Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

To że takie domy nie są standartem nie znaczy,że są droższe czy jak to piszesz "dodatkową inwestycją" a jest wręcz odwrotnie. Są często wyborem świadomych co robią inwestorów i dlatego są tańsze w budowie niż tzw "standardowe".

Płytę gr.20cm na normalnym gruncie projektował znany na forum konstruktor płyt inz. Socha i nie raz liczono,że płyta fundamentowa wychodzi taniej niż fundament lawowy.

Druga "nie standartowa" przypadłość i ciekawostka to sciana konstrukcyjna z silikatu 18cm i na to styropian grafitowy o współczynniku 0,031,która daje U sciany 0,13 I jest TANSZA niż zimniejsza sciana z poro czy BK z izolacją 10 czy 15cm i U sciany ok.0,2.

Następna "nie standartowa" przypadłość wśród świadomych inwestorów to brak kotłowni i komina. Na etapie wyboru projektu i adaptacji która jest kolejną rzeczą obnizajaca koszt budowy.

Zatem nie pisz głupio o "dodatkowej inwestycji" przy nie grzaniu gazem ziemnym bo to jest bzdura.

Pisałem,że trzeba budować z głową...

Jak czasami czytam ile ludzie zapłacili za płytę fundamentową , to stwierdzam że tych co zapłacili mniej niż za zwykłe fundamenty jest mało.

Dla wiekszości wykonawców osoba która robi płytę "śpi na kasie" wiec można ją skroić z kasy ..

Ja robiłem płytę bo wycenę na "usługę na fundamenty" miałem duuużo niższą niż na zwykłe fundamenty. Jak właściciel powiedział im wykonanie płyty zajmuje dużo mniej czasu niż w przypadku zwykłych fundamentów , że jest dużo mniej pracy więc i wycena dużo niższa.

Co go gazobeton vs slikat to niestety nie jest tak jak mówisz.

Wszytko zależy gdzie się mieszka i gdzie są fabryki silikatów. Czym dalej od fabryki tym koszty transportu są coraz większe a sam silikat jest ciężki i malo go można przewieźć jednym transportem. Koszty transportu gazobetonu są dużo nizsze a ilosć gazobetonu jaki może wejść na Tira dużo wyzszy ..

Ja mimo że brałem najtańszy silikat 18cm z najbliższej fabryki to koszty były spore.

Gazobeton mogłem mieć od ręki z każdej hurtowni w ciekawych cenach ...

Dodatkowo aby uzyskać take samo U silkat vs gazobeton trzeba dać trochę grubsze ocieplenie a styropian też za darmo nie jest ...

Ja wybrałem silikat ze względu że można bylo dać cieńszy mur (zyskałem gratis wewnatrz kilka m2) , ze względu na materiał dużo wytrzymalszy i o wiele lepszych właściwościach niz gazobeton ..

Nie piszę bzdur bo sam przez to przechodziłem i liczyłem każdą złotówkę . Porównywałem materiały i ceny i z kosztów budowy jestem bardzo zadowolony.

Udało mi się wybudować dużo poniżej kosztorysu i dodatkowo lepiej ocieplony i przy lepszych materiałach niz w kosztorysie ...

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo, czy możesz napisac ile kosztowala Cie pompa wraz z instalacja? Ewent. odpisz na priv. Dzięki

Nie wiem czy to będzie miarodajne bo kupowałem pompę 6 lat temu,w pierwszej wersji była to Atlantic 8kW za 20tys.zl ale ostatecznie za dopłatą 1000zl mam Panasonica 9kW T-CAP.

Oczywiście w tym był montaż i zasobnik Galmet 300l.

Nie wiem czy to będzie miarodajne bo kupowałem pompę 6 lat temu,w pierwszej wersji była to Atlantic 8kW za 20tys.zl ale ostatecznie za dopłatą 1000zl mam Panasonica 9kW T-CAP.

Oczywiście w tym był montaż i zasobnik Galmet 300l.

Znowu ,,zapominałeś" dodać że kupiłeś od firmy w której byłeś ( lub dalej jesteś ) wceprezesem czy jakoś tam .

Gość Arturo72
Jak czasami czytam ile ludzie zapłacili za płytę fundamentową , to stwierdzam że tych co zapłacili mniej niż za zwykłe fundamenty jest mało.

Dla wiekszości wykonawców osoba która robi płytę "śpi na kasie" wiec można ją skroić z kasy ...

A to bardzo źle świadczy o inwestorach,którzy na własne życzenie dają się loic bo to inwestor decyduje kto i za ile będzie mu budował dom.

Miałem wyceny na SSO łącznie z płytą od 30 do 75tys.zl Wybrałem ekipę oddalona ode mnie o 300km za 36tys.zl

Ja robiłem płytę bo wycenę na "usługę na fundamenty" miałem duuużo niższą niż na zwykłe fundamenty. Jak właściciel powiedział im wykonanie płyty zajmuje dużo mniej czasu niż w przypadku zwykłych fundamentów , że jest dużo mniej pracy więc i wycena dużo niższa.

Ano właśnie..

go gazobeton vs slikat to niestety nie jest tak jak mówisz.

Wszytko zależy gdzie się mieszka i gdzie są fabryki silikatów. Czym dalej od fabryki tym koszty transportu są coraz większe a sam silikat jest ciężki i malo go można przewieźć jednym transportem. Koszty transportu gazobetonu są dużo nizsze a ilosć gazobetonu jaki może wejść na Tira dużo wyzszy ..

Ja mimo że brałem najtańszy silikat 18cm z najbliższej fabryki to koszty były spore.

Gazobeton mogłem mieć od ręki z każdej hurtowni w ciekawych cenach ....

Trzeba potrafić szukać ;)

Mój silikat przyjechał do mnie z Kluczy czyli ok.80km ode mnie i był tańszy niż BK czy poro w pobliskich hurtowniach.

Udało mi się wybudować dużo poniżej kosztorysu i dodatkowo lepiej ocieplony i przy lepszych materiałach niz w kosztorysie ...

No i to się chwali :)

Gość Arturo72
Znowu ,,zapominałeś" dodać że kupiłeś od firmy w której byłeś ( lub dalej jesteś ) wceprezesem czy jakoś tam .

Mylisz się.

Zresztą dzisiejsza cena tej pompy nie odbiega bardzo od tego co było 6 lat temu:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6998464277.html

Edytowane przez Arturo72

Nie mylę się kupiłeś od siebie . Pamiętam te dyskusje wtedy ,że tanio kupiłeś , ponoć się dobrze targowałeś , dopiero później wyszło szydło z worka .

Ludzie płacili wtedy za Panasa ,kompletny montaż 25-27 K.

Przestań wklejać oferty Atlantica , bo Ty takiego nie masz , a nie masz Atlantica tylko dlatego ,że wtedy nim nie handlowałeś .

Zresztą ja tam bym ostrożnie podchodził do tej oferty , ta firma oferuje też za 25K pc indukcyjne , no trzeba być jakimś niepoważnym gościem oferując coś takiego .

Cóż..trochę to poza tematem ale mój przykład - NAJTAŃSZA (ma jeszcze 4ry droższe) oferta na płytę pod mój domek to :

Energooszczędna (20 cm ocieplenia EPS): 37.800 zł + 8% VAT

Pasywna (30 cm ocieplenia EPS): 41.000 zł + 8% VAT

Energooszczędna (20 cm ocieplenia XPS): 39.900 zł + 8% VAT

Pasywna (30 cm ocieplenia XPS): 44.000 zł + 8% VAT

INFORMACJE DODATKOWE:

1. oferta uwzględnia teren możliwie płaski nie wymagający niwelacji, grubość płyty jest standardowa i

wynosi 20 cm, płyta wykonana na jednym poziomie. Gwarancja na płytę wynosi 30 lat.

2. oferta nie uwzględnia:

 koszt podsypki żwirowo-piaskowej i koparko-ładowarki,

 wytyczenia płyty fundamentowej przez geodetę,

 wykonania badań geologicznych (geotechnicznych) gruntu,

 wykonania elementów występujących poza obrysem płyty fundamentowej (stopy,

tarasy),prętów startowych pod słupy oraz uskoków.

Tymczasem zwykły fundament na 20cm styro - 32000 robione przez firmę,do stanu ZERO bez geodety i geologa, bo to już mam zrobione.

Jeszcze szukam, bo mam czas, podobnie zresztą jak w temacie gaz vs pompa czy rekuperatorów :)

Gość Arturo72
Nie mylę się kupiłeś od siebie . Pamiętam te dyskusje wtedy ,że tanio kupiłeś , ponoć się dobrze targowałeś , dopiero później wyszło szydło z worka .

Ludzie płacili wtedy za Panasa ,kompletny montaż 25-27 K.

Przestań wklejać oferty Atlantica , bo Ty takiego nie masz , a nie masz Atlantica tylko dlatego ,że wtedy nim nie handlowałeś .

Zresztą ja tam bym ostrożnie podchodził do tej oferty , ta firma oferuje też za 25K pc indukcyjne , no trzeba być jakimś niepoważnym gościem oferując coś takiego .

Mylisz się...

Nie podoba Ci się Atlantic to podobnie jest teraz z Panasem,że ludzie kupują go za tyle:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-wxc09h3e5-t-cap-9kw-230v-i6971595524.html

lub za tyle:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-kit-wxc09h3e5-9-0kw-t-cap-i7183465278.html

Jak są świadomi to kupią taniej jak łosie do strzyżenia to kupią drogo.

To tak samo jak pisałem wyżej o budowie domu,łosie do strzyżenia nie myślący budują "standardowo" czyli drogo a myślący i świadomi inwestorzy budują taniej i lepiej.

Edytowane przez Arturo72

Mylisz się...

Nie podoba Ci się Atlantic to podobnie jest teraz z Panasem,że ludzie kupują go za tyle:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-wxc09h3e5-t-cap-9kw-230v-i6971595524.html

lub za tyle:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-kit-wxc09h3e5-9-0kw-t-cap-i7183465278.html

Jak są świadomi to kupią taniej jak łosie do strzyżenia to kupią drogo.

To tak samo jak pisałem wyżej o budowie domu,łosie do strzyżenia nie myślący budują "standardowo" czyli drogo a myślący i świadomi inwestorzy budują taniej i lepiej.

A dlaczego mi się ma nie podobać Atlantic czy Panas ? Nie podobają mi się tylko Twoje łgarstwa .

To kupiłeś tą swoja pc od siebie czy nie ?

Może źle się patrzę na te aukcje , ale widzę tam ofertę kupna samej pc , do tego dojdzie montaż , koniecznie przez autoryzowany serwis ( cena! ) do tego dojdzie zasobnik i 25K to niska cena będzie .A jak instalator znajdzie jelenia , to dorzuci sprzęgiełko , dodatkowa pompkę obiegową , tackę ociekową z grzałką ,a w gwarancji wpisze obowiązkowe dwa przeglądy roczne ( po ok 400 pln + koszta dojazdu ) i 25K stanie się mało realną ceną .

A tu , to masz rację

Gość Arturo72
Cóż..trochę to poza tematem ale mój przykład - NAJTAŃSZA (ma jeszcze 4ry droższe) oferta na płytę pod mój domek to :

Energooszczędna (20 cm ocieplenia EPS): 37.800 zł + 8% VAT

Pasywna (30 cm ocieplenia EPS): 41.000 zł + 8% VAT

Energooszczędna (20 cm ocieplenia XPS): 39.900 zł + 8% VAT

Pasywna (30 cm ocieplenia XPS): 44.000 zł + 8% VAT

INFORMACJE DODATKOWE:

1. oferta uwzględnia teren możliwie płaski nie wymagający niwelacji, grubość płyty jest standardowa i

wynosi 20 cm, płyta wykonana na jednym poziomie. Gwarancja na płytę wynosi 30 lat.

2. oferta nie uwzględnia:

 koszt podsypki żwirowo-piaskowej i koparko-ładowarki,

 wytyczenia płyty fundamentowej przez geodetę,

 wykonania badań geologicznych (geotechnicznych) gruntu,

 wykonania elementów występujących poza obrysem płyty fundamentowej (stopy,

tarasy),prętów startowych pod słupy oraz uskoków.

Tymczasem zwykły fundament na 20cm styro - 32000 robione przez firmę,do stanu ZERO bez geodety i geologa, bo to już mam zrobione.

Jeszcze szukam, bo mam czas, podobnie zresztą jak w temacie gaz vs pompa czy rekuperatorów :)

Rada na przyszłość,nie szuka się osobnej ekipy do plyty i reszty,szuka się ekipy do SSO gdzie fundamentem będzie płyta.

Kilkadziesiąt tys.zl będzie w kieszeni.

To Ty masz narzucać zakres robót bo od tego jest projekt A nie,że ktoś będzie Ci narzucal.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Chciałbym :D Stan ZERO czyli do chudziaka:)

Jak masz projekt płyty to szukaj wykonawców od razu na SSO.

Ciarachy i janusze albo nie przyjmą zlecenia albo rzucą kosmiczną cenę zatem szukaj dalej kumatej ekipy.

Płyta fundamentowa jest najprostszym fundamentem jeśli budowlaniec potrafi czytać projekt,jeśli wydziwia to odpuść.

Rada na przyszłość,nie szuka się osobnej ekipy do plyty i reszty,szuka się ekipy do SSO gdzie fundamentem będzie płyta.

Kilkadziesiąt tys.zl będzie w kieszeni.

To Ty masz narzucać zakres robót bo od tego jest projekt A nie,że ktoś będzie Ci narzucal.

No tak... tylko wiesz, jakoś w moim rejonie mało takich sprawdzonych w tym temacie. Chciałbym mieć płytę z gwarancją od firmy, która mi po dwóch latach nie zniknie :) Mam doświadczenia z budowlanką od 1984r i zbyt dużo takich przypadków widziałem.

edit/ a na portalu z ofertami zgłaszały się tylko te renomowane czytaj z cenami wiodącymi w górę ;)

Edytowane przez Pytajnick

Gość Arturo72
No tak... tylko wiesz, jakoś w moim rejonie mało takich sprawdzonych w tym temacie. Chciałbym mieć płytę z gwarancją od firmy, która mi po dwóch latach nie zniknie :) Mam doświadczenia z budowlanką od 1984r i zbyt dużo takich przypadków widziałem.

Ale to chyba tak samo jak ze scianami i dachem ?

Płyta to jest zwykły fundament tak jak dach jest dachem a sciana jest ścianą.

Jeśli jakaś ekipa nie potrafi poradzić sobie z prostym fundamentem to niczego dobrego nie można od niej oczekiwać po ścianach i dachu...

Skoro projekt płyty jest to od dopilnowania poprawnego wykonania jej wg projektu jest Kierbud i do niego rzuca się ewentualne problemy.

No chyba,że inwestor to zwykły janusz i Kierbud stawia mu jedynie pieczątki w dzienniku ale to mega błąd.

Edytowane przez Arturo72

Kaizen - uściślijmy - stan ZERO w moim przypadku to od góry chudziak, instalacja wod-kan, styro 20cm, podsypka, ściany fundamentowe z ocieleniem itd, ława.

Jak chcesz porównywać płytę z ławami, to musisz sprowadzić do wspólnego mianownika - co najmniej musisz dodać do ław styropian, który kładziesz na chudziaka i hydroizolację. A jak na płytę nie robisz wylewki - to do ław też musisz dodać jastrych.

Edytowane przez Kaizen

Jak chcesz porównywać płytę z ławami, to musisz sprowadzić do wspólnego mianownika - co najmniej musisz dodać do ław styropian, który kładziesz na ławę i hydroizolację. A jak na płytę nie robisz wylewki - to do ław też musisz dodać jastrych.

Gdybym na płytę nie robił wylewki - czyli robił grzewczą, to dodatkowy koszt w najtańszej firmie 70zł/m2 - nie jest to dla mnie dobra oferta, bo podłogówkę zrobię sam :)

Styropian na ławę? Jeśli masz na myśli pionowe ocieplenie to mam to w cenie tak jak i hydroizolację.

Jeszcze coś...mam urządzenie, które doskonale sprawdza poziom płyty na całej powierzchni. Jak o tym wspominam z oferentami, to hmm...proponują firmy zalewające fibrobetonem :)

Trochę dziwne, skoro w ofercie gwarantują podłoże pod płytki czy panele.

Ha, właśnie czytam, że Trump wprowadza cła na stal i aluminium - może więc będzie u nas taniej? ;)

Edytowane przez Pytajnick