Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Co zrobic zeby ustawic temp w sypialni na 19? Tylko oddzielny termostat? Czy to nie utrudni instalacji? Gdyby isc w calym domu z podlogowka, co z drabinkami w lazience, dadza rade czy trzeba elektryczne?

Ale po co temostat - ustawiasz na zaworze na rozdzielaczu przepływ, który przy temp 22C w salonie da ci oczekiwane np 20C w sypialni

Drabinki w łazience zasilane wodą zasilającą podłogówkę (będą letnie) aczkolwiek możesz dołożyć do nich grzałkę (ja tak mam)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mozesz napisac jak to u ciebie technicznie jest zrobione?

W łazience rozstaw co 10cm, w pom technicznym co 20cm, pętla łazienki otwarta na maksa, pomieszczenia technicznego przydławiona (około połowę mniejszy przepływ), dobieg do pom technicznego grzeje tez przedpokój.

Widzę że ostatnio to jest bardzo nie w temacie... Dodam swoje porównanie. Mnie kompletna instalacja gazowa od projektu po pięć i zasobnik kosztowała 11253 zł więc do pompy musiałbym dołożyć dychę więc mało opłacalne dla mnie.

Z dużych kosztów

Kocioł 4080

Zasobnik 1050

Przyłącze wewnętrzne 1500

Przyłącze zewnętrzne 2223

Widzę że ostatnio to jest bardzo nie w temacie... Dodam swoje porównanie. Mnie kompletna instalacja gazowa od projektu po pięć i zasobnik kosztowała 11253 zł więc do pompy musiałbym dołożyć dychę więc mało opłacalne dla mnie.

Z dużych kosztów

Kocioł 4080

Zasobnik 1050

Przyłącze wewnętrzne 1500

Przyłącze zewnętrzne 2223

Przy jakim zapotrzebowaniu, stratach i cenie za kWh gazu?

Edytowane przez Myjk

Wiem jestem gorszy bo nie mam silikatów, pompy i czego jeszcze...

Montował instalator :)

Akurat ja też nie mam sylikatów i PC przynajmniej do ogrzewania domu, ale też nie jestem łosiem który nabrał się na Gaz , za system grzewczy zapłaciłem 2000 zl nie mam kotłowni gazowej ani też innej. Koszt założenia centralnego ogrzewania wodnego i doprowadzenia gazu po 15 latach mieszkania jeszcze by się nie zwrócił, więc po co przepłacać?

Edytowane przez gawel

2 tys za system grzewczy? Rozbiłeś bank w temacie "najtańsze ogrzewanie"? Czy to po prostu stara koza na butelki pet?

nie 6 konwertorów Atlantic f-18 (łączna moc 6 kw) dwie drabinki grzejne z grzałką DIY, oraz kawałek podłogówki. To cena sprzed 15 lat, trzeba by pewno z 500 zł dołożyć choć maty grzejne staniały ogólnie.

Wiem jestem gorszy bo nie mam silikatów, pompy i czego jeszcze...

Montował instalator :)

Gdzie się doczytałeś takiego stwierdzenia? Ja pytałem jakie masz potrzebowanie domu na ciepło i jakie maksymalne straty ciepła ma dom. To po to żeby zweryfikować tezę, że musiałbyś "dołożyć dychę" i by się to nie opłacało.

Gdzie się doczytałeś takiego stwierdzenia? Ja pytałem jakie masz potrzebowanie domu na ciepło i jakie maksymalne straty ciepła ma dom. To po to żeby zweryfikować tezę, że musiałbyś "dołożyć dychę" i by się to nie opłacało.

to są bardzo specjalistyczne pytania i ja nie np nie umiem odpowiedzieć. Wiem natomiast ile zużywam rocznie energii i ile mnie to kosztuje. I wiem to z doświadczenia a nie teoretycznych wyliczeń i gdybania. Ja poszedłem na całość i bez żadnych OZC i srozetc po prostu wybrałem sposób ogrzewania i na szczęście jest super. Gdybym jeszcze raz budował spróbowałbym obliczyć parametry domu, z tym ze odnoszę się do nich sceptycznie bo w kalkulatorach ogrzewanie elektryczne jest co najmniej 3 bardziej energochłonne niż u mnie , jak widać te obliczenia nie zawsze się przekładają na faktyczne zużycie.

• 2 months później...

Zastanawia mnie dlaczego nigdzie nie bierze się pod uwagę utracone korzyści w związku z zainwestowaniem dodatkowych środków na pompę :bash:, u mnie

róznica w instalacji PC a gaz wyszła 40k PLN,

po 25 latach na oprocentowaniu 4% i opodatkowaniu 19% samych odsetek z 40k mam 66k ,:cool:

czyli średnio 2600zł rocznie (pompa musiała by zuzuwac rocznie max 1500zl na 240m2 aby wyrownac koszt ogrzewania przy 25lat .. nierealne) .

Nie zapominajmy ze nadal mam po 25 latach 40k na koncie (i stary piec) a nie tylko wyeksploatowana pompe ..:yes:

Zastanawia mnie dlaczego nigdzie nie bierze się pod uwagę utracone korzyści w związku z zainwestowaniem dodatkowych środków na pompę :bash:, u mnie

po 25 latach na oprocentowaniu 4% i opodatkowaniu 19% samych odsetek z 40k mam 66k ,:cool:

czyli średnio 2600zł rocznie (pompa musiała by zuzuwac rocznie max 1500zl na 240m2 aby wyrownac koszt ogrzewania przy 25lat .. nierealne) .

Nie zapominajmy ze nadal mam po 25 latach 40k na koncie (i stary piec) a nie tylko wyeksploatowana pompe ..:yes:

Nawet gdybyś nie przechowywał pieniędzy na lokacie to i tak wysokie koszty inwestycyjne w połączeniu w niby niskimi eksploatacyjnymi nie uzasadniają płacenia za pompę ciepła, czy kotłownię gazową. Ja poszedłem jeszcze dalej i zrezygnowałem z XIX wiecznego hitu pt centralne ogrzewanie wodne i mam ogrzewanie elektryczne konwektorami a więc powietrzne. Nie ma uzasadnienia dla ogrzewania wody po to aby ogrzewać powietrze. Taniej i prościej jest ogrzeewac od razu powietrze. W moim przypadku żadne ogrzewanie nigdy by sie nie zwróciło jeżeli rozpatrujemy koszty konkretnego systemu grzewczego w połączeniu z kosztami jego eksploatacji w porównaniu do wybranego przeze mnie. Poza tym np w krajach skandynawskich , o znacznie surowszym klimacie nikt nie robi centralnego bo w przypadku nieobecności i awarii ogrzewania centralne wodne by po prostu zamarzło i uległo zniszczeniu.

Edytowane przez gawel

CO ty Masz za pompę że taka różnica Ci wyszła? Mnie cała pompa wraz z instalacją i wszystkimi niezbędnymi elementami kotłowni wyszła 32 koła.