Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

A kolega to by chciał w cenie pompy i jej montażu złapać frajera który zrobi jeszcze w cenie całą instalację?

Druga rzecz czy kolega wstawi pompę, kocioł na eko groszek, pellet czy nawet śmieciucha to koszty samej instalacji i jej zbudowania i tak poniesie także proszę nie naciągać faktów że do pompy to trzeba mieć instalacje a do innego "czajnika" to już się tej instalacji nie liczy :)

Różnica taka że albo inwestuje się w droższy "czajnik" ale przyciska tylko jesienią guzik, płaci niższe rachunki albo kupuje tańszy "czajnik" płaci więcej za ogrzewanie i zakłada ubranie robocze raz czy dwa razy w tygodniu :)

Co TY bredzisz? Piszę przecież wyraźnie, że dostałem wycenę na pompę wraz z uzbrojeniem całej kotłowni. Nie piszę czy drogo czy tanio ale neguje jak mi ktoś wmawia, że powinien to być koszt pompy (te 20 tyś z linku) + max 3 tyś.

Ja patrzę oferty razem z uzbrojeniem kotłowni całej to mi wychodzi w okolicach 35 tyś (oczywiście na monobloku bo split z reguły ok 6 tyś tańszy).

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co TY bredzisz? Piszę przecież wyraźnie, że dostałem wycenę na pompę wraz z uzbrojeniem całej kotłowni. Nie piszę czy drogo czy tanio ale neguje jak mi ktoś wmawia, że powinien to być koszt pompy (te 20 tyś z linku) + max 3 tyś.

Ja bredzę? Te 20 tysi +3 za jej montaż to bardzo realna cena, nie rozumiem dlaczego pytasz czy bredzę?

Czy to będzie pompa czy coś innego za uzbrojenie kotłowni i tak będziesz musiał ponieść koszty przecież nikt Ci tego w gratisie nie zrobi.

Ja bredzę? Te 20 tysi +3 za jej montaż to bardzo realna cena, nie rozumiem dlaczego pytasz czy bredzę?

Czy to będzie pompa czy coś innego za uzbrojenie kotłowni i tak będziesz musiał ponieść koszty przecież nikt Ci tego w gratisie nie zrobi.

A czy ja mówię, że mi to ktoś zrobi w gratisie? Przecież podaję cenę wszystkiego, KOMPLEKSOWO. A Ty mi piszesz o pompie i montażu jej . Ja nie wiem jak Wy te firmy prowadzicie jak nie potraficie zrozumieć co ktoś napisał. Jak ktoś napisze że za SSZ ma ofertę na 250 tyś to mu odpiszesz , że drogo bo bez okien i drzwi mogłoby być za 200 tyś? Ta sama sytuacja...

Tak samo tutaj ja podałem cenę za dostarczenie pompy, zbiornika, wszystkiego razem z uzbrojeniem całej kotłowni a dostaje odpowiedź , że drogo bo pompa + montaż jej to 20 tyś + 3... Ręce opadają.

Gość Arturo72
Tak samo tutaj ja podałem cenę za dostarczenie pompy, zbiornika, wszystkiego razem z uzbrojeniem całej kotłowni a dostaje odpowiedź , że drogo bo pompa + montaż jej to 20 tyś + 3... Ręce opadają.

No ręce opadają. Wiem,że są ludzie,którzy wchodzą do salonu z autami i mówią do sprzedawcy "chcę toto" a ten mu daje toto w cenie o 50% wyższej niż cena auta w katalogu.

No ale jak chciał "toto" to ma...nie ważne,że z bezsensownymi i nie potrzebnymi dodatkami,nie ważne,że z najwyższą marżą ale ma "toto".

Szwagier kupował ostatnio Hyundaia Tucsona,różnica między salonem w Gliwicach a Bielsku to było 15tys.zl na ten sam model,identycznie wyposażony,w Bielsku dostał jeszcze gratis 4 zimowki czyli spokojnie 20tys.zl zaoszczędzil.

Warto szukać ?

Bo tak jest z każdą rzeczą zwłaszcza przy budowie domu.

Edytowane przez Arturo72

Różnica taka że albo inwestuje się w droższy "czajnik" ale przyciska tylko jesienią guzik, płaci niższe rachunki albo kupuje tańszy "czajnik" płaci więcej za ogrzewanie i zakłada ubranie robocze raz czy dwa razy w tygodniu :)

Można nie mieć "czajnika" i za całą instalację ogrzewania w cenie 1/2 albo i 1/3 ceny PC z montażem. I nigdy nie słyszec o potrzebie serwisowania czy wymiany "czajnika".

jest problem z ludźmi do pracy, to nie ulega wątpliwości. Bez wątpienia ma to też przełożenie na ceny. I terminy realizacji...obok dom się buduje...znajomy okna wczoraj montował, mimo że dachówki nie ma jeszcze położonej...na razie tylko konstrukcja dachu i folia...taki ma obsuw z terminami, ze w końcu zdecydował się na ten montaż już teraz (juz kilka razy przekładał ze względu na opóźnienie robót) Ja jak budowałem X lat temu, to też były problemy, ale na pewno nie tak jak teraz... Edytowane przez JTKirk

Samsung. Taka cene podawal chyba @kaszpir007

Natomiast jeśl sama pompa kosztuje 14.5 tys zł, to raczej mozna zmiescic sie w 18tys, ale to Ty sprawdż, skoro jesteś na etapie wybierania ofert.

https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-kit-wc07h3e5-1-7-kw-i7316474498.html

Ja mam LG Therma V 9KW + bojler 300L . Płaciłem niecałe 20tys (pompa , bojler , cały osprzęt + rury stalowe, montaż).

Bez podłogówki.

Akurat cnc jest bardzo drogi z uwagi,że bezsensownie pakuje do instalacji bufor tudzież sprzęgło. To wymaga dodatkowego i drogiego osprzętu.

Ja mam zasobnik cwu za 1700zl 300l galmet sgws i fungla od 5 lat a cnc pakuje zasobnik za 5000zl w jakim celu ?

Zresztą nie on jeden. Jak taki instalator zobaczy łosia przed sobą to targa z niego ile wlezie a potem płacz że drogo i lepsze pincet plus...

Nie raz o tym mówiłem i uprzedzalem.

Za 18tys.zl masz samsunga na gotowo lub zwykłego panasa 9kW za max.22tys.zl ale trzeba nie dac zrobić się w jajo jak to cnc robi.

CNC w standardzie daje najtańsze bojlery + cała instalacja wykonana na zwykłych tanich rurach PP.

Ceny za to co oferuje ma mało ciekawe. Plus że "obsługuje" całą Polskę i zapewne stąd ta mało ciekawa cena (ktoś za dojazd musi zapłacić)

Można nie mieć "czajnika" i za całą instalację ogrzewania w cenie 1/2 albo i 1/3 ceny PC z montażem. I nigdy nie słyszec o potrzebie serwisowania czy wymiany "czajnika".

Albo droższe koszty inwestycyjne a później sporo niższe koszty użytkowania , albo tańsze koszty inwestycyjne a później droższe użytkowania ..

Pompa oferuje średnio 3x niższe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę niż grzanie czystym prądem ...

Więc co tanie to później drogie :lol2:

No ręce opadają. Wiem,że są ludzie,którzy wchodzą do salonu z autami i mówią do sprzedawcy "chcę toto" a ten mu daje toto w cenie o 50% wyższej niż cena auta w katalogu.

No ale jak chciał "toto" to ma...nie ważne,że z bezsensownymi i nie potrzebnymi dodatkami,nie ważne,że z najwyższą marżą ale ma "toto".

Nie ma takiej możliwości żeby cena auta w salonie była 50% wyższa niż katalogowa więc już na samym początku piszesz bzdury reszty się czytać nie chce tymbardziej jak w opowieści się pojawia mityczny "szwagier" :D :D

Akurat w tematyce aut z salonu jestem jako tako obeznany i te różnice w cenie często mają swoje uzasadnienie :) No ale nieważne bo porównywanie auta po które jedziesz z pompą która "przyjeżdża" do Ciebie jest delikatnie mówiąc nietrafione :)

Gość Arturo72
Nie ma takiej możliwości żeby cena auta w salonie była 50% wyższa niż katalogowa więc już na samym początku piszesz bzdury reszty się czytać nie chce tymbardziej jak w opowieści się pojawia mityczny "szwagier" :D :D

Akurat w tematyce aut z salonu jestem jako tako obeznany i te różnice w cenie często mają swoje uzasadnienie :) No ale nieważne bo porównywanie auta po które jedziesz z pompą która "przyjeżdża" do Ciebie jest delikatnie mówiąc nietrafione :)

Skoro nie zrozumiałeś sarkazmu to faktycznie łapy opadają...

Lykaj wszystko jak pelikan,prosto z kolorowych folderów tylko nie opowiadaj wtedy o cenach jakie dostałeś bo jesteś "specyficznym" inwestorem.

Ja takich nazywam lelum polelum przez bibulke robiony...

W przypadku bufora z grzałkami jest to ok 2 x niższe niz pompą

A co bufor ma jakiś inny COP jak 1 ???

Czy po prostu można grzać wtedy w II taryfie za około 35 groszy za 1kWh i tyle ?

Wtedy też pompa będzie miała COP około 3 czyli za ogrzewanie będziemy płacić około 10groszy za 1kWh ..

W przypadku grzania pompą rachunki za ogrzewanie zawsze będą niższe niż w przypadku grzania czystym prądem (w tej samej taryfie) bo pompa ma przecież średni COP=3 a grzejąc czystym pradem zawsze mamy COP=1.

Edytowane przez kaszpir007

A grzejesz swoją PC tylko w taniej? Bo jak dobrze pamiętam długo na samej taniej nie pociągnąłeś. Jak większość pompiarzy.

Co to znaczy długo ?

Woda ciepła cały czas tylko w II taryfie.

Sądzę że około 80-90% czasu tylko w taniej grzałem. W "drogą" wszedłem tylko na 1-2 miesiące i były dodane 1-2 dodatkowe godziny grzania i często nawet nie były wykorzystane ...

W pierwszym sezonie "testowałem" grzanie stałe , czasowe , z krzywą , ze stałą temperaturą i dobierałem takie ustawienia które mi odpowiadają najbardziej.

W pierwszym sezonie wyszły pewne problemy (nieszczelne duże okna , nieszczelne drzwi , źle działająca wentylacja) i sądzę że w drugim spokojnie uda się mi grzać tylko w II taryfie , albo głównie ..

Jakby nawet te 10-20% wypadło w drogiej i to tak koszt łączny ogrzewania nie będzie jakiś dużo wyższy ...

Pompą steruje termostat z ustawionym czasem grzania , tylko w II taryfie.

Edytowane przez kaszpir007

Co to znaczy długo ?

Czas od rozpoczęcia grzania PC, do czasu grzania "mieszanego" w obu strefach.

W pierwszym sezonie wyszły pewne problemy (nieszczelne duże okna , nieszczelne drzwi , źle działająca wentylacja) i sądzę że w drugim spokojnie uda się mi grzać tylko w II taryfie , albo głównie ..

Tego Ci życzę. Ale pożyjemy zobaczymy :)

Jakby nawet te 10-20% wypadło w drogiej i to tak koszt łączny ogrzewania nie będzie jakiś dużo wyższy ...

Teraz ja zapytam, co znaczy dużo wyższy? Bo 20% w drogiej w PGE to o 16,6% wyższy rachunek.

Tak czy inaczej czemu służy podawanie 10gr/kWh przy PC PW skoro sam takiej kwoty nie osiągasz?

Pompa oferuje średnio 3x niższe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę niż grzanie czystym prądem ...

Więc co tanie to później drogie :lol2:

Za to rachunki za serwis, naprawy i wymianę elementów systemu bliskie zera za mojego, a może i moich dzieci, żywota. Na 99% przeżyjesz PC a i do tego czsu wydasz na przeglądy i naprawy tyle, że nie oplaci się. Już lepiej zaoszczędzone pieniądze wydać na PV.

Bo moje jest najmojsze :)

Kaizen to jest tylko kawałek grata i jak będziesz miał pecha to może Ci się to rozsypać szybciej jak najtańszy śmieciuch z Casto czego Ci nie życzę.

Wkurza mnie baźgranina w takim stylu i tyle, to tylko grat który może zepsuć się za 30 lat, za 10 a może jutro.

Kapujesz?