Gość Arturo72 08.03.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) U Artka widzę kolejny zastój w interesie skoro znowu na forum wrócił pompki sprzedawać... i to pod swoim org nickiem... Komu,co,gdzie i jak ? Konkrety proszę czy robisz z siebie pajaca ? Jak zwykle punktuje głupotę i to u mnie się nie zmienia To teraz patrz i licz: https://m.ceneo.pl/25924073 Plus: https://m.ceneo.pl/8321254 Plus wpiecie wtyczki do gniazdka jakieś 500zl Czyli taniej o ok.9000-10000zl niż gaz ziemny. Morał ? W jakim celu potrzebne jest przyłącze gazu ? Edytowane 8 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 09.03.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Komu,co,gdzie i jak ? Konkrety proszę czy robisz z siebie pajaca ? Jak zwykle punktuje głupotę i to u mnie się nie zmienia Jeszcze trochę sam się wypunktujesz ... Te Twoje ,,pajac" ,, głupek " itp. doprowadzą Ciebie znowu do bana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 09.03.2018 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Panowie, spokojnie. Zaczynamy odbiegać od tematu w wątku.Chętnie bym jeszcze usłyszał o doświadczeniach tych, którzy użytkują pompę PCpw jako jedyne źródło grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ale o co tu pytać?Jeśli znasz zapotrzebowanie na ciepło, to liczysz, ile bedzie kosztował Cie sezon przy ogrzewaniu gazem, PC w G11, czy PC w G12w, porownujesz koszt instalacji, okres zwrotu i wybierasz.Cieplo bedzie takie same, tylko bedzie inaczej kosztowalo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Panowie, spokojnie. Zaczynamy odbiegać od tematu w wątku. Chętnie bym jeszcze usłyszał o doświadczeniach tych, którzy użytkują pompę PCpw jako jedyne źródło grzewcze. Szczęśliwi użytkownicy pomp p-w cieszą się ciepłem w domu i nie przesiaduja na forum Poczytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciepła-powietrze-woda A prawda jest banalnie prosta jeśli chodzi o "bojaźn". Jeśli moc grzewcza jakiegokolwiek urządzenia do ogrzewania będzie dobrana pod potrzeby domu to ZAWSZE będzie ciepło w domu. To samo dotyczy pompy ciepła. Nie rozumiem obaw pod tym względem. Przykład dla idiotow: Jeśli dom przy -20st.C potrzebuje mocy 3kW/h żeby utrzymać 23st.C to kocioł na węgiel,który przy -20st.C posiada moc grzewczą 3kW będzie grzal normalnie i nie trzeba będzie odpalac dodatkowej grzalki żeby dogrzewala dom czy odpalac dodatkowo kominek Mam nadzieję,że dla każdego to jest zrozumiale bo jak nie to dosłownie łapy opadają... Edytowane 9 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 09.03.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ciekawe.... Ciekawe ile jeszcze lat można tłuc takie tematy? I to nie bacząc na te już istniejące.... Liczy się PRZEDE WSZYSTKIM:1. ocieplenie (fundamenty, ściany, strop/dach)2. wentylacja (najlepiej mechaniczna z odzyskiem ciepła)3. okna i ich MONTAŻ,4. kształt/usytuowanie/wielkość budynku,5. drzwi zewn.6. szczelność, A dopiero później gaz, czy PC. Zadbając o pkt. 1-6, sprowadzimy wybór i późniejsze koszty eksploatacyjne do różnicy absolutnie nie wartej nawet promilla, tej atencji, którą się na FM poświęca. Moja rada?Zrealizuj dobrze pkt. 1-6, grzej albo gazem z sieci (jak masz pod płotem) albo PC powietrzną i zapomnij o różnicy w kosztach, ciesz się domem, bezobsługowym, czystym grzaniem CO i CWU. A dla zachowania zdrowotności nie zaglądaj na FM, bo może się okazać, że coś co Cię cieszy, powinno martwić i przyprawiać o obgryzanie paznokci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 09.03.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 ]Punkty 1-6 -A dopiero później gaz, czy PC. [/b] Niekoniecznie to musi tak prosto wyglądać . Do pkt 1-6 też musimy odpowiednio ,, podejść" ze względu na planowane źródło ciepła .To jedna całość jest . Jak przed budowa dokonujemy wyboru że będziemy grzać np czystym prądem , a chcemy cieszyć się niskimi rachunkami , to może się okazać ze w pkt 1-6 zainwestujemy np 60K i będziemy się cieszyć z rachunków za CO CWU rocznie powiedzmy 2 K .Możemy też przed budową założyć że źródłem CO i CWU w domu będzie np PC . I teraz może się okazać ze w pkt 1-6 można zainwestować np 20K i 30K zainwestować np w PC cieszyć się z rachunków za CO i CWU np 800 pln . I tak oto namieszałem ludziom szukającym na forum info ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 09.03.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Szczęśliwi użytkownicy pomp p-w cieszą się ciepłem w domu i nie przesiaduja na forum Poczytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciepła-powietrze-woda A prawda jest banalnie prosta jeśli chodzi o "bojaźn". Jeśli moc grzewcza jakiegokolwiek urządzenia do ogrzewania będzie dobrana pod potrzeby domu to ZAWSZE będzie ciepło w domu. To samo dotyczy pompy ciepła. Nie rozumiem obaw pod tym względem. Przykład dla idiotow: Jeśli dom przy -20st.C potrzebuje mocy 3kW/h żeby utrzymać 23st.C to kocioł na węgiel,który przy -20st.C posiada moc grzewczą 3kW będzie grzal normalnie i nie trzeba będzie odpalac dodatkowej grzalki żeby dogrzewala dom czy odpalac dodatkowo kominek Mam nadzieję,że dla każdego to jest zrozumiale bo jak nie to dosłownie łapy opadają... Ale różnica tutaj miedzy tym kotłem 3 kw na węgiel a pc p-w jest dość zasadnicza .Jeśli dom przy -20 st C potrzebuje mocy 3 kW/h żeby utrzymać 23 st C to kocioł na węgiel , który przy -20 st C posiada moc grzewczą 3 kW będzie grzał normalnie i nie trzeba będzie odpalać dodatkowej grzałki żeby dogrzewała dom czy odpalać dodatkowo kominek -- i wystarczy zakupić właśnie taki kominek 3 no może 4 kw Jeśli dom przy -20 st C potrzebuje mocy 3kW/h żeby utrzymać 23 st C to PC P-W , która przy -20 st C posiada moc grzewczą 3 kW będzie grzała normalnie i nie trzeba będzie odpalać dodatkowej grzałki żeby dogrzewała dom czy odpalać dodatkowo kominek -- i u wystarczy kupić właśnie pc p-w o mocy nominalnej np 8 kW , a jak się chce oprzeć na 2T to trzeba kupić pc p-w o mocy 14 KW , a to niestety kosztuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ale o co tu pytać? Jeśli znasz zapotrzebowanie na ciepło, to liczysz, ile bedzie kosztował Cie sezon przy ogrzewaniu gazem, PC w G11, czy PC w G12w, porownujesz koszt instalacji, okres zwrotu i wybierasz. Cieplo bedzie takie same, tylko bedzie inaczej kosztowalo.. Tylko zapominasz jak w to wszystko wkalkulować oczywiste wady gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Jeśli dom przy -20 st C potrzebuje mocy 3kW/h żeby utrzymać 23 st C to PC P-W , która przy -20 st C posiada moc grzewczą 3 kW będzie grzała normalnie i nie trzeba będzie odpalać dodatkowej grzałki żeby dogrzewała dom czy odpalać dodatkowo kominek -- i u wystarczy kupić właśnie pc p-w o mocy nominalnej np 8 kW , a jak się chce oprzeć na 2T to trzeba kupić pc p-w o mocy 14 KW , a to niestety kosztuje . JAK SIĘ CHCE-dobrze to ujales i to zależy od widzimisie inwestora. Ale tu chodzi o kwestię dodatkowego,źródła ciepła,które jest całkowicie zbędne i temu miał służyć przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 09.03.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Kiedyś napisałem pracę mgr, w której porównałem opłacalność w perspektywie 20 lat wykorzystania różnych źródeł energii do ogrzewania domu jednorodzinnego. Analizowałem m.in opłacalność lepszego ocieplenia budynku, zastosowania rekuperacji, solarów, ekogroszku, kominka, pelletu, różnych rodzajów pomp ciepła i gazu z sieci. To była dość dokładna analiza, przynajmniej pod kątem energetycznym - uwzględniająca np. zyski z nasłonecznienia, godzinowe zmiany temperatury otoczenia, akumulacyjność budynku, możliwość magazynowania i wykorzystania energii z solarów w danym momencie, itp. - oparta na danych godzinowych typowego roku meteorologicznego dla stacji Sulejów. Symulacja uwzględniała np. zmiany temperatury dolnych źródeł ciepła dla pomp ciepła czy rozbiory cwu i zmianę temperatury zasilania w określonych porach dnia, chociaż tu i ówdzie konieczne były jakieś założenia i uproszczenia. Koszty inwestycyjne szacowane były trochę na oko, więc do tego na pewno można się przyczepić, chociaż obejmowały wszystkie istotniejsze elementy wyposażenia (ale np. zapomniałem o koszcie przyłącza gazowego), założenie niezmienności cen energii, nie uwzględniłem kosztów serwisu poszczególnych urządzeń. Analizowane był dom typu "prostopadłościan" piętrowy o podstawie 12x8m, na płycie fundamentowej o pow, użytkowej ok. 150m2, w trzech wariantach ocieplenia i standardów dla różnych przegród (w tym okien i drzwi): W1 - wg warunków technicznych dla budynków 2014r W2 - wg WT budynków 2021 W3 - przewyższający WT 2021 (U dla ścian 0,15, dach 0,10, podłoga 0,20, drzwi 1,1, okna 0,7). W1o - to to samo co W1 tylko z odzyskiem ciepła z wentylacji, analogicznie W2o i W3o. Wyniki poniżej: Dopiski pod literami "W" oznaczają rodzaj źródła ciepła, PC były powietrzne, z kolektorem poziomym i sondami pionowymi. W tabeli nie ma kominków i solarów, bo były potraktowane jako źródło ciepła dodatkowe, a w takim kontekście nie opłacało się ich w ogóle robić, koszt energii z solarów był porównywalny z gazem ziemnym. Z kolei kominek jak już jest (bo inwestor się uparł), to opłaca się w nim palić, ale jak ma być zbudowany nie ze względów estetyczno-klimatycznych tylko ekonomicznych to się nie opłaca, bo energia z niego nie jest na tyle tańsza, żeby zwrócił się koszt jego budowy (przy założeniu 35% energii z kominka) - chyba, że ktoś chce nim palić non stop. Opłaca się odzysk ciepła (ale przy założeniu, że grawitacyjna wymieniała by takie same ilości powietrza, bo jak ona w rzeczywistości nie za bardzo działa, to nie wiadomo). Opłaca się ocieplać budynek do standardów WT 2021, ale mocniej już niekoniecznie (przy założeniu niezmienności cen energii). Krańcowa cena energii zawiera w sobie tylko cenę paliwa (bez kosztów inwestycyjnych), tabela jest posortowana wg. kosztów całkowitych w ciągu 20 lat (inwestycja w ocieplenie, okna, drzwi, instalacje i koszt energii). Znaki "X" przy wymaganiach 2014/2021 oznaczają, że rozwiązanie nie spełnia wymagań rozporządzenia pod kątem maksymalnego wskaźnika EP. A wracając ściślej do tematu wątku, powietrzna pompa ciepła wypada lepiej niż gaz (pomimo, że zapomniałem o cenie przyłącza gazowego). Najtaniej jest węglem, potem pellet i pompy, a na końcu gaz. Nie analizowałem ogrzewania w pełni elektrycznego jak również energii dwutaryfowej (wtedy PC wypadły by jeszcze lepiej). Jakby ktoś chciał dokładniej przyjrzeć się co i jak było liczone, przy jakich rozwiązaniach instalacji i innych założeniach, to cały tekst dostępny jest tutaj: https://drive.google.com/file/d/1lgnxOWvekxhGE8bUDZMTNmH-coLV0Skh/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Kiedyś napisałem pracę mgr, w której porównałem opłacalność w perspektywie 20 lat wykorzystania różnych źródeł energii do ogrzewania domu jednorodzinnego. Analizowałem m.in opłacalność lepszego ocieplenia budynku, zastosowania rekuperacji, solarów, ekogroszku, kominka, pelletu, różnych rodzajów pomp ciepła i gazu z sieci. To była dość dokładna analiza, przynajmniej pod kątem energetycznym - uwzględniająca np. zyski z nasłonecznienia, godzinowe zmiany temperatury otoczenia, akumulacyjność budynku, możliwość magazynowania i wykorzystania energii z solarów w danym momencie, itp. - oparta na danych godzinowych typowego roku meteorologicznego dla stacji Sulejów. Symulacja uwzględniała np. zmiany temperatury dolnych źródeł ciepła dla pomp ciepła czy rozbiory cwu i zmianę temperatury zasilania w określonych porach dnia, chociaż tu i ówdzie konieczne były jakieś założenia i uproszczenia. Koszty inwestycyjne szacowane były trochę na oko, więc do tego na pewno można się przyczepić, chociaż obejmowały wszystkie istotniejsze elementy wyposażenia (ale np. zapomniałem o koszcie przyłącza gazowego), założenie niezmienności cen energii, nie uwzględniłem kosztów serwisu poszczególnych urządzeń. Analizowane był dom typu "prostopadłościan" piętrowy o podstawie 12x8m, na płycie fundamentowej o pow, użytkowej ok. 150m2, w trzech wariantach ocieplenia i standardów dla różnych przegród (w tym okien i drzwi): W1 - wg warunków technicznych dla budynków 2014r W2 - wg WT budynków 2021 W3 - przewyższający WT 2021 (U dla ścian 0,15, dach 0,10, podłoga 0,20, drzwi 1,1, okna 0,7). W1o - to to samo co W1 tylko z odzyskiem ciepła z wentylacji, analogicznie W2o i W3o. Wyniki poniżej: [ATTACH=CONFIG]408926[/ATTACH] Dopiski pod literami "W" oznaczają rodzaj źródła ciepła, PC były powietrzne, z kolektorem poziomym i sondami pionowymi. W tabeli nie ma kominków i solarów, bo były potraktowane jako źródło ciepła dodatkowe, a w takim kontekście nie opłacało się ich w ogóle robić, koszt energii z solarów był porównywalny z gazem ziemnym. Z kolei kominek jak już jest (bo inwestor się uparł), to opłaca się w nim palić, ale jak ma być zbudowany nie ze względów estetyczno-klimatycznych tylko ekonomicznych to się nie opłaca, bo energia z niego nie jest na tyle tańsza, żeby zwrócił się koszt jego budowy (przy założeniu 35% energii z kominka) - chyba, że ktoś chce nim palić non stop. Opłaca się odzysk ciepła (ale przy założeniu, że grawitacyjna wymieniała by takie same ilości powietrza, bo jak ona w rzeczywistości nie za bardzo działa, to nie wiadomo). Opłaca się ocieplać budynek do standardów WT 2021, ale mocniej już niekoniecznie (przy założeniu niezmienności cen energii). Krańcowa cena energii zawiera w sobie tylko cenę paliwa (bez kosztów inwestycyjnych), tabela jest posortowana wg. kosztów całkowitych w ciągu 20 lat (inwestycja w ocieplenie, okna, drzwi, instalacje i koszt energii). Znaki "X" przy wymaganiach 2014/2021 oznaczają, że rozwiązanie nie spełnia wymagań rozporządzenia pod kątem maksymalnego wskaźnika EP. A wracając ściślej do tematu wątku, powietrzna pompa ciepła wypada lepiej niż gaz (pomimo, że zapomniałem o cenie przyłącza gazowego). Najtaniej jest węglem, potem pellet i pompy, a na końcu gaz. Nie analizowałem ogrzewania w pełni elektrycznego jak również energii dwutaryfowej (wtedy PC wypadły by jeszcze lepiej). Jakby ktoś chciał dokładniej przyjrzeć się co i jak było liczone, przy jakich rozwiązaniach instalacji i innych założeniach, to cały tekst dostępny jest tutaj: https://drive.google.com/file/d/1lgnxOWvekxhGE8bUDZMTNmH-coLV0Skh/view Pracę o "opłacalności" można o kant d... rozbić. Dla pomp wziąłeś pod uwagę taryfę G11 a nikt świadomy i przy zdrowych zmysłach nie będzie pompą grzal w tej taryfie Grzanie nawet całodobowe w taryfie G12W jest znacznie tańszym rozwiązaniem i wtedy 1kWh wychodzi ok.0,15zl z powietrznej. Edytowane 9 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 09.03.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Pracę o "opłacalności" można o kant d... rozbić. Dla pomp wziąłeś pod uwagę taryfę G11 a nikt świadomy i przy zdrowych zmysłach nie będzie pompą grzal w tej taryfie Grzanie nawet całodobowe w taryfie G12W jest znacznie tańszym rozwiązaniem i wtedy 1kWh wychodzi ok.0,15zl z powietrznej. A jaki problem przeliczyć to po innej cenie? Tylko żeby zrobić to rzetelnie wypadałoby określić czy akumulujemy w budynku czy w buforze, zasymulować akumulację i sprawdzić ile w której taryfie zejdzie, dodać straty związane z akumulacją w murach (większa różnica temp. w stosunku do pow. zewnętrznego), powiększyć o koszt droższej energii zużytej w I taryfie przez inne sprzęty domowe, ewentualnie koszt większego bufora itd. A przede wszystkim określić sensowny algorytm akumulacji, dający się zrealizować przy pomocy istniejących sterowników, bo +2 stopnie w tańszej taryfie to trochę prymitywny jest i nie jestem pewien, czy komfortowy, ale taki pewnie da się w sterownikach ustawić. Edytowane 9 Marca 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 A jaki problem przeliczyć to po innej cenie? Tylko żeby zrobić to rzetelnie wypadałoby określić czy akumulujemy w budynku czy w buforze, zasymulować akumulację i sprawdzić ile w której taryfie zejdzie, dodać straty związane z akumulacją w murach (większa różnica temp. w stosunku do pow. zewnętrznego), powiększyć o koszt droższej energii zużytej w I taryfie przez inne sprzęty domowe, ewentualnie koszt większego bufora itd. Widać,że plywasz w temacie Nie pisałem o akumulacji tylko o grzaniu CALODOBOWYM w taryfie G12W. Przy akumulacji koszt 1kWh z pompy p-w będzie 0,09-0,10zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 A tu masz koszt 1kWh,łącznie z prądem bytowym w taryfie G12W przy grzaniu pompą p-w 99% w tańszej taryfie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 09.03.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Widać,że plywasz w temacie Nie pisałem o akumulacji tylko o grzaniu CALODOBOWYM w taryfie G12W. Przy akumulacji koszt 1kWh z pompy p-w będzie 0,09-0,10zl. A czy sądzisz, że ja mam obowiązek znać koszt energii w taryfie, której nie używam? Jak już to liczyć to wypadało by wykorzystać tą tańszą taryfę na maksa, w sumie mam te stare pliki w excelu, dodać kilka formułek i będzie wiadomo, da się zrobić ale czas potrzebny, może się w to pobawię w jakiś weekend. ps. zdaję się, że nie uwzględniłeś opłaty dystrybucyjnej w tej cenie. Edytowane 9 Marca 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) A czy sądzisz, że ja mam obowiązek znać koszt energii w taryfie, której nie używam? Jak już to liczyć to wypadało by wykorzystać tą tańszą taryfę na maksa, w sumie mam te stare pliki w excelu, dodać kilka formułek i będzie wiadomo, da się zrobić ale czas potrzebny, może się w to pobawię w jakiś weekend. Chwalisz się pracą mgr a to do czegoś zobowiązuje a widzę,że bardzo po lebkach jest pisana i nie realistyczna. Edytowane 9 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 09.03.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Chwalisz się pracą mgr a to do czegoś zobowiązuje a widzę,że bardzo po lebkach jest pisana i nie realistyczna. A masz świadomość, że praca magisterska nie jest pracą doktorską i są pewne ograniczenia zarówno co do długości, zakresu, szczegółowości narzucane przez promotora. Zresztą wnioskuję, że jej nie czytałeś jeżeli mówisz, że "pisana po łebkach", a może wskażesz co tam konkretnie takiego nierealistycznego i jak Ty byś to policzył? Edytowane 9 Marca 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 A masz świadomość, że praca magisterska nie jest pracą doktorską i są pewne ograniczenia zarówno co do długości, zakresu, szczegółowości narzucane przez promotora. Zresztą wnioskuję, że jej nie czytałeś jeżeli mówisz, że "pisana po łebkach", a może wskażesz co tam konkretnie takiego nierealistycznego i jak Ty byś to policzył? Odniosłem się do tabelki bo nie zawiera wszystkiego ale też do podsumowania,że węgiel jest najtańszy bo to nie jest prawda i właśnie ta fałszywa teza wynika z błędnej czy tam nie dokładnej analizy tematu. Zatem to prawda,że mgr ch... wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 09.03.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Zatem to prawda,że mgr ch... wie Tak, niejednokrotnie to prawda, dobrze że nie dotyczy Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts