Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Dostałem właśnie kompletną wycenę za kotłownię dla ogrzewania gazem ziemnym: całość wychodzi 13 500 pln razem z przyłączem gazu. W przypadku wyboru innego pieca cena może być ok 1000 pln w górę lub w dół - tu założyłem akurat model Vaillant Ecotec Pure 21kw, co nie oznacza, że akurat taki wybiorę (temat pieców dopiero zgłębiam). Zbiornik 150l Biawar. Nie ukrywam, że spodziewałem się wyższej kwoty. Czekam jeszcze na oferty PC pw. Jeżeli będzie drożej (a wydaje mi się że 20K za w miarę dobrą PC pw trzeba będzie wyłożyć) to chyba pójdę w gaz.

Swoją drogą czy nie wydaje Wam się, ze piec o mocy ponad 20kw dla domu 155 pow.użytk i współczynniku strat ciepła 40W/m2 nie jest za duży? Widzę, że kilka osób ma np Victrix 12kw i chyba daje radę.

W moim nie szczególnie i idealnie ocieplonym domu Immergas 12 daje radę bez problemu.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od początku głupoty to może wyprostuje dla potomnych...

Skoro pompą będziemy grzać podlogowke i wykorzystujemy grzanie taryfowe to identycznie będzie w przypadku prądu czyli Twoje 5000zl za gaz to ok.22000kWh a kWh w tańszej taryfie to 0.30zl czyli grzejac prądem 22000kWh czyni 6600zl a to o 1600zl więcej niż gaz przy 10000zl niższej inwestycji.

Co do pompy,pompa to nie jest monolit,który przy awarii nie da się naprawić,nie przecieka itp ale składa się z części eksploatacyjnych,które to części wymienia się a nie wyrzuca całą pompę na złom a w tej chwili najdroższa częścią jest sprężarka,która kosztuje 1500-3000zl i która wg producenta ma trwałość 50000h a mi przez 5 lat jak pracowała 10000h to max.

Następna bzdura nt temperatur w domu przy dużych mrozach.

W moim przypadku przy -26st.C w domu było 22,5st.C czyli tyle ile przy 0st.C.

Odniosłem się do moich warunków, czyli taryfy G11. Wiem, że grzejąc podłogówkę prądem w systemie dwutaryfowym będzie taniej ale mniej wygodnie. Mnie to nie dotyczy, gdyż mam znaczne zużycie w dziennej taryfie (nie będę się tłumaczył dlaczego). Odniosłem się tylko do mojej sytuacji nie ogólnie.

A teraz do drugiej części. Czy widziałeś kogoś kto użytkuje pompę ciepła dłużej jak 15 lat. Czy po 15 latach będą części zamienne do tych pomp? Jak będą to drogie, bo to będą już eksponaty muzealne. Tak tak, technika idzie do przodu i nikt nie będzie produkował części zamiennych. Nowe pompy może będą o lepszych parametrach zapewne i co gorsza mniej wytrzymałe, bo przecież nie na tym zależy producentom, przy nasyconym rynku, aby wymieniać na nowe a nie naprawiać. Wymiany podzespołów to tylko w okresie eksploatacji, czyli około 15 lat, tak liczę i to nie wiem czy aż tyle.

15-letni samochód to przecież prawie złom, a obecnie produkowane nawet tego nie wytrzymają, po 10 ulegną biodegradacji :). Czy pompa stojąc na zewnątrz nie podlega podobnym prawom jak samochód, no może nikt jej nie soli w zimie :)

Odnośnie temperatur w domu. Nigdzie nie napisałem, że przy mrozach i użyciu pompy ciepła, w domu będzie zimno, bo tak nie jest. Jak pompa sobie już nie radzi to grzeje grzałkami lub po prostu ma COP około 1 i tyle.

Dodam jeszcze jedno, przez 50 lat użytkowania gazu, ani raz nie było awarii gazu w zimie. W zasadzie nie było awarii a jedynie ewentualne przebudowy gazociągów, które odbywały się poza sezonami grzewczymi.

Edytowane przez Stermaj

Gość Arturo72
Odniosłem się do moich warunków, czyli taryfy G11. Wiem, że grzejąc podłogówkę prądem w systemie dwutaryfowym będzie taniej ale mniej wygodnie. Mnie to nie dotyczy, gdyż mam znaczne zużycie w dziennej taryfie (nie będę się tłumaczył dlaczego). Odniosłem się tylko do mojej sytuacji nie ogólnie.

A teraz do drugiej części. Czy widziałeś kogoś kto użytkuje pompę ciepła dłużej jak 15 lat. Czy po 15 latach będą części zamienne do tych pomp? Jak będą to drogie, bo to będą już eksponaty muzealne. Tak tak, technika idzie do przodu i nikt nie będzie produkował części zamiennych. Nowe pompy może będą o lepszych parametrach zapewne i co gorsza mniej wytrzymałe, bo przecież nie na tym zależy producentom, przy nasyconym rynku, aby wymieniać na nowe a nie naprawiać. Wymiany podzespołów to tylko w okresie eksploatacji, czyli około 15 lat, tak liczę i to nie wiem czy aż tyle.

15-letni samochód to przecież prawie złom, a obecnie produkowane nawet tego nie wytrzymają, po 10 ulegną biodegradacji :). Czy pompa stojąc na zewnątrz nie podlega podobnym prawom jak samochód, no może nikt jej nie soli w zimie :)

Odnośnie temperatur w domu. Nigdzie nie napisałem, że przy mrozach i użyciu pompy ciepła, w domu będzie zimno, bo tak nie jest. Jak pompa sobie już nie radzi to grzeje grzałkami lub po prostu ma COP około 1 i tyle.

Dodam jeszcze jedno, przez 50 lat użytkowania gazu, ani raz nie było awarii gazu w zimie. W zasadzie nie było awarii a jedynie ewentualne przebudowy gazociągów, które odbywały się poza sezonami grzewczymi

Kolejne bzdury do prostowania.

Przy mrozie -26st.C pompa pracowała w dalszym ciągu bez wspomagania grzałki z COP2 a jako,że jej moc grzewcza w dalszym ciągu przekraczała potrzeby domu to grzala ok.10h na dobę utrzymując 22,5st C

Przez 48 lat nie odnotowałem awarii prądu dłuższej niż 8h ale to było planowane.

Że w Polsce jest sporo ludzi zacofanych to nie znaczy,że na zachodzie jest podobnie gdzie pompy pracują nie tylko od 15 lat ale znacznie dłuższego czasu.

Np taka Atlantic 8kW,oprócz zmiany designu niczym się nie różni Alfea S8 z 2010r czy jeszcze wcześniej Fujitsu Waterstage od dzisiejszej Extensy 8kW.

A od dzisiaj zaczynam 6 sezon grzewczy ;)

Edytowane przez Arturo72

Dostałem właśnie kompletną wycenę za kotłownię dla ogrzewania gazem ziemnym: całość wychodzi 13 500 pln razem z przyłączem gazu. .

Witaj, a czy pytałeś może o wycenę na komponentach firmy Viessmann? Mamy szeroką ofertę gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Vitodens. Zachęcam do zadania pytania ofertowego - tutaj formularz.

Gdybyś był zainteresowany konkretnym urządzeniem - pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam i czekam na pytania!

Że w Polsce jest sporo ludzi zacofanych to nie znaczy,że na zachodzie jest podobnie gdzie pompy pracują nie tylko od 15 lat ale znacznie dłuższego czasu.

Np taka Atlantic 8kW,oprócz zmiany designu niczym się nie różni Alfea S8 z 2010r czy jeszcze wcześniej Fujitsu Waterstage od dzisiejszej Extensy 8kW.

A od dzisiaj zaczynam 6 sezon grzewczy ;)

Pompy ciepła używane są Polsce dużo dłużej niż 15 lat. W domu używam pomp ciepła już prawie 50 lat, ale nie taj samej a nawet nie takiej samej i nazywa się to potocznie lodówka. To tak na rozluźnienie :)

A co do pomp, czy 15 lat temu były już inwerterowe, czyli takie o zmiennej wydajności czy tylko ON/OFF. A tak na marginesie 8 lat to nie 15.

Silnika w 15-letnim samochodzie nie wymienisz na taki z obecnego produkowanego modelu o takiej samej nazwie. Producenci zawsze coś zmienią i nie pasuje, tak dla zasady lub poprawy parametrów.

I jeszcze jedno, czy uważasz ludzi grzejących gazem za zacofanych a grzejących pompami ciepła za postępowych. A co powiesz o tych co grzeją paliwami stałymi, czy nazwiesz ich średniowieczem. Tak na marginesie ludzie średniowieczni byli bardzo postępowi jak na owe czasy. Ale to już wyszło poza temat na manowce.

Zapomniałem zapytać, skąd bierze pompa PW energie na defrost?

I jeszcze dodam, że nigdzie nie napisałem, że pompa ciepła jest be. Rozważam tylko za i przeciw a wybór i tak należy do inwestora.

Edytowane przez Stermaj

Gość Arturo72

I jeszcze jedno, czy uważasz ludzi grzejących gazem za zacofanych a grzejących pompami ciepła za postępowych. A co powiesz o tych co grzeją paliwami stałymi, czy nazwiesz ich średniowieczem. Tak na marginesie ludzie średniowieczni byli bardzo postępowi jak na owe czasy. Ale to już wyszło poza temat na manowce.

Ludzi grzejacych paliwami stałymi w nowych domach,powiedzmy tak 10 letnich w wzwyż nazwę gorzej niż zacofanych...

Ludzi grzejacych gazem,uważający podobnie jak Ty i nie mających pojęcia o Świecie nazwę zacofanych bo taka jest niestety prawda skoro ktoś uważa,że powietrzna pompa przy minusowych temp. MUSI grzać grzałka lub nie dogrzewa domu.

Oczywiście,że powietrzne pompy inwentorowe grzaly już przed 15 laty,nie lodówki tylko pompy ciepła do grzania domu żeby była jasność.

Gość Arturo72

Zapomniałem zapytać, skąd bierze pompa PW energie na defrost?

Zależy od producenta,może to być energia z podlogowki jak też i grzałka.

Ale to jakiś problem jak defrost trwa max.5 minut ?

Ludzi grzejacych paliwami stałymi w nowych domach,powiedzmy tak 10 letnich w wzwyż nazwę gorzej niż zacofanych...

Ludzi grzejacych gazem,uważający podobnie jak Ty i nie mających pojęcia o Świecie nazwę zacofanych bo taka jest niestety prawda skoro ktoś uważa,że powietrzna pompa przy minusowych temp. MUSI grzać grzałka lub nie dogrzewa domu.

Oczywiście,że powietrzne pompy inwentorowe grzaly już przed 15 laty,nie lodówki tylko pompy ciepła do grzania domu żeby była jasność.

No trudno, przekręcasz fakty, przypisujesz mi to czego nie powiedziałem, czyli ........nie ma co dyskutować.

Gość Arturo72
No trudno, przekręcasz fakty, przypisujesz mi to czego nie powiedziałem, czyli ........nie ma co dyskutować.

Zatem:

.

Wejście inwenterowej Fujitsu na polski rynek 03.2009r:

https://m.budujemydom.pl/pompy-ciepla/9338-fujitsu-waterstage-domowa-pompa-ciepla

Techniczne nie zmienionej do dziś jako Fujitsu i Atlantic Extensa A biorąc to pod uwagę za 10 lat będą dostępne te same części eksploatacyjne do pomp z 2009r.

Edytowane przez Arturo72

Od początku głupoty to może wyprostuje dla potomnych...

Skoro pompą będziemy grzać podlogowke i wykorzystujemy grzanie taryfowe to identycznie będzie w przypadku prądu czyli Twoje 5000zl za gaz to ok.22000kWh a kWh w tańszej taryfie to 0.30zl czyli grzejac prądem 22000kWh czyni 6600zl a to o 1600zl więcej niż gaz przy 10000zl niższej inwestycji. .

Pod warunkiem że wybuduje taki dom który będzie potrafił tak dobrze zakumulować ciepło aby grzejąc tylko w II taryfie temperatura powietrza i temepratura podłogi była przez 24 godziny identyczna .

Czyli zapewne z 30cm styropianu od podłogi , z 30cm betonu z zalaną podłogówką , dom z silkatów i bardzo dobre ocieplenie ...

I wtedy grzanie przez 10godzin dziennie powinno dać identyczną temepraturę cały dzień , łącznie z temperaturą podłogi ..

Albo ... grubszy sweter ;)

PS. Przy grzaniu gazem grzeje sie cały dzien i ma się identyczna temperature cały dzień , bez żadnych "dodatkowych" inwestycji ...

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72
Pod warunkiem że wybuduje taki dom który będzie potrafił tak dobrze zakumulować ciepło aby grzejąc tylko w II taryfie temperatura powietrza i temepratura podłogi była przez 24 godziny identyczna .

Czyli zapewne z 30cm styropianu od podłogi , z 30cm betonu z zalaną podłogówką , dom z silkatów i bardzo dobre ocieplenie ...

Dlatego dom buduje się z głową ;)

Zatem:

Wejście inwenterowej Fujitsu na polski rynek 03.2009r:

https://m.budujemydom.pl/pompy-ciepla/9338-fujitsu-waterstage-domowa-pompa-ciepla

Techniczne nie zmienionej do dziś jako Fujitsu i Atlantic Extensa A biorąc to pod uwagę za 10 lat będą dostępne te same części eksploatacyjne do pomp z 2009r.

Za 10 lat to sobie kupię (jak dożyję) nowoczesną pompę lub kocioł "atomowy" i nie będę się musiał z dwudziestoletnim gruchotem borykać i naprawiać.

I wtedy grzanie przez 10godzin dziennie powinno dać identyczną temepraturę cały dzień , łącznie z temperaturą podłogi ..

PS. Przy grzaniu gazem grzeje sie cały dzien i ma się identyczna temperature cały dzień , bez żadnych "dodatkowych" inwestycji ...

Trzeba tylko uważać aby bąka nie puścić, bo będzie za gorąco :)

Gość Arturo72
Za 10 lat to sobie kupię (jak dożyję) nowoczesną pompę lub kocioł "atomowy" i nie będę się musiał z dwudziestoletnim gruchotem borykać i naprawiać.

A no widzisz,ja od 5 lat mam nowoczesną pompę i nie muszę uzerac się z drogim gazem ziemnym,którego mam przed działką...

Gość Arturo72

O jakich "dodatkowych" inwestycjach piszesz ?

Płytę gr.25cm mam ze względu na szkody górnicze,gdyby był to normalny grunt miałbym płytę tak jak Ty 15cm,różnica jest taka,że ja mam pod płytą 20cm izolacji a na płycie już bez izolacji wylewka z rurkami a Ty masz "sandwicza" czyli i pod płytą i na płycie masz izolację czyli rachunek wychodzi na 0 za to na normalnym gruncie miałbym dalej 15cm+9cm czyli 24cm betonu do akumulowania ciepła ale była to moja przemyślana decyzja.

Ściana z silikatu 18cm+20cm grafitu to najtańszy sposób na U=0,13 ściany.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No i bardzo dobrze, Twój wybór. A kominek masz?

Mam kominek i miałbym go zawsze niezależnie od źródła ciepła bo jestem typowy mieszczuch z blokowiska i nie wyobrażam sobie domu i salonu bez kominka.

O jakich "dodatkowych" inwestycjach piszesz ?

Płytę gr.25cm mam ze względu na szkody górnicze,gdyby był to normalny grunt miałbym płytę tak jak Ty 15cm,różnica jest taka,że ja mam pod płytą 20cm izolacji a na płycie już bez izolacji wylewka z rurkami a Ty masz "sandwicza" czyli i pod płytą i na płycie masz izolację czyli rachunek wychodzi na 0 za to na normalnym gruncie miałbym dalej 15cm+9cm czyli 24cm betonu do akumulowania ciepła ale była to moja przemyślana decyzja.

Ściana z silikatu 18cm+20cm grafitu to najtańszy sposób na U=0,13 ściany.

Nie znam nikogo kto miałby płytę z 15cm betonu. U mnie jest 25cm betonu B25 ...

15cm to jest styropianu pod płytą i 10cm na płycie.

Piszę o dodatkowych inwestycjach bo ciągle dom na płycie fundamentowej z 30cm ociepleniem pod płytą , z 25cm grubości płytą grzewczą , wybudowany z silikatów , z bardzo dobrym ociepleniem (z 30cm styropianu wszędzie lub wełny) ciagle nie jest STANDARDEM wśród budowanych domów ..

Nowe domy jakie widziałem mają głównie zwykłe fundamenty z 10-15cm max styropianu , na ścianach max 20cm ,w stropie max 30cm. Budowane głównie z gazobetonu lub porothermu na grube spoiny , z montażem okien na zwykłą pianę a WM to zbyteczny wydatek i bezsens dla wielu ..

I takie domy nie są dostosowane do grzania tylko w II taryfie , czyli WIĘKSZOŚĆ budowanych domów ...

Tych co są w 100% przystosowane do grzania tylko w II taryfie i gwarantują IDEALNIE taką sama temperaturę powietrza i podłogi przez całe 24 godziny jest mały odsetek.

Wielu tych co grzeje tylko w II taryfie przyznaje się że "akceptują" spadki temperatury powietrza nawert do 1 stopnia ..

Jak komuś to odpowiada to ok ..

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72

Piszę o dodatkowych inwestycjach bo ciągle dom na płycie fundamentowej z 30cm ociepleniem pod płytą , z 25cm grubości płytą grzewczą , wybudowany z silikatów , z bardzo dobrym ociepleniem (z 30cm styropianu wszędzie lub wełny) ciagle nie jest STANDARDEM wśród budowanych domów ..

.

To że takie domy nie są standartem nie znaczy,że są droższe czy jak to piszesz "dodatkową inwestycją" a jest wręcz odwrotnie. Są często wyborem świadomych co robią inwestorów i dlatego są tańsze w budowie niż tzw "standardowe".

Płytę gr.20cm na normalnym gruncie projektował znany na forum konstruktor płyt inz. Socha i nie raz liczono,że płyta fundamentowa wychodzi taniej niż fundament lawowy.

Druga "nie standartowa" przypadłość i ciekawostka to sciana konstrukcyjna z silikatu 18cm i na to styropian grafitowy o współczynniku 0,031,która daje U sciany 0,13 I jest TANSZA niż zimniejsza sciana z poro czy BK z izolacją 10 czy 15cm i U sciany ok.0,2.

Następna "nie standartowa" przypadłość wśród świadomych inwestorów to brak kotłowni i komina. Na etapie wyboru projektu i adaptacji która jest kolejną rzeczą obnizajaca koszt budowy.

Zatem nie pisz głupio o "dodatkowej inwestycji" przy nie grzaniu gazem ziemnym bo to jest bzdura.

Pisałem,że trzeba budować z głową...