Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Ale wiesz, że im większe zużycie tym korzystniej wychodzi dla pompy? Więc zanim zapytasz, to przemyśl czy sobie tym w stopę nie strzelisz. :p

Nie rozumiem tylko (choć się domyślam) dlaczego przy większym zużyciu każdy pomija wzrost ceny PC, która mu podoła. I to niby nie jest strzał w stopę...

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nastepna manipulacja typowa dla kablarzy... czemu nie 900:- albo 1200:- ?

Mi krzyczeli tyle instalatorzy klimatyzatorów (trzech różnych instalatorów, trzech marek klimatyzatorów) - co pół roku przegląd 300-350zł (te 300zł to 7 lat temu). Dlatego zrobiłem po jednym przeglądzie i im podziękowałem. Ale ja ryzukuję urządzenia po 2-3K zł. Nie po kilkanaście. I do tego nie będzie tragedii, jak się zepsuje.

Pompy ciepła ____________________590,40 zł

koszty obejmują usługę oraz dojazd do 30km. [...]Oczywiście wszystkie materiały eksploatacyjne płatne są dodatkowo wg zużycia.

Mi krzyczeli tyle instalatorzy klimatyzatorów (trzech różnych instalatorów, trzech marek klimatyzatorów) - co pół roku przegląd 300-350zł (te 300zł to 7 lat temu). Dlatego zrobiłem po jednym przeglądzie i im podziękowałem. Ale ja ryzukuję urządzenia po 2-3K zł. Nie po kilkanaście. I do tego nie będzie tragedii, jak się zepsuje.

Kaizen moja klima kończy 6-ty sezon, jakiś chinol za 2300 bodajże z montażem. W zeszłym roku znalazłem jakiegoś gostka który przyjechał około 35km w jedną stronę, wyczyścił wszystko na cacy, sprawdził temp. na wyjściu, podobno jak w nowej klimie to wyglądało.

Za wszystko wziął 250pln, tyle za 6 lat, poza tym chyba ze 3 razy wyczyściłem te siatki w jednostce wewnętrznej.

Gość Arturo72
no to szybko licząc 25k pompa ciepła, bufor na prąd 4k. W moim przypadku w/g kalkulatorowi ciepłowłasciwe ogrzewanie pompą ciepła 1100 zł roczni, buforem 2600 zł. Szybki rachunek i wychodzi że po 14 latach pompa zaczyna zarabiać na siebie :o

I to jest matematyka "reklamowa" i teoretyczna zamiast rzeczywistej ;)

To teraz matematyka prosto z życia po 5 latach a nie z teoretycznego kalkulatora.

Decydując się na ogrzewanie prądem zakladalem ogrzewanie tylko w II taryfie dlatego grzana płyta i silikaty. Identyczne założenia były przy decyzji o pompie i nie widzę przyczyny dlaczego miałoby być inaczej w stosunku do prądu jak inni wyżej piszą.

Koszty inwestycyjne,koszt ogrzewania prądem czyli tzw.Kospel+bojler do cwu było 6 lat temu w cenie 5tys.zl,powietrzna pompa ciepła 20tys.zl.

Różnica w inwestycji 15tys.zl.

Koszt eksploatacji,dom na ogrzewanie potrzebuje 5500kWh a cwu dla 3 osób wychodzi 3500-4000kWh czyli łączne roczne potrzeby domu na energię to 9000kWh.

Grzejac c.o+cwu pompą ciepła przez te 5 lat zuzylem 17000kWh,grzejac prądem przez te 5 lat zuzylbym o COP więcej energii czyli 45000kWh.

Oczywiście grzeje 100% w taniej taryfie,identycznie jakbym to robił grzejac prądem czyli cenę 1kWh mam na poziomie 0,30zl.

17000kWh dało mi przez te 5 lat 5000zl a 45000kWh po 5 latach dałoby mi 13500zl. Różnica 8500zl po 5 latach na korzyść pompy ciepła.

Uprzedzajac pytania,przez te 5 lat nic się nie zepsuło,serwis jedyny,w tym roku do przeglądu jedynie kosztował mnie 200zl.

No i przede mną 6 sezon grzewczy :)

Gość Arturo72
Ja zapytał bym sie użytkowników pc czy np nie maja dodatkowo rekuperacji w swoich domach ?

Bez WM z reku ogrzewajac dom prądem bys zbankutowal,grzejac pompą ciepła możesz pozwolić sobie na taki "luksus" bo energia wychodząca przez dziury w domu jest 3 razy tańsza niż ta z prądu.

Zresztą podobnie jest biorąc pod uwagę COP vs gaz ziemny.

Ale poza tym mylisz pojęcia i sądzę,że jesteś głównie instalatorem z "durszlakow" i nie wiesz o czym mówisz.

wychodzi mi takie coś http://cieplowlasciwie.pl/wynik/sxv. Liczone było też przez Asolta i wyszedł bardzo podobny wynik przy zapotrzebowaniu.

Ps. zauważyłem teraz że mam wpisane utrzyamnie temperatury na 19 stopni w domu więc tu możę być lekkie przekłamanie wyniku :/ Po zmienieniu wychodzi 10 lat zwrotu pompy ciepła

No właśnie się lekko zdziwiłem że było 19sC wklepane. :p I po zmianie temperatury nadal zgadza się zapotrzebowanie z wyliczeniami asolta? U mnie, jak i u innych których OZC obserwowałem, było rozjechane średnio o 1/3 na cieplowlasciwie. Twój wynik daje 89kWh*m2/rok (kosmos jak na dzisiejsze warunki i podane parametry) -- u mnie wyszło 50 przy identycznych parametrach ocieplenia (acz dla wyższej temp. w domu tj. 22sC), nawet z CWU mi wychodzi niecałe 70kWhm2. Dodaj do tego CWU i zwrot jeszcze się zmniejszy (a tym bardziej po przeliczeniu wg lepszego COPu, bo na stronie jest wyliczone wg COP = 2,5 a więc żenująco niskiego).

Nie strzelam, zużycie prądu przez pompę im większe tym lepiej ale wien tez ze odzysk ciepła przy rekuperatorze sprawia ze twoja sprężarka ma mniej roboty i dłużej pochodzi i może mniej popracuje w droższej taryfie.

Ale w pompach są sprężarki przemysłowe, takie scrolle są projektowane do pracy ciągłej. W PC domowej to one więcej na wakacjach są niż w pracy. Dlatego wspominałem o sprężarkach w samochodach czy lodówkach, gdzie są sprężarki śmieciowe a pracują 15 lat (i więcej). Nadmienię, że aby sprężarka w mojej PC się nie nudziła w lato, to jej robię basen ogrodowy. ;)

Edytowane przez Myjk

No tak, najlepiej cytować przedstawiciela Viesmann. Oni na wszystko mają chore ceny.

Gość Arturo72
Trzeba jeszcze dodać, ze koszt kredytu na pompke jest 2x większy niz gazu. Przy hipotece na 25 lat - 30k na pompke koszt kredytu 13tys vs 15k na gaz koszt kredytu 6.5tys...

:D jprd....

To teraz weź policz oszczędności z pompy ciepła inwestowane w lokatę albo na GPW....

Nie mówiąc o dostosowaniu "kotłowni" pod gaz ziemny na etapie budowy.

Ludzie jednak pusto mają w głowach...i dziwić się,że PIS jest przy władzy.

Te moje zużyte 45000kWh grzejac gazem przez 5 lat dalyby ok.10tys.zl a mam 5tys.zl czyli 1000zl rocznie pyk na GPW.

Edytowane przez Arturo72

Bez WM z reku ogrzewajac dom prądem bys zbankutowal,grzejac pompą ciepła możesz pozwolić sobie na taki "luksus" bo energia wychodząca przez dziury w domu jest 3 razy tańsza niż ta z prądu.

Przesadzasz. Albo masz krótką pamięć, albo teoretyzujesz...

Pisał tutaj kiedyś jeden kolega z kablami (w wątku prądowym o COP=1) i miał dom bardzo skromnie ocieplony - tylko 15cm na ścianach (ale podkreślał, że bardzo starannie wykonane), ,do tego WG. I dzięki 100% w taniej taryfie rachunki miał akceptowalne. On w każdym razie był zadowolony z rachunków które płacił, biorąc pod uwagę nakłady inwestycyjne które poniósł. Bankructwo to nadużycie...

Znam też przypadek, gdzie jest dom szkieletowy i tanie grzejniki elektryczne - zużycie w taniej taryfie ledwo 60%, może trochę więcej. I też jest zadowolenie z płaconych rachunków. Więc to sprawa względna...

oo, znalazłem

tutaj podaje ile zużywa - to jeden z ostatnich jego wpisów, ale nie mam podstaw sądzić, żeby teraz bankrutował :p

31-12-2014 - 31-12-2015 cały prąd

I - 1029 kWh * 0,67,- = 690zł

II - 10696 kWh * 0,27,- = 2890zł

(sezon grzewczy X 2015 - V 2016 7400 kWh koszt 1998zł)

31-12-2015 - 31-12-2016 cały prąd

I - 1025 kWh * 0,67,- = 687zł

II - 11907 kWh * 0,27,- = 3215zł

grzanie od X do dziś - 3370 kWh

w stopce ma wpisane dokładne parametry domu....

parterówka GL 332 / GL 371 obecnie parter 121m2 z garażem + możliwość adaptacji poddasza (kolejne 98m2)

ściana 25+15 styro 0.04 pióro wpust, okna MS-termo 3-szyby, podłoga 2x5 styro

strop 15 wełna, dach 30 wełna, wentylacja narazie niestety grawitacja

CO kable 12 kW na powierzchni 98m2 cdn......

Edytowane przez JTKirk

JTKirk z tymi rachunkami i zadowoleniem to bywa różnie, jak jest kasa to żaden rachunek nie jest Ci straszny i będziesz zadowolony :)

Dla jednego 200plnów to będzie dużo a drugi wybuli 2 tysie i jakby splunął także z tym zadowoleniem to różnie może być :)

jasne, ale 2000 za sezon grzewczy? znam takich co dużo więcej płacą korzystając z tzw. tanich paliw

Niestety nie pisze, czy to uwzględnia też CWU, a nie chce mi się sprawdzać, czy jak wcześniej podawał, to było z CWU czy bez....

Że już nie wspomnę, że co poniektórzy więcej w ciągu roku na fajki wydawają :p

Gość Arturo72
Przesadzasz. Albo masz krótką pamięć, albo teoretyzujesz...

Pisał tutaj kiedyś jeden kolega z kablami (w wątku prądowym o COP=1) i miał dom bardzo skromnie ocieplony - tylko 15cm na ścianach (ale podkreślał, że bardzo starannie wykonane), ,do tego WG. I dzięki 100% w taniej taryfie rachunki miał akceptowalne. On w każdym razie był zadowolony z rachunków które płacił, biorąc pod uwagę nakłady inwestycyjne które poniósł. Bankructwo to nadużycie...

Znam też przypadek, gdzie jest dom szkieletowy i tanie grzejniki elektryczne - zużycie w taniej taryfie ledwo 60%, może trochę więcej. I też jest zadowolenie z płaconych rachunków. Więc to sprawa względna...

oo, znalazłem

tutaj podaje ile zużywa - to jeden z ostatnich jego wpisów, ale nie mam podstaw sądzić, żeby teraz bankrutował :p

w stopce ma wpisane dokładne parametry domu....

No oczywiście,że przesadzam pisząc o "bankructwie" ale to był taki skrót myślowy bo wiedziałem do czego bezsensownie "pije" ktoś tam powyżej pisząc o reku w domach z pompą,w jego mniemaniu to "obowiązek" w takich domach a to bzdura i też wyjaśniłem obrazowo.

Lykaj wszystko jak pelikan,prosto z kolorowych folderów tylko nie opowiadaj wtedy o cenach jakie dostałeś bo jesteś "specyficznym" inwestorem.

Ja takich nazywam lelum polelum przez bibulke robiony...

Po co ty tu siedzisz i [moderowano] głupoty skoro wybudowałeś się kilka lat temu powiedz mi? Życia nie masz czy co?

Edytowane przez Tomaszs131
Wulgaryzmy.

Po co ty tu siedzisz i pierdolisz głupoty skoro wybudowałeś się kilka lat temu powiedz mi? Życia nie masz czy co?

Bo to forum to takie miejsce gdzie są tacy co budują, wybudowali, będą budować i maja stare poniemieckie budy jak moja na przykład.

Każdy może tu siedzieć i pisać co mu się podoba, to tak dla jasności :)

Także wyluzuj pośladki bo jak kiedyś powiedział mi mój dobry znajomy: "żeby kłócić się w necie trzeba mieć nerwy i jaja ze stali :)"

Zacząłem się tego trzymać i mam teraz luzik.