Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Nie wiem jak w przypadku kolegi albo Ciebie ale u mnie posiadam dwa termometry oba rtęciowe ( elektroniczne sa fajne ale niedokładne) jeden umieszczony jest na wyjściu zewnętrznym obok drzwi z kotłowni drugi mam oddalimy od zabudowań 10 metrów dalej wisi na pojedynczym drzewie na lapce 20 cm od niego i wysokości 1 metra od ziemi. Ps. Tak każdy wie ze temperatura gruntu jest wyższa niż powietrza inaczej Twoja pc by nie miała racji bycia i dlatego tez powinno sie określić na jakiej głębokości zależnie od gruntu i regionu umieścić ja ;) wiec na tym termometrze przy domu podejrzewam ze ze względu na zabudowania i fakt ze grzeje dom jest przekłamanie w stosunku do tego na drzewie ale to tez normalne mam tez czujkę pogodowa ktora ma pomiar elektroniczny zazwyczaj różnica miedzy rteciowym a elektronicznym na domu to 1-1.5 C

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O masz. No a ten "stan faktyczny" to jest na podstawie czego, też Twojego nosa, może termometru wiszącego za oknem hgw jak skalibrowanego? No bo jak rozumiem wiesz o tym że pompy generalnie nie interesuje temperatura odczuwalna tylko ilość energii zawartej w powietrzu (o pompie gruntowej i temperaturze w gruncie nawet nie wspominam) czyli w specyficznie określonych warunkach pomiaru które nijak się mają do "stanu faktycznego", a szczególnie jak jej się na te parę godzin grzałki dodatkowo załączają.

Mam rtęciowy i elektroniczny ...

Gość TwojPan
Mam rtęciowy i elektroniczny ...

kaszpir, ja znam cię zbyt długo i pamiętam twe wcześniejsze wyczyny z kotłem na ekogroch. Pamiętają cię też koledzy z forum Bolka i sterownika SPP. Pamiętają jak toczyłeś boje o 100g węgla, jak paliłeś byle brunatnym, miałem i czym tam popadło. A dla marnych kilku groszy traciłeś setki godzin przy kotle. A o tym jak opowiadałeś o oszczędzaniu wody, nawet nie wspominam z odrazy na samą myśl. Te posty tam są.

Więc nagle taka zmiana i komfort ponad wszystko? W TOTKa wygrałeś?

Nie wierzę w żadne twoje słowo, a w teksty o komforcie, rachunkach i temp. w twym nowym domu także.

Zbyt dobrze cie poznałem.

Mając mojego teścia w domu to wiedziałbyś ze jak w pokoju nie ma 30 -32 stopni to znaczy ze jest za zimno. I nie uwierzył puki nie postawiłem mu na stole w sypialni jego termometru bo twierdził ze ma 24 a wyszło 32 ale i tak to nic nie zmieniło jemu zimno jest i musi mieć 30 a teściowa ma druga sypialnie bo nie może z nim w jednej wytrzymać. Jak przychodzą do mnie to mówi mi żebym przestał oszczędzać bo 22-25 to przesada zeby mieć tak zimno wiec zapewne w twoich 19 do spania napalił by ci z gazet ognisko ;P ake to taka mala i śmieszna dygresja. Ale mającą na celu uświadomienie ze komfort cieplny to inwidualna sprawa jednemu w 18 gorąco drugiemu w taka temperature zimno i zakłada gruby sweter.

Można kupić termometr rtęciowy z wydłużoną i dokładniejszą skala niż te o których zapewne myślisz a które byly częstym dodatkiem w naszych domach u rodziców. I coz rtęciowe wskazują temp najdokładniej nie uwzględniając warunków laboratoryjnych. Kiedyś mozna bylo przed zakazem sprzedaży, zamówić kalibrowanie z poświadczeniem urzędowym o dokładności pomiaru. Nie wiem co chcesz jeszcze badać? Energie zawarta w powietrzu jest dość duza jeśli użyjesz np syntezy atomów wodoru- tlenu i azotu w nim zawartych ... Przy PC liczy sie ile jest w stanie przetransportować z otoczenia do ciebie czyli na to ma wpływ temp i wilgotność Edytowane przez ghostoen
literówki

Gość TwojPan

Nie w tym rzecz.

Co niektórzy, bardzo szybko przechodzą do "forumowych elit " i bawią się w wujków dobra rada 24/7. Nie pochwalam węgla w nowych domach, ale w już wybudowanych czasem nie ma innej opcji ekonomicznej. Mieszkałem w miejscowości gdzie przy 7 tys mieszkańców gazu nie było. Gaz na starcie jest tańszy od PC i nic dziwnego, że ludzie rozumują tak a nie inaczej. Nie każdego stać. Kaszpir pitoli bzdety, których nie mogę czytać

Każdy umie liczyć, ale jak się nie ma miedzi, to się w domu siedzi - jak to ładnie mówi forumowy kolega ;) I dobrze prawi.

Trzeba zrozumieć, że ktoś woli gaz. Ja mam przykre doświadczenia i nigdy bym nie założył. Ale to ja. Inni robią tak aby przeżyć w normalnych warunkach. A inni budują dom, potem idą w ruch kotły i palone opony itd. Tak sobie myślę, że nic ich mentalnie nie różni od tych co mają PC i szlabany pozakładane tylko na 2 taryfę. Kompanie, grzanie tylko po 22.00. Reszta kapcie, polar i rozgrzewanie rąk na klawiaturze setkami bzdurnych postów na FM.

Amen.

Edytowane przez TwojPan

Jakie to doświadczenia ? Pytam żeby się pocieszyć bo muszę zainwestować w PC a chciałem gaz :D

Ja jak czegoś chcę to robię to wg. swojej kiepeły a nie patrze na innych.

Chcesz gaz to zrób sobie gaz, jaki problem?

Jak inni będą szli się wieszać to też złapiesz za sznur i pójdziesz za nimi?

Ja sobie spisuję różne za i przeciw...

Dziś doszedł kolejny argument za pompą - pojechaliśmy do znajomych, którzy się budują na podpatrywanie. Pierwsze co to moja kobieta zobaczyła - żółtą skrzynkę na elewacji i od razu z tekstem "ja czegoś takiego nie chcę" :D

Przeciwko pompie - zadzwoniłem w sprawie LG za13,5k Jest i o wszem za tyle,ale do tego sterownik, za niemal 2k...

A inni budują dom, potem idą w ruch kotły i palone opony itd. Tak sobie myślę, że nic ich mentalnie nie różni od tych co mają PC i szlabany pozakładane tylko na 2 taryfę. Kompanie, grzanie tylko po 22.00. Reszta kapcie, polar i rozgrzewanie rąk na klawiaturze setkami bzdurnych postów na FM.

Amen.

Panie Marku, pelleciarze mają ukrański pellet z łuski słonecznika, groszkowcy, miały i czeski groszek brunatny a pompiarze drugą taryfę i polary :)

Każdy coś tam ma :)

Co nas wszystkich łączy? mamy komputery i internet, możemy sobie popisać pierdoły po forach :)

Najgorsze co może być to być niewolnikiem w swoim domu.

Przeciwko pompie - zadzwoniłem w sprawie LG za13,5k Jest i o wszem za tyle,ale do tego sterownik, za niemal 2k...

Fajny myk żeby zwabić klienta :) pompa bez sterownika :)

Zapytaj dokładnie bo się okaże że tylko obudowę za tyle dostaniesz a resztę w częściach trzeba dokupić i samemu złożyć :)

Ja spalam 5-6 ton w 3lata

Kalibob mam gościa który bierze groszek chyba z 5 lat.

Grzeją jakieś 160 do 170m OEP25kW, dom widać z wierzchu zadbany, nowe okna, ładna elewacja.

Co roku o tej porze wiozę im 6 ton, około 20 stycznia 4 tony i przeważnie przyjeżdżają jeszcze w kwietniu po tonę sami.

Ciężko pewnie uwierzyć? ale to prawda, w tym roku już zawiozłem auto i zapłacili z góry jeszcze za te 4 tony na styczeń żeby był w tej cenie jaka obecnie.

Fajny myk żeby zwabić klienta :) pompa bez sterownika :)

Zapytaj dokładnie bo się okaże że tylko obudowę za tyle dostaniesz a resztę w częściach trzeba dokupić i samemu złożyć :)

Akurat dopytywanie i zadręczanie pytaniami to moja domena :D

Odpowiedzi jakie dostałem były rzeczowe i z sensem. dokładnie mi wytłumaczono, czego bym potrzebował i za ile, by tę pompę zainstalować samemu. Dodatkowo zasugerowano , by z zakupem poczekać do momentu, kiedy będę miał lub wiedział dokładnie czym ocieplę, jakie okna itd itp, bo może się okazać, że przy moim domku emeryta 7kW jest niekoniecznie opcją ostateczną i być może będzie możliwość zainstalowania mniejszej pompy, co koszty może obniżyć.

Edytowane przez Pytajnick