karoka65 29.08.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 A kawusia i papierosek to podstawa [ATTACH=CONFIG]418079[/ATTACH] No się rozumie Artek Ty nawet moje fajki palisz, tylko kawa jakaś emerycka, ja muszę mieć siekierę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 No się rozumie Artek Ty nawet moje fajki palisz, tylko kawa jakaś emerycka, ja muszę mieć siekierę Rano parzona a po południu rozpuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Rozpuszczalna? łeee Kawa ma być z fuzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 29.08.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 jprd.... To teraz weź policz oszczędności z pompy ciepła inwestowane w lokatę albo na GPW.... Nie mówiąc o dostosowaniu "kotłowni" pod gaz ziemny na etapie budowy. Ludzie jednak pusto mają w głowach...i dziwić się,że PIS jest przy władzy. Te moje zużyte 45000kWh grzejac gazem przez 5 lat dalyby ok.10tys.zl a mam 5tys.zl czyli 1000zl rocznie pyk na GPW. oj artek artek... znowu pompki sie nie sprzedaja? Na twoim przykładzie ci to przedstawię... kaspel - koszt hipoteki od 5k jakies 2-3tys vs twoja pompka od "rzekome" 20k koszt hipoteki 9-10tys... wiec nie manipuluj tylko wlicz to w koszt swojej inwestycji... Napisz jeszcze coś więcej o tym dostosowaniu "kotłowni" pod gaz ziemny na etapie budowy, bo ciekaw jestem... z czym wypalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.08.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Przesadzasz. Albo masz krótką pamięć, albo teoretyzujesz... Pisał tutaj kiedyś jeden kolega z kablami (w wątku prądowym o COP=1) i miał dom bardzo skromnie ocieplony - tylko 15cm na ścianach (ale podkreślał, że bardzo starannie wykonane), ,do tego WG. I dzięki 100% w taniej taryfie rachunki miał akceptowalne. On w każdym razie był zadowolony z rachunków które płacił, biorąc pod uwagę nakłady inwestycyjne które poniósł. Bankructwo to nadużycie... Znam też przypadek, gdzie jest dom szkieletowy i tanie grzejniki elektryczne - zużycie w taniej taryfie ledwo 60%, może trochę więcej. I też jest zadowolenie z płaconych rachunków. Więc to sprawa względna... oo, znalazłem tutaj podaje ile zużywa - to jeden z ostatnich jego wpisów, ale nie mam podstaw sądzić, żeby teraz bankrutował w stopce ma wpisane dokładne parametry domu.... Warto jeszcze aby podał jaką temperaturę ma w domu i czy taka sama temperatura panuje w całym domu i w każdym pomieszczeniu , bo może się okazać że to "zimny chów" i lubi w sypialni 16 stopni a w salonie 18 stopni i nawet różnice temepratur wynoszące 1-2 stopnie podczas grzania głównie w II taryfie go nie stresują Znam ludzi którzy grzali kotłami na ekogroch a teraz mają gaz i nagle dowiaduję się że zamast mieć 24 stopnie nagle mają 20 stopni bo niby im w chłodzie lepiej Ludzie czasami lubią "naginać" fakty i czasami nie chwalą się jakie mają temperatury , że dogrzewają kominkiem i itd .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.08.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 A kawusia i papierosek to podstawa [ATTACH=CONFIG]418079[/ATTACH] To ja już wolę swój wegiel szuflować wyjdzie taniej i zdrowiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.08.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 To ja już wolę swój wegiel szuflować wyjdzie taniej i zdrowiej Bez przesady. Nie ma nic gorszego od węgla. Nie zdajesz sobie sprawy co tam w kotłowni wdychasz. szczególnie z czeskiego brunatnego. Załóż kiedyś maskę do czyszczenia kotła. Pogadamy.A i poczytaj jakie choroby dręczą palaczy. Nie fajek, tylko tych z kotłowni. Najgorsze u Arturo nie są te pyszne mentholowe LM-ki (rzuciłem miesiąc temu, ach to były czasy) a.... ta cmentarna zieleń jaką jest Thuja, tuja i jakby jej nie nazwać polska h....wina. Obrzydliwa, straszna... Mam ich wiele pod firmą, ale w domu -nigdy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Też coraz częściej myślę nad tym, znaczy rzuceniu palenia, nie paliłem kiedyś pół roku, później ponad 2 lata a jeszcze później 4,5 roku ale co ja poradzę że lubię palić Nie muszę a lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 29.08.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Nie muszę a lubię Też tak sobie tłumaczyłem. A całe lata nawet nie pomyślałem by to rzucić w diabły Teraz będzie Panu łatwiej. Nie ma kotła, nie ma przy czym posiedzieć. Nic tylko rzucać. Ci co mają gaz w domu, chyba nawet nie myślą o fajkach. Bo jak czytam takie brednie jak Johna, że każda instalacja jest nieszczelna przy PC, to chyba przy gazie tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Znam ludzi którzy grzali kotłami na ekogroch a teraz mają gaz i nagle dowiaduję się że zamast mieć 24 stopnie nagle mają 20 stopni bo niby im w chłodzie lepiej Też znam takich, przy gazie stali się zimnolubni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Też tak sobie tłumaczyłem. Jakoś trzeba sobie to tłumaczyć Starszy syn drugi tydzień nie pali, młody to wróg tytoniu i wszystkiego co można spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.08.2018 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) ... ! Dziwne bo od palenia kaszlałem a od czyszczenia nie, no czasami jak zassam co nie trzeba. I czyszczenie chyba lepsze niż paczka dziennie niebieskich LMów, Już chyba coś koło 6 lat bezpalenia, A tuja najlepsza 130 u mnie rośnie sam uprawiałem na balkonie w bloku od małego (oszczędności) a teraz niektóre już po dwa metry mają. Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.08.2018 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Gaz chyba nie halasuje, takze moze to lepszy wybor majac np wrazliwych sasiadow. bum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.08.2018 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Też tak sobie tłumaczyłem. A całe lata nawet nie pomyślałem by to rzucić w diabły Teraz będzie Panu łatwiej. Nie ma kotła, nie ma przy czym posiedzieć. Nic tylko rzucać. Ci co mają gaz w domu, chyba nawet nie myślą o fajkach. Bo jak czytam takie brednie jak Johna, że każda instalacja jest nieszczelna przy PC, to chyba przy gazie tym bardziej nie. nie będzie wcale łatwiej. Ja popiołke miałem w piwnicy, stała na bojlerze w "kotłowni" (w domu obowiązywał zakaz palenia) I też paliłem LM zielone Ale już dawno temu rzuciłem. I nie ciągnie mnie w ogóle. Jak ktoś chce przestać się truć, to wystarczy tylko trochę chcieć,a jak nie chce przestać, to nic nie pomoże...wszystko tkwi w głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 30.08.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 bum Masz rację u mnie codziennie kilkanaście lub kilkadziesiąt razy wybucha jak się zapala i tak jest już ponad 60 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.08.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ciągle nie rozumiem tych dyskusji. Co one mają udowadniać. Wszystko w tej kwestii zostało już dawno powiedziane. Mogę jedynie powtórzyć. T-cap 9 kw 3 fazy, pełna kotłownia na miedzi to koszt około 30-35 koła. Zależy od elementów niezbędnych . Jednofazowy będzie o około 3 koła tańszy a sdc 7 kW o około 2-3 tyś. tańszy od jednorazowego T-capa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.08.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Mają udowadniać, że za 18k można kupić PC 9kW, która 9kW ma jak temp jest na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Warto jeszcze aby podał jaką temperaturę ma w domu i czy taka sama temperatura panuje w całym domu i w każdym pomieszczeniu , bo może się okazać że to "zimny chów" i lubi w sypialni 16 stopni a w salonie 18 stopni i nawet różnice temepratur wynoszące 1-2 stopnie podczas grzania głównie w II taryfie go nie stresują Nie ma śmichów. Moi rodzice w takich warunkach mieszkają (no może nie aż takich skrajnych, ale 18-19sC). Dlatego jak jedziemy w odwiedziny w zimę to zawsze się zapowiadamy, wtedy podnoszą temperaturę do normalnego poziomu (obecnie grzeją multisplitem, po znudzeniu się paleniem w kominku). Przy czym później się rozbierają, bo się z nich zwyczajnie leje. Także to nie wynik oszczędności, a po prostu tak mają. Znam ludzi którzy grzali kotłami na ekogroch a teraz mają gaz i nagle dowiaduję się że zamast mieć 24 stopnie nagle mają 20 stopni bo niby im w chłodzie lepiej Tylko trzeba się zastanowić o przyczyny. Może weglosmród był jakiś przewymiarowany albo mieli gówniany opał co siadał na podtrzymaniu i zwyczajnie nie dał się zdusić do niższej temperatury? Mało to takich jest co zużywali 400L CWU dziennie, tylko dlatego bo mieli cykliczny nadmiar ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 30.08.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ciągle nie rozumiem tych dyskusji. Co one mają udowadniać. Wszystko w tej kwestii zostało już dawno powiedziane. Masz rację, że w tej dyskusji zostało już wszystko powiedziane. Teraz rozchodzi się tylko o to, czyj ogonek jest bardziej a decyzja i tak zależy od inwestora co mu bardziej pasuje. Zastosowanie rozwiązania gaz czy PC zależy od lokalnych uzależnień i to też trzeba brać pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.08.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Dziwne bo od palenia kaszlałem a od czyszczenia nie, no czasami jak zassam co nie trzeba. I czyszczenie chyba lepsze niż paczka dziennie niebieskich LMów, Już chyba coś koło 6 lat bezpalenia, A tuja najlepsza 130 u mnie rośnie sam uprawiałem na balkonie w bloku od małego (oszczędności) a teraz niektóre już po dwa metry mają. Zakładaj maskę, a po kilku czyszczeniach pstryknij fotkę i wrzuć na FM. Świadomość to podstawa. W odróżnieniu o tuji. To roślina cmentarna. W Polsce jest ochydnie i odrażająco w otoczeniu większości domów, właśnie przez tą roślinę. Sosny, świerki, graby itd, ale nie tuje na litość Boską ! Zgroza. Gaz jest spoko, choć nawet za darmo nie zagościłby w moim domu. Tak samo jak chłodząco/grzewczy układ wodny oparty na klimakonwektorach. Kilka słów o trujących thujach http://prawy.pl/50526-tuje-truja-pszczoly-placza/ Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts