vvvv 18.03.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Jaka pompa grzeje CWU z COP=6? Jak 3 przekroczy to sukces. Jak to jaka? Myjka. Do tego on uważa, że taka PC ma być obligatoryjna do każdego nowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2019 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Tak tego nie zrozumiałem i nie widziałem, bo widać młody jestem i głupi. Takie parametry to ciężko przy gruncie. I co w tym znowu dziwnego? Czy ktoś z użytkowników powietrznej PC może potwierdzić COP 6 w lato i średnioroczny 4? Dziękuję. Sprawdź sobie temperaturę zimową. Potem sprawdź w kartach COP dla tej temperatury. To samo dla lata. Nic prostszego. Jaka pompa grzeje CWU z COP=6? Jak 3 przekroczy to sukces. Jeśli w lato musisz mieć w kranie +60sC to z pewnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2019 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Jeśli w lato musisz mieć w kranie +60sC to z pewnością. Podaj taką co przy 50* chociaż ma COP=6. Nie ma takich a Ty bajki opowiadasz. Ba, nawet grzejąc do 35* nie osiągniesz COP=6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.03.2019 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Panasonic T-CAP 9kW A25W55 osiąga 4.19. Dalej nie podają, bo chyba przy W57 załącza się grzałka. I tutaj wkracza myjusiowa matematyka, która daje COP = 6. Z rok będzie pisał, że PC PW ,a COP 5. On jest nawiedzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.03.2019 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 80zł/m2 przy samodzielnym montażu ?? na 106m2 to z 2014 roku, cena robocizny jest już nieosiągalna, dlatego teraz zrobiłbym to sam. A czemu nie osiągalna ? W 2017r hydraulik kładł mi podłogówkę za 15zł za m2. Jesli dobrze pamiętam to podłogówka przy 117m2 wyszła mi około 5000zł , łącznie z robocizną ... Rury KANa , rozdzielacz premium Capricorn. Przy zwykłym domu rozłożenie podłogówki dla hydraulika to niecały dzień więc sądze że te 1000-2000zł za robotę to wcale nie mało i raczej sądzę że nawet obecnie znajdzie się chętnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 19.03.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 I co w tym znowu dziwnego? Sprawdź sobie temperaturę zimową. Potem sprawdź w kartach COP dla tej temperatury. To samo dla lata. Nic prostszego. Jeśli w lato musisz mieć w kranie +60sC to z pewnością. Sprawdziłem. Nie widzę COP=6. Może to jakaś nowa PC. Możesz wrzucić jaki to model i jakie firmy. To tak jeszcze na coś z tej energetyki. To jest komentarz, bo Tempus Energy zaskarżył decyzję KE akceptującą polski rynek mocy. Polski rynek mocy jest wzorowany bezpośrednio na mechanizmie, który funkcjonował w Wielkiej Brytanii, dlatego analogiczny wyrok TSUE jest prawdopodobny. Oznaczałoby to, że 2,7 mld złotych pomocy publicznej dla Ostrołęki C nie zostanie wypłacone. Ta elektrownia nawet z dopłatami z rynku mocy jest głęboko nieopłacalna i nierentowna. Bez nich okaże się totalną finansową katastrofą, która pogrąży polskie spółki odpowiedzialne za jej budowę i zagrozi polskiej energetyce. Podaj taką co przy 50* chociaż ma COP=6. Nie ma takich a Ty bajki opowiadasz. Ba, nawet grzejąc do 35* nie osiągniesz COP=6. No dobry jest w tych swoich bajeczkach. Panasonic T-CAP 9kW A25W55 osiąga 4.19. Dalej nie podają, bo chyba przy W57 załącza się grzałka. I tutaj wkracza myjusiowa matematyka, która daje COP = 6. Z rok będzie pisał, że PC PW ,a COP 5. On jest nawiedzony. Nie wiem może on dodaje te COP-y PC i grzałki i tak mu wychodzi 4,19+1=5,19 czyli ok 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.03.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Podaj taką co przy 50* chociaż ma COP=6. Nie ma takich a Ty bajki opowiadasz. Ja wiem, że wszystko co masz Ty, albo mieć zamierzasz, jest wg Ciebie wykładnikiem na wszystko i wszystkich i w związku z tym dziwną masz czasem matematykę (vide zapotrzebowanie swojego domu na ciepło, które zmieniłeś afair nie na podstawie obliczeń, a prędzej perswazji) ale trochę obiektywizmu zachowaj. Ja teraz, w zimie, grzeję wodę do 50 z COP1 (bo żona lubi się kąpać w ukropie, a i terma malutka więc trzeba mieszać), tak w lato skręcam poniżej 40 -- a i tak większość się chłodniejszą wodą załatwia. I podkreślam, powietrznej pompy ciepła nie posiadam. Zresztą nie będę też posiadać jej w nowym domu więc generalnie zwisają mi te parametry. Ba, nawet grzejąc do 35* nie osiągniesz COP=6. https://www.hewalex.pl/pliki/pobierz/instrukcja-obslugi-pompy-ciepla-pcwu-25kw-instalator.pdf Jeśli mnie moja kulawa matematyka nie myli, to 6 strona od końca. A mowa tutaj o 2,5kW pompie z przepływem 250m3/h. Widziałeś jaki to ma śmieszny wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.03.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 No tam jest COP 6. Przy temp powietrza 43C. A jak wiadomo jest to średnia temp powietrza w lato u nas Ja bym pomyślał nad zabezpieczeniem przed zagotowaniem wody w układzie jak temp powietrza przekroczy 50C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Jeśli w lato musisz mieć w kranie +60sC to z pewnością. Ja mam w zasobniku 47C, a kociol gazowy w ostatniej fazie grzania podaje na wężownicę 70C. Pompa ciepła nie grzeja twa agresywnie, wężownica ma większą powierzchnię, ale i tak te 55C musi na niej być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.03.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Ja mam w zasobniku 47C, a kociol gazowy w ostatniej fazie grzania podaje na wężownicę 70C. Pompa ciepła nie grzeja twa agresywnie, wężownica ma większą powierzchnię, ale i tak te 55C musi na niej być Jak do pompy chciałem zaplanować mniejszy zasobnik a grzany do wyższej temperatury (ze względu na żonę ciepłolubną co to potrafi leżeć w >50sC) to mnie tu mało nie zjedli że COPysropy mi spadną i w ogóle głupi i problematyczny jestem. A tu proszę, jak się okazuje wszyscy pompą ładują 55sC w CWU. Jak już wspominałem tyle to ja nawet nie mam w swoim bojlerze, a już w lato szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.03.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Bo po prostu jesteś głupi i rzucasz jakimiś wymyślonymi liczbami, których, albo nie rozumiesz, albo robisz to celowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.03.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Myjk jak dla CWU średnioroczny COP wyjdzie 2,4 - 2,5 to max. Latem może czasem dać 3 i ciut więcej ale zimą tak przy -5 czy -10 będzie w okolicy 2. Musisz pamiętać o tym iż algorytm pracy PC dla CO i CWU znacznie się różni a to co jest podawane w karcie dotyczy właśnie CO. Zainstaluj będziesz wiedział. Na razie bazujesz na teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Jak do pompy chciałem zaplanować mniejszy zasobnik a grzany do wyższej temperatury (ze względu na żonę ciepłolubną co to potrafi leżeć w >50sC) to mnie tu mało nie zjedli że COPysropy mi spadną i w ogóle głupi i problematyczny jestem. A tu proszę, jak się okazuje wszyscy pompą ładują 55sC w CWU. Jak już wspominałem tyle to ja nawet nie mam w swoim bojlerze, a już w lato szczególnie. Czytasz ze zrozumieniem ? Zeby dogrzac do 45C w zasobniku (normalna temperatura CWU), pompa musi do wezownizcy podac wodę o temperaturze kilka K wiekszej. Palnąłeś babola, to choć nie brnij w to dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.03.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 No tam jest COP 6. Przy temp powietrza 43C. A jak wiadomo jest to średnia temp powietrza w lato u nas Ja bym pomyślał nad zabezpieczeniem przed zagotowaniem wody w układzie jak temp powietrza przekroczy 50C. Można puścić przez kolektor powietrzny latem to pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.03.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Myjk jak dla CWU średnioroczny COP wyjdzie 2,4 - 2,5 to max. Latem może czasem dać 3 i ciut więcej ale zimą tak przy -5 czy -10 będzie w okolicy 2. Musisz pamiętać o tym iż algorytm pracy PC dla CO i CWU znacznie się różni a to co jest podawane w karcie dotyczy właśnie CO. Zainstaluj będziesz wiedział. Na razie bazujesz na teorii. A Ty jaką masz praktykę w grzaniu CWU przy temp powietrza 43C - vide wykres myjusia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 https://www.hewalex.pl/pliki/pobierz/instrukcja-obslugi-pompy-ciepla-pcwu-25kw-instalator.pdf Jeśli mnie moja kulawa matematyka nie myli, to 6 strona od końca. A mowa tutaj o 2,5kW pompie z przepływem 250m3/h. Widziałeś jaki to ma śmieszny wymiennik? To miałeś na myśli pompę tylko do CWU? To tym bardziej nie wyciągniesz COP średniorocznego 4. Nawet grzejąc do temperatury niższej, niż wymagane prawem 55*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.03.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 A Ty jaką masz praktykę w grzaniu CWU przy temp powietrza 43C - vide wykres myjusia? Kuźwa w AFRYCE nie mieszkam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 19.03.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Nawet grzejąc do temperatury niższej, niż wymagane prawem 55*. Jest taki wymóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Jest taki wymóg? § 120 ust. 2. rozporządzenia w sprawie WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.03.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 § 120 ust. 2. rozporządzenia w sprawie WT. nie pisz głupot...nie musisz grzać do tej temperatury CWU, prawo każe tylko okresowo odkażać(dezynfekować) odpowiednio wysoką temperaturą. Interpretacja, nie jest twoją mocną stroną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts