Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja się Ciebie pytałem, czy Autorusa? Bo skoro za niego odpowiadasz, to on mówił o PC 16 lub 12kW

Odpowiadales pod moim cytatem i pytales o cene MOJEJ instalacji gazowej, nie autorusa, wiec odpowiedzialem.

Jesli chcesz porownywac ceny to zapytaj o cene JEGO instalacji i jego zuzycie, ktore jest wieksze, co spowoduje, ze nawet zwiekszony koszt mocniejszej pompy moze zwrócic sie w porownywalnym okresie

Edytowane przez fotohobby

Samsung. Taka cene podawal chyba @kaszpir007

Natomiast jeśl sama pompa kosztuje 14.5 tys zł, to raczej mozna zmiescic sie w 18tys, ale to Ty sprawdż, skoro jesteś na etapie wybierania ofert.

https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-kit-wc07h3e5-1-7-kw-i7316474498.html

Samsung. Taka cene podawal chyba @kaszpir007

Natomiast jeśl sama pompa kosztuje 14.5 tys zł, to raczej mozna zmiescic sie w 18tys, ale to Ty sprawdż, skoro jesteś na etapie wybierania ofert.

https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-kit-wc07h3e5-1-7-kw-i7316474498.html

Zobacz chociażby na forumowego cnc który podobno jest tani, do każdej pompy dochodzi ok 8 tyś za różne rzeczy (montaż, akcesoria itp). I z reguły tak wygląda. Ja patrzę oferty razem z uzbrojeniem kotłowni całej to mi wychodzi w okolicach 35 tyś (oczywiście na monobloku bo split z reguły ok 6 tyś tańszy). TO samo z gazem kosztowało ok 17 tyś. Także różnica jest. No ale pocieszam się , że odejdzie 2200 za opłatę przyłączeniową gazu + pewno ze 2 tyś za podłączenie gazu od skrzynki PGNIG do kotła (dodatkowa rewizja na elewacji bo ponad 10 mb odległość też by musiała być). Szkoda, że komin już stoi bo następny tysiąc by odszedł. Generalnie jakby to bilansować to pompa te 10-12 tyś zł jest jednak droższa w moim przypadku.

Jak ktoś weżmie splita co dudni 70 dB (jak ten z linku) to pewno taniej :)

Odpowiadales pod moim cytatem i pytales o cene MOJEJ instalacji gazowej, nie autorusa, wiec odpowiedzialem.

Jesli chcesz porownywac ceny to zapytaj o cene JEGO instalacji i jego zuzycie, ktore jest wieksze, co spowoduje, ze nawet zwiekszony koszt mocniejszej pompy moze zwrócic sie w porownywalnym okresie

Wróć do postu #826 i zobacz kogo pytałem.

Potem #838 pytałem znów o PC 12kW, o jakiej mówił Autorus. Dalej będziesz udawał, że Ciebie pytałem?

Pytałem jego, bo jego zapotrzebowanie i obciążenie wygląda, że jest rzędu mojego. Nie wiem dlaczego miałoby mnie interesować 7500kWh/rok? Przy takim zapotrzebowaniu, to ja bym się zastanawiał czy grzejąc z COP=1 wybrać G12w, czy G12as, a nie PC vs Gaz.

A jakbyś dalej nie wiedział dlaczego Ciebie pytałem o koszt instalacji, to czy koszt Twojej różni się od takiej gdzie zapotrzebowanie to 12kW(skoro mowa o PC 12kW)?

P.S 25 postów dalej, a ja nadal nie wiem dlaczego Autorus by nie założył gazu. Chętnych do pisania nie na temat za to nie brakuje. :rolleyes:

Edytowane przez agb

Ale cyrk - wychodzi na to że ludzie przy splitach nie mają szans na dobry sen. Chyba że pompę postawią 1 km. od domu:lol2:

Tyle to dudni byle jaki pochłaniacz kuchenny. U mnie lodówkę bardziej słyszę niż pompę - chyba mam tą pompę felerną:bash:

W #626 zapytaleś "co jest takiego zlego w gazie", a nie o cenę instalacji.

Moze gdybyś bardziej precycyzyjnie pytał, dostawałbyś bardziej szczególowe odpowiedzi.

W #838 tez raczej nie pytaleś autorusa, cytujac i odpowiadając na posty moje i JTKirk.

Zobacz chociażby na forumowego cnc który podobno jest tani, do każdej pompy dochodzi ok 8 tyś za różne rzeczy (montaż, akcesoria itp). I z reguły tak wygląda. Ja patrzę oferty razem z uzbrojeniem kotłowni całej to mi wychodzi w okolicach 35 tyś (oczywiście na monobloku bo split z reguły ok 6 tyś tańszy). TO samo z gazem kosztowało ok 17 tyś. Także różnica jest. No ale pocieszam się , że odejdzie 2200 za opłatę przyłączeniową gazu + pewno ze 2 tyś za podłączenie gazu od skrzynki PGNIG do kotła (dodatkowa rewizja na elewacji bo ponad 10 mb odległość też by musiała być). Szkoda, że komin już stoi bo następny tysiąc by odszedł. Generalnie jakby to bilansować to pompa te 10-12 tyś zł jest jednak droższa w moim przypadku.

To dziwne, ze Ghs z Rudy Śl robi za 21tys na 9kW.

Jeszcze raz - zapytaj kaszpira

W #626 zapytaleś "co jest takiego zlego w gazie", a nie o cenę instalacji.

Moze gdybyś bardziej precycyzyjnie pytał, dostawałbyś bardziej szczególowe odpowiedzi.

Zapytałem Autorusa, nie Ciebie. Dotarło? Gdybyś precyzyjniej czytał, to byś dawał bardziej szczegółowe odpowiedzi. Bo jak wół cytuję autorusa i(cytuję całość, a nie tylko wygodny fragment).

Tylko dalej nie dowiedziałem się co jest takiego złego w tym gazie, który masz.... Że nie jest tak modny jak PC?

W #838 tez raczej nie pytaleś autorusa, cytujac i odpowiadając na posty moje i JTKirk.

Ale pytałem o PC 12kW. Bo o takiej właśnie mówił Autorus i ten wątek był ciągnięty. Dotarło? Czy piszesz dla samego pisania?

Także z mojej strony kończę ten wątek z tobą. Napisz sobie coś jeszcze żeby twoje było na górze i będzie super :cool:

W tym watku (i innych) juz padlo, co jest "takiego zlego w gazie".

Nie chodzi o modę, tylko wyższy koszt eksploatacji dodatkowy abonament, umowę z PGNIG ktora trudno wymowic ( bo chca obciazac czescia kosztow za wybudowanie przylacza) , koniecznosc serwisowanie urzadzenia gazowego.

No i PV - to, ze Ty ich nie chcesz nie oznacza, ze dla kogos innego nie moga wytwarzac darmowej energii dla PC .

Ostatnio ktos dostał oferte na 4 kWp za 3,5 tys zlotych po dotacji.

Mam nadzieje, ze dotarło.

Byc moze autorus ma jeszcze jakis inny powod, jak sie tu zjawi, to pewnie poda.

To dziwne, ze Ghs z Rudy Śl robi za 21tys na 9kW.

Jeszcze raz - zapytaj kaszpira

U mnie montują 13 września Samsunga koszt 27 tyś.....ze zbiornikiem ze stali nierdzewnej i.....całą podłogówką...ale poszczególne etapy zlecam innym firmom, jak ktoś bierze komplex to wyszło by pewnie 35 tyś....

Gość Arturo72

Akurat cnc jest bardzo drogi z uwagi,że bezsensownie pakuje do instalacji bufor tudzież sprzęgło. To wymaga dodatkowego i drogiego osprzętu.

Ja mam zasobnik cwu za 1700zl 300l galmet sgws i fungla od 5 lat a cnc pakuje zasobnik za 5000zl w jakim celu ?

Zresztą nie on jeden. Jak taki instalator zobaczy łosia przed sobą to targa z niego ile wlezie a potem płacz że drogo i lepsze pincet plus...

Nie raz o tym mówiłem i uprzedzalem.

Za 18tys.zl masz samsunga na gotowo lub zwykłego panasa 9kW za max.22tys.zl ale trzeba nie dac zrobić się w jajo jak to cnc robi.

Edytowane przez Arturo72

Nie chodzi o modę, tylko wyższy koszt eksploatacji dodatkowy abonament

Co mnie interesuje abonament? Przy wyborze silnika diesel vs. benzyna naprawdę interesuje Cię stawka akcyzy na paliwo, a nie to czy dopłata do diesla ma sens ekonomiczny? Cena m3 gazu to kwota z faktury/ilość m3 gazu o czym wielokrotnie pisałeś. I to mnie interesuje. W skali sezonu. dzielę to przez 9-9.5kWh, które uzyskam z m3 gazu i mam cenę 1kWh. I to mnie w porównaniu z ceną 1kWh z PC interesuje. Nieważne jakie pozycje są na fakturze.

umowę z PGNIG ktora trudno wymowic ( bo chca obciazac czescia kosztow za wybudowanie przylacza)

Być może. Nie słyszałem, ale z ciekawości poczytam.

koniecznosc serwisowanie urzadzenia gazowego.

PC też musisz - f-gazy. Przy czym, z tego co zdaje się Ty pisałeś, w przypadku kotła jest m.in czyszczenie, które ma wpływ na sprawność urządzenia. W przypadku PC i f-gazów zapowiada się, że koszt nie mniejszy za "pieczątkę". Mowa o cenach rynkowych, a nie szwagrach co będą podbijać.

No i PV - to, ze Ty ich nie chcesz nie oznacza, ze dla kogos innego nie moga wytwarzac darmowej energii dla PC .

Ostatnio ktos dostał oferte na 4 kWp za 3,5 tys zlotych po dotacji.

Mam nadzieje, ze dotarło.

3.5k za 4kWp, czy 4kWp po 3.5k za 1kWp? Nawet jak to pierwsze, to ilu co ma FV na takie dotacje się załapało? 1%? Jak to drugie to dalej marnie przy G12w...

Za 18tys.zl masz samsunga na gotowo lub zwykłego panasa 9kW za max.22tys.zl ale trzeba nie dac zrobić się w jajo jak to cnc robi.

Za 18-22 tyś mam pompę na gotowo czyli zakup pompy ze zbiornikiem powiedzmy 250l + podłączenie+ zrobienie całej kotłowni itp? :) W życiu. Chyba za Twoich czasów bo teraz samo pospinanie kotłowni wołają ładnych kilka tyś. Pominę fakt , że u mnie jest ok 250 m2 grzanej powierzchni (660 m3 kubatura) i zwykły samsung czy panas 7kW to raczej tego nie pociągnie. Muszę mieć jednostkę 9kW minimum.

Gość Arturo72
Za 18-22 tyś mam pompę na gotowo czyli zakup pompy ze zbiornikiem powiedzmy 250l + podłączenie+ zrobienie całej kotłowni itp? :) W życiu. Chyba za Twoich czasów bo teraz samo pospinanie kotłowni wołają ładnych kilka tyś. Pominę fakt , że u mnie jest ok 250 m2 grzanej powierzchni (660 m3 kubatura) i zwykły samsung czy panas 7kW to raczej tego nie pociągnie. Muszę mieć jednostkę 9kW minimum.

Kilka chwil temu wklejalem ten link:

https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-wxc09h3e5-t-cap-9kw-230v-i6971595524.html

Za montaż nie dałbym więcej niż 3tys.zl i jak dobrze poszukasz to i na allegro znajdziesz.

Ale musisz TY wiedzieć czego chcesz i Ty żądać tego a nie zdać się na łaskę instalatora.

Edytowane przez Arturo72

Kilka chwil temu wklejalem ten link:

https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-wxc09h3e5-t-cap-9kw-230v-i6971595524.html

Za montaż nie dałbym więcej niż 3tys.zl i jak dobrze poszukasz to i na allegro znajdziesz.

Ale musisz TY wiedzieć czego chcesz i Ty żądać tego a nie zdać się na łaskę instalatora.

No i? To jest cena jednostki jak dodatkowo weźmiesz usługę montażu za niewiadomo ile. Co znajdę na allegro? Firmę z Józefowa który jest ze 600 km ode mnie? Myślisz że przyjadą jak gość 100 km ode mnie nie chciał bo " Panie teraz tyle robotyyyyy..." .

Ty piszesz o jednym a ja o drugim. 3 tyś za montaż SAMEJ pompy to MOŻE i tak ale wątpię. A ja piszę o CAŁEJ kotłowni, o uzbrojeniu jej. Myślisz , że to kilka lat temu, że fachowiec z językiem na wierzchu i z pokłonami leciał na przykręcenie jednej rurki. Teraz albo ktoś robi całościowo albo nie zabiera się wcale. No przynajmniej w moim rejonie nie wiem jak tam u Was na Śląsku.

Jaki miałem problem ze znalezieniem kogokolwiek kto mi rozprowadzi kanalize pod chudziakiem to sobie nie wyobrażasz nawet. NIKT nie chciał, przyszło dwóch, zgodziłem się na 1000 zł za samą robociznę ( a to dzień roboty przecież) i i tak mnie w ch... zrobili bo złapali jakąś robotę większą. Na koniec już po znajomości faceta wybłagałem i wziął 800 zł za robociznę, porobił może ze 6 godzin i to jeszcze mu musiałem dziękować bo inaczej by mi budowa stanęłą przez taką pierdołę by się wydawało.

I teraz mi napisz , że "Ty byś nie dał tyle " :D To co byś zrobił? Czekał miesiąc aż ktoś przyjdzie? Czy też szukał na allegro? :D Przestań żyć wspomnieniami o swojej budowie bo to już dawno i nie prawda. Obecnie mamy zupełnie inne czasy i realia. Ktoś chce w miarę szybko to musi płacić, a jak ktoś się chce budować 3-4 lata to może i zaoszczędzi.

.

Ty piszesz o jednym a ja o drugim. 3 tyś za montaż SAMEJ pompy to MOŻE i tak ale wątpię. A ja piszę o CAŁEJ kotłowni, o uzbrojeniu jej.

A kolega to by chciał w cenie pompy i jej montażu złapać frajera który zrobi jeszcze w cenie całą instalację?

Druga rzecz czy kolega wstawi pompę, kocioł na eko groszek, pellet czy nawet śmieciucha to koszty samej instalacji i jej zbudowania i tak poniesie także proszę nie naciągać faktów że do pompy to trzeba mieć instalacje a do innego "czajnika" to już się tej instalacji nie liczy :)

Różnica taka że albo inwestuje się w droższy "czajnik" ale przyciska tylko jesienią guzik, płaci niższe rachunki albo kupuje tańszy "czajnik" płaci więcej za ogrzewanie i zakłada ubranie robocze raz czy dwa razy w tygodniu :)

Edytowane przez karoka65