JTKirk 30.08.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Warto jeszcze aby podał jaką temperaturę ma w domu i czy taka sama temperatura panuje w całym domu i w każdym pomieszczeniu , bo może się okazać że to "zimny chów" i lubi w sypialni 16 stopni a w salonie 18 stopni i nawet różnice temepratur wynoszące 1-2 stopnie podczas grzania głównie w II taryfie go nie stresują Znam ludzi którzy grzali kotłami na ekogroch a teraz mają gaz i nagle dowiaduję się że zamast mieć 24 stopnie nagle mają 20 stopni bo niby im w chłodzie lepiej Ludzie czasami lubią "naginać" fakty i czasami nie chwalą się jakie mają temperatury , że dogrzewają kominkiem i itd .. o temperaturze pisał w innym wpisie - 22,1C to raczej nie podpada pod zimny chów Mój cały prąd w domu od 31-12-2014 do 31-12-2015 T1 - 1029,0 kWh > kwota = 693,10 zł T2 - 10695,7 kWh > kwota = 2901,70 zł RAZEM - 11724,7 kWh > kwota brutto = 3595 zł w tym: Indukcja - 208,8 kWh > średnia dobowa roczna = 0,57 kWh CO rok do dziś - 7220 kWh (obecny sezon to 2656,5 kWh sam grudzień > 1087,1 kWh > średnia z obecnego sezonu 27,67kWh) CWU - 1346 kWh (możecie się śmiać ale tyle mam rocznie) AMEN i Szczęśliwego Nowego 2016 roku WSZYSTKIM ps. w kominku w tym sezonie palone 3 słownie trzy razy. Temperatury aktualne (bez kominka) Zewnętrzna (-9,1*C) rejon otwarty teren Złote Łany Wewnątrz powietrze (+22,1*C) Wewnątrz podłoga (+23,7*C) dla porównania od 31-12-2013 do 31-12-2014 T1 - 1007 kWh T2 - 9176 kWh (w roku 2015 doszło kilka urządzeń) Indukcja 173 kWh CO 5724 kWh (analogicznie 2381 a sam XII 2014 - 1201 kWh) CWU 1305 kWh Z tego wynika też, że to zużycie to razem z CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Z tego wynika też, że to zużycie to razem z CWU Niemniej grzejąc z pomocą PC miałby 3x mniejszy rachunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) o temperaturze pisał w innym wpisie - 22,1C to raczej nie podpada pod zimny chów Z tego wynika też, że to zużycie to razem z CWU Nie wiem , nie wnikam , ale z tego co czytam większość "kablarzy" "lubi" różnicować temperatury pomieszczeń i to też sporo wpływa na rachunki. Niektórzy lubią też kominek i to też wpływa i itd .. Co nie zmienia faktu że przy prądzie jest zawsze COP=1 ,a przy pompie COP=3 , więc jakby miał pompę to miałby rachunek około 3x niższy ... No chyba że przy pompie okazało się że jednak lubi mieć w całym domu taką samą temperaturę , lubi dłuższe kąpiele (większy bojler) a także jakoś kominek mu się znudził U mnie za cały rok (CO +CWU) , rodzina 4 osobowa wyszedł rachunek 900zł. W domu około 22,5 stopnia , duże przeszklenia + częśc domu z wysokimi sufitami więc kubaturą dom przypomina większe domy .. Dodatkowo wyszły pewne spore mostki i nieszczelności (okna , drzwi , rekuperacja) więc też tędy sporo ciepła sobie uciekło. Zakładają COP3 (całoroczny) gdybym grzał kablami a wodę bojlerem , wszystko czystym prądem zapłaciłbym 900x3 = 2700 zł. Dla mnie różnica spora , choć może dla tych co mieli stare domy i zużywali 5-8ton węgla , to prawie za darmo Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 9kW do jakiej temp. zewnętrznej? Bo na niemieckiej stronie widzę A do -20 daleka droga... A jaki nowo wybudowany dość mały dom potrzebuje 9KW przy -20 stopniach ? ŻADEN ... Wiadomo że moc typowej pompy obniża się czym zimniej jest na dworze. Aby wspomóc pompę sa po to montowane grzałki w pompie .. Ja dobrałem tak aby pompa dawała radę w II taryfie i zdołała w tym czasie jak najwięcej energii przekazać. Dodatkowo starałem się tak dobrać moc i charakterystykę aby nawet podczas największych mrozów pompa sobie radziła z ogrzewaniem bez użycia grzałek. U mnie podczas zimy wyłączyłem grzałki i nawet jak było -26 stopni u nas ubiegłej zimy to pompa dawała radę i to bez grzałek Montaż T-CAP z nowo budowanych domach nie ma żadnego sensu i jest głupotą. Szkoda za taką pompę przepłacać , tym bardziej że przecietnej wielkości małe domy da się ogrzać i to nawet nie korzystając nigdy z wbudowanych grzałem przy użyciu pompy 7-9KW zwykłej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Mają udowadniać, że za 18k można kupić PC 9kW, która 9kW ma jak temp jest na plusie. No i co w związku z tym ? Zeby odmienic to Atlantic 8kW ma 8kW przy +5st.C,później przy niższych temperaturach moc grzewcza spada do 4,5kW przy -20st.C no i znowu pytanie,co w związku z tym ? Coś złego ? Do mojego domu w sam raz bo przy -20st.C dom potrzebuje 3,5kW. 6 lat temu była w cenie 14tys.zl a dzisiaj coś koło 16tys.zl. Oczywiście plus montaż. Bez zbędnych dodatkowych "udziwnien" typu złote rury,bufory sądzę,że w 20tys.zl by była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.08.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A jaki nowo wybudowany dość mały dom potrzebuje 9KW przy -20 stopniach ? ŻADEN ... A jakieś prawo nakazuje budować dość małe domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A jakieś prawo nakazuje budować dość małe domy? Dość "ciepłe" już nakazuje a to również wiąże się z potrzebą mniejszych mocy w domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A jakieś prawo nakazuje budować dość małe domy? Ale w czym masz problem ??? Dobierasz MOC pompy do zapotrzebowania na energię takiego domu. i tyle ... Jak wyjdzie że pompa 7-9KW będzie za mała to dobiera się większej mocy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.08.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Dobierasz MOC pompy do zapotrzebowania na energię takiego domu. i tyle ... Jak wyjdzie że pompa 7-9KW będzie za mała to dobiera się większej mocy .. Tylko, że wraz ze wzrostem mocy PC dosyć szybko rośnie jej cena. I o 18k można zapomnieć. Podczas gdy cena kotłowni na gaz jest praktycznie stała dla 4, 9 czy 12kW. Oczywiście różnica w rachunkach gaz vs. PC również rośnie, ale może się okazać, że poniesione łącznie koszty zrównają się dopiero po min. 10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.08.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Agnieszka naprawdę kociołek 5kW i 12kw kosztuje tyle samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Tylko, że wraz ze wzrostem mocy PC dosyć szybko rośnie jej cena. I o 18k można zapomnieć. Podczas gdy cena kotłowni na gaz jest praktycznie stała dla 4, 9 czy 12kW. Oczywiście różnica w rachunkach gaz vs. PC również rośnie, ale może się okazać, że poniesione łącznie koszty zrównają się dopiero po min. 10 latach. To dla odmiany weź porównanie ogrzewania prądem jako najtańsze inwestycyjnie vs ogrzewanie gazem jako niedużo tańsze eksploatacyjnie a znacznie droższe inwestycyjnie. Jestem ciekawy wniosków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.08.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Agnieszka naprawdę kociołek 5kW i 12kw kosztuje tyle samo?Kuźwa pisanie na telefonie to jakiś koszmar. Miało być agb a nie jakaś Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 30.08.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A kto grzeje węglem i spala 5-6 ton ? Chyba ci co maja zasypowe ale podajnik ale z nie przemyślaną instalacja. Oczywiście zależne jest od kubatury domu lecz 150-170 metrów mieści sie w 3.5 tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Nie wiem , nie wnikam , ale z tego co czytam większość "kablarzy" "lubi" różnicować temperatury pomieszczeń i to też sporo wpływa na rachunki. Akurat to nie wpływa na koszty, chyba że mowa o lekkiej konstrukcji. A jaki nowo wybudowany dość mały dom potrzebuje 9KW przy -20 stopniach ? ŻADEN ... Na FB tego samego sortu beton w kółko. Pokazuje się ile dni (a w zasadzie nocy) w roku jest -20sC w archiwum weatheronline, że to tylko parę(naście) godzin średnio w 160 dniach sezonu grzewczego, ze poniżej -10 też niewiele więcej (wszak średnia zimowa 0-2sC), ale nie, oni muszą mieć smoki gotowe na dwa tygodnie -30sC. I nie przetłumaczy ani prośbą ani groźbą, bo oni wiedzą lepiej że było zimniej, bo przecież wychodzili i w nos im było zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Agnieszka naprawdę kociołek 5kW i 12kw kosztuje tyle samo? Tak dokładnie tyle samo, bo nie kotłow gazowych o mniejszej mocy mocy niz 11 kW (Viessman) lub 12 kW (immergass, Termet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Na FB tego samego sortu beton w kółko. Pokazuje się ile dni (a w zasadzie nocy) w roku jest -20sC w archiwum weatheronline, że to tylko parę(naście) godzin średnio w 160 dniach sezonu grzewczego, ze poniżej -10 też niewiele więcej (wszak średnia zimowa 0-2sC), ale nie, oni muszą mieć smoki gotowe na dwa tygodnie -30sC. I nie przetłumaczy ani prośbą ani groźbą, bo oni wiedzą lepiej że było zimniej, bo przecież wychodzili i w nos im było zimno. Mieszkam w takim miejscu i nie są to góry ani przy granicy z Rosją gdzie mamy niedaleko 2 jeziora , rzekę a dodatkowo jest to położone w pradolinie Wisły i jest i nas mroźnie. Miałem nie tak dawno juz naprawde mroźne zimy (do -28stopni) i czasami mróz i to mocny trzymał długo. ostatniej zimy miałem -26 stopni . Mam nawet gdzies zdjęcie bo nikt nie wierzył ... Kilka dni temu miałem na termometrze +3 stopnie rani .. WatherOnline w moim przypadku nic nie daje bo całkowicie się nie zgadza z stanem faktycznym u nas ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 30.08.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Myjk - no bo średnia temperatur to tylko zbiór tego ze większa część kraju miała -5/0 nad nożem rzadko kiedy 0 ale w innych rejonach może byc i te -26 ale średnia pozostanie na poziomie -2/0 co nie znaczy ze u nich tych -26 nie ma dłużej niż przez tylko te kilka godzin o których piszesz. Dwa wyobraź sobie ze np stacja meteo w kilku miastach w polsce znajduje sie ( za te które widziałem odpowiadam) w miastach juz szczelnie osłonięte i np w mieście gdzie sie urodziłem w tej chwili możesz sprawdzić odczyt temp z programu z tej danej stacji k gwarantuje ci ze będzie z 1,5-2 stopni niższy niż na obrzeżu miasta nie wspominając o wolno stojącym domku gdzieś pośrodku nicosci ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 30.08.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Moge ci podać przyklad gdzie 6-7 lat temu robiliśmy wodociag w starachowicach i program mówił rano ze jest -15 wiec wysłałem ludzi na budowę licząc ze sie cos ukopie po czym zadzwonili budząc mnie ze problem z odpaleniem a to co odpaliło nie jest w stanie nic ukopać jade na budowę bo mówią ze -23 wychodzę na dwór zimno jak cholera w aucie pokazuje -25 zajeżdżam na miejsce rtęciowy na baraku powieszony -23 każe się pakować zerkam na net -16/17. Proponuje tez czasem zawierzyć ludzia a nie tylko i wyłącznie statystyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.08.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Agnieszka naprawdę kociołek 5kW i 12kw kosztuje tyle samo? Jeżeli to do mnie było, to z reguły dla 5 i 12kW jest to ten sam kocioł. Czy jednak, np. fotohobby ma 12kW gdyż tyle jego obciążenie z OZC wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Mieszkam w takim miejscu i nie są to góry ani przy granicy z Rosją gdzie mamy niedaleko 2 jeziora , rzekę a dodatkowo jest to położone w pradolinie Wisły i jest i nas mroźnie. Miałem nie tak dawno juz naprawde mroźne zimy (do -28stopni) i czasami mróz i to mocny trzymał długo. ostatniej zimy miałem -26 stopni . Mam nawet gdzies zdjęcie bo nikt nie wierzył ... Kilka dni temu miałem na termometrze +3 stopnie rani .. WatherOnline w moim przypadku nic nie daje bo całkowicie się nie zgadza z stanem faktycznym u nas ... O masz. No a ten "stan faktyczny" to jest na podstawie czego, też Twojego nosa, może termometru wiszącego za oknem hgw jak skalibrowanego? No bo jak rozumiem wiesz o tym że pompy generalnie nie interesuje temperatura odczuwalna tylko ilość energii zawartej w powietrzu (o pompie gruntowej i temperaturze w gruncie nawet nie wspominam) czyli w specyficznie określonych warunkach pomiaru które nijak się mają do "stanu faktycznego", a szczególnie jak jej się na te parę godzin grzałki dodatkowo załączają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts