plusfoto 26.11.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Mam taką moc grzewczą w mojej pc na 300 l zasobnik i nie ma problemu, poprzednio miałem bojler 100 l i pracując tylko w 2 strefie zapewniał wodę dla 3 osób przez 14 lat. nie rozumiem pytania. Rozdzielenie funkcji grzania może uprościć ogrzewanie podłogowe gdyż temperatura robocza jest znacznie niższa niż konieczna do uzyskania CUW , podłoga ma ok 25 st i w takiej wodzie wolałbym sie nie myć , Ja mam cuw ustawiony na 46 st i to jest już chyba ok?. Chdzi mi o uproszczenie układu hydraulicznego oraz oraz o wyższy cop bo nagrzać wodę z 10 st do 25 jest dużo łatwiej niż do 45 st C. To tyle A w czym niby ten układ jest prostrzy? I gdzie ten COP jest niższy majac dwie pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 26.11.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 witajcie, nasze zmagania z budową domu zweryfikowało zdrowie, i cała budowa się przesunęła. trzeba z tego plusy wyciągnąć u nas decyzja że gaz. głównie przez kominek gazowy (żona chce mieć kominek, ja chce mieć spokój), na dole będzie podłogówka, a że jesteśmy zimnolubni to na górze kaloryfery (oraz brak rekuperacji). PCPW nie udźwignie kaloryferów, a i tak do kominka potrzebowałbym robić przyłącze gazowe. No chyba że ktoś zna inny bezobsługowy kominek (nie biokominek), ale i tak pozostawałaby kwestia kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Kaizen , bardziej w tym watku jest wałkowany temat opłacalności, ja też się nad tym zastanawiałem. Ale moja pc była wyjątkowo droga bo kosztowała 12,5 tys+500 przeróbka instalacji w domu z tym że ja z tego zapłaciłem 3 tys resztę z programu OZE, bez żadnych kredytów i problemów w cenie jest też 3 letni serwis gwarancyjny. W moim przypadku pompa zaoszczędzi lekko 2000 kwh w II strefie czyli po mojej obecnej umowie na prad tylko 500 zł , ale to też nie jest porównywalne bo wody mam 3 razy tyle , nie oszczędzam leje jak w bloku jak to się mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Przylacze gazu do kominka ??A na butli sie nie da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Kaizen , bardziej w tym watku jest wałkowany temat opłacalności, ja też się nad tym zastanawiałem. Ale moja pc była wyjątkowo droga bo kosztowała 12,5 tys+500 przeróbka instalacji w domu z tym że ja z tego zapłaciłem 3 tys resztę z programu OZE, bez żadnych kredytów i problemów w cenie jest też 3 letni serwis gwarancyjny. W moim przypadku pompa zaoszczędzi lekko 2000 kwh w II strefie czyli po mojej obecnej umowie na prad tylko 500 zł , ale to też nie jest porównywalne bo wody mam 3 razy tyle , nie oszczędzam leje jak w bloku jak to się mówi. Bojler i tak był do wymiany po 14 latach , nowy podobny to około 900 zł (poziomy atlantic) Bo na taki było miejsce we wnęce. Więc aż tak dużo nie dołożyłem jak za taki komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 26.11.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Twoja sprawa , ale do nowego domu , kaloryfery ? ... twoja sprawa ale ekonomicznie to to nie bedzi jak na te czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 A w czym niby ten układ jest prostrzy? I gdzie ten COP jest niższy majac dwie pompy? Może faktycznie nie są to aż takie różnice , zgodzę się z tobą że przy PC gruntowej żadna powietrzna nie będzie miała lepszego copu w mrozy. Co do 2 powietrznych to już kwestia ceny sprzętu czy 1 PC czy dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Ale ja cały czas pisze o powietrznej pompie do CO i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.11.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Może faktycznie nie są to aż takie różnice , zgodzę się z tobą że przy PC gruntowej żadna powietrzna nie będzie miała lepszego copu w mrozy. Co z tego że COP wyższy jeśli TCO ogrzewania też większy? Maksymalny COP jest po to żeby było taniej, a nie jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 26.11.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Twoja sprawa , ale do nowego domu , kaloryfery ? ... twoja sprawa ale ekonomicznie to to nie bedzi jak na te czasy Piętro to sypialnie, gdzie przy podłogówce bezwładność podłogi nie sprzyja szybkiej zmianie temperatur. meble które się dziś wstawia do domów to głównie zabudowy + łóżko. przy podłogówce, spora część powierzchni jest wyjęta z grzania (albo inaczej grzeje pod meblami). jak napisałem my rezygnujemy z reku (jesteśmy zimno lubni i sporo wietrzymy mieszkanie zimnym powietrzem przed snem), czyli nagrzane podłogówka + wietrzenie (według mnie to tak jakbym miał kaloryfer odkręcony na 5 i okno otwierał). Z tego co się orientowałem to różnica w kosztach nie jest potężnie większa (ok 2 k pln na korzyść kaloryferów w moim przypadku). możesz wyjaśnić dlaczego nie będzie ekonomiczniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 26.11.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Przylacze gazu do kominka ?? A na butli sie nie da ? pytanie jest czy jest inny rodzaj kominka (praktycznie bezobsługowy)?, gdybym robił inny rodzaj ogrzewania niż gazowe. bo jeśli nie, to robiąc ogrzewanie domu gazowe od razu mam kominek gazowy do kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 26.11.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 możesz wyjaśnić dlaczego nie będzie ekonomiczniej? Teoria jest taka , że im niższa temp. czynnika tym mniej spalonych/pobranych KW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.11.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Piętro to sypialnie, gdzie przy podłogówce bezwładność podłogi nie sprzyja szybkiej zmianie temperatur. meble które się dziś wstawia do domów to głównie zabudowy + łóżko. przy podłogówce, spora część powierzchni jest wyjęta z grzania (albo inaczej grzeje pod meblami). jak napisałem my rezygnujemy z reku (jesteśmy zimno lubni i sporo wietrzymy mieszkanie zimnym powietrzem przed snem), czyli nagrzane podłogówka + wietrzenie (według mnie to tak jakbym miał kaloryfer odkręcony na 5 i okno otwierał). Z tego co się orientowałem to różnica w kosztach nie jest potężnie większa (ok 2 k pln na korzyść kaloryferów w moim przypadku). możesz wyjaśnić dlaczego nie będzie ekonomiczniej? Ale w czym tu przeszkadza podłogówka? Poprostu rzadziej dajesz pętle lub skręcasz rotametry i masz duzo niższą temperaturę. Chyba że w dzień chcesz te sypialnie grzać nie wiem po co aby na noc je wychładzać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 pytanie jest czy jest inny rodzaj kominka (praktycznie bezobsługowy)?, gdybym robił inny rodzaj ogrzewania niż gazowe. bo jeśli nie, to robiąc ogrzewanie domu gazowe od razu mam kominek gazowy do kompletu. Ale Ty napisałeś: u nas decyzja że gaz. głównie przez kominek gazowy A kominek gazowy to taki marny erzac kominka. Już wolałbym kozę na pellety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 26.11.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Fotohobby widzę, że masz sporo wiedzy. Jak rozumiem pompę można ustawić żeby grzała w podłogę X temp. a do zbiornika na wodę Y temp. Ty masz ogrzewanie gazowe jak to wygląda u Ciebie - możesz mi na priv napisać ile kosztuje gaz za cały rok - razem z opłatami stałymi zmiennymi, proszę - pomijam przegląd/kominiarza itp bo do pompy też trzeba jakiś przegląd zrobić - więc zakładam, że to podobny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) w zależności od roku - faktury na jakieś 1650-1850zł.CO + CWU dla 3 osób. Kominek jakieś 10 wieczorów w roku.21,8C Edytowane 26 Listopada 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 26.11.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Panowie, stoję przed decyzją wyboru źródła ogrzewania w istniejącym domu, w którym w ramach remontu będzie wymieniana m.in. instalacja CO. Dotychczas źródłem ciepła był dość wiekowy kocioł gazowy, który współpracował z żeliwnymi grzejnikami po kotle węglowym. Na podłogówkę raczej nie mam szans chyba, że zaakceptuję albo straty ciepła do piwnicy (brak miejsca na dobrą izolację podłogi pod rurkami) albo zmniejszenie wysokości pomieszczeń. Czy w tej sytuacji warto w ogóle rozważać opcję instalacji powietrznej pompy ciepła czy nie ma to raczej ekonomicznego uzasadnienia i posiadając przyłącz gazowy lepiej zostać przy kotle gazowym? Panowie, pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Jaką masz temperaturę zasilania tych grzejników przy 0C ? Jaką przy -10, -15C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 26.11.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Ale Ty napisałeś: A kominek gazowy to taki marny erzac kominka. Już wolałbym kozę na pellety Twoj post nic nie wniosl. Duzo mozna pisac czego nie robic. Trudniej co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Moja PC CUW pobiera powietrze z nieogrzewanego garażu Czyli z zewnątrz. Chociaż pewnie nie do końca, bo ogrzewasz ten garaż ścianą - ciepła z gruntu by zabrakło jak zabierasz je do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts