Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Gość Arturo72
Arturo... przecież wiesz o PC Vieśka, gdzie padła sprężarka za 10k...więc nigdy nie mów nigdy ;) Gdzieś też czytałem o wentylatorach za 5k ale chyba nie na tym forum.

Nie znam tematu sprężarki Vieska ale na miliony czy setki tysięcy wyprodukowanych pomp ta jedna jakby była wadliwa nie oznacza,że taki Mercedes to awaryjne auto bo komuś tam padła turbina też sądzę za ok.10 klocków.

Poza tym jak mówiłem,przy normalnej eksploatacji nie ma prawa nic się stać tak jak z turbina tak i ze sprężarka.

Pod tym względem jestem normalny i nie mam schizy na tym punkcie jeżdżąc "awaryjna" Alfa Romeo z turbina bo 2,4 jtd i robiąc nią prawie 70tys.km bez żadnych niespodzianek a wtedy miała 126tys.km a kupiłem ją w cenie znacznie wyższej niż pompę ;)

Ale może do tego trzeba mieć jaja :D

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie znam tematu sprężarki Vieska ale na miliony czy setki tysięcy wyprodukowanych pomp ta jedna jakby była wadliwa nie oznacza,że taki Mercedes to awaryjne auto bo komuś tam padła turbina też sądzę za ok.10 klocków.

Poza tym jak mówiłem,przy normalnej eksploatacji nie ma prawa nic się stać tak jak z turbina tak i ze sprężarka.

Pod tym względem jestem normalny i nie mam schizy na tym punkcie jeżdżąc "awaryjna" Alfa Romeo z turbina bo 2,4 jtd i robiąc nią prawie 70tys.km bez żadnych niespodzianek a wtedy miała 126tys.km a kupiłem ją w cenie znacznie wyższej niż pompę ;)

Ale może do tego trzeba mieć jaja :D

Hmm....jakoś nie chce mi się wierzyć, że tego nie czytałeś :D

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221991-VIESSMANN-POMPA-CIEP%C5%81A-SPLIT-POWIETRZE-WODA-Vitocal-200-S-5-6-kW/page13&highlight=spr%C4%99%C5%BCarka+viessmann

Te 70k..cóż, wrażenia na mnie nie robi :D bo jeżdżę Alfami od 1994r i sam sobie przy nich wszystko ogarniam, jako że mechanicy boją się ich zawieszeń, elektryki czy nie potrafią podejść do filtra oleju w 2,4JTDm :D Z tego co pamiętam w obecnych dwóch mam ponad 240kkm (ropniak)i 120kkm wbenzynowej Julce żony, też z turbo :D

• 2 weeks później...

Ale upierdliwy jesteś. Tutaj Ci greengaz wyjaśnia skąd taka cena gdy zacznie się zaraz WRZESIEŃ -> https://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-%E2%80%93-w%C5%82asny-zbiornik-LPG&p=7506918&viewfull=1#post7506918 a parę postów wyżej jest po ile użytkownicy kupowali wcześniej, tj. w czerwcu i LIPCU po 1,27. Do tego ceny podaje greengaz który tym zdaje się handluje, więc pewnie cen faktycznych jakie można uzyskać, nie poda, bo po co ma pod sobą dołek kopać.

podałem cenę z lipca 2018. Ty przywołujesz ceny sprzed 15 miesiecy, ktore i tak są 30% wyższe, niż Ty podałeś.

Przecież pisząc o siostrze podawałem cenę z zeszłego roku. Ceny są wyższe dla jednego, dla drugiego są widać niższe. Kwestia podejrzewam miejsca i umiejętności negocjacyjnych. Fakt jest taki, że gaz można było kupić za 1,20 (pisali o tym użytkownicy forum) jak ty do obliczeń zakładałeś 1,70 (nie wiedzieć czemu, chyba tylko po to żeby udowodnić swoje). Ponawiam, podzwoń po setce składów paliwa (dla ułatwienia mogę zdobyć nazwę dostawcy od siostry) w czerwcu i sprawdź ceny w okresie o którym pisałem aby było tanio, a nie bierzesz cenę z września i się dziwisz że drogo.

Serwis kotła gazowego też kosztuje, przeglad UDT zbiornika rownież

Ale ceny tak nie rosną a i serwisantów "trochę" więcej. I lacznie UDT i serwisant kotla zdzierają połowę tego, co serwisant PC. A jak trzeba coś naprawić, to różnica jeszcze rośnie.

Rozumiem, że pompę klient dostaje gratis. Kosztuje tylko kocioł gazowy.

No i pompa nie wymaga żadnych przeglądów??? Czy jednak wymaga?

Witam,

Za pompę ciepła trzeba zapłacić jak za każde inne urządzenie grzewcze i w przyszłości trzeba wykonywać jej przeglądy techniczne. Zaletą takiego rozwiązania w porównania do kotła gazowego zasilanego gazem LPG są znacznie niższe roczne koszty ogrzewania.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Jaką pompę ciepła powietrzną poleciłby Pan do ogrzewania i cwu w domku 50m2 dół, 50m2 poddasze użytkowe, 20cm styro ściany, dach 25 piany, podłoga 20cm styro. Wychodzi mi zapotrzebowanie ok 3kw przy -20stopni w jednym z programów. Edytowane przez bcgarage
literówka

Jaką pompę ciepła powietrzną poleciłby Pan do ogrzewania i cwu w domku 50m2 dół, 50m2 poddasze użytkowe, 20cm styro ściany, dach 25 piany, podłoga 20cm styro. Wychodzi mi zapotrzebowanie ok 3kw przy -20stopni w jednym z programów.

Przy takiej powierzchni i takim zapotrzebowaniu żadna pompa, tylko prąd, ew. w przyszłości na dach panele.

Ojej... to moze twoj przyklad... skok z 20 czy 10 pietra... ogrzewanie PC a weglem to to samo....

Jak chcesz którąś opcję nazwać darmową, to ta argumentacja pasuje. Jak coś jest darmowe (czy eko) to nie jest tylko tańsze (czy mniej szkodliwe).

Natomiast koszt jak i ilość CO2 czy innych wyziewów można zmierzyć i policzyć. Nie sprawi to jednak, że tańsze rozwiązanie będzie darmowe a mniej szkodliwe stanie się ekologiczne.

Tak i tu... w obu przypadkach trzeba wydac pieniadze, w obu przypadkach PLN... a wiec sa koszta. Roznicy nie ma prawda?

Tu i tu mniej pieniedzy w portfelu. Idac twoim tokiem myslenia i wczesniejszym porownywaniu PC...

Czy pieniądze w porfelu są, czy jest kredyt - można policzyć, co bardziej się opłaca.

Taka PC mozna tez "serwisowac" oczywiscie jak sie bardzo chce... ale nie ma juz takiego wymogu ( po gwarancji pewnie )

Tia. Super pomysł

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=387299

Aż chce się tego używać.

Że ja i na tym filmiku wyjątkowe brudasy używały?

Wystarczy odwiedzić wątek Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej żeby dojść do wniosku, że w powietrzu jest syf i nie da się uniknąć jego odkładania tam, gdzie przepływa. I trzeba czyścić. Ale to sporo zabawy jak widać na filmiku. U siebie jak rozebrałem, to jeden zatrzask połamałem. Tandetny plastik. Pewnie co roku będzie gorzej znosił rozbieranie.

Grzanie klimą ma jeszcze co najmniej dwie istotne wady względem podłogówki - marna akumulacyjność powodująca duże zużycie w drogiej strefie. A druga, to konieczność ogrzewania do wyższej temperatury, bo brakuje ciepłej posadzki, która przez promieniowanie cieplne pozwala przy niższej temperaturze powietrza uzyskać komfort cieplny.

Do grzania zdecydowanie podłoga. Co najwyżej kwestia do rozważenia, czym ją zasilić.