Myjk 16.03.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Widać jesteś master skoro wszystko wiesz i nie musisz nic szukać. Widać jesteś z BE. Nie muszę szukać, bo temat znam. Od dawna się tym interesuję i jestem na bieżąco. Tymczasem czekam aż napiszesz kiedy był ostatnio blackout w ZIMIE, kiedy to pompy ciepła do grzania domów doprowadzają elektrownie do zadyszki. No a jeśli nie było, to może sięgnij do logiki. Skoro w zimie jest WIĘKSZE zapotrzebowanie (i nie ma blackoutu) niż w lato kiedy zapotrzebowanie jest MNIEJSZE (i wtedy to były blackouty), to jakie wnioski się nasuwają, poza tym że logicznie myśleć nie potrafisz i o braku wiedzy w temacie nie wspominając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.03.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Jestem świadom ,że prawo zmienia się obecnie w jedną noc , ale mam nadzieję ,że w tym względzie nic się nie zmieni , wierzę też w to ,że instalacja popracuje dłużej niż ma gwarancję ( to https://globenergia.pl/fotowoltaika-po-35-latach-jak-dziala/ napawa optymizmem) . W coś trzeba wierzyć Nie zmieni się drastycznie, bo jak już pisałem, prosument jest wyliczony tak aby elektrownie stratne nie były. Elektrownie użytkowników ratują system energetyczny a nie go rujnują. Do takiego chorego stanu jak w Australii nie dociągniemy, bo mamy skrajnie inne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 16.03.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 tylko gdyby nie oni to w styczniu byłaby sraka[/url Wymiana transgraniczna jest OK, wtedy kiedy jest wymagana - trzeba sobie pomagać, po za tym zarabiają na tym. Ale nie w przypadku kiedy sąsiad wtłacza ci do sieci niechcianą energię, która powoduje przeciążenie sieci przesyłowej, skasowanie rezerw bezpieczeństwa i widmo backoutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.03.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Nie muszę szukać, bo temat znam. Od dawna się tym interesuję i jestem na bieżąco. Tymczasem czekam aż napiszesz kiedy był ostatnio blackout w ZIMIE, kiedy to pompy ciepła do grzania domów doprowadzają elektrownie do zadyszki. No a jeśli nie było, to może sięgnij do logiki. Skoro w zimie jest WIĘKSZE zapotrzebowanie (i nie ma blackoutu) niż w lato kiedy zapotrzebowanie jest MNIEJSZE (i wtedy to były blackouty), to jakie wnioski się nasuwają, poza tym że logicznie myśleć nie potrafisz i o braku wiedzy w temacie nie wspominając? Spoko. Widać niezły macher jesteś, bo wielu ludzi związanych z energetyka ma inne zdanie. Nic nie ma sensu dalej. Niech będzie nie umiem myślec i nie mam wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Tymczasem czekam aż napiszesz kiedy był ostatnio blackout w ZIMIE, Całkiem niedawno były komunikaty, ile to przez wiatry tysięcy gospodarstw jest pozbawionych prądu. Czy masz na myśli nie z powodu awarii, a przeciążenia sieci? Jak to drugie, to podaj przykład takiego letniego blackoutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.03.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Nie zmieni się drastycznie, bo jak już pisałem, prosument jest wyliczony tak aby elektrownie stratne nie były. Elektrownie użytkowników ratują system energetyczny a nie go rujnują. Do takiego chorego stanu jak w Australii nie dociągniemy, bo mamy skrajnie inne warunki. Obstawiam również ,że podejście BE mocno sie nie zmieni do prosumentów , bo w przypadku wiatraków (dużo większa gałąź energetyki) i 10H zablokowali tylko rozwój branży na lądzie , ale tym istniejącym pozwolą dociągnąć do 2035r . To ,ze stratni być nie moga to wiadomo , ale oni sa zdania ,że prosumenci psuja sieć i dlatego wprowadzaja IRiESD . Jeszcze jakieś 40 dni i potem zobaczymy , czy będą z niego korzystać i w jakim stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Podłogówka bo akumulacja Grzanie wody jest elastyczne zawsze można w przyszłości zmienić, przy kablach gorzej a konwektory jakoś do mnie nie przemawiają. Uważam też że klima jet dobrym uzupełnieniem COP1 Marny argument podłogówka może być elektryczna kable maty , bez problemu nawet w istniejących podłogach folie grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.03.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 To czy marny to kwestia indywidualna. Chociaż na pewno droższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 To czy marny to kwestia indywidualna. Chociaż na pewno droższa Obecnie raczej tak domy czasem stoją puste nie każdy ma tylko jeden użytkowany non stop. W przypadku ukladów hydraulicznych osuszenie w 100 % jest upierdliwe nawet jeżeli zostanie włączone mała awaria zasilania i może dojść do zamarznięcia i pozamiatane. Nie przemawia do mnie ogrzewanie wody grzałką żeby grzać powietrze. To tak jakbyś akumulatorem ogrzewał wodę w maszynie parowej żeby napędzać samochód taki stworek potworek lub jak kto woli skrzyżowanie h....a z butem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 z robieniem kotła sie nie zgodzę. mam pytanie jaki jest sens ogrzewania wody aby ogrzewac powietrze pradem? Nie kazdy chce sie ogrzewać nadmuchowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Nie kazdy chce sie ogrzewać nadmuchowo. A podłogówka elektryczna to czym dmucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 A podlogowkę elektryczną (mino, iż tańsza) większość odrzuca z uwagi na mniejsza uniwersalność, jeśli chodzi o żródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 A podłogówka elektryczna to czym dmucha? A ogrzewanie podłogowe czymś "dmucha"...?? Mam takie dobrodziejstwo od kilkunastu lat i nie zauważyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) A podlogowkę elektryczną (mino, iż tańsza) większość odrzuca z uwagi na mniejsza uniwersalność, jeśli chodzi o żródło ciepła. Niektórzy twierdzą że droższa , według mnie zalezy gdzie i jak starannie wybiera się wykonawcę. Zgadzam się że jeżeli grzałka jest tymczasowym/finalnie awaryjnym źródłem ciepła to podłogówka wodna jest ok. Ja budowałem sie 16 lat temu i jej nie mam , nawet swojego czasu żałowałem ale mi przeszło, paliwa stałe to średniowiecze które niedługo ekonomicznie nie będzie się opłacało to samo dotyczy gazu ziemnego (funkcjonalnie jest OK ale kosztowo się nie oplaca) podobnie jak LPG do kuchenki to średniowiecze kiedy sa kucnie witro i indukcje zasilane z 2x230 volt lub 400 lat ktos ma. Nie ma tu żadnych usprawidliwień bo gaz brudzi i wszytko jest oblepione tłuszczem nie jest ani taniej, ani lepiej ani bezpieczniej ale grupa inteligentnych pudli uważa inaczej. Podobnie jest z układami hydraulicznymi do ogrzewania. Gdybym budował obecnie to poszedłbym w dom prawie pasywny zastosował podłogówkę elektryczna nieakumulacyjną (kable lub folie) jeden klimatyzator w openspace na parterze drabinki z nadmuchem do kąpieli atlantica i to wszystko. Edytowane 17 Marca 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 17.03.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 U mnie w gminie są dotacje na kotłownie i przyłącze gazowe.Koszt pieca, wymiennika, przyłącza, komina ok. 9500 zł Dotacja z gminy, zwrot różnicy Vatu ok. 6200 zł Roczny koszt gazu na Co i Cwu ok 1200zł przy 2 osobach. Przegląd pieca 200zł.Czy za 3300 zł miał bym jakieś lepsze źródło ogrzewania? Bezobsługowe, ciche, nisko-emisyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 U mnie w gminie są dotacje na kotłownie i przyłącze gazowe. Koszt pieca, wymiennika, przyłącza, komina ok. 9500 zł Dotacja z gminy, zwrot różnicy Vatu ok. 6200 zł Roczny koszt gazu na Co i Cwu ok 1200zł przy 2 osobach. Przegląd pieca 200zł. Czy za 3300 zł miał bym jakieś lepsze źródło ogrzewania? Bezobsługowe, ciche, nisko-emisyjne ? Co obejmuje te 3300? Czy również koszt przyłącza i podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 17.03.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Co obejmuje te 3300? Czy również koszt przyłącza i podłogówki? Przyłącze wliczone. Podłogówki nie liczyłem ale to nie są wielkie koszta- 600 metrów pexa, 2 rozdzielacze , 2 skrzynki pewnie więcej niż 3000 nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.03.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 wania. Gdybym budował obecnie to poszedłbym w dom prawie pasywny zastosował podłogówkę elektryczna nieakumulacyjną (kable lub folie) jeden klimatyzator w openspace na parterze drabinki z nadmuchem do kąpieli atlantica i to wszystko. Dlaczego nieakumulacyjną? Im lepiej akumualcyjny budynek (podłoga ściany) tym lepiej. Teraz wybudwałm jeszcze cięższą konstrukcje teraz jest raczej średnia. Porotherm 25, podłoga o standardowej grubości i ściany działowe z gazobetonu. Tynki cementowe. Dlatego przy zmianie ogrzewania prawdopodobnie nie wyrobię tylko w taniej. Przy PC kij z tym ale już COP1 trochę kicha i trzeba będzie wspomagacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Dlaczego nieakumulacyjną? Im lepiej akumualcyjny budynek (podłoga ściany) tym lepiej. Teraz wybudwałm jeszcze cięższą konstrukcje teraz jest raczej średnia. Porotherm 25, podłoga o standardowej grubości i ściany działowe z gazobetonu. Tynki cementowe. Dlatego przy zmianie ogrzewania prawdopodobnie nie wyrobię tylko w taniej. Przy PC kij z tym ale już COP1 trochę kicha i trzeba będzie wspomagacza Gdyby za oknem była stała temperatura i trwała noc polarna to bezładnośc byłaby ok ale tak nie jest. Dlatego że w pasywnych budynkach przy dużej bezładności cieplnej nie da się sterować ogrzewaniem. W krajach zimniejszych od Polski nikt nie stawia bunkrów bo ciężko je ogrzać. Ideą ogrzewania prądem jest zużywanie go w niezbędnej ilości w czasie dla zapewnienia komfortu a nie magazynowanie i pierdzielenie się z akumulacjami to było dobre w VIII i XIX wieku bo nie było wyboru i były tylko piece i kominki, ale obecnie większość opuściła te czasy i stosuje technologie adekwatne do czasów w których żyjemy. A może i nie Wszyscy ? BTW Każdy ma prawo wyboru chce średniowiecze to ma można nawet załatwiać się do komina jak w Luwrze, nie radzę tylko lecieć do USA bo można spaść z Ziemi w odchłanie piekieł. Edytowane 17 Marca 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Przyłącze wliczone. Podłogówki nie liczyłem ale to nie są wielkie koszta- 600 metrów pexa, 2 rozdzielacze , 2 skrzynki pewnie więcej niż 3000 nie wyszło. Podana cena podłogówki nie jest realna nie ma o czym dyskutować. W samodzielnym montażu 80 zł/m2 do 180 zł średnio 120 zł/m2 z robocizną przy 100 metrowym domu to jest 12 000 zł bądźmy poważni. https://kb.pl/porady/ogrzewanie-podlogowe-cena-koszty-montazu-samodzielnego-i-z-firma/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts