ghostoen 30.08.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Nie wiem jak w przypadku kolegi albo Ciebie ale u mnie posiadam dwa termometry oba rtęciowe ( elektroniczne sa fajne ale niedokładne) jeden umieszczony jest na wyjściu zewnętrznym obok drzwi z kotłowni drugi mam oddalimy od zabudowań 10 metrów dalej wisi na pojedynczym drzewie na lapce 20 cm od niego i wysokości 1 metra od ziemi. Ps. Tak każdy wie ze temperatura gruntu jest wyższa niż powietrza inaczej Twoja pc by nie miała racji bycia i dlatego tez powinno sie określić na jakiej głębokości zależnie od gruntu i regionu umieścić ja wiec na tym termometrze przy domu podejrzewam ze ze względu na zabudowania i fakt ze grzeje dom jest przekłamanie w stosunku do tego na drzewie ale to tez normalne mam tez czujkę pogodowa ktora ma pomiar elektroniczny zazwyczaj różnica miedzy rteciowym a elektronicznym na domu to 1-1.5 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 O masz. No a ten "stan faktyczny" to jest na podstawie czego, też Twojego nosa, może termometru wiszącego za oknem hgw jak skalibrowanego? No bo jak rozumiem wiesz o tym że pompy generalnie nie interesuje temperatura odczuwalna tylko ilość energii zawartej w powietrzu (o pompie gruntowej i temperaturze w gruncie nawet nie wspominam) czyli w specyficznie określonych warunkach pomiaru które nijak się mają do "stanu faktycznego", a szczególnie jak jej się na te parę godzin grzałki dodatkowo załączają. Mam rtęciowy i elektroniczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.08.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Jeżeli to do mnie było, to z reguły dla 5 i 12kW jest to ten sam kocioł. Czy jednak, np. fotohobby ma 12kW gdyż tyle jego obciążenie z OZC wyszło? o modulacji kotłów nie słyszałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.08.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Mam rtęciowy i elektroniczny ... Które równie dobrze przekłamują zapewne w kwestii ilości energii w powietrzu. Niemniej zderzając teorię z rzeczywistością, ile razy w tak arktycznych warunkach, grzejąc pómpą zmarzłeś w swoim domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.08.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Mam rtęciowy i elektroniczny ... kaszpir, ja znam cię zbyt długo i pamiętam twe wcześniejsze wyczyny z kotłem na ekogroch. Pamiętają cię też koledzy z forum Bolka i sterownika SPP. Pamiętają jak toczyłeś boje o 100g węgla, jak paliłeś byle brunatnym, miałem i czym tam popadło. A dla marnych kilku groszy traciłeś setki godzin przy kotle. A o tym jak opowiadałeś o oszczędzaniu wody, nawet nie wspominam z odrazy na samą myśl. Te posty tam są. Więc nagle taka zmiana i komfort ponad wszystko? W TOTKa wygrałeś? Nie wierzę w żadne twoje słowo, a w teksty o komforcie, rachunkach i temp. w twym nowym domu także. Zbyt dobrze cie poznałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 30.08.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Kawa może byc mocna i smaczna bez fuzla a budowlana z 4 łyżeczek to nie szczyt mocy ☕ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 30.08.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Mając mojego teścia w domu to wiedziałbyś ze jak w pokoju nie ma 30 -32 stopni to znaczy ze jest za zimno. I nie uwierzył puki nie postawiłem mu na stole w sypialni jego termometru bo twierdził ze ma 24 a wyszło 32 ale i tak to nic nie zmieniło jemu zimno jest i musi mieć 30 a teściowa ma druga sypialnie bo nie może z nim w jednej wytrzymać. Jak przychodzą do mnie to mówi mi żebym przestał oszczędzać bo 22-25 to przesada zeby mieć tak zimno wiec zapewne w twoich 19 do spania napalił by ci z gazet ognisko ;P ake to taka mala i śmieszna dygresja. Ale mającą na celu uświadomienie ze komfort cieplny to inwidualna sprawa jednemu w 18 gorąco drugiemu w taka temperature zimno i zakłada gruby sweter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 30.08.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Można kupić termometr rtęciowy z wydłużoną i dokładniejszą skala niż te o których zapewne myślisz a które byly częstym dodatkiem w naszych domach u rodziców. I coz rtęciowe wskazują temp najdokładniej nie uwzględniając warunków laboratoryjnych. Kiedyś mozna bylo przed zakazem sprzedaży, zamówić kalibrowanie z poświadczeniem urzędowym o dokładności pomiaru. Nie wiem co chcesz jeszcze badać? Energie zawarta w powietrzu jest dość duza jeśli użyjesz np syntezy atomów wodoru- tlenu i azotu w nim zawartych ... Przy PC liczy sie ile jest w stanie przetransportować z otoczenia do ciebie czyli na to ma wpływ temp i wilgotność Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez ghostoen literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 30.08.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Hehe oszczędzanie wody i odraza to co tam bylo brak kąpieli ;P ? Brunatnym eh Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez ghostoen pomylone niki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.08.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie w tym rzecz. Co niektórzy, bardzo szybko przechodzą do "forumowych elit " i bawią się w wujków dobra rada 24/7. Nie pochwalam węgla w nowych domach, ale w już wybudowanych czasem nie ma innej opcji ekonomicznej. Mieszkałem w miejscowości gdzie przy 7 tys mieszkańców gazu nie było. Gaz na starcie jest tańszy od PC i nic dziwnego, że ludzie rozumują tak a nie inaczej. Nie każdego stać. Kaszpir pitoli bzdety, których nie mogę czytać Każdy umie liczyć, ale jak się nie ma miedzi, to się w domu siedzi - jak to ładnie mówi forumowy kolega I dobrze prawi. Trzeba zrozumieć, że ktoś woli gaz. Ja mam przykre doświadczenia i nigdy bym nie założył. Ale to ja. Inni robią tak aby przeżyć w normalnych warunkach. A inni budują dom, potem idą w ruch kotły i palone opony itd. Tak sobie myślę, że nic ich mentalnie nie różni od tych co mają PC i szlabany pozakładane tylko na 2 taryfę. Kompanie, grzanie tylko po 22.00. Reszta kapcie, polar i rozgrzewanie rąk na klawiaturze setkami bzdurnych postów na FM. Amen. Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.08.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 o modulacji kotłów nie słyszałeś?? A z czego to wywnioskowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.08.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 . Ja mam przykre doświadczenia i nigdy bym nie założył. . Jakie to doświadczenia ? Pytam żeby się pocieszyć bo muszę zainwestować w PC a chciałem gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Jakie to doświadczenia ? Pytam żeby się pocieszyć bo muszę zainwestować w PC a chciałem gaz Ja jak czegoś chcę to robię to wg. swojej kiepeły a nie patrze na innych. Chcesz gaz to zrób sobie gaz, jaki problem? Jak inni będą szli się wieszać to też złapiesz za sznur i pójdziesz za nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.08.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja sobie spisuję różne za i przeciw... Dziś doszedł kolejny argument za pompą - pojechaliśmy do znajomych, którzy się budują na podpatrywanie. Pierwsze co to moja kobieta zobaczyła - żółtą skrzynkę na elewacji i od razu z tekstem "ja czegoś takiego nie chcę" Przeciwko pompie - zadzwoniłem w sprawie LG za13,5k Jest i o wszem za tyle,ale do tego sterownik, za niemal 2k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.08.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A kto grzeje węglem i spala 5-6 ton ? Chyba ci co maja zasypowe ale podajnik ale z nie przemyślaną instalacja. Oczywiście zależne jest od kubatury domu lecz 150-170 metrów mieści sie w 3.5 tony Ja spalam 5-6 ton w 3lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A inni budują dom, potem idą w ruch kotły i palone opony itd. Tak sobie myślę, że nic ich mentalnie nie różni od tych co mają PC i szlabany pozakładane tylko na 2 taryfę. Kompanie, grzanie tylko po 22.00. Reszta kapcie, polar i rozgrzewanie rąk na klawiaturze setkami bzdurnych postów na FM. Amen. Panie Marku, pelleciarze mają ukrański pellet z łuski słonecznika, groszkowcy, miały i czeski groszek brunatny a pompiarze drugą taryfę i polary Każdy coś tam ma Co nas wszystkich łączy? mamy komputery i internet, możemy sobie popisać pierdoły po forach Najgorsze co może być to być niewolnikiem w swoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Przeciwko pompie - zadzwoniłem w sprawie LG za13,5k Jest i o wszem za tyle,ale do tego sterownik, za niemal 2k... Fajny myk żeby zwabić klienta pompa bez sterownika Zapytaj dokładnie bo się okaże że tylko obudowę za tyle dostaniesz a resztę w częściach trzeba dokupić i samemu złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja spalam 5-6 ton w 3lata Kalibob mam gościa który bierze groszek chyba z 5 lat. Grzeją jakieś 160 do 170m OEP25kW, dom widać z wierzchu zadbany, nowe okna, ładna elewacja. Co roku o tej porze wiozę im 6 ton, około 20 stycznia 4 tony i przeważnie przyjeżdżają jeszcze w kwietniu po tonę sami. Ciężko pewnie uwierzyć? ale to prawda, w tym roku już zawiozłem auto i zapłacili z góry jeszcze za te 4 tony na styczeń żeby był w tej cenie jaka obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.08.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Fajny myk żeby zwabić klienta pompa bez sterownika Zapytaj dokładnie bo się okaże że tylko obudowę za tyle dostaniesz a resztę w częściach trzeba dokupić i samemu złożyć Akurat dopytywanie i zadręczanie pytaniami to moja domena Odpowiedzi jakie dostałem były rzeczowe i z sensem. dokładnie mi wytłumaczono, czego bym potrzebował i za ile, by tę pompę zainstalować samemu. Dodatkowo zasugerowano , by z zakupem poczekać do momentu, kiedy będę miał lub wiedział dokładnie czym ocieplę, jakie okna itd itp, bo może się okazać, że przy moim domku emeryta 7kW jest niekoniecznie opcją ostateczną i być może będzie możliwość zainstalowania mniejszej pompy, co koszty może obniżyć. Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.08.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 .............. Chłop się jeszcze nie kapnoł że ma coś nie tak? W sumie też mam podobny przypadek w dalekiej rodzinie chałupa ok 200m wmiare nowa a 5 ton leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts