fotohobby 16.12.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Co zrobic zeby ustawic temp w sypialni na 19? Tylko oddzielny termostat? Czy to nie utrudni instalacji? Gdyby isc w calym domu z podlogowka, co z drabinkami w lazience, dadza rade czy trzeba elektryczne? Ale po co temostat - ustawiasz na zaworze na rozdzielaczu przepływ, który przy temp 22C w salonie da ci oczekiwane np 20C w sypialni Drabinki w łazience zasilane wodą zasilającą podłogówkę (będą letnie) aczkolwiek możesz dołożyć do nich grzałkę (ja tak mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.12.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 może być problem ustawić 19C w sypialni, jak w sąsiednim pomieszczeniu będzie 22 lub 23. Nie wiem, czy tutaj przy takiej wymaganej różnicy temperatur, to się uda tak wyregulować. Trzeba by pytać tych, co tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Mam 20C w pom technicznym i 22.5 w lazience za scianą. Da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 16.12.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Mam 20C w pom technicznym i 22.5 w lazience za scianą. Da się.mozesz napisac jak to u ciebie technicznie jest zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.12.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Jak ma zamknięte drzwi to się da, wystarczy je otworzyć na pewien czas i temperatura się wyrówna.Też mam grzałki w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2018 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 mozesz napisac jak to u ciebie technicznie jest zrobione? W łazience rozstaw co 10cm, w pom technicznym co 20cm, pętla łazienki otwarta na maksa, pomieszczenia technicznego przydławiona (około połowę mniejszy przepływ), dobieg do pom technicznego grzeje tez przedpokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.12.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Widzę że ostatnio to jest bardzo nie w temacie... Dodam swoje porównanie. Mnie kompletna instalacja gazowa od projektu po pięć i zasobnik kosztowała 11253 zł więc do pompy musiałbym dołożyć dychę więc mało opłacalne dla mnie. Z dużych kosztówKocioł 4080Zasobnik 1050 Przyłącze wewnętrzne 1500Przyłącze zewnętrzne 2223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.12.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Widzę że ostatnio to jest bardzo nie w temacie... Dodam swoje porównanie. Mnie kompletna instalacja gazowa od projektu po pięć i zasobnik kosztowała 11253 zł więc do pompy musiałbym dołożyć dychę więc mało opłacalne dla mnie. Z dużych kosztów Kocioł 4080 Zasobnik 1050 Przyłącze wewnętrzne 1500 Przyłącze zewnętrzne 2223 Przy jakim zapotrzebowaniu, stratach i cenie za kWh gazu? Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 18.12.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Strat to chyba nie miał, może za pierwszym razem udało się wszystko zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.12.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Strat to chyba nie miał, może za pierwszym razem udało się wszystko zamontować. hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.12.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Wiem jestem gorszy bo nie mam silikatów, pompy i czego jeszcze... Montował instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.12.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Wiem jestem gorszy bo nie mam silikatów, pompy i czego jeszcze... Montował instalator Akurat ja też nie mam sylikatów i PC przynajmniej do ogrzewania domu, ale też nie jestem łosiem który nabrał się na Gaz , za system grzewczy zapłaciłem 2000 zl nie mam kotłowni gazowej ani też innej. Koszt założenia centralnego ogrzewania wodnego i doprowadzenia gazu po 15 latach mieszkania jeszcze by się nie zwrócił, więc po co przepłacać? Edytowane 18 Grudnia 2018 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.12.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 2 tys za system grzewczy? Rozbiłeś bank w temacie "najtańsze ogrzewanie"? Czy to po prostu stara koza na butelki pet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.12.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 2 tys za system grzewczy? Rozbiłeś bank w temacie "najtańsze ogrzewanie"? Czy to po prostu stara koza na butelki pet? nie 6 konwertorów Atlantic f-18 (łączna moc 6 kw) dwie drabinki grzejne z grzałką DIY, oraz kawałek podłogówki. To cena sprzed 15 lat, trzeba by pewno z 500 zł dołożyć choć maty grzejne staniały ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.12.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Wiem jestem gorszy bo nie mam silikatów, pompy i czego jeszcze... Montował instalator Gdzie się doczytałeś takiego stwierdzenia? Ja pytałem jakie masz potrzebowanie domu na ciepło i jakie maksymalne straty ciepła ma dom. To po to żeby zweryfikować tezę, że musiałbyś "dołożyć dychę" i by się to nie opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.12.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Gdzie się doczytałeś takiego stwierdzenia? Ja pytałem jakie masz potrzebowanie domu na ciepło i jakie maksymalne straty ciepła ma dom. To po to żeby zweryfikować tezę, że musiałbyś "dołożyć dychę" i by się to nie opłacało. to są bardzo specjalistyczne pytania i ja nie np nie umiem odpowiedzieć. Wiem natomiast ile zużywam rocznie energii i ile mnie to kosztuje. I wiem to z doświadczenia a nie teoretycznych wyliczeń i gdybania. Ja poszedłem na całość i bez żadnych OZC i srozetc po prostu wybrałem sposób ogrzewania i na szczęście jest super. Gdybym jeszcze raz budował spróbowałbym obliczyć parametry domu, z tym ze odnoszę się do nich sceptycznie bo w kalkulatorach ogrzewanie elektryczne jest co najmniej 3 bardziej energochłonne niż u mnie , jak widać te obliczenia nie zawsze się przekładają na faktyczne zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.12.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Dycha bierze się wycen jakie miałem na pompy. Najtaniej chyba 22 tys przy 7-9 kw. Nie mam ozc i nie będę miał i też będę żył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zboro20 15.03.2019 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Zastanawia mnie dlaczego nigdzie nie bierze się pod uwagę utracone korzyści w związku z zainwestowaniem dodatkowych środków na pompę , u mnie róznica w instalacji PC a gaz wyszła 40k PLN, po 25 latach na oprocentowaniu 4% i opodatkowaniu 19% samych odsetek z 40k mam 66k , czyli średnio 2600zł rocznie (pompa musiała by zuzuwac rocznie max 1500zl na 240m2 aby wyrownac koszt ogrzewania przy 25lat .. nierealne) . Nie zapominajmy ze nadal mam po 25 latach 40k na koncie (i stary piec) a nie tylko wyeksploatowana pompe .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.03.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Zastanawia mnie dlaczego nigdzie nie bierze się pod uwagę utracone korzyści w związku z zainwestowaniem dodatkowych środków na pompę , u mnie róznica w instalacji PC a gaz wyszła 40k PLN, po 25 latach na oprocentowaniu 4% i opodatkowaniu 19% samych odsetek z 40k mam 66k , czyli średnio 2600zł rocznie (pompa musiała by zuzuwac rocznie max 1500zl na 240m2 aby wyrownac koszt ogrzewania przy 25lat .. nierealne) . Nie zapominajmy ze nadal mam po 25 latach 40k na koncie (i stary piec) a nie tylko wyeksploatowana pompe .. Nawet gdybyś nie przechowywał pieniędzy na lokacie to i tak wysokie koszty inwestycyjne w połączeniu w niby niskimi eksploatacyjnymi nie uzasadniają płacenia za pompę ciepła, czy kotłownię gazową. Ja poszedłem jeszcze dalej i zrezygnowałem z XIX wiecznego hitu pt centralne ogrzewanie wodne i mam ogrzewanie elektryczne konwektorami a więc powietrzne. Nie ma uzasadnienia dla ogrzewania wody po to aby ogrzewać powietrze. Taniej i prościej jest ogrzeewac od razu powietrze. W moim przypadku żadne ogrzewanie nigdy by sie nie zwróciło jeżeli rozpatrujemy koszty konkretnego systemu grzewczego w połączeniu z kosztami jego eksploatacji w porównaniu do wybranego przeze mnie. Poza tym np w krajach skandynawskich , o znacznie surowszym klimacie nikt nie robi centralnego bo w przypadku nieobecności i awarii ogrzewania centralne wodne by po prostu zamarzło i uległo zniszczeniu. Edytowane 16 Marca 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.03.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Zastanawia mnie dlaczego nigdzie nie bierze się pod uwagę utracone korzyści w związku z zainwestowaniem dodatkowych środków na pompę , u mnie róznica w instalacji PC a gaz wyszła 40k PLN, po 25 latach na oprocentowaniu 4% i opodatkowaniu 19% samych odsetek z 40k mam 66k , czyli średnio 2600zł rocznie (pompa musiała by zuzuwac rocznie max 1500zl na 240m2 aby wyrownac koszt ogrzewania przy 25lat .. nierealne) . Nie zapominajmy ze nadal mam po 25 latach 40k na koncie (i stary piec) a nie tylko wyeksploatowana pompe ..CO ty Masz za pompę że taka różnica Ci wyszła? Mnie cała pompa wraz z instalacją i wszystkimi niezbędnymi elementami kotłowni wyszła 32 koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts