Gość Arturo72 11.08.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Arturo... przecież wiesz o PC Vieśka, gdzie padła sprężarka za 10k...więc nigdy nie mów nigdy Gdzieś też czytałem o wentylatorach za 5k ale chyba nie na tym forum. Nie znam tematu sprężarki Vieska ale na miliony czy setki tysięcy wyprodukowanych pomp ta jedna jakby była wadliwa nie oznacza,że taki Mercedes to awaryjne auto bo komuś tam padła turbina też sądzę za ok.10 klocków. Poza tym jak mówiłem,przy normalnej eksploatacji nie ma prawa nic się stać tak jak z turbina tak i ze sprężarka. Pod tym względem jestem normalny i nie mam schizy na tym punkcie jeżdżąc "awaryjna" Alfa Romeo z turbina bo 2,4 jtd i robiąc nią prawie 70tys.km bez żadnych niespodzianek a wtedy miała 126tys.km a kupiłem ją w cenie znacznie wyższej niż pompę Ale może do tego trzeba mieć jaja Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.08.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Nie znam tematu sprężarki Vieska ale na miliony czy setki tysięcy wyprodukowanych pomp ta jedna jakby była wadliwa nie oznacza,że taki Mercedes to awaryjne auto bo komuś tam padła turbina też sądzę za ok.10 klocków. Poza tym jak mówiłem,przy normalnej eksploatacji nie ma prawa nic się stać tak jak z turbina tak i ze sprężarka. Pod tym względem jestem normalny i nie mam schizy na tym punkcie jeżdżąc "awaryjna" Alfa Romeo z turbina bo 2,4 jtd i robiąc nią prawie 70tys.km bez żadnych niespodzianek a wtedy miała 126tys.km a kupiłem ją w cenie znacznie wyższej niż pompę Ale może do tego trzeba mieć jaja Hmm....jakoś nie chce mi się wierzyć, że tego nie czytałeś https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221991-VIESSMANN-POMPA-CIEP%C5%81A-SPLIT-POWIETRZE-WODA-Vitocal-200-S-5-6-kW/page13&highlight=spr%C4%99%C5%BCarka+viessmann Te 70k..cóż, wrażenia na mnie nie robi bo jeżdżę Alfami od 1994r i sam sobie przy nich wszystko ogarniam, jako że mechanicy boją się ich zawieszeń, elektryki czy nie potrafią podejść do filtra oleju w 2,4JTDm Z tego co pamiętam w obecnych dwóch mam ponad 240kkm (ropniak)i 120kkm wbenzynowej Julce żony, też z turbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.08.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Moja siostra tankowała widziałem fakturę, w zeszłym roku poza sezonem grzewczym za 0.98zł/L. Taka "przeciętna" cena to 1.20zł/L -- nie wiem skąd Ty wziąłeś 1.70. Dalej nie wiesz skąd 1,7zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.08.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Dalej nie wiesz skąd 1,7zł? Ale upierdliwy jesteś. Tutaj Ci greengaz wyjaśnia skąd taka cena gdy zacznie się zaraz WRZESIEŃ -> https://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-%E2%80%93-w%C5%82asny-zbiornik-LPG&p=7506918&viewfull=1#post7506918 a parę postów wyżej jest po ile użytkownicy kupowali wcześniej, tj. w czerwcu i LIPCU po 1,27. Do tego ceny podaje greengaz który tym zdaje się handluje, więc pewnie cen faktycznych jakie można uzyskać, nie poda, bo po co ma pod sobą dołek kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.08.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 parę postów wyżej jest po ile użytkownicy kupowali wcześniej, tj. w czerwcu i LIPCU po 1,27. podałem cenę z lipca 2018. Ty przywołujesz ceny sprzed 15 miesiecy, ktore i tak są 30% wyższe, niż Ty podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.08.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 podałem cenę z lipca 2018. Ty przywołujesz ceny sprzed 15 miesiecy, ktore i tak są 30% wyższe, niż Ty podałeś. Przecież pisząc o siostrze podawałem cenę z zeszłego roku. Ceny są wyższe dla jednego, dla drugiego są widać niższe. Kwestia podejrzewam miejsca i umiejętności negocjacyjnych. Fakt jest taki, że gaz można było kupić za 1,20 (pisali o tym użytkownicy forum) jak ty do obliczeń zakładałeś 1,70 (nie wiedzieć czemu, chyba tylko po to żeby udowodnić swoje). Ponawiam, podzwoń po setce składów paliwa (dla ułatwienia mogę zdobyć nazwę dostawcy od siostry) w czerwcu i sprawdź ceny w okresie o którym pisałem aby było tanio, a nie bierzesz cenę z września i się dziwisz że drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 23.08.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 a po co pchać się w gaz i później martwić się cenami gazu jak można pójść w pompę ciepła i mieć z głowy problem zakupu opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.08.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 a po co pchać się w gaz i później martwić się cenami gazu jak można pójść w pompę ciepła i mieć z głowy problem zakupu opału? ...jak można pójść w pompę ciepła i ...martwić się później cenami prądu. Energia elektryczna w przypadku pompy ciepła to nic innego jak "opał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Tylko, że nie musisz pilnowac cen, zapasu energii elektrycznej, ani płacic za jej jednorazowy zakup, bo jest caly czas dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Tylko, że nie musisz pilnowac cen, zapasu energii elektrycznej, ani płacic za jej jednorazowy zakup, bo jest caly czas dostępna. Ale z serwisem i f-gazem już tak różowo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Serwis kotła gazowego też kosztuje, przeglad UDT zbiornika rownież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Serwis kotła gazowego też kosztuje, przeglad UDT zbiornika rownież Ale ceny tak nie rosną a i serwisantów "trochę" więcej. I lacznie UDT i serwisant kotla zdzierają połowę tego, co serwisant PC. A jak trzeba coś naprawić, to różnica jeszcze rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Moze trzeba cos bedzie naprawic. Za to eksploatacja tańsza bez "może". Przy czym po gwarancji serwisowwć co roku pompe nie ma sensu, kociol trzeba (raz ze wzglecu na przepisy i bezpieczeństwo, dwa na sprawnosc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.08.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Wy to macie siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 23.08.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Rozumiem, że pompę klient dostaje gratis. Kosztuje tylko kocioł gazowy. No i pompa nie wymaga żadnych przeglądów??? Czy jednak wymaga? Witam, Za pompę ciepła trzeba zapłacić jak za każde inne urządzenie grzewcze i w przyszłości trzeba wykonywać jej przeglądy techniczne. Zaletą takiego rozwiązania w porównania do kotła gazowego zasilanego gazem LPG są znacznie niższe roczne koszty ogrzewania. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 24.08.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Jaką pompę ciepła powietrzną poleciłby Pan do ogrzewania i cwu w domku 50m2 dół, 50m2 poddasze użytkowe, 20cm styro ściany, dach 25 piany, podłoga 20cm styro. Wychodzi mi zapotrzebowanie ok 3kw przy -20stopni w jednym z programów. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez bcgarage literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.08.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Jaką pompę ciepła powietrzną poleciłby Pan do ogrzewania i cwu w domku 50m2 dół, 50m2 poddasze użytkowe, 20cm styro ściany, dach 25 piany, podłoga 20cm styro. Wychodzi mi zapotrzebowanie ok 3kw przy -20stopni w jednym z programów. Pompe Powietrze-powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.08.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Jaką pompę ciepła powietrzną poleciłby Pan do ogrzewania i cwu w domku 50m2 dół, 50m2 poddasze użytkowe, 20cm styro ściany, dach 25 piany, podłoga 20cm styro. Wychodzi mi zapotrzebowanie ok 3kw przy -20stopni w jednym z programów. Przy takiej powierzchni i takim zapotrzebowaniu żadna pompa, tylko prąd, ew. w przyszłości na dach panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Ojej... to moze twoj przyklad... skok z 20 czy 10 pietra... ogrzewanie PC a weglem to to samo.... Jak chcesz którąś opcję nazwać darmową, to ta argumentacja pasuje. Jak coś jest darmowe (czy eko) to nie jest tylko tańsze (czy mniej szkodliwe). Natomiast koszt jak i ilość CO2 czy innych wyziewów można zmierzyć i policzyć. Nie sprawi to jednak, że tańsze rozwiązanie będzie darmowe a mniej szkodliwe stanie się ekologiczne. Tak i tu... w obu przypadkach trzeba wydac pieniadze, w obu przypadkach PLN... a wiec sa koszta. Roznicy nie ma prawda? Tu i tu mniej pieniedzy w portfelu. Idac twoim tokiem myslenia i wczesniejszym porownywaniu PC... Czy pieniądze w porfelu są, czy jest kredyt - można policzyć, co bardziej się opłaca. Taka PC mozna tez "serwisowac" oczywiscie jak sie bardzo chce... ale nie ma juz takiego wymogu ( po gwarancji pewnie ) Tia. Super pomysł http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=387299 Aż chce się tego używać. Że ja i na tym filmiku wyjątkowe brudasy używały? Wystarczy odwiedzić wątek Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej żeby dojść do wniosku, że w powietrzu jest syf i nie da się uniknąć jego odkładania tam, gdzie przepływa. I trzeba czyścić. Ale to sporo zabawy jak widać na filmiku. U siebie jak rozebrałem, to jeden zatrzask połamałem. Tandetny plastik. Pewnie co roku będzie gorzej znosił rozbieranie. Grzanie klimą ma jeszcze co najmniej dwie istotne wady względem podłogówki - marna akumulacyjność powodująca duże zużycie w drogiej strefie. A druga, to konieczność ogrzewania do wyższej temperatury, bo brakuje ciepłej posadzki, która przez promieniowanie cieplne pozwala przy niższej temperaturze powietrza uzyskać komfort cieplny. Do grzania zdecydowanie podłoga. Co najwyżej kwestia do rozważenia, czym ją zasilić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 24.08.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Pompe Powietrze-powietrze. Tylko jaką? Wszędzie podłogówka, 3 osoby do cwu. A i taryfa g11 innej nie ma opcji przez hobby i prądożerne narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts