marcin225 28.08.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 A kolega to by chciał w cenie pompy i jej montażu złapać frajera który zrobi jeszcze w cenie całą instalację? Druga rzecz czy kolega wstawi pompę, kocioł na eko groszek, pellet czy nawet śmieciucha to koszty samej instalacji i jej zbudowania i tak poniesie także proszę nie naciągać faktów że do pompy to trzeba mieć instalacje a do innego "czajnika" to już się tej instalacji nie liczy Różnica taka że albo inwestuje się w droższy "czajnik" ale przyciska tylko jesienią guzik, płaci niższe rachunki albo kupuje tańszy "czajnik" płaci więcej za ogrzewanie i zakłada ubranie robocze raz czy dwa razy w tygodniu Co TY bredzisz? Piszę przecież wyraźnie, że dostałem wycenę na pompę wraz z uzbrojeniem całej kotłowni. Nie piszę czy drogo czy tanio ale neguje jak mi ktoś wmawia, że powinien to być koszt pompy (te 20 tyś z linku) + max 3 tyś. Ja patrzę oferty razem z uzbrojeniem kotłowni całej to mi wychodzi w okolicach 35 tyś (oczywiście na monobloku bo split z reguły ok 6 tyś tańszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Co TY bredzisz? Piszę przecież wyraźnie, że dostałem wycenę na pompę wraz z uzbrojeniem całej kotłowni. Nie piszę czy drogo czy tanio ale neguje jak mi ktoś wmawia, że powinien to być koszt pompy (te 20 tyś z linku) + max 3 tyś. Ja bredzę? Te 20 tysi +3 za jej montaż to bardzo realna cena, nie rozumiem dlaczego pytasz czy bredzę? Czy to będzie pompa czy coś innego za uzbrojenie kotłowni i tak będziesz musiał ponieść koszty przecież nikt Ci tego w gratisie nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.08.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Ja bredzę? Te 20 tysi +3 za jej montaż to bardzo realna cena, nie rozumiem dlaczego pytasz czy bredzę? Czy to będzie pompa czy coś innego za uzbrojenie kotłowni i tak będziesz musiał ponieść koszty przecież nikt Ci tego w gratisie nie zrobi. A czy ja mówię, że mi to ktoś zrobi w gratisie? Przecież podaję cenę wszystkiego, KOMPLEKSOWO. A Ty mi piszesz o pompie i montażu jej . Ja nie wiem jak Wy te firmy prowadzicie jak nie potraficie zrozumieć co ktoś napisał. Jak ktoś napisze że za SSZ ma ofertę na 250 tyś to mu odpiszesz , że drogo bo bez okien i drzwi mogłoby być za 200 tyś? Ta sama sytuacja... Tak samo tutaj ja podałem cenę za dostarczenie pompy, zbiornika, wszystkiego razem z uzbrojeniem całej kotłowni a dostaje odpowiedź , że drogo bo pompa + montaż jej to 20 tyś + 3... Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2018 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Tak samo tutaj ja podałem cenę za dostarczenie pompy, zbiornika, wszystkiego razem z uzbrojeniem całej kotłowni a dostaje odpowiedź , że drogo bo pompa + montaż jej to 20 tyś + 3... Ręce opadają. No ręce opadają. Wiem,że są ludzie,którzy wchodzą do salonu z autami i mówią do sprzedawcy "chcę toto" a ten mu daje toto w cenie o 50% wyższej niż cena auta w katalogu. No ale jak chciał "toto" to ma...nie ważne,że z bezsensownymi i nie potrzebnymi dodatkami,nie ważne,że z najwyższą marżą ale ma "toto". Szwagier kupował ostatnio Hyundaia Tucsona,różnica między salonem w Gliwicach a Bielsku to było 15tys.zl na ten sam model,identycznie wyposażony,w Bielsku dostał jeszcze gratis 4 zimowki czyli spokojnie 20tys.zl zaoszczędzil. Warto szukać ? Bo tak jest z każdą rzeczą zwłaszcza przy budowie domu. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2018 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Różnica taka że albo inwestuje się w droższy "czajnik" ale przyciska tylko jesienią guzik, płaci niższe rachunki albo kupuje tańszy "czajnik" płaci więcej za ogrzewanie i zakłada ubranie robocze raz czy dwa razy w tygodniu Można nie mieć "czajnika" i za całą instalację ogrzewania w cenie 1/2 albo i 1/3 ceny PC z montażem. I nigdy nie słyszec o potrzebie serwisowania czy wymiany "czajnika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 29.08.2018 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Hehe pozamiatane ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 29.08.2018 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Ale fakt ludzi do pracy nie ma chociaż pracy jest pełno i można przebierać w zleceniach ale człowieka do pracy by to wszystko przerobić znaleźć trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 29.08.2018 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) jest problem z ludźmi do pracy, to nie ulega wątpliwości. Bez wątpienia ma to też przełożenie na ceny. I terminy realizacji...obok dom się buduje...znajomy okna wczoraj montował, mimo że dachówki nie ma jeszcze położonej...na razie tylko konstrukcja dachu i folia...taki ma obsuw z terminami, ze w końcu zdecydował się na ten montaż już teraz (juz kilka razy przekładał ze względu na opóźnienie robót) Ja jak budowałem X lat temu, to też były problemy, ale na pewno nie tak jak teraz... Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Samsung. Taka cene podawal chyba @kaszpir007 Natomiast jeśl sama pompa kosztuje 14.5 tys zł, to raczej mozna zmiescic sie w 18tys, ale to Ty sprawdż, skoro jesteś na etapie wybierania ofert. https://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-kit-wc07h3e5-1-7-kw-i7316474498.html Ja mam LG Therma V 9KW + bojler 300L . Płaciłem niecałe 20tys (pompa , bojler , cały osprzęt + rury stalowe, montaż). Bez podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Akurat cnc jest bardzo drogi z uwagi,że bezsensownie pakuje do instalacji bufor tudzież sprzęgło. To wymaga dodatkowego i drogiego osprzętu. Ja mam zasobnik cwu za 1700zl 300l galmet sgws i fungla od 5 lat a cnc pakuje zasobnik za 5000zl w jakim celu ? Zresztą nie on jeden. Jak taki instalator zobaczy łosia przed sobą to targa z niego ile wlezie a potem płacz że drogo i lepsze pincet plus... Nie raz o tym mówiłem i uprzedzalem. Za 18tys.zl masz samsunga na gotowo lub zwykłego panasa 9kW za max.22tys.zl ale trzeba nie dac zrobić się w jajo jak to cnc robi. CNC w standardzie daje najtańsze bojlery + cała instalacja wykonana na zwykłych tanich rurach PP. Ceny za to co oferuje ma mało ciekawe. Plus że "obsługuje" całą Polskę i zapewne stąd ta mało ciekawa cena (ktoś za dojazd musi zapłacić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Można nie mieć "czajnika" i za całą instalację ogrzewania w cenie 1/2 albo i 1/3 ceny PC z montażem. I nigdy nie słyszec o potrzebie serwisowania czy wymiany "czajnika". Albo droższe koszty inwestycyjne a później sporo niższe koszty użytkowania , albo tańsze koszty inwestycyjne a później droższe użytkowania .. Pompa oferuje średnio 3x niższe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę niż grzanie czystym prądem ... Więc co tanie to później drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.08.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 No ręce opadają. Wiem,że są ludzie,którzy wchodzą do salonu z autami i mówią do sprzedawcy "chcę toto" a ten mu daje toto w cenie o 50% wyższej niż cena auta w katalogu. No ale jak chciał "toto" to ma...nie ważne,że z bezsensownymi i nie potrzebnymi dodatkami,nie ważne,że z najwyższą marżą ale ma "toto". Nie ma takiej możliwości żeby cena auta w salonie była 50% wyższa niż katalogowa więc już na samym początku piszesz bzdury reszty się czytać nie chce tymbardziej jak w opowieści się pojawia mityczny "szwagier" :D Akurat w tematyce aut z salonu jestem jako tako obeznany i te różnice w cenie często mają swoje uzasadnienie No ale nieważne bo porównywanie auta po które jedziesz z pompą która "przyjeżdża" do Ciebie jest delikatnie mówiąc nietrafione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.08.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 . Pompa oferuje średnio 3x niższe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę niż grzanie czystym prądem ... Więc co tanie to później drogie W przypadku bufora z grzałkami jest to ok 2 x niższe niz pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Nie ma takiej możliwości żeby cena auta w salonie była 50% wyższa niż katalogowa więc już na samym początku piszesz bzdury reszty się czytać nie chce tymbardziej jak w opowieści się pojawia mityczny "szwagier" :D Akurat w tematyce aut z salonu jestem jako tako obeznany i te różnice w cenie często mają swoje uzasadnienie No ale nieważne bo porównywanie auta po które jedziesz z pompą która "przyjeżdża" do Ciebie jest delikatnie mówiąc nietrafione Skoro nie zrozumiałeś sarkazmu to faktycznie łapy opadają... Lykaj wszystko jak pelikan,prosto z kolorowych folderów tylko nie opowiadaj wtedy o cenach jakie dostałeś bo jesteś "specyficznym" inwestorem. Ja takich nazywam lelum polelum przez bibulke robiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) W przypadku bufora z grzałkami jest to ok 2 x niższe niz pompą A co bufor ma jakiś inny COP jak 1 ??? Czy po prostu można grzać wtedy w II taryfie za około 35 groszy za 1kWh i tyle ? Wtedy też pompa będzie miała COP około 3 czyli za ogrzewanie będziemy płacić około 10groszy za 1kWh .. W przypadku grzania pompą rachunki za ogrzewanie zawsze będą niższe niż w przypadku grzania czystym prądem (w tej samej taryfie) bo pompa ma przecież średni COP=3 a grzejąc czystym pradem zawsze mamy COP=1. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.08.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 A grzejesz swoją PC tylko w taniej? Bo jak dobrze pamiętam długo na samej taniej nie pociągnąłeś. Jak większość pompiarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) A grzejesz swoją PC tylko w taniej? Bo jak dobrze pamiętam długo na samej taniej nie pociągnąłeś. Jak większość pompiarzy. Co to znaczy długo ? Woda ciepła cały czas tylko w II taryfie. Sądzę że około 80-90% czasu tylko w taniej grzałem. W "drogą" wszedłem tylko na 1-2 miesiące i były dodane 1-2 dodatkowe godziny grzania i często nawet nie były wykorzystane ... W pierwszym sezonie "testowałem" grzanie stałe , czasowe , z krzywą , ze stałą temperaturą i dobierałem takie ustawienia które mi odpowiadają najbardziej. W pierwszym sezonie wyszły pewne problemy (nieszczelne duże okna , nieszczelne drzwi , źle działająca wentylacja) i sądzę że w drugim spokojnie uda się mi grzać tylko w II taryfie , albo głównie .. Jakby nawet te 10-20% wypadło w drogiej i to tak koszt łączny ogrzewania nie będzie jakiś dużo wyższy ... Pompą steruje termostat z ustawionym czasem grzania , tylko w II taryfie. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.08.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Co to znaczy długo ? Czas od rozpoczęcia grzania PC, do czasu grzania "mieszanego" w obu strefach. W pierwszym sezonie wyszły pewne problemy (nieszczelne duże okna , nieszczelne drzwi , źle działająca wentylacja) i sądzę że w drugim spokojnie uda się mi grzać tylko w II taryfie , albo głównie .. Tego Ci życzę. Ale pożyjemy zobaczymy Jakby nawet te 10-20% wypadło w drogiej i to tak koszt łączny ogrzewania nie będzie jakiś dużo wyższy ... Teraz ja zapytam, co znaczy dużo wyższy? Bo 20% w drogiej w PGE to o 16,6% wyższy rachunek. Tak czy inaczej czemu służy podawanie 10gr/kWh przy PC PW skoro sam takiej kwoty nie osiągasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Pompa oferuje średnio 3x niższe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę niż grzanie czystym prądem ... Więc co tanie to później drogie Za to rachunki za serwis, naprawy i wymianę elementów systemu bliskie zera za mojego, a może i moich dzieci, żywota. Na 99% przeżyjesz PC a i do tego czsu wydasz na przeglądy i naprawy tyle, że nie oplaci się. Już lepiej zaoszczędzone pieniądze wydać na PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Bo moje jest najmojsze Kaizen to jest tylko kawałek grata i jak będziesz miał pecha to może Ci się to rozsypać szybciej jak najtańszy śmieciuch z Casto czego Ci nie życzę. Wkurza mnie baźgranina w takim stylu i tyle, to tylko grat który może zepsuć się za 30 lat, za 10 a może jutro. Kapujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts