Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Że ja i na tym filmiku wyjątkowe brudasy używały?

Najwyraźniej. Mam splita w salonie od lat 11 i nawet w 1/10 nie jest tak uwalony (w tym łopaty wentylatora, tak, sprawdzałem -- i nic dziwnego, skoro filtry czyszczę cyklicznie).

Wystarczy odwiedzić wątek Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej żeby dojść do wniosku, że w powietrzu jest syf i nie da się uniknąć jego odkładania tam, gdzie przepływa.

Zlituj się i nie porównuj nawiewanego z dworu powietrza do tego którym pracuje klimatyzator.

I trzeba czyścić. Ale to sporo zabawy jak widać na filmiku.

Tylko jak używają brudasy, bo jak widać na filmiku ten sprzęt tam wisiał chyba z 10 lat i nikt go nawet palcem nie tknął, względnie wisiał w jakimś warsztacie czy innej hali produkcyjnej i przedkładanie go za wzór do urządzenia grzewczego w domu jest "nieco" tendencyjne.

U siebie jak rozebrałem, to jeden zatrzask połamałem. Tandetny plastik. Pewnie co roku będzie gorzej znosił rozbieranie.

Bo to trzeba jeszcze widać umić. Jak ja swojego splita "serwisowałem" to nic nie połamałem. Za to jak zawołałem serwisantów celem dobicia czynnika, to mi zatrzaski klapy z korzeniami wyrwali i się teraz klapa nie domyka.

Grzanie klimą ma jeszcze co najmniej dwie istotne wady względem podłogówki - marna akumulacyjność powodująca duże zużycie w drogiej strefie. A druga, to konieczność ogrzewania do wyższej temperatury, bo brakuje ciepłej posadzki, która przez promieniowanie cieplne pozwala przy niższej temperaturze powietrza uzyskać komfort cieplny.

Niewątpliwie to są wady, niemniej moi rodzice wymienili kominek na multisplita (4 jednostki wewnętrzne), drugi sezon grzeją i komfort jest znacznie wyższy niż przy kominku. Do tego jest taniej niż kotłując drewnem. Mimo iż dom ma ponad 80kWhm2 to jakoś szczególnego dyskomfortu tam nie czuję, a nawet jest lepiej niż w moim obecnym domu z kalafiorami.

Do grzania zdecydowanie podłoga. Co najwyżej kwestia do rozważenia, czym ją zasilić.

Bezdyskusyjnie tak, ale nie musisz ku temu wymyślać nieistniejących problemów.

Tamta dyskusja nie byla kwestja eko... sam wiesz... tylko twoje zrownanie palenia weglem czy PC... gdzy twierdziles ze to to samo.

Chodziło o nazywanie grzania prądem (w jakikolwiek sposób) Eko. Nie jest u nas eko, bo spalanie żadnego paliwa kopalnego nie jest eko, a u nas zdecydowana większość prądu jest ze spalania węgla.

Zresztą wystarczy skorzystać z EP - jak jest zerowe albo bliskie zera, to ogrzewanie można nazwać ekologicznym.

Grzanie klima ma conajmniej dwie istotne zalety wzgledem podlogowki.

Umozliwia A/C latem, i sumarycznie zuzywa mniej kWh .

Nie trzeba grzać klimą, żeby nią chłodzić. I wiele osób tak ma - chłodzi klimą, grzeje podłogówką (nawet jak obydwa systemy mogą grzać i chłodzić)

Ilość kWh zuzyta przez każdą inną PC niż PP będzie mniejsza. Do tego kWh bedzie tansza dzięki akumulacji. Co więcej, nawet grzanie prądem z COP=1 da mniejszy TCO niż grzanie PP.

Edytowane przez Kaizen

Zlituj się i nie porównuj nawiewanego z dworu powietrza do tego którym pracuje klimatyzator.

Zajrzałeś chociaż do tamtego wątku? Chyba nie, bo przeczytałbyś już na pierwszej stronie

Filtry wymienione przed przed zimą.

Ten z czerpni z toną owadów i nasion roślin.

Wywiewny jak worek z odkurzacza.

attachment.php?attachmentid=301020&d=1422277615

Tak, ten z prawej filtrował powietrze wywiewane z domu.

I dalej trochę podobnych przykładów.

Jak rozbierasz i czyścisz w środku to OK, mój też tak już nie wygląda. Ale żeby się zapisywać na regularne takie serwisy to ja dziękuję (a ten zwykły, co psikną chemią i przetrą to żaden serwis i każdy to sam z robi w 10 minut razem z myciem filtrów).

Jak rozbierasz i czyścisz w środku to OK, mój też tak już nie wygląda.

A wyglądał tak jak na filmie? Po ilu latach? Bo ja mieszkam w niefajnych warunkach (las, drogi piaszczyste, kurzy się jak pierun, mam WG która nie działa, więc w kółko okna otwarte żeby nie umrzeć, do tego w zimie wszyscy palą węglem albo drewnem) i jak już wspominałem nawet w 1/10 mój split nie jest tak brudny, a grzeję w okresach przejściowych i chłodzę cyklicznie.

Ale żeby się zapisywać na regularne takie serwisy to ja dziękuję (a ten zwykły, co psikną chemią i przetrą to żaden serwis i każdy to sam z robi w 10 minut razem z myciem filtrów).

Nie rozbieram i nie czyszczę w środku. Raz rozebrałem po 8 latach od instalacji (jak pojawił się typowy dla klimy smrodek) żeby sprawdzić stan lamel i łopat i te elementy nie wymagały czyszczenia. Czyszczę tylko i wyłącznie filtry przed lamelami, dwa razy w roku. Za smrodek odpowiadała zaś tacka odpływowa, względnie rura odpływowa. Zdezynfekowałem preparatem do klimy (natryskiwanym na lamele BEZ ROZBIERANIA) i od 2 lat jest spokój. Zatem zgadzam się, że na szczaw komu serwis klimy domowej, skoro można to wszystko zrobić samemu.

A wyglądał tak jak na filmie? Po ilu latach? Bo ja mieszkam w niefajnych warunkach

Moją klimę masz na zdjeciu. Widac, że wirnik calkiem podobny do filtra wywiewnego z klimy.Z wirnika IMO wiecej syfu wyleciało, niz na filmie. Czysciłem po dwóch latach od montażu. Warunki niefajne - okna na Marszałkowską i wentylacja grawitacyjna.

BTW. Kupilem używany rekuperator. Obydwa wentylatory wygladały jeszcze gorzej - a są zamontowane za filtrami G4. Tam też nikt nie zagląda.

Edytowane przez Kaizen

Juz ci odpisalem...( pomine juz fakt ze mi caly czas wmawiasz ze twierdze ze grzanie PC jest eko

Gdzie mi odpisałeś? Bo nie wiem, co masz na myśli.

Skoro twierdzisz że grzanie PC nie jest eko, to się zgadzamy.

i uwazanie ze to to samo bo alkohol szkodzi zdrowiu w obu przypadkach,

Wystarczy czesciej wymieniac / czyscic... zarazem po co temu komus filtry? Do czego? Jezeli wywiewny wyglada tak a nie inaczej :rolleyes:

Jak wyglada u Ciebie worek i/lub filtr w odkurzaczu? Myślisz, ze to, co odkurzacz wciąga rodzi się w rurze ssącej? Na podlodze? Czy moze opada z powietrza?

W samochodzie przecierasz czasami kokpit? Po co? Przecież wymieniasz filtr.

BTW. Właśnie w bloku wymieniają grzejniki.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415999

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416000

Ale to pewnie z mieszkań niechlujów i brudasów, bo każdy rozsądny człowiek przedmuchuje przed sezonem kalafiory sprężonym powietrzem albo i demontuje i myjką ciśnieniową myje ;)

Edytowane przez Kaizen

Nic nie moge za to ze masz krotka pamiec.

Naprawde nie potrafisz podlinkować tego, co napisałeś? Tak, pamięć mam krótką. Dlatego wolę słowo pisane.

Ma mniejszy negatywny wplyw na srodowisko i ludzi, nie mniej na bezposrednie otoczenie anizeli smrodzenie weglem .

Jak to ważysz? Grzejąc PC spalasz bardzo podobne ilosci węgla, co grzejąc eko(sic, co za sciema)grochem. CO2 tyle samo. Mniejsza emisja pyłów, NOxów i siarki. Za to z PC f-gaz leci w atmosferę. Czasami nie raz. Jak to przeliczasz?

Naprawde nie potrafisz znalezc?

Naprawdę. Pomożesz bliźniemu w potrzebie?

Jakies liczby odnosnie tej samej ilosci wegla i CO2?

Sprawność elektrowni węglowej rzędu 40%, straty na przesyle kilkanaście %. sprawność pp w mrozy 200-300%.

"Mniejsza emisja pyłów, NOxów i siarki" to rozumiem bez znaczenia...

Wręcz przeciwnie. To jest to, co robi różnicę i trzeba porównać z f-gazami.

Jakie F-gazy w atmosfere... gdzie?

Nie wiem, w tym momencie, czy wiesz, jak działa PC. W układzie krąży gaz. F-gaz. Szkodliwy dla środowiska. Ozon... Efekt cieplarniany... Dzwoni coś?

Pokaż mi urządzenie do klimy stacjonarnej do odsysania czynnika, jak trzeba rozszczczelnić układ przy niesprawnej klimie. Tego nikt nie używa (w przeciwieńswie do klim samochodowych). Wypuszczają gaz w atmosferę.

Pozatym mowisz ogolem czy u mnie?

Nie mówię, a piszę. O którą konkretnie wypowiedź pytasz?

Ponizej masz przyklad... rozumiesz roznice?

http://lowells.typepad.com/.a/6a00d834b8bbb553ef0147e27bede3970b-pi

nie rozumiem. Dorzucisz zdjęcie worka czyfiltra (jak bezworkowy) z odkurzacza i skomentujesz, co ma to pokazać?

Skoro twierdzisz że grzanie PC nie jest eko, to się zgadzamy.

Nie jest eko, ale zdecydowanie bardziej eko niż grzanie czystym prądem. :p Można się skupić na f-gazach, ale akurat w przypadku instalacji stacjonarnych ulotność gazu to jakiś mały promil -- zdecydowanie częściej rozszczelniają się instalacje w samochodach, bo ciągle je trzęsie, bo kamienie walą w chłodnice robiąc w nich dziury, a i samochodów znacznie więcej niż instalacji grzewczych w domach.

Ale jak juz by tam uciekl to jaki ma wplyw na srodowisko i ludzi vs kopcenie?

To ja pytam, jak to ważysz.

Nie widziałem jeszcze serwisanta stacjonarnych pomp co ma ze sobą machine do odciagania czynnika. Znam serwisanta calkiem sporej firmy zajmujacego się urzadzeniami chlodniczymi do gastronomii. Też nie mają takiego sprzętu.

I co z tymi ”eko” kolektorami... tez juz nie tak eko co? :D

Są. Mnoznik do EP 0,00 (prąd 3,0, węgiel 1,1).

Co mam wazyc? Gaz mam w PC ... nic nie wypuszczam i nie smrodze!

Wypuścisz wcześniej czy później. Niedawno w Warszawie przy Świętokrzyskiej wyburzali blok. Dosyć długo stała samotna sciana i kilka jak nie kilkanaście klim na niej. Myslisz, ze odessali czynnik przed demolką?

I jak twierdzisz ze to ma taaaak zly wplyw na srodowisko i ludzi to ja pytam

jak TY to wazysz czy co tam robisz , vs kopcenie.

Gdzie twierdziłem, że "taaaak"? Możesz zacytować? Ma zly wpływ. To Ty wartościujesz, i twierdzisz, że to, co środowisku dają elektrownie i klimy to dobro, a kocioł węglowy to zło ekologiczne. Dla mnie jedno i drugie to zło ekologiczne a nawet jaby wartosciować, to kwestia przypisania wag i wyjdzie jedno albo drugie na prowadzejie.

Bo juz ustalilismy ze na ozon nie wplywaja...a wiec F gaz w PC vs smrod wylatujacy z komina.

Nie wiem, jakie f-gazy masz na mysli i znkim to ustaliłeś. Z komina tez smrodzi kazdy ciagnacy prąd. I z filtrow syf, i popiół też trzeba utylizować. I jeszcze rzeki ogrzewać albo chmury produkować. To też nie jest obojętne dla środowiska.

https://helpsavenature.com/greenhouse-gases-list

To ze twoi znajomi nie maja sprzetu nie znaczy ze nie istnieje :)

Oczywiscie, ze istnieje. Pewnie nawet są kraje, gdzie serwisanci ich zawsze uzywają. Widzialeś takie urządzenie u któregoś serwisanta u nas?

Z mojej strony koniec offtopa.

Nic sie nie martw ze nie rozumiesz, nie jestes sam :D

W koncu masz wegiel w nowym domu :)

A co to ma do rzeczy?? Kogo obchodzi jaki czynnik jest w PC czy wyprodukowanie czegoś to ile CO2. Ludzie ogarnijcie się. Za dobrze macie jak coś takiego jest warte uwagi..

Edytowane przez kulibob