Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co ma twoja gmina do tego jak to krajowy program. I w żadnych ukonczonych. nie możesz kupić tych urządzeń przed złożeniem wniosku.

W programie warunkiem skorzystania z dofinansowania było całkowite formalne ukończenie budowy, budowa w toku dyskwalifikowała z takiej możliwości, może w innych miejscowościach były inne warunki w co wątpię ja korzystałem z programu 2 lata temu to było poprawienie efektywności energetycznej - oze

W tym programie konkurs wygrały tylko 3 gminy z woj mazowieckiego w innnych nie wiem jak było

Czyli samochodów nie kupujecie i nie jezdzicie , bo się nie zwracają i trzeba w nie ciągle ładować - przegląd , ubezpieczenie , paliwo non stop , części ,opony , mycie...

Mi się zwraca. I to szybko. Alternatywne sposoby zaspokojenia moich potrzeb są dużo droższe.

...albo dobra rozsiewajcie te swoje bajki , że PV zwraca się ponad 20 lat przy koszcie 4 tyś z 3 kWp , a PC to prawdopodobnie nigdy

Matematykę nazywasz bajka? Dając duże fory PC (że cała instalacja kosztuje 25K zł - włącznie z zasobnikiem, podłogówka, rozdzielaczami itd.) i przegląd kosztuje tylko 200 zł rocznie zwraca się później, niż przewidywany okres użytkowania. I to przy założeniu, że nie wygeneruje w tym czasie żadnego dodatkowego kosztu.

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/pcvsprad2070326.jpg

Jakby wyliczenia się nie wczytywały - to tu link bezpośredni

A czemu miałbym nie być pewny? W nowo budowanych domach jest dotacja do PC i WM. Masz jakieś inne info na ten temat?

zmieniły się nieco warunki. zamiast 30% pojawiło się 18% i progi dochodowe. Jak za dużo zarabiasz, to nic nie dostaniesz :p

Chyba że znowu coś ostatnio zmienili, ale że zmienią progi dochodowe,to akurat nie wierze :p

@Kaizen

Ten gość co pompa nie dla niego miał zapłacić 2400 zł za nią

https://forum.budujemydom.pl/topic/28943-panele-fotowoltaiczne-z-80-dofinansowaniem-czy-warto/

. Czy to nie taniej niż kable , no ok musiałby założyc kilka elementów dodatkowych , których nie ma przy kablach,załóżmy że wyszłoby tyle co montaż kabli. Grzałby z wyższym COPem i płaciłby jeszczze mniej tak czy nie ? i nie musiałby smrodzic kominkiem jak prąd podrożeje , a podrożeje .

edit za PC do CO wyszłoby go z 5 tyś to i tak byłoby porównywalne z wydatkiem na kable.

Edytowane przez cuuube

zmieniły się nieco warunki. zamiast 30% pojawiło się 18% i progi dochodowe. Jak za dużo zarabiasz, to nic nie dostaniesz :p

Chyba że znowu coś ostatnio zmienili, ale że zmienią progi dochodowe,to akurat nie wierze :p

Ale nie mieszasz tutaj 2 rzeczy? Czy te progi dochodowe to nie dotyczą termomodernizacji starych domów, a nie PC i WM w nowych?

A elektrownie jadą na tanim zagranicznym węglu. Dziś mówili, że w kopalniach zalegają miliony ton nieodebranego przez zakładay energ. węgla. Jak pisiory przymuszą je do dotowania 40 letnich emerytów górniczych to podwyżki będą w tym roku... po wyborach.

Tak czy siak będą , niezależnie kto będzie rządził , Jak ktoś inny niz obecnie miłościwie panujący , to zwala na nich winę ,"przecież MY zamroziliśmy podwyżki"

co do węgla to

http://gramwzielone.pl/trendy/100542/rachunek-za-importowany-wegiel-wyniosl-w-2018-ok-7-mld-zl

Tak jak już pisałem. Możecie wstawić milion tabel z excela co się zwróci, a co nie. Nic nie zmieni jednak faktu , że mając kable grzejesz tylko prądem, mając wodną podłogówkę zagrzejesz wszystkim. Za rok/dwa ceny prądu znacznie wzrosną i się zacznie niestety płacz. Bo jak ktoś teraz sobie wylicza co do grosza to jak mu nagle przyjdzie płacić dużo więcej niż zakładał to nie wiem.

W programie warunkiem skorzystania z dofinansowania było całkowite formalne ukończenie budowy, budowa w toku dyskwalifikowała z takiej możliwości, może w innych miejscowościach były inne warunki w co wątpię ja korzystałem z programu 2 lata temu to było poprawienie efektywności energetycznej - oze

W tym programie konkurs wygrały tylko 3 gminy z woj mazowieckiego w innnych nie wiem jak było

jak zwykle gdzieś z boku " wiesz ,że gdzieś dzwoni ,ale..." , dwa lata temu nie było programu CZYSTE POWIETRZE, o którym pisza pozostali

Kaizen,

mam kilka spostrzeżeń do podanej symulacji :

-dlaczego jest przyjęty roczny wzrost o 2% energii ( u mnie przez dwa lata było tyle samo , a przez obecne 3 lata jest -5%) , a co będzie jeśli ceny energii pójdą znacznie do góry ?

-dlaczego dla PC przyjęty jest COP=3 ,jeśli to będzie 100% OP COP powinno być ok 4-4,5

-dlaczego jest przyjęte ogrzewanie w 100% w T2 , nie wszędzie się to sprawdza

-jeśli mamy PV ,to mamy korzyść na całym domu i w tym przypadku należy rozpatrywać PV nie tylko dla samej PC

-topic dotyczy gazu i PC P/W -widać wyraźnie ,że grzanie gazem jest znacznie droższe od PC.Korzyści z tego można przeznaczyć do dofinansowania PV

-przeglądu nie liczę -bo za gaz wychodzi podobnie

Teraz konkretny przykład :

-na Alle znalazłem PV 7kWp za 26 000 pln brutto z montażem , przy "standardowej" uldze podatkowej 18% wychodzi 21 300 pln

-załóżmy ,że PV wyprodukuje po wszystkich potrąceniach 5 500 kWh

-załóżmy ,że chałupa ma średnią cenę w G12W 0,40 pln brutto (T1=0,33,T2=0,69)

-rocznie zyskujemy 5 500kWh x 0,40 pln=2 200 pln , czyli zwrot po 10 latach

ALE :

jeśli średnia z G12W wyjdzie np 0.45 pln to 5 500 x 0,45= 2 475 pln , zwrot będzie po ok 8,5 roku

jeśli średnia np 0,50 pln (zbliżona do G11) ,zwrot po niecałych 8 latach

itd

ALE jeśli uda się komuś otrzymać większą dotację-to analogicznie do w/w zmniejszy się czas "zwrotu" PV

I na koniec ,uważam zasadnicza sprawa -w kalkulacji przyjęto 4611kWh na CO+CWU ,zatem na gazie mamy 4611 kWh : 10,8=427 m3 gazu x 2,18 pln (podobno wychodzi więcej -współczynnik nie jest dokładny i sprawność pieców gazowych też nie jest idealna) =930 pln

Teraz PC -przyjmijmy COP=4 (żaden wyczyn na PC P/W) ,czyli 4611kWh : 4=1152 kWh x średnia min dla całego domu np 0,40 pln =461 pln

Czyli nie uwzględniając żadnych wzrostów cen mamy rocznie korzyść na PC 470 pln

To teraz wracamy do wariantu zwrotu po 10 latach i od 21 300 pln odejmujemy 4700 pln , czyli wychodzi realny koszt 16 600pln. Widać zatem jasno ,że na PV zyskujemy znacznie szybciej porównując z kosztami gazu (też przecież może rosnąć).

Dodam tylko ,że chyba już wszyscy wiemy o brakującej energii elektrycznej w PL i o tym ,że będzie ona drożeć...

Tymczasem

Kaizen,

mam kilka spostrzeżeń do podanej symulacji :

-dlaczego jest przyjęty roczny wzrost o 2% energii ( u mnie przez dwa lata było tyle samo , a przez obecne 3 lata jest -5%) , a co będzie jeśli ceny energii pójdą znacznie do góry ?

-dlaczego dla PC przyjęty jest COP=3 ,jeśli to będzie 100% OP COP powinno być ok 4-4,5

-dlaczego jest przyjęte ogrzewanie w 100% w T2 , nie wszędzie się to sprawdza

-jeśli mamy PV ,to mamy korzyść na całym domu i w tym przypadku należy rozpatrywać PV nie tylko dla samej PC

-topic dotyczy gazu i PC P/W -widać wyraźnie ,że grzanie gazem jest znacznie droższe od PC.Korzyści z tego można przeznaczyć do dofinansowania PV

-przeglądu nie liczę -bo za gaz wychodzi podobnie

...

po to , by udowodnić swoja tezę ,że kable najlepsze :p

Dodam jeszcze tylko na marginesie (pomijając bardziej "%" dotacje czy ulgi ) -PV będzie się bardziej opłacała (czy "zwracała") im będzie drożeć gaz lub prąd.

Pzdr

PS

Ale niestety -istnieje ryzyko opodatkowania PV , bo to jednak korzyść jest (a budżetowa kołderka może być przykrótka...):p

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Tu jest podane ile montuje się PC

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7808849&viewfull=1#post7808849

, pokażcie ile domów ma kable , albo nie , przecież oni się mylą (ci od PC) , a większy booom jest na kabelki ,tylko nikt o tym jakoś nie pisze .

Edit

Ci co montują tyle PV też się mylą

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/100536/lider-polskiego-rynku-falownikow-nie-jest-w-stanie-zaspokoic-swiatowego-popytu

Edytowane przez cuuube