fotohobby 17.03.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) 80zł/m2 przy samodzielnym montażu ?? Cennik wykonania ogrzewania podłogowego przez fachowca (samo ułożenie izolacji i rur) oscyluje na poziomie 25-35 zł/m2. Do tego trzeba dodać zakup i montaż sterownika (300-600 zł wraz z montażem na ścianie), odpowiednią automatykę kotłową do obsługi obiegu z mieszaczem (cena wynosi od kilkuset do 2000 zł), jak również zestaw pomp do obiegu mieszaczowego (można złożyć z pojedynczych elementów za kilkaset złotych lub kupić kompletny, markowy zestaw za kilka tysięcy). ha, ha... "obieg mieszaczowy" Rury do podlogówki Kan 800m - 2000zł Rozdzielacz 9-obw + skrzynka - 811zł Perlit do zasypki, 2x125l - 56zł Folia do podłogówki 110m -120zł Klipsy 800szt - 50zł Taśma dylatacyjna 125m - 125zł Drobiazgi (złączki, śrubunki, izolacja) - 200zł Robocizna - 2100zł RAZEM - 5462zł (51,50 zł/m2) na 106m2 to z 2014 roku, cena robocizny jest już nieosiągalna, dlatego teraz zrobiłbym to sam. Edytowane 17 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.03.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 80zł/m2 przy samodzielnym montażu ?? ha, ha... "obieg mieszaczowy" na 106m2 to z 2014 roku, cena robocizny jest już nieosiągalna, dlatego teraz zrobiłbym to sam. To jak to tanio czy drogo te 3000 ZŁ tys za całość? według axel83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.03.2019 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Fotohobby masz 800 klipsów na 800m rurki? Nie za mało? U mnie dosyć tani wodkanowiec chce za ułozenie samych rurek 5000zł za 165m2. Robię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.03.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Fotohobby masz 800 klipsów na 800m rurki? Nie za mało? U mnie dosyć tani wodkanowiec chce za ułozenie samych rurek 5000zł za 165m2. Robię sam. Na klipsach oszczędzać. No 5 tys cena szok jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Fotohobby masz 800 klipsów na 800m rurki? Nie za mało? U mnie dosyć tani wodkanowiec chce za ułozenie samych rurek 5000zł za 165m2. Robię sam. Lepiej mało, a dobrze Na klipsach oszczędzać. No 5 tys cena szok jak dla mnie. Kupilem tyle, na ile dostalem zapotrzebowanie. Uwazasz, ze źle zrobili ? Uprzedzajac pytanie - podczas robienia posadzki rury lezaly stabinie na swoich miejscach. A cena ? Kto szuka, ten znajdzie. Obecnie pewnie bym takiej nie znalazł - więc zrobiłbym sam. Edytowane 17 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.03.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Pięknie... Muszę znaleźć kogoś kto mi to rozrysuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 To jak to tanio czy drogo te 3000 ZŁ tys za całość? według axel83 No bez robocizny 3000 za calosć - calkiem rozsadna kwota. Ty pisałes o 80zł/m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.03.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Lepiej mało, a dobrze Kupilem tyle, na ile dostalem zapotrzebowanie. Uwazasz, ze źle zrobili ? Uprzedzajac pytanie - podczas robienia posadzki rury lezaly stabinie na swoich miejscach. A cena ? Kto szuka, ten znajdzie. Obecnie pewnie bym takiej nie znalazł - więc zrobiłbym sam. Ładnie, ale jak Ci z miska robili to na pewno tam chodziłeś i widziałeś czy lata czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Bylem przy dwoch najwiekszych pomieszczeniach, gdzie odcinki pomiedzy spinkami sa najwieksze. Potem musialem byc przy maszynie i pilnowac, bo nie trzymali proporcji żwirek/piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.03.2019 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 ja za 106 m2 zapłaciłem 3300 zł ( pomogłem przy rozkładaniu). a gdzie tu 80 zł za m2. Rury Tece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Spoko. Widać niezły macher jesteś, bo wielu ludzi związanych z energetyka ma inne zdanie. Nic nie ma sensu dalej. Niech będzie nie umiem myślec i nie mam wiedzy. Znaczy ci związani maja takie zdanie jak ty, że pompy ciepła grzejące domy doprowadzą do blackoutu zimowego? Pokaż którzy to bo chcę uwierzyć że śnię. Całkiem niedawno były komunikaty, ile to przez wiatry tysięcy gospodarstw jest pozbawionych prądu. Nie o tym. Czy masz na myśli nie z powodu awarii, a przeciążenia sieci? Jak to drugie, to podaj przykład takiego letniego blackoutu. Dyskutujemy rzekomej możliwości przeciążenia bloków w wyniku zwiększenia zapotrzebowania na cele grzania domów pompami ciepła. I to ma być argument "v" do tego aby grzać gazem, albo innymi syfami spalinowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Gdybym budował obecnie to poszedłbym w dom prawie pasywny zastosował podłogówkę elektryczna nieakumulacyjną (kable lub folie) jeden klimatyzator w openspace na parterze drabinki z nadmuchem do kąpieli atlantica i to wszystko. Ja zaś w życiu domu pasywnego nie wybuduję, szczególnie grzanego tylko i wyłącznie samym prądem. Właśnie dlatego że nie chcę mieszkać w samym ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2019 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Dyskutujemy rzekomej możliwości przeciążenia bloków w wyniku zwiększenia zapotrzebowania na cele grzania domów pompami ciepła. I to ma być argument "v" do tego aby grzać gazem, albo innymi syfami spalinowymi. To jakie znasz blackouty przez obciążenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 To jakie znasz blackouty przez obciążenie? Ale to nie mnie się pytaj, tylko "v". Ja nie twierdzę że były blackouty związane z obciążeniem, tylko co najwyżej z brakiem chłodzenia. Ew. z przeciążeniem sieci przez Niemców (teraz już takiej sytuacji nie będzie, tzn. póki jest dla nas bezpiecznie to mogą korzystać, a jak jest zagrożenie przeciążenia, to się zamyka przesył -- kiedyś, tj. AFAIR 3 lata temu nie mogliśmy tego zrobić). Ergo, jak sobie w nowych domach ludzie będą instalować pompy, i grzać tak jak to ma największy sens, w 2T, to żadnego problemu nie będzie. Co więcej, a pisałem o tym parokrotnie, wyrównanie zużycia w cyklu dobowym wpłynie pozytywnie na energetykę, bo mniej strat będzie i lepiej sobie elektrownie rozplanują moce, będą mogły sensowniej inwestować w nowe bloki bez obawy że zapłacą za coś, co sensownie będzie działać tylko parę godzin na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.03.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Znaczy ci związani maja takie zdanie jak ty, że pompy ciepła grzejące domy doprowadzą do blackoutu zimowego? Pokaż którzy to bo chcę uwierzyć że śnię. Nie o tym. Dyskutujemy rzekomej możliwości przeciążenia bloków w wyniku zwiększenia zapotrzebowania na cele grzania domów pompami ciepła. I to ma być argument "v" do tego aby grzać gazem, albo innymi syfami spalinowymi. Po pierwsze nie oni twierdzą tak jak ja tylko ja tak jak oni. Za cienki jestem. Oczywiście ty wiesz najlepiej. Tak jak pisałem jesteś master. Oczywiście dorabiasz jakieś teoria i bzdury wymyślasz, że promuje palenie syfami. Widać tak masz. Tak jak ci pisałem, pożyjesz zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Po pierwsze nie oni twierdzą tak jak ja tylko ja tak jak oni. Za cienki jestem. Oczywiście ty wiesz najlepiej. Tak jak pisałem jesteś master. Przestań przytruwać po raz kolejny, tylko pokaż którzy "specjaliści" i gdzie twierdzą że grzanie pompami spowoduje blackout skoro się na ich opiniach opierasz a nie tylko wysysasz to ze swojego brudnnego anonimowego palca. Choć podejrzewam jednak że podparcia nie znajdziesz i wyjdzie na to drugie. Oczywiście dorabiasz jakieś teoria i bzdury wymyślasz, że promuje palenie syfami. Widać tak masz. Tak jak ci pisałem, pożyjesz zobaczysz. No, takich jak ty wróżbitów to w życiu widziałem już sporo. Najpierw miał putin kurek z gazem zakręcać (to odnośnie tego że lepiej palić wynglem), potem miały być mrozy -50sC (to odnośnie tego że PC nie da rady grzać), potem gaz miał drożeć, a wcześniej miały bómby atomowe latać jak szalone (aż se ludzie schrony budowali) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.03.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Przestań przytruwać po raz kolejny, tylko pokaż którzy "specjaliści" i gdzie twierdzą że grzanie pompami spowoduje blackout skoro się na ich opiniach opierasz a nie tylko wysysasz to ze swojego brudnnego anonimowego palca. Choć podejrzewam jednak że podparcia nie znajdziesz i wyjdzie na to drugie. No, takich jak ty wróżbitów to w życiu widziałem już sporo. Najpierw miał putin kurek z gazem zakręcać (to odnośnie tego że lepiej palić wynglem), potem miały być mrozy -50sC (to odnośnie tego że PC nie da rady grzać), potem gaz miał drożeć, a wcześniej miały bómby atomowe latać jak szalone (aż se ludzie schrony budowali) itd. Już ci wcześniej pisałem i temat zakończyłem, więc przeanalizuj posty jeszcze raz. Ty masz jakiś problem ze sobą i to chyba duży. Zresztą widać to po takich wpisach. Po pierwsze, średnioroczny COP powietrznej (która goni mocno w lato na grzaniu CWU) wnosi 4. Zresztą tak samo jak z tym paleniem syfami, które niby promuję i zachęcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Już ci wcześniej pisałem i temat zakończyłem, więc przeanalizuj posty jeszcze raz. Ty masz jakiś problem ze sobą i to chyba duży Napisałeś coś o jednostkowej sytuacji i komentarzu "specjalistów". I na tym opierasz całą swoją wiedzę. Na wróżeniu z fusów. Zresztą widać to po takich wpisach. Czego tym razem nie zrozumiałeś w stwierdzeniu że PC ma średnioroczny COP na poziomie 4 bo w lato przy grzaniu CWU ma COP 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.03.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Napisałeś coś o jednostkowej sytuacji i komentarzu "specjalistów". I na tym opierasz całą swoją wiedzę. Na wróżeniu z fusów. Czego tym razem nie zrozumiałeś w stwierdzeniu że PC ma średnioroczny COP na poziomie 4 bo w lato przy grzaniu CWU ma COP 6? Tak tego nie zrozumiałem i nie widziałem, bo widać młody jestem i głupi. Takie parametry to ciężko przy gruncie. Czy ktoś z użytkowników powietrznej PC może potwierdzić COP 6 w lato i średnioroczny 4? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 w lato przy grzaniu CWU ma COP 6? Jaka pompa grzeje CWU z COP=6? Jak 3 przekroczy to sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts