Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Wkurza mnie baźgranina w takim stylu i tyle, to tylko grat który może zepsuć się za 30 lat, za 10 a może jutro.

Kapujesz?

Dokładnie tak.

O przypadkach, że sprzęt(PC) popsuł w kilka miesięcy po zainstalowaniu można poczytać tu i ówdzie. Także o tym, że producent każe płacić za naprawę krocie, bo ich autoryzowany instalator nie ten kabel podpiął co trzeba a w protokole odbioru napisał że wszystko jest ok i zgodnie z normami :lol2:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaizen to jest tylko kawałek grata i jak będziesz miał pecha to może Ci się to rozsypać szybciej jak najtańszy śmieciuch z Casto czego Ci nie życzę.

Chyba nie wiesz o czym piszę.

Moje jest najlepsze nie dlatego, ze jestnmoje. Jest moje, bo jest najlepsze :)

Oczywiscie wg moich kryteriów - dla biednych i leniwych.

I tylko tyle, wg. Twoich, ktoś inny może mieć inne, to takie proste.

Oczywiście. Inni wolą wydawać wiecej pieniędzy, na bardziej obsługowe, awaryjne, mniej trwałe systemy.

Moje kryterium, dla biednych i leniwych, jest nietypowe? Co zostaje? Kryteria eko i prestiż? To trzeba szpanerskie panele PV na dach dorzucić.

Edytowane przez Kaizen

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)

A PV mam już na dachu, od południa 20-czerwca jak została uruchomiona instalacja zdążyły wyprodukować około 2200kWh ale to tylko szpan podobno :)

Pieniądze są po to żeby je wydawać, do grobu mi ich nie włożą żebym miał mięcej leżeć a nie jestem coraz młodszy a raczej odwrotnie niestety.

W dodatku jestem teraz bardziej ekologiczny od Arturo i Myjka, hehe

Ja spalam swój prund z dachu a oni z tego paskudnego, brudnego wugla :)

Czas od rozpoczęcia grzania PC, do czasu grzania "mieszanego" w obu strefach.

Tego Ci życzę. Ale pożyjemy zobaczymy :)

Teraz ja zapytam, co znaczy dużo wyższy? Bo 20% w drogiej w PGE to o 16,6% wyższy rachunek.

Tak czy inaczej czemu służy podawanie 10gr/kWh przy PC PW skoro sam takiej kwoty nie osiągasz?

Myślę że to nie apteka. Pompą steruje u mnie dodatkowy termostat z ustawionymi godzinami grzania. Przez niecałe łącznie 2 miesiące dodałem po 1-2 godziny do programu grzania ale i tak widziałem że często w tych godzinach pompa o tak nie działała , bo w pomieszczeniu była zakładana temp.

Czy zużyłem w skali roku o 50-100zł więcej nie wiem. Skłaniam się że nawet mniej niż 50zł więcej niż gdybym grzał tylko w II taryfie ..

Dla mnie nie miało to zbytnio wpływu na końcowy całoroczny koszt ogrzewania i CWU i z kosztów byłem bardzo zadowolony mimo że się okazało że przez cały sezon miałem spore straty ciepła (źle działająca wentylacja , całkowicie nieszczelne drzwi , nieszczelne okna).

Dopiero przy największych mrozach te problemy się "ujawniły" ..

Co do COP 3 to jest to COP średni ..

Moja pompa patrząc na to co podaje producent ma przy +7 stopni COP 4,32 , przy +2 COP 3,49 , przy -7 COP=2,84 a u mnie i tak w podłoge idzie mniejsza temepratura niż 35 stopni więc COP powinien być teoretycznie wyższy.

Przy temp wyższych niż +7 stopni COP jest jeszcze wyższy , więc sądzę że spokojnie COP3 a nawet 3,5 można spokojnie uznać za realny w okresie całego roku , więc nie widzę problemu aby uzyskać kwotę 10groszy za 1kWh a nawet i niższą ...

W starym domu miałem bojler 80L pionowy który grzałem do chyba 70 stopni. Miałem ustawione grzanie tylko w II taryfie i koszt miesieczny był u mnie około 50-60zł a delikatnie mówiąc trzeba było baaaaaaardzo oszczędzać w przypadku 4 osobowej rodziny i raczej tylko bardzo szybki prysznic wchodził w rachubę bo inaczej ostatni musiiał kąpąć się już w zimnej wodzie.

Obecnie mam bojler 300L , nikt się nie "pilnuje" i kąpie ile chce , dodatkowo prysznice mają deszczownice i dzieciaki lubią ją używać i koszt miesięczny nie przekracza 20zł a bardzo często jest niższy ...

Powiem tak nie kwestionuje zazwyczaj jest tak ze im więcej inwestujemy w cos pieniędzy na starcie tym bardziej później oszczędzamy. I to sie tyczy wszystkich rzeczy. Problem leży gzie indziej w inwestycji tańszej a ze zwiększonymi kosztami późniejszej eksploatacji mamy gratyfikacje pieniężna odrazu i zazwyczaj juz przewidziane późniejsze wydatki bo starsze rozwiązania zazwyczaj chodzą juz od dobrych kilkudziesięciu lat. W tych inwestycjach które wymagają nakladow większych kosztów mamy gratyfikacje pieniężna rozłożona w czasie i co ważne uzależniona od obietnicy producenta ze to wszystko pochodzi rzeczywiście tyle lat ile obiecuje. I tak jak w przypadku wymienionych juz wcześniej aut nikt wam nie powie ze auto jest przewidziane realnie by pochodzić bezawaryjnie na około 7 lat lub liczbę km odpowiadającą średniemu zużyciu . Tak nint wam nie powie ze PC jak i inne urządzenia bada sie w ten sam sposób statystyka czyli podam przykład 10 pomp testowano dwie popsuły sie po 5 latach trzecia po 15 dwie kolejne po 40 średnia wyjdzie ze 20,5 roku wytrzymają. Ponadto na zwrot inwestycji ma wpływ rzetelny i wykwalifikowany wykonawca i sama kultura pracy i użytkowania urządzenia a te rzeczy mogą wpłynąć sporo na długość urzytkowania danego rozwiązania. A widząc od 17 lat perełki instalatorstwa w polsce ( mam swoja mala zdjeciowa kolekcje uzbieraną przez te lata ) wiem ze spora czesc wykonawców nawet w instalacjach gdzie trudno cos zepsuć robi to tak umiejętnie ze az człowiek wpada w podziw. Na szczęście zdarza sie to rzadziej niż kiedyś.

Ale jak policzyć te różnice przez ilość miesięcy w których będziesz żył w tym domu to ta kwota robi się już bardziej znacząca

no to szybko licząc 25k pompa ciepła, bufor na prąd 4k. W moim przypadku w/g kalkulatorowi ciepłowłasciwe ogrzewanie pompą ciepła 1100 zł roczni, buforem 2600 zł. Szybki rachunek i wychodzi że po 14 latach pompa zaczyna zarabiać na siebie :o

Powiem tak nie kwestionuje zazwyczaj jest tak ze im więcej inwestujemy w cos pieniędzy na starcie tym bardziej później oszczędzamy. I to sie tyczy wszystkich rzeczy.

Chyba takie przekonanie kultywują sprzedawcy i miłośnicy PC. Sprzedamy Ci drogo, a potem będziesz mało płacił za prąd.

Zapominają dodać, że za kilkanaście lat (jak ktoś ma pecha, to dużo wcześniej, jak ktoś ma szczęście to trochę później) będziesz musiał wymienić pompę, bo dokona żywota i naprawa będzie nieopłacalna albo już nie będą produkowane części. Do tego na gwarancji co roku zapłacisz im ok. 700zł za przeglądy. Plus koszty materiałów i robocizny jak coś trzeba będzie zrobić. I wychodzi, że wcale tak tanio nie wychodzi.

no to szybko licząc 25k pompa ciepła, bufor na prąd 4k. W moim przypadku w/g kalkulatorowi ciepłowłasciwe ogrzewanie pompą ciepła 1100 zł roczni, buforem 2600 zł. Szybki rachunek i wychodzi że po 14 latach pompa zaczyna zarabiać na siebie :o

Mi wychodził układ z PC grubo ponad 30K zł drożej. 5000kWh ciepła licząc nawet po 40gr/kWh i COP=4 PC zwróciłaby się po 20 latach. Przy założeniu, że nie byłoby żadnych dodatkowych kosztów - przeglądów, napraw. Nie uwzględniając wartości pieniądza w czasie.

Koszty nalezy liczyć globalnie bo jak do słabo lub marnie ocieplonego domu wstawisz kocioł gazowy i z marnie zaplanowana instalacja to zapewne właściciel wymieni go na węglowy lub pelet po gora 2 sezonach. Bo stwierdzi ze miesięcznie tyle płacić nie będzie. Ale jak wyda pieniądze czyli zapłaci więcej za fachowe ocieplenie wykonanie instalacji itd to zapewne płakać nie będzie.

Chyba takie przekonanie kultywują sprzedawcy i miłośnicy PC. Sprzedamy Ci drogo, a potem będziesz mało płacił za prąd.

Zapominają dodać, że za kilkanaście lat (jak ktoś ma pecha, to dużo wcześniej, jak ktoś ma szczęście to trochę później) będziesz musiał wymienić pompę, bo dokona żywota i naprawa będzie nieopłacalna albo już nie będą produkowane części. Do tego na gwarancji co roku zapłacisz im ok. 700zł za przeglądy. Plus koszty materiałów i robocizny jak coś trzeba będzie zrobić. I wychodzi, że wcale tak tanio nie wychodzi.

Mi wychodził układ z PC grubo ponad 30K zł drożej. 5000kWh ciepła licząc nawet po 40gr/kWh i COP=4 PC zwróciłaby się po 20 latach. Przy założeniu, że nie byłoby żadnych dodatkowych kosztów - przeglądów, napraw. Nie uwzględniając wartości pieniądza w czasie.

Przegląd u mnie roczny 300zł. Po gwarancji nie widzę żadnego sensu robić , bo nie ma on żadnego sensu ...

Co do pompy + bojler z nierdzewki + podłogówka to cenę podał "maciuspala" i płacił 27tys . Wszystko robiły mu to firmy.

U mnie pompa LG 9KW z bojlerem 300L + montaż poniżej 20tys ..

A Ty dalej jakieś wyceny z kosmosu , byle wyszła jak największa różnica ...

Widziałem klimatyatory SPLIT LG które mają już kilkanascie lat i dalej działają a patrząc na pompę ciepła SPLIT to konstrukcyjnie sa bardzo zbliżone i mają dodatkowo mniej mechanizmów które mogły by ulec uszkodzeniu ...

Pompy są też modułowe. Wymienia się modułami a nie od razu wymienia całą pompę ..

Może najpierw skończ budowę domu , zacznij mieszkać i grzać to wtedy pogadamy o kosztach , bo na razie to jesteś teoretykiem ...

Niech Ci będzie , pompa to fanaberia ale co tam stać mnie na nią :) Dom wybudowałem bardzo tanio (około 2000zł za m2 do stanu deweloperskiego ze wszystkimi instalacjami) to na pompę starczyło :lol2:

.

3.5k za 4kWp, czy 4kWp po 3.5k za 1kWp? Nawet jak to pierwsze, to ilu co ma FV na takie dotacje się załapało? 1%? Jak to drugie to dalej marnie przy G12w...

Za całosc instalacji. Nie sądzę, zeby dotacje otrzymywało tylko 1% powstajacych instalacji.

Sam przegapiłem termin skladania wnioskow, ale w moim miescie (oraz osciennych) dofinansowania wychodzą 50 - 70%.

I to uwazam za duzo lepszą droge - instacja PV plus grzałki, lub pompa w przypadku wiekszych domow.

Na powietrzne pompy ciepla do c.o. tez sa dofinansowanie - u mnie do 10tys zł.

Teraz takze dla nowych domow, jak ja budowalem, byly niestety tylko dla modernizowanych kotłowni.

Ale te dane to wprost z cieplowlasciwie czy wziąłeś wartość zużycia i przeliczyłeś? Możesz podać link do przeliczonego tam domu? Ta różnica deczko mała się wydaje. Mnie wyszło, zakładając tani prąd po 0,35 brutto (z wszystkimi opłatami, zawsze tak liczę), oraz drogi 0,76 brutto, 25k włożone w pompę i 4k w bufor, przy 12MWh/rok (CO+CWU) wyszło 4200 prądem w samej 2T i 1900 pompą (przy założeniu grzania 30% w 1T i 70% w 2T) z mizernym nieco COP na poziomie 3. Użytkownicy pomp średnioroczny COP wykazują na poziomie 4. Niemniej dla COP 3 zwrot wychodzi po 9 latach. Oczywiście zakładając 9MWh/rok wyjdzie więcej, bo po 12. Ale znowu zakładając że zmniejszy się udział grzania pompy w 1T do 20% to znowu rok się urywa. Przy średniorocznym COP (no bo przecież CWU się grzeje jednak) na poziomie 4 wyjdzie odpowiednio 7 i 10 lat zwrotu. Generalnie im mniejsze zużycie, tym mniej się PC opłaca. Przy czym przy grzaniu prądem lepiej jest zrobić druty w podłodze zamiast wody, wtedy różnica na korzyść prądu wychodzi wyższa i zwrot PC znowu się oddala.

Przy założeniu ze te 15 lat pochodzi to raz , a jeśli nawet to nie liczysz swoich wydatków na odpowiednia stolarkę i ocieplenie domu oraz fachowość wykonania tych robót bo zakładam ze pan ,,Zdzisio" od wszystkiego ci tego nie wykonywał?

A także o założeniu z drugiej strony, że prąd nie podrożeje. I tu pompa jest znacznie mniej podatna na skoki cen prądu. Oczywiście do prądu można podpiąć panele PV, które z roku na rok tanieją, ale... do pompy też można zamontować panele, co oczywiście zaplanowałem w nowym domu i najpóźniej za dwa lata będą na dachu aby wspomagać PC słońcem z jeszcze większym udziałem.

Ale te dane to wprost z cieplowlasciwie czy wziąłeś wartość zużycia i przeliczyłeś? Możesz podać link do przeliczonego tam domu? Ta różnica deczko mała się wydaje. Mnie wyszło, zakładając tani prąd po 0,35 brutto (z wszystkimi opłatami, zawsze tak liczę), oraz drogi 0,76 brutto, 25k włożone w pompę i 4k w bufor, przy 12MWh/rok (CO+CWU) wyszło 4200 prądem w samej 2T i 1900 pompą (przy założeniu grzania 30% w 1T i 70% w 2T) z mizernym nieco COP na poziomie 3. Użytkownicy pomp średnioroczny COP wykazują na poziomie 4. Niemniej dla COP 3 zwrot wychodzi po 9 latach. Oczywiście zakładając 9MWh/rok wyjdzie więcej, bo po 12. Ale znowu zakładając że zmniejszy się udział grzania pompy w 1T do 20% to znowu rok się urywa. Przy średniorocznym COP (no bo przecież CWU się grzeje jednak) na poziomie 4 wyjdzie odpowiednio 7 i 10 lat zwrotu. Generalnie im mniejsze zużycie, tym mniej się PC opłaca. Przy czym przy grzaniu prądem lepiej jest zrobić druty w podłodze zamiast wody, wtedy różnica na korzyść prądu wychodzi wyższa i zwrot PC znowu się oddala.

wychodzi mi takie coś http://cieplowlasciwie.pl/wynik/sxv. Liczone było też przez Asolta i wyszedł bardzo podobny wynik przy zapotrzebowaniu.

Ps. zauważyłem teraz że mam wpisane utrzyamnie temperatury na 19 stopni w domu więc tu możę być lekkie przekłamanie wyniku :/ Po zmienieniu wychodzi 10 lat zwrotu pompy ciepła

Edytowane przez Slyder