Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybym był w momencie wyboru, już bym nie założył.

nie wiem czy dobrze pamiętam twoje rozterki z tamtego okresu - ale czy u ciebie czynnikiem decydującym nie była wtedy cena??

bo wyceny na PC pw wychodziły sporo więcej (na 2 kopuły) niz gaz...możesz to rozwinąć, jak się miały ówczesne kalkulacje do dzisiejszej rzeczywistości??

Fakt, wtedy w projekcie miałem 2x pc, teraz zrobiłbym już na 1pc. Widzę jak się zachowuje budynek i wiem ze 16kw dałaby spokojnie radę, sądzę wręcz ze 12kw też by dała radę. Ale takie rzeczy wie się po fakcie. W końcu niektórzy jak przyjeżdżają do mnie to twierdzą ze kopuła się musi zawalić a ona nie chce :)

Fakt, wtedy w projekcie miałem 2x pc, teraz zrobiłbym już na 1pc. Widzę jak się zachowuje budynek i wiem ze 16kw dałaby spokojnie radę, sądzę wręcz ze 12kw też by dała radę. Ale takie rzeczy wie się po fakcie. W końcu niektórzy jak przyjeżdżają do mnie to twierdzą ze kopuła się musi zawalić a ona nie chce :)

Ja się mocno dziwiłem jak tak mocno pociskałeś na ten gaz, po wszystkim co się tutaj pisze. Więc że PC da radę to było akurat wiadomo zdecydowanie przed faktem, tylko jakoś widać zwyczajnie brakło wiary.

Moda modą... Gaz ma na pewno jedną, ogromną wadę - formalności i czas oczekiwania. Aktualnie PGNiG (czy tam PSG) zmieniło zasady i czas oczekiwania na przyłącze wynosi do 11 miesięcy (do czerwca 2018 było to oficjalnie ok. 6 miesięcy). Oczywiście wcześniej trzeba mieć warunki techniczne, na które też się czeka kolejny miesiąc-dwa. Do tego wnioski, sroski, umowy, srowy. Także ten...

Właśnie dziś złożyłem wniosek o przyłącze i jestem ciekaw, jak długo będę czekał. Gazociąg mam ok. 2 m od granicy działki. Do 6 m-cy dam radę poczekać, ale jeśli będzie to dłużej, to również zacznę rozważać na poważnie PC...

Moda modą... Gaz ma na pewno jedną, ogromną wadę - formalności i czas oczekiwania. Aktualnie PGNiG (czy tam PSG) zmieniło zasady i czas oczekiwania na przyłącze wynosi do 11 miesięcy (do czerwca 2018 było to oficjalnie ok. 6 miesięcy). Oczywiście wcześniej trzeba mieć warunki techniczne, na które też się czeka kolejny miesiąc-dwa. Do tego wnioski, sroski, umowy, srowy. Także ten...

Właśnie dziś złożyłem wniosek o przyłącze i jestem ciekaw, jak długo będę czekał. Gazociąg mam ok. 2 m od granicy działki. Do 6 m-cy dam radę poczekać, ale jeśli będzie to dłużej, to również zacznę rozważać na poważnie PC...

To już możesz zacząć się za pompą rozglądać. Jest dokładnie jak piszesz w kwestii oczekiwania a ja jestem tego przykładem. Dostałem pod koniec zeszłego roku warunki na 6 miesięcy podłączenie od podpisania umowy. W maju poszedłem na luzie podpisać umowę (chciałem do końca roku żeby przyłączyli) to mi powiedzieli , że przyłącze w kwietniu 2019 ale facet zaznaczył , że do końca roku się powinni wyrobić. Byłem w zeszłym tygodniu się przypomnieć to usłyszałem , że przed końcem kwietnia 2019 roku nie mam co marzyć o przyłączeniu a kto wie czy nie dłużej (czyli równie dobrze na jesień). Mówił też , że obecnie dają warunki na 12 miesięcy w PGNIG bo mało wykonawców, procedury, boom budowlany itp. Generalnie na odchodne jak się zagotowałem trochę to mi sam powiedział , że jak mi się nie podoba to mogę zerwać umowę i założyć pompę ciepła.

Gość Arturo72
PC 16kW to porównywalny koszt inwestycyjny do gazu? Czekam na dalsze konkrety :cool:

Biorąc pod uwagę koszt eksploatacji na pewno.

Latka lecą i np w moim malutkim domku w ciągu 5 lat "oszczedzilem" na gazie ok.6500zl na samej eksploatacji gdzie roczne zużycie na c.o+cwu to ok.10000kWh.

W większym domu będzie to odpowiednio większa oszczędność.

Dla delikwentow lykajacych pincet plus może to być jednorazowy strzał miesięczny ale dla mnie jest to sporo ;)

Edytowane przez Arturo72

A kiedy gazu się nie używa? I prąd w G12w w PGE w mazowieckim to wcale nie takie eldorado.

np wtedy kiedy gotuje się na indukcji, a prąd ma się np w Tauron Gliwice :p

Wtedy w okresie letnio-jesiennym zużycie gazu na CWU małe, a abonament płaci się zawsze. Nawet jak wyjedziesz na 2 miesiące na urlop to i tak zapłacisz ;)

np wtedy kiedy gotuje się na indukcji, a prąd ma się np w Tauron Gliwice :p

Wtedy w okresie letnio-jesiennym zużycie gazu na CWU małe, a abonament płaci się zawsze. Nawet jak wyjedziesz na 2 miesiące na urlop to i tak zapłacisz ;)

Jak będę jeździł na 2-miesięczne urlopy, to kilkadziesiąt zł za gaz będzie ostatnią rzeczą, którą się będę przejmował ;)

Kiedy wyjedziesz na 3 tygodniowy urlop.

A za prąd nie płacę wtedy? Albo internet, telewizję czy OC samochodu stojącego w garażu?

Kiedy masz PV, albo nawet solary.
A jak nie mam i nie chcę/mogę mieć?

A cenę w G12W podziel przez 3.

Dodam 25% w II taryfie i mam jakieś 15gr/kWh. Z gazu zakładając 9kWh z m3 jakieś 22-24gr/kWh. Teraz przypomnij ile kosztowała Cię cała instalacja z kotłem 12kW bez kiwnięcia palcem i ile będzie kosztować taka instalacja z markową PC 12kW. I kiedy to się zwróci?

Gość Arturo72
Dodam 25% w II taryfie i mam jakieś 15gr/kWh. Z gazu zakładając 9kWh z m3 jakieś 22-24gr/kWh. Teraz przypomnij ile kosztowała Cię cała instalacja z kotłem 12kW bez kiwnięcia palcem i ile będzie kosztować taka instalacja z markową PC 12kW. I kiedy to się zwróci?

Dom,który potrzebuje 12kW to ok.250m2 czyli ze zużyciem ok.17500kWh na ogrzewanie i powiedzmy 4000kWh na cwu.

Daje to ok.21000kWh rocznie czyli pompą o ok.1600-2000zl taniej niż gazem.Sądzę,że inwestycyjnie ok.15000zl więcej.

Ale latka lecą jak mówiłem.

I kiedy to się zwróci?

Panie kolego zwracało to mi się jak byłem młody i za dużo wypiłem :)

Po co Ci samochód, on się kiedyś wróci? jeszcze to pieprzone OC musisz płacić?

A internet, a telewizja? itp i itd, wróci się to kiedyś?

Chcesz gaz to się zagazuj, przecież i tak zrobisz co Ci w głowie zaświta i cała ta dyskusja psu na budę.

A za prąd nie płacę wtedy? Albo internet, telewizję czy OC samochodu stojącego w

Lepiej placic jeden abonament, niz dwa.

A te abonamenty w odroznieniu od polisy OC sie dublują - to samo można ogarnąć jednym.

Dlaczego mam liczyc koszt pompy 12kW, skoro wystarczylaby 7kW ?

Za gaz zapłacilem 14tys, pompa to okolo 18tyś.

Biorac pod uwage cenę taniej taryfy w ktorej zmiescilbym sie w 80%, koszt kWh to okolo 10gr

Zuzywam 7500kWh rocznie

Edytowane przez fotohobby