucie "należy okresowo sprawdzać stan oleju,należy okresowo sprawdzać stan ciśnienia w oponach,należy reguralnie wymieniać olej,należy regularnie wymieniać pasek rozrządu" itp. Rozumiem,że jako użytkownik wozu drabiniastego nie musisz tych czynności wykonywać... W pompie ciepła powtarzam nie ma co się zepsuć. W/w rzeczy o których mówisz nie wykonywalem przez 5 ostatnich lat. Po 5 latach sam na własne życzenie poprosiłem serwis o przegląd pompy i oprócz wyczyszczenia lamelek nie było co do roboty. Sprawdzone parametry ciśnienia,grzania i chłodzenia bez zarzutów i tak jak w fabrycznie nowej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) A tak wygląda jedn.zewnętrzna mająca 5 lat i 2 miesiące po czyszczeniu URL=https://images92.fotosik.pl/16/8abd1809fd324055.jpg][/url] Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.08.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Arturo... przecież wiesz o PC Vieśka, gdzie padła sprężarka za 10k...więc nigdy nie mów nigdy Gdzieś też czytałem o wentylatorach za 5k ale chyba nie na tym forum. Piszesz "bzdury" OK Ja mogę napisać, że dawanie folii pod panele na posadzkę w bloku mającą 30 lat to też bzdura, ale jak się panele wybrzuszą z powodów fabrycznych i przyjdzie gwarant, to powie, że nie udzieli gwarancji, bo w warunkach jest jak byk napisane, że musi być. Co ciekawe, są producenci, gdzie o warunkach gwarancyjnych dowiesz się tylko z neta a nie z opakowania....taka ot, pułapeczka. Masz pewność, że jak by coś padło w pompie, gdzie są warunki gwarancji cytowane przeze mnie a przyjdzie gwarant i zobaczy liście w środku, to nie pokusi się ..by się wywinąc od odpowiedzialności? Ja niestety człekiem małej wiary jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts