Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Mam podobny dylemat. Zapotrzebowanie na cieplo wg projektu 7,5kW zebrałem oferty do pomp i ceny od 20tys. Do 35 tys. Ogolnie pompa 9kW do tego zbiornik 200l i co tam trzeba. Z dugiej strony kotłownia na gaz to około 10 do 14 tys. Dodatkowo wkład do komina projekty i podpięcie gazu, który mam przy działce. No i dylemat czy podpinać gaz czy pompę i mieć spokój. Ehhh dylematy

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, stoję przed decyzją wyboru źródła ogrzewania w istniejącym domu, w którym w ramach remontu będzie wymieniana m.in. instalacja CO.

Dotychczas źródłem ciepła był dość wiekowy kocioł gazowy, który współpracował z żeliwnymi grzejnikami po kotle węglowym.

Na podłogówkę raczej nie mam szans chyba, że zaakceptuję albo straty ciepła do piwnicy (brak miejsca na dobrą izolację podłogi pod rurkami) albo zmniejszenie wysokości pomieszczeń.

Czy w tej sytuacji warto w ogóle rozważać opcję instalacji powietrznej pompy ciepła czy nie ma to raczej ekonomicznego uzasadnienia i posiadając przyłącz gazowy lepiej zostać przy kotle gazowym?

Mam podobny dylemat. Zapotrzebowanie na cieplo wg projektu 7,5kW zebrałem oferty do pomp i ceny od 20tys. Do 35 tys. Ogolnie pompa 9kW do tego zbiornik 200l i co tam trzeba. Z dugiej strony kotłownia na gaz to około 10 do 14 tys. Dodatkowo wkład do komina projekty i podpięcie gazu, który mam przy działce. No i dylemat czy podpinać gaz czy pompę i mieć spokój. Ehhh dylematy

Podlicz sobie obydwa warianty kosztowo i zobaczysz co wyjdzie z excellem sie raczej nie dyskutuje. W przypadku gazu masz dodatkowy i to nie mały koszt stały w postaci abonamentu miesięcznego tj 500-600 zł rocznie, do tego przegląd kotła około 300 -500, do tego coroczny haracz kominiarski 120, Wychodzi lekko 1000 zł i gaz jeszcze nie poleciał.

Żywotność PC będzie porównywalna z żywotnością kotła gazowego. Koszty inwestycyjne też podobne po doliczeniu komina.

Gdybym montował PC to zrobiłbym centralne oparte w 100 % na podłogówce i do tego pc bez CUW wtedy miałbym niską tempertaurę zasilania i wysoki cop, taki ukąłd byłby tanszy bez mieszaczy i sraczy bo woda miała by tem roboczą do 30 st C w praktyce około 25.

Natomiast do CUW kupiłby powietrzną pompę ciepła za około 4 tyś z 200 l zasobnikiem.

Gdybym montował PC to zrobiłbym centralne oparte w 100 % na podłogówce i do tego pc bez CUW wtedy miałbym niską tempertaurę zasilania i wysoki cop, taki ukąłd byłby tanszy bez mieszaczy i sraczy bo woda miała by tem roboczą do 30 st C w praktyce około 25.

Natomiast do CUW kupiłby powietrzną pompę ciepła za około 4 tyś z 200 l zasobnikiem.

Co do podłogówki 100% racji. Reszta to delikatnie mówiąc jakieś nieporozumienie i nieznajomość tematu.

Bardziej absurdalnego pomysłu to już dawno nie widziałem. Już nie wspomnę że pompa z zasobnikiem to koszt najmniej 6k zł a raczej bliżej 8.

Edytowane przez Myjk

Podlicz sobie obydwa warianty kosztowo i zobaczysz co wyjdzie z excellem sie raczej nie dyskutuje. W przypadku gazu masz dodatkowy i to nie mały koszt stały w postaci abonamentu miesięcznego tj 500-600 zł rocznie, do tego przegląd kotła około 300 -500, do tego coroczny haracz kominiarski 120, Wychodzi lekko 1000 zł i gaz jeszcze nie poleciał.

Bzdura, ale widzę, że na FM będzie powtarzana tak długo aż stanie się prawdą. Pomijając, że taka kwota abonamentu dotyczy taryf W3 (skąd założenie, że taka będzie?), to mnie jako klienta interesuje stawka za 1kWh. Nieważne jak sobie pozycje na fakturze nazwą.

Przegląd? A przy powietrznej 9kW ze względu na F-gazy go nie będzie? Tylko nie piszcie o jakimś LG, który 7.5kW wynikające z zapotrzebowania będzie miał co najwyżej przy +7C.

Wygląda na to, że nie wiesz, jak działa PC. Możesz puścić bezpośrednio wodę w podłogę (bez mieszaczy - sracz w domu zostaw, przydaje się).

A jak przychodzi potrzeba zagrzania CWU, to pompa przełącza obieg i grzeje CWU do zadanej (wysokiej w porównaniu z podłogą) temperatury i wraca do grzania podłogi z niską.

Wygląda na to, że nie wiesz, jak działa PC. Możesz puścić bezpośrednio wodę w podłogę (bez mieszaczy - sracz w domu zostaw, przydaje się).

A jak przychodzi potrzeba zagrzania CWU, to pompa przełącza obieg i grzeje CWU do zadanej (wysokiej w porównaniu z podłogą) temperatury i wraca do grzania podłogi z niską.

Ale to nie jest w ogóle problemem. Pompa do CWU ma znacznie mniejsze wymienniki (bo jest dedykowana dla domów gdzie jest wyngiel czy inny pierdolet jako alternatywa grzania w lecie i jest dedykowana na inne warunki grzewcze, literalnie tak do około 7sC kiedy to zazwyczaj odpala się już palenie pod CO) niż pompa do CO, będzie zatem miała znacznie gorszy COP, a jeszcze dodatkowo absurdalnie dużo pieniędzy kosztuje. To już lepiej przewymiarować pompę do CO -- taniej i lepiej będzie.

Żywotność PC będzie porównywalna z żywotnością kotła gazowego. Koszty inwestycyjne też podobne po doliczeniu komina.

Jak wrzucę do Excella koszt wszystkich faktur, przegladu kotla (220zł, skad wzialeś 500 ???),oplaty kominiarskiej nie licze, bo mam wyprowadzenie przez ścianę, a potem podzielę to przez ilosc uzyskamych kWh, to dostane cenę ok 24gr/kWh

I z tym sie nie dyskutuje, tylko porownuje z cena z innych źródeł ciepła.

Co do kosztow inwestycyjnych - mnie kotlownia na gazie wyniosla 14 tys zł.

Nie wiem, jaki komin musialbym wybrać, zeby kosztował 10 tys ;)

oplaty kominiarskiej nie licze, bo mam wyprowadzenie przez ścianę,

To grozi Ci mandacik. I problemy z ubezpieczalnią w razie W, bo przegląd musisz i tak robić. Prawo Budowlane:

Art. 62. 1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego:

[...]

c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych);

literalnie tak do około 7sC kiedy to zazwyczaj odpala się już palenie pod CO) niż pompa do CO, będzie zatem miała znacznie gorszy COP, a jeszcze dodatkowo absurdalnie dużo pieniędzy kosztuje. To już lepiej przewymiarować pompę do CO -- taniej i lepiej będzie.

Są pompy do CWU działające do -15 (albo i lepsze) i mają COP W10-55 4,3.

Specjalizacja ma swoje zalety.

Bardziej absurdalnego pomysłu to już dawno nie widziałem. Już nie wspomnę że pompa z zasobnikiem to koszt najmniej 6k zł a raczej bliżej 8.

no jasne najłatwiej zanegować nie argumentując, https://allegro.pl/wentylacyjna-powietrzna-pompa-ciepla-do-c-w-u-100-i7688616593.html. Gratuluję !

no jasne najłatwiej zanegować nie argumentując, https://allegro.pl/wentylacyjna-powietrzna-pompa-ciepla-do-c-w-u-100-i7688616593.html. Gratuluję !

Raczysz żartowac ?

Moc 1800W i zasobnik 100l ? Przeciez to nawet dwoch dłuższych prysznicy nie uciągnie ;)

To juz moj czajnik ma wieksza moc :lol:

COP 2,5 i to przy +7C ?

Przy -5 już tylko grzałki ?

W czym to rozwiązanie ma byc lepsze od jednej pompy do CO i CWU ?

Edytowane przez fotohobby

Ta pompa w sezonie grzewczym pompuje i tak większość ciepła z CO do CWU. Znajdziesz też tańsze rozwiązanie i dyskusję o nim tym wątku.

Żeby PC miała sens, to musi pompować ciepło z zewnątrz ewentualnie z wyrzucanego przez wentylację.

Raczysz żartowac ?

Moc 1800W i zasobnik 100l ? Przeciez to nawet dwoch dłuższych prysznicy nie uciągnie ;)

COP 2,5 i to przy 7C ?

Przy -5 już tylko grzałki ?

W czym to ztzwiazanie ma byc lepsze od pompy co CO i CWU ?

Mam taką moc grzewczą w mojej pc na 300 l zasobnik i nie ma problemu, poprzednio miałem bojler 100 l i pracując tylko w 2 strefie zapewniał wodę dla 3 osób przez 14 lat. nie rozumiem pytania.

Rozdzielenie funkcji grzania może uprościć ogrzewanie podłogowe gdyż temperatura robocza jest znacznie niższa niż konieczna do uzyskania CUW , podłoga ma ok 25 st i w takiej wodzie wolałbym sie nie myć , Ja mam cuw ustawiony na 46 st i to jest już chyba ok?. Chdzi mi o uproszczenie układu hydraulicznego oraz oraz o wyższy cop bo nagrzać wodę z 10 st do 25 jest dużo łatwiej niż do 45 st C. To tyle

Ta pompa w sezonie grzewczym pompuje i tak większość ciepła z CO do CWU. Znajdziesz też tańsze rozwiązanie i dyskusję o nim tym wątku.

Żeby PC miała sens, to musi pompować ciepło z zewnątrz ewentualnie z wyrzucanego przez wentylację.

Moja PC CUW pobiera powietrze z nieogrzewanego garażu i jak na razie chyba z jeden raz wlotowe powietrze miało -2, ale na zewnątrz było -16. Pompa pracuje do -7 i odpala grzałkę ale to tak na prawdę nie ma znaczenia bo ile takich dni jest w roku???

Najpierw myślałem ze 300 l zasobnik to zbytek łaski ale PC w zimie grzeje wodę powoli więc ta pojemność jest uzasadniona

Mam taką moc grzewczą w mojej pc na 300 l zasobnik i nie ma problemu, poprzednio miałem bojler 100 l i pracując tylko w 2 strefie zapewniał wodę dla 3 osób przez 14 lat. nie rozumiem pytania.

Rozdzielenie funkcji grzania może uprościć ogrzewanie podłogowe gdyż temperatura robocza jest znacznie niższa niż konieczna do uzyskania CUW , podłoga ma ok 25 st i w takiej wodzie wolałbym sie nie myć , Ja mam cuw ustawiony na 46 st i to jest już chyba ok?. Chdzi mi o uproszczenie układu hydraulicznego oraz oraz o wyższy cop bo nagrzać wodę z 10 st do 25 jest dużo łatwiej niż do 45 st C. To tyle

Ale ty nie rozumiesz, z uklad hydrauliczny jest prosty, bo pompa podaje wode ALBO o temp 28C w podloge, ALBO 55C w zasobnik ?

I jak grzeje do tych 28C to ma wyzszy COP, niz, jak grzeje do 55 ?

I przy tym robi to z moca 7-9 kW, a nie ze smiesznymi 1800W

Po co placic za dwa urzadzenia, za dwa montaże, za zwiekszone ryzyko awarii .??

Najpierw myślałem ze 300 l zasobnik to zbytek łaski ale PC w zimie grzeje wodę powoli więc ta pojemność jest uzasadniona

A tu jest 100.

Ja mam 120l i 12kW do jej podgrzania i wiem, ze trzech prysznicy bez podgrzewania 100l nie uciągną. Albo wanny+ prysznic

Edytowane przez fotohobby