fotohobby 26.11.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Twoj post nic nie wniosl. Duzo mozna pisac czego nie robic. Trudniej co. Przecież napisałem "co" bym zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 26.11.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Panowie, pomoże ktoś? Grzejniki super tylko na jakie parametry były zakładane? Teraz przeliczyć na parametry 55/45/20 Jeśli istnieje możliwość to przeliczyć na niskie parametry i dołożyć żebra. Poskładać z istniejących zestawów. Do tych pomieszczeń co zabraknie dokupić nowe (ale to spory wydatek 160-400zł żebro- dlatego tak mało popularne bo drogie) lub są tacy co wywalają i kupują blachę albo alu. , to od nich odkupić za grosze wyczyszczać i założyć.(można jeszcze wypiaskować i pomalować) Jak zrezygnujesz z urządzeń gazowych i wypowiesz umowę możesz myśleć o pompie. Jeśli nie chcesz rezygnować z gazu załóż kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 26.11.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Jaką masz temperaturę zasilania tych grzejników przy 0C ? Jaką przy -10, -15C ? Na to pytanie w tej chwili nie jestem w stanie odpowiedzieć. Klucze od domu dostanę w przyszłym tygodniu. Na chwilę obecną wiem, że źródłem ogrzewania jest kocioł De Dietrich DC 115 30kW. Grzejniki super tylko na jakie parametry były zakładane? Teraz przeliczyć na parametry 55/45/20 Jeśli istnieje możliwość to przeliczyć na niskie parametry i dołożyć żebra. Poskładać z istniejących zestawów. Do tych pomieszczeń co zabraknie dokupić nowe (ale to spory wydatek 160-400zł żebro- dlatego tak mało popularne bo drogie) lub są tacy co wywalają i kupują blachę albo alu. , to od nich odkupić za grosze wyczyszczać i założyć.(można jeszcze wypiaskować i pomalować) Jak zrezygnujesz z urządzeń gazowych i wypowiesz umowę możesz myśleć o pompie. Jeśli nie chcesz rezygnować z gazu załóż kocioł gazowy. Odnośnie parametrów na jakie były zakładane grzejniki spróbuję podpytać sprzedającego ale z racji tego, że gość nie mieszkał w tym domu (dom po rodzicach) nie sądzę aby był w stanie udzielić mi konkretnej odpowiedzi. Mimo wszystko zapytam. Niezależnie od tego na co padnie wybór, kaloryfery będą zmienione. Nie udało mi się przekonać żony do tego aby zostały żeliwne. Nad pompą zastanawiam się ze względu na rosnące powoli ceny gazu ziemnego i en.el. Gdybym założył pompę, za rok czy dwa myślałbym o panelach fotowoltaicznych. Z racji tego, że dom już stoi, jest problem z założeniem ogrzewania podłogowego, które opisywane jest jako najbardziej ekonomiczne przy PC, a nie jestem pewien czy pod względem kosztów ogrzewania PC z grzejnikami będzie lepszym rozwiązaniem niż kocioł gazowy. Gdybym nie miał przyłącza gazowego, sprawa prawdopodobnie byłaby prostsza ze względu na porównywalne koszty instalacji obu źródeł, a potem niższe koszty eksploatacji PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 27.11.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Przecież napisałem "co" bym zrobił. ok wyjąłeś jeden kontekst z całego wątku (zmiana bezobsługowego kominka), i napisałeś co ty byś zrobił. zmieniając kominek gazowy na pellet, jak widzisz rozwiązanie kaloryferów na piętrze? poproszę o całościowe podejście do tematy, choć miło usłyszeć jaki kominek być wolał wybrać. sama zmiana kominka powinna pociągnąć za sobą kwestie rodzaju źródła ogrzewania domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.11.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Kaloryfery bym wywalil w pierwszej kolejnosci. Anachronizm, ktorego braku kompletnie nie odczuwam w obecnym i poprzednim domu.Ilolacja polaci dachowych min 30cm. Kominek ? No, jesli juz musi byc, to w formie kozy (piecyka) na drewno pellet.Wolalbym juz wlozyc odrobinę wysilku w obsługę , niz ogladac płomien z palnika.Jesli juz musi być gazowy gazowy to moze butla ?Jak czesto zamierzasz palić . Ile paliwa zużywa ? Jak skasujesz grzejniki, to wybor miedzy pompą, a gazem zamyka sie w prostej kwestii - o ile wiecej mozesz wydac teraz na żródlo ciepla tansze w eksploatacji i na jak dług okreslisz sobie okres, po jakim inwestycja na zacząć sie, w stosunku do gazu, zwracac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 27.11.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Kaloryfery bym wywalil w pierwszej kolejnosci. Anachronizm, ktorego braku kompletnie nie odczuwam w obecnym i poprzednim domu. Kaloryfery wywaliłbym z chęcią i poszedł w podłogówkę ale nawet jeśli skuję obecną posadzkę to uzyskam zaledwie 8 cm. Na tradycyjny montaż podłogówki zdecydowanie za mało. Jest jeszcze metoda sucha ale jakoś nie przekonują mnie panele styropianowe pod rurki, o grubości 3 – 5 cm gdy przy tradycyjnym montażu, z tego co czytałem, zaleca się min. 20 cm styropianu. Co prawda zastanawiam się nad ogrzewaniem piwnicy bo chciałbym tam urządzić warsztat i siłownię ale grzanie sufitowe chyba nie jest właściwą metodą Niestety, do tej pory nie udało mi się na żadnym forum trafić na osobę, która miałaby zamontowane na betonowej płycie podłogówkę ułożoną w tej metodzie. Może zanim zabiorę się za remont uda mi się kogoś takiego znaleźć. Jak skasujesz grzejniki, to wybor miedzy pompą, a gazem zamyka sie w prostej kwestii - o ile wiecej mozesz wydac teraz na żródlo ciepla tansze w eksploatacji i na jak dług okreslisz sobie okres, po jakim inwestycja na zacząć sie, w stosunku do gazu, zwracac. Wiadomo może jaka jest mniej więcej żywotność pomp ciepła? Dobrze by było aby ta różnica zaczęła się zwracać zanim PC dokona żywota. Jak nie masz ocieplonego domu to możesz też coś o tym pomyśleć. Pierwsza rzecz jaką będę chciał zrobić. Obecny właściciel przepalając zimą, gdy dom stał pusty płacił miesięcznie 500 zł. Nie chcę myśleć ile by kosztowało grzanie zamieszkałego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.11.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Wiadomo może jaka jest mniej więcej żywotność pomp ciepła? Dobrze by było aby ta różnica zaczęła się zwracać zanim PC dokona żywota. Nie wiadomo dokładnie. Ale co najwyżej taka jak kotła gazowego. Tylko jak ten drugi padnie to wymieniasz go za 3-4k. PC za 5 razy tyle. Choć oczywiście zaraz ktoś napisze, że w PC nie ma co paść. Jeszcze Twoje prawnuki będą z niej korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.11.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 A ja Ci odpowiem tak. Żywotność to dość względne pojęcie. Można ją porównać do lodówki i do Mercedesa. Z tym że u szwagra lodówka chodzi już 35 lat a u sąsiada padła po 5. To samo z Mercedesem. Jeden pojeździ za przeproszeniem do usranej śmierci a drugi ciągle się sypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.11.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Nie wiadomo dokładnie. Ale co najwyżej taka jak kotła gazowego. Tylko jak ten drugi padnie to wymieniasz go za 3-4k. PC za 5 razy tyle. Choć oczywiście zaraz ktoś napisze, że w PC nie ma co paść. Jeszcze Twoje prawnuki będą z niej korzystać. Jeżeli pompa ciepła jest odpowiednio dobrana i zainstalowana oraz użytkowana, czyli przede wszystkim jeśli sprężarka będzie eksploatowana odpowiednio, to spokojnie może pracować kilkanaście lat. Z pewnością nie jest to urządzenie, które za dwa trzy sezony będzie do wymiany, zresztą podobnie jak kocioł gazowy - inwestycja na wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Jeżeli pompa ciepła jest odpowiednio dobrana i zainstalowana oraz użytkowana, czyli przede wszystkim jeśli sprężarka będzie eksploatowana odpowiednio, to spokojnie może pracować kilkanaście lat. To czemu nie dajecie takiej gwarancji? Czy to jak piątka w lotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowydom2 29.11.2018 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) Witam to moj nowy post na tym forum , jakos rpzebrnelem przez caly temat , nie wiem jak mi sie udalo bo bardzo malo tutaj zetelnych opini uzytkownikow za to duzo klotni obrazania siebie na wzajem . Buduje dom i mam kilka pytan ale nikt tutaj raczej nie odpowie mi zetelnie . Dodam , ze jesli mial bym gaz ziemny doprowadzony do dzialki to bym sie chwili nie zastanawiam , znajomy ktory ma 500m dom z wielkimi oknami placi w zimie maxymalnie 600zl za gaz wiec to nie jest wielki koszt . Musze wybierac miedzy gazem z wlasnego zbiornika a pompa ciepla powietrza lub gruntowa . Co mnie przekonuje do gazu to troche mniejszy koszt ale nie on jest najwazniejszy ale moim zdaniem prostota , latwiej o fachowca i mniejsze koszty naprawy w razie usterki pewnosc ze w domu bedzie cieplo . Co odpycha to wielki zbiornik substancji wybuchowej ktora mimo zapewnien ze jest bezpieczna to jednak troche niepokoi . Co do Pomp , gruntowa jest chyba mocniejsza daje pewnosc ze w domu bedzie cieplo , powietrzna wiem ze czesto sie zdaza (znany mi przypadek) ze nie wyrabia przy niskich temperaturach i ciagnie naprawde duzo pradu . Mozna tlumaczyc to zle dobrana instalacja , lub wysokimi mrozami w moim rejonie (wschod Polski) co mnie odpycha to nie zrozumialosc technologi , drogie naprawy w razie awarji , strach ze nie bedzie wyrabiac i nie bede mial w domu wystarczajacego ciepla , duze rachunki , brak zaufanego fachowca ktory nie bedzie mnie kroill przy naprawie . Dodam ze dom ma170m ale duze okno 5x4m , 8 okien dachowych i chyba dosc spore zapotrzebowanie na energie Wskaźnik Euco = 40,3 kWh/m2 rokWskaźnik Ep = 92,2 Wh/m2 rokhttps://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-02-g2/#energy_saving_tab Edytowane 29 Listopada 2018 przez nowydom2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2018 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Wskaźnik Euco = 40,3 kWh/m2 rok Wskaźnik Ep = 92,2 Wh/m2 rok https://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-02-g2/#energy_saving_tab Skoro ogrzewanie gazowe, to te dane są sprzeczne. Nie ma takiej opcji, żeby z takiego Eu wyszło takie Ep z gazem (kliknij w stopce). Więc zacznij od OZC, bo masz złą mapę która wyprowadzi Cię na mieliznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowydom2 29.11.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) Rozumiem ze tutaj sa specjalisci ale ja nie zrozumialem nic z tego , co Pan napsial , tych parametrow tez nie rozumiem za bardzo , jak by sie tak dalo prosto jak chlopu na miedzy . Dom buduje tata a ja tylko place ;-P nie znam sie na tym , ojciec starej daty bardziej przekonany jest na gaz Edytowane 29 Listopada 2018 przez nowydom2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.11.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 WBuduje dom i mam kilka pytan ale nikt tutaj raczej nie odpowie mi zetelnie . Witaj, Trochę niezbyt dobrze dobrane zdanie jak na pierwszy post i początek przygody z Forum Może jednak nie będzie tak źle, jak Ci sie wydaje, chociaż pytanie nie zostało zadane tak, żeby można odpowiedzieć na nie rzetelnie. Ale przechodząc do sedna. Kocioł gazowy jest dobry do modernizacji istniejących systemów, lub w sytuacji, gdy w działce jest gaz. Jesli masz nowy dom i brak gazu w działce - polecam pompę ciepła. Gruntowa - nie jest mocniejsza, tylko ma bardziej stabilne źródło, to znaczy, że w skali roku będzie pracowała efektywniej, ale jest droższa na etapie inwestycji. Powietrzna może być tańsza, ale rachunki za użytkowanie będą nieco wyższe niż z gruntowej. Czy to dobra odpowiedź jak na początek naszej dyskusji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowydom2 01.12.2018 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 sorry za bledy jestem dyslektykiem , podbno przy cenach gazu 1,6zl za litr to koszta sa podobne co ziemnego . ? znajomy przedstawiciel handlowy duzej grupy ma mi dobrac odpowiednia pompe ,ale mowi ze koszt gruntowej pompy jest niemal sam tylko instalacja jest drozsza , porbuje sie przekonac do pomp ale jakos strasznie mie ta technologia odpycha , ktos napsial tutaj ze tego typu zeczy trzeba bylo by wykonywac przy gruntowce "Tak ogólnie tyle robimy na przeglądzie pompy ciepła. Przy gruntówkach jest podobnie odchodzi tylko w sumie czyszczenie parownika.sprawdzenie urządzenia zgodnie z zaleceniami DTR czyszczenie jednostki zewnętrznej (parownika)wymiana / czyszczenie filtrówsprawdzenie szczelności instalacji freonowej uzupełnienie freonu - jeżeli koniecznepomiar i regulacja ciśnienia freonu - jeżeli koniecznesprawdzenie poprawności pracy pomp obiegowychregulacja parametrów pracy - bardzo ważne na pierwszym przeglądzie!!kontrola czujek i sterownikówsprawdzenie połączeń elektrycznychtest pracy urządzenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 brazania siebie na wzajem . Buduje dom i mam kilka pytan ale nikt tutaj raczej nie odpowie mi zetelnie . Dodam , ze jesli mial bym gaz ziemny doprowadzony do dzialki to bym sie chwili nie zastanawiam , znajomy ktory ma 500m dom z wielkimi oknami placi w zimie maxymalnie 600zl za gaz wiec to nie jest wielki koszt . Gdyby trochę lepiej pomyślał, to by za ogrzewanie płacił 0 zł. Jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 15.12.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Zastanawiamy sie nad ogrzewaniem w sypialniach. Sporo osob odradza kaloryfery. Z roznych powodow. Mi najwiekszym mankamentem podlogowki sa brak mozliwosci szbkiego schlodzenia-ogrzania, oraz bliskosc glowy do podlogi. Czy np idac w sypialni w podlogowke dobrym pomyslem jest zrobienie jej nie co np 20cm a co 30 cm? Wtedy teoretycznie nie bedzie tam grzalo. Ale czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.12.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Zastanawiamy sie nad ogrzewaniem w sypialniach. Sporo osob odradza kaloryfery. Z roznych powodow. Mi najwiekszym mankamentem podlogowki sa brak mozliwosci szbkiego schlodzenia-ogrzania, oraz bliskosc glowy do podlogi. Czy np idac w sypialni w podlogowke dobrym pomyslem jest zrobienie jej nie co np 20cm a co 30 cm? Wtedy teoretycznie nie bedzie tam grzalo. Ale czy to ma sens? Śpisz bezpośrednio na podłodze? Jak leżysz na plaży to nie przeszkadza Tobie gorący piasek, a posadzka w domu normalnie zbudowanym ma max 26-27C i to tylko w mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 @szpieg 20A jaki sens jest w żonglowaniu temperaturą w sypialni ?Lubisz spać w 19C, to ustawiasz 19C, a jak w 22, to 22. Obniżoną temperaturą możesz zapewnić zwiększonym rozstawem (np 30cm), albo zmniejszeniem wielkości przepływu wody przy rozstawie 20cm.To drugi rozwiązanie wydaje się być lepsze - musisz wziąć pod uwagę, czy ten pokój w przyszłości nie stanie się pokojem dziecka, czy seniora i czy być może nie będzie takiej sytuacji, że trzeba będzie utrzymywać tam wyższą temperaturę. Nie ma znaczenie, czy nad posadzką o temp 26C będziesz znajdował się 15, czy 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 16.12.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 @szpieg 20 A jaki sens jest w żonglowaniu temperaturą w sypialni ? Lubisz spać w 19C, to ustawiasz 19C, a jak w 22, to 22 Co zrobic zeby ustawic temp w sypialni na 19? Tylko oddzielny termostat? Czy to nie utrudni instalacji? Gdyby isc w calym domu z podlogowka, co z drabinkami w lazience, dadza rade czy trzeba elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts