JTKirk 15.04.2019 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 nie, nie wychodzi na 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.04.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Dziękuję Ci za ten komentarz bo z niektórymi moderowano nie wiem jak pisać żeby zrozumieli że PV NA RAZIE to pieniądze wyrzucone w błoto. Podobnie jak wodne centralne +PC do małych i średnich dobrze ocieplonych domów, to się nie opłaca. Nie ma wytłumaczenia do wyrzucenia na przykąłd 30 tysiecy przez okno aby bez gwarancji awarii mieć rachunki niższe przez kolejne kilka lub kilkanascie lat. czyli co wypadałoby przeprosić za bluzgi wyrzucone z siebie na podstawie swojej niepełnej i błędnej wiedzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.04.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Czepianie się na siłę byle udowodnić swoją racje, a prawda jest taka że każdy indywidualnie musi policzyć co jak a w ogolnym rozrachunku i tak wszystko wyjdzie mniej więcej tak samo. Czysty prąd tani w instalacji droższy w eksploatacji,pompa droższa w zakupie przyjemniej na rachunkach, gaz pomiędzy pompa a czystym prądem i w rachunkach tak samo pomiędzy, węgiel taniej odrobinę ale nie bez obsługowo i wychodzi wszystko na 0 co masz na myśli pisząc " czysty prąd" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 15.04.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Grzanie z COP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.04.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Namawianie do łamania prawa jest też karalne. Dzwonisz już zgłaszać? Każdy ma swój rozum i każdy wie jakie są konsekwencje nie robienia przeglądów kominiarskich, nie musisz co miesiąc wklejać tych wycinków z rozporządzeń/ustaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.04.2019 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Grzanie z COP 1 A grzanie z większym COPem , to już jest nieczyste ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 15.04.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Ja tam chciałem czekać ,aż peleciak wyzionie ducha i zminic na PC co znaczy wyzionie ducha? I jakim komputerem stacjonarnym zamierzasz teraz ogrzewać? Bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Każdy ma swój rozum i każdy wie jakie są konsekwencje nie robienia przeglądów kominiarskich, Moje doświadczenia są inne. Niewielu zna prawo, niewielu zna konsekwencje. Np. powyższy pogląd, ze przy "rurze przez ścianę" nie trzeba zapraszać kominiarza jest dosyć powszechny. Rozum z prawem ma niewiele wspólnego. Ale te rozumowe argumenty doprowadzają do licznych zaczadzeń i pożarów - więc tez słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) A grzanie z większym COPem , to już jest nieczyste ? Nie, bo wtedy jest zanieczyszczony OZE. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.04.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Czepianie się na siłę byle udowodnić swoją racje, a prawda jest taka że każdy indywidualnie musi policzyć co jak a w ogolnym rozrachunku i tak wszystko wyjdzie mniej więcej tak samo. Czysty prąd tani w instalacji droższy w eksploatacji,pompa droższa w zakupie przyjemniej na rachunkach, gaz pomiędzy pompa a czystym prądem i w rachunkach tak samo pomiędzy, węgiel taniej odrobinę ale nie bez obsługowo i wychodzi wszystko na 0 Masz rację nie dla każdego wszystko. Dlatego ja podejmuję decyzję rozpatrując koszty całkowite inwestycji i eksploatacji przez co najmniej 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterus87 15.04.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Panowie i Panie wróćmy może do wątku bo się zrobił straszny OT. W weekend było u mnie 3 hydraulików i żeby było śmiesznie każdy polecał inny rodzaj ogrzewania Pierwszy (z rozmowy wydawał się najbardziej ogarnięty w temacie) przedstawił konkretne wyliczenia kosztów instalacji dla gazu i PC. Korzystniej, jeżeli chodzi o koszty utrzymania, wychodzi PC bo rocznie to ok 2900 zł (PC VIESSMANN VITOCAL 100-S 12 kw + VITOTRONIC 200 + VITONECT 100-20.100). Koszt pompy 20 000 zł netto + prawie 9 tys za zbiornik c.w.u i c.o. Jeżeli chodzi o gaz to roczne koszty wg obliczeń oscylowałyby w granicach 3800 zł. KOCIOŁ VIESSMANN 19 KW 222-F TYP H02C Z wbudowanym zasobnikiem C.W.U - cena 12 tys zł netto + osprzęt 5500 zł. Kolejny hydraulik obstawał tylko i wyłacznie za gazem, wg niego pompa ciepła jest nieopłacalna. Trzeci z "fachowcow" nigdy nie montował pomp ciepła dlatego też proponował instalację pod gaz lub jeszcze lepiej na ekogroszek Jeżeli chodzi o pompę ciepła to jakich producentów i jakie modele najlepiej brać pod uwagę? (Prośba do użytkowników, którzy fizycznie korzystają z PC) Nadal mam dylemat, które rozwiązanie wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 15.04.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 A przeczytales chocby ten watek od początku?Nikt nie ma wiecej niz jednej PC i wiekszosc poleci swoją wiec twoje ostatnie pytanie jest troche dziwne.Co do oplacalnosci gaz vs PC to czym wiekszy dom i wiecejdo ogrzania tym PC szybciej sie zwroci, ale na pewno nie bedzie to kilka lat, raczej kilkanascie.Jesli nie jestes wrażliwy na hałas, przewidujesz jakies problemy z przylaczem gazu to bierz PC. Jesli masz maly domek, dobrze ocieplony to PC prawdopodobnie nigdy ci sie nie zwroci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.04.2019 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Korzystniej, jeżeli chodzi o koszty utrzymania, wychodzi PC bo rocznie to ok 2900 zł ... Jeżeli chodzi o gaz to roczne koszty wg obliczeń oscylowałyby w granicach 3800 zł kosmiczne te koszty ogrzewania w obu przypadkach. to ci fachowcy wyliczyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.04.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Panowie i Panie wróćmy może do wątku bo się zrobił straszny OT. W weekend było u mnie 3 hydraulików i żeby było śmiesznie każdy polecał inny rodzaj ogrzewania ..... Nadal mam dylemat, które rozwiązanie wybrać... Moze nalezałoby zaczac od wykonania dokladnych i rzetelnych obliczen ozc i audytu energetycznego. Po co pytac tych ktorych sie na tym nie znaja. Rola instalatora jest prawidłowo zainstalowac to co zostało dobrane przez specjalistów. Instalator nie jest specjalistą w zakresie obliczen ozc i opłacalnosci poszczegolnych nosników energii. Gdyby był nie było by 3 róznych opinii. Gdy chce kupic chleb nie idę do sklepu metalowego a do piekarni/sklepu spozywczego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.04.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Witam,proponuję lekturę wątku o PC : https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Jest tam bardzo dużo informacji od użytkowników PC -także "konwertytów" (jak ja ,np) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.04.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 A przeczytales chocby ten watek od początku? Nikt nie ma wiecej niz jednej PC i wiekszosc poleci swoją wiec twoje ostatnie pytanie jest troche dziwne. Co do oplacalnosci gaz vs PC to czym wiekszy dom i wiecejdo ogrzania tym PC szybciej sie zwroci, ale na pewno nie bedzie to kilka lat, raczej kilkanascie. Jesli nie jestes wrażliwy na hałas, przewidujesz jakies problemy z przylaczem gazu to bierz PC. Jesli masz maly domek, dobrze ocieplony to PC prawdopodobnie nigdy ci sie nie zwroci. Ja taki mam i pc nie dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.04.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Czyli samochodów nie kupujecie i nie jezdzicie , bo się nie zwracają i trzeba w nie ciągle ładować - przegląd , ubezpieczenie , paliwo non stop , części ,opony , mycie... O domu , czy mieszkaniu nie wspominając:p co wy ogrzewacie tymi kablami czy 'gazami' ziemianki , lepianki , czy szałasy ...albo dobra rozsiewajcie te swoje bajki , że PV zwraca się ponad 20 lat przy koszcie 4 tyś z 3 kWp , a PC to prawdopodobnie nigdy Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.04.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzwonisz już zgłaszać? Każdy ma swój rozum i każdy wie jakie są konsekwencje nie robienia przeglądów kominiarskich, nie musisz co miesiąc wklejać tych wycinków z rozporządzeń/ustaw . Hm...niestety nie masz racji pisząc "każdy" W zeszłym roku wczesną wiosną robiłem remont u ludzi dobrze wykształconych i sytuowanych, którzy nie dostali ani złotówki od ubezpieczyciela, bo kominiarza wzywali co kilka lat na czyszczenie komina a ten się zapalił i przy okazji spaliło się prawie 90m2 dachy krytego gontem. Rozbrajali mnie tekstem "bo wszyscy sąsiedzi tak robią " ..tyle że zapaliło się tylko u nich, więc wiedzę w temacie zdobyli. Nieco wcześniej u innych to samo - uświadomiono ich w momencie gaszenia komina, że gdyby ponieśli jakieś szkody, to ubezpieczyciel da im ZERO, bo przegląd kominiarza mieli 3 lata wcześniej. Ludzie po prostu w temat się nie zagłębiają, opierają na "prawdach" głoszonych przez sąsiadów itp a wystarczy tel do ubezpieczalni czy poczytać WT. O i jak znalazł - art w tym temacie. Wystarczy poczytać co pod art. wypisują i co wiedzą ludziska https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/kominiarze-zaciagnieci-do-walki-ze-smogiem-do-2020-roku,2609541,4199 Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.04.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam,odnośnie tematu topicu wystarczy , że zestawimy ze sobą kilka danych :-różnicę w koszcie instalacji (myślę , że PC jest droższa o ok 5 000-8 000pln)-koszt kWh energii cieplnej brutto z wszystkimi opłatami (gaz kWh teoretycznie kosztuje od 0,20 pln , PC kWh kosztuje od 0,06pln na OP do 0,12pln na grzejnikach)-koszty eksploatacyjne pośrednie (przeglądy-jeśli monoblok , to PC taniej może wychodzić)-koszty serwisu (teoretycznie najdroższa jest sprężarka w PC- ale praktycznie u uznanych producentów nie słyszy się o takich awariach) -najważniejsze zalety i wady danego rozwiązanie (najważniejsza zaleta PC-po instalacji PV po kilku latach można wyrzucić z budżetu koszt eksploatacji PC ,a z kosztami gazu będziemy zawsze związani)-gaz z butli raczej w ogóle nie ma sensu porównywać z PCTo tyle , wg mniePzdr PSBrałem pod uwagę instalację gazową z piecem kondensacyjnym Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 16.04.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Co do oplacalnosci gaz vs PC to czym wiekszy dom i wiecejdo ogrzania tym PC szybciej sie zwroci, ale na pewno nie bedzie to kilka lat, raczej kilkanascie. Jesli nie jestes wrażliwy na hałas, przewidujesz jakies problemy z przylaczem gazu to bierz PC. Jesli masz maly domek, dobrze ocieplony to PC prawdopodobnie nigdy ci sie nie zwroci. Co Wy macie z tym zwracaniem pompy ciepła? Sensowną pompę typu Samsung czy LG do małego domu można mieć za 21-22 tys. na gotowo z kotłownią i zbiornikiem CWU. Minimum 30% dostajecie zwrotu z programu czyste powietrze, czyli pompa wychodzi was jakieś 15 tyś - w zasadzie tyle samo co śmieciuch, mniej niż dobry pelleciak i porównywalnie do gazu. Jedynie czysty prąd wychodzi taniej inwestycyjnie, ale nie wiem czy zaryzykowałbym i uwiązał się do grzania prądem w imię 10 tys oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts