Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Certyfikaty CO2 to pdatek - państwowa firma przekłada do budżetu państwa. Wszystko zostaje w rodzinie. Państwo ma tylko bat nad sobą jedynie w pistaci UE żeby te pieniądze oddać konsumentom - ale jak pokazuje g12as i blokada podwyżek dla konsumentów znajduje na to sposoby.

Firmy energetyczne płaczą i chwalą się rosnącym zyskiem.

źródło

A ceny certyfikatów wcale nie są takie rekordowe.

Mało wiesz ...

Dowiedz się ile płacą firmy za prąd i właśnie tyle powinny płacić tez osoby prywatne a nawet więcej , bo nie biorą prądu hurtem ...

Certyfikaty to "towar" i jest nimi obrót na giełdzie i firmy kupują w takiej cenie jak jest na giełdzie a to jest towar 'spekulacyjny" więc ceny mooocno się zmieniają i cały czas rosną.

Ale na to zgodziło się PO przyjmując pakiet klimatyczny ...

UE sobie poradzi , bo mają elektrownie atomowe , wiatrowe i itd a my przecież jesteśmy krajem gdzie naszym "skarbem" jest węgiel i górnicy więc za to będziemy płacić naszymi pieniędzmi , zdrowiem i ... życiem ...

Tak naprawdę to firmy płacą za tańszy prąd dla osób prywatnych ...

Obecnie prąd to towar "polityczny" i cena jest "regulowana" przez polityków (wybory).

jakby się go "uwolniło" to by się ludzie mooooocno zdziwili , bo koszty "produkcji" prądu są bardzo wysokie ...

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeciez ta kasa z certyfikatow na limity CO2 w zaden sposob nie trafia do budzetu panstwa wiec jak można to podatkiem nazwać. Teraz to można traktować jak surowiec bez ktorego produkcja energii jest niemozliwa. Surowca tego będzie coraz mniej a potrzeb na energie coraz więcej wiec wiadomo jak to wpłynie na ceny.

jakby się go "uwolniło" to by się ludzie mooooocno zdziwili , bo koszty "produkcji" prądu są bardzo wysokie ...

To skąd te zyski firm energetycznych?

Za bardzo wierzysz w lobbystom i marketingowcom.

Uzasadniałem, czemu nigdy ceny dla wyborców nie zostaną uwolnione. Produkcja i dystrybucja to głównie spółki państwowe, więc rząd ma bezpośredni wpływ na decyzje. URE to nie jedyna linia "obrony" konsumenta.

ale ich właściciele już tak :p

Jakich firm? Jednoosobowe DG jadą zazwyczaj na taryfach cywilnych. Współwłaściciele, udziałowcy i akcjonariusze spółek dzielą się na ten promil, co wie po jakich cenach ich spółki kupują prąd i przytłaczającą większość, co nie wie.

Więc to nie jest elektorat, o który warto zabiegać.

Edytowane przez Kaizen

Pytanie, jaka cenę kWh za "grzanie" i "gotowanie" zobaczysz za rok

Mam spory wybór. Mogę płacić standardowe 35gr/kWh, 21 w g12as albo zmienić dostawcę i/lub załapać się na jakąś promocję. Pod ooniec roku będę się zastanawiał. A nawet, gdyby ziścił się czrny scenariusz, w który nie wierzę, mogę w każdej chwili zainstalować PV jak dojdę do wniosku, że względem najlepszej opcji bez PV zwróci mi się w max 8 lat.

A jeszcze odnośnie ofert na energię elektryczną-przypomniałem sobie dlaczego u mnie odpadła G12as. Wtedy było tak ( chyba jest tak nadal) , że stawka ta dotyczyła kiedy wystąpi wzrost zużycia prądu- a ja już grzałem PC i nie mogłem z tego skorzystać (no jeszcze u mnie na grzejnikach mam tylko 60% w T2)

Druga sprawa - nie było ofert na G12W z T2=0,00 pln przez całą umowę.

Teraz przeglądałem oferty ( choć mam jeszcze 20 miesięcy umowę) i jakiś super warunków nie widzę ( szczególnie za 0,00 pln) raczej jest po prostu wyraźnie drożej...

Tymczasem

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Po wyborach sprawa się wyjaśni ;)

Wysoką cenę prądu powodują wysokie ceny węgla + ciągle rosnące ceny za "zielone certyfikaty" ...

Dodatkowo przerost zatrudnienia , mnóstwo dyrektorów , prezesów i "wybitych specjalistów z PO/PIS" którzy oczywiście musza mieć pensje idące w dziesiątki , setki tysięcy złotych też powoduje duuuuże "koszty" firmy ..

Nie ma tak naprawdę żadnych podstaw aby gospodarstwa płaciły mniej niż firmy a nawet powinny płacić więcej , bo firmy biorą prąd hurtowo więc powinny mieć lepsze ceny niż "detaliści" ...

Tak naprawdę za niskie ceny prądu dla osób prywatnych płacą firmy ...

. Wiceminister Skobel prowadzi już rozmowy z samorządami, tak aby przygotować je na „odmrożenie cen”. Ceny prądu dla gospodarstw domowych w tym roku pozostaną zamrożone.
https://wysokienapiecie.pl/18854-resort-energii-czesciowo-wycofa-sie-z-ustawy-o-cenach-pradu/

• 4 months później...

Czy Bitcoin już nie kosztował 20 tyś $ ? Jeśli ktoś kupił za 11 , a teraz jest po 5 tysięcy to jest ostro w plecy.

ja tylko w kwestii tego bitcoina...

http://bitfilar.pl/

inwestycja trwa już 51m, zakupy były tak na najwiekszej górce i na największym dołku....wyniki każdy sam oceni...

a aktualnie btc kosztuje trochę więcej niż 5k$

https://coinmarketcap.com/

Proponuję tez zerknąć na wykres....

to tak tylko na marginesie ;)

W kwietniu tego roku napisałem:

"Za 30tyś miałbyś liczmy 1,5bitcoina (gdybyś kupił mc temu to 2). Sprawdź sobie za 10 lat po ile będzie chodził bitcoin i ile zyskałeś z PV Oczywiście bitcoin to inwestycja dużego ryzyka i nie twierdzę, że jest to dobra inwestycja."

Teraz bitcoin mocno spadł i jest po 10290$. Więc gdyby osoba, do której pisałem post w kwietniu kupiła zamiast PV za 30tyś 1,5 bitcoina to by miała 15435$, czyli 60659,55zł. Przez 4 miesiące.Czyli zgodnie z tym co pisałem, fotowoltaika po 10 latach, zysk: 0zł. Alternatywna inwestycja, w tym wypadku bitcoin, zysk po 4 miesiącach: 30659,55zł.

ten spadek, tak naprawdę nie był mocny. Spokojnie to tylko korekta...po tak parabolicznym wzroście nie mogło być inaczej :lol2:

ale kto wie, jaka cena będzie za rok lub 1,5...ja obstawiam grubo powyżej ostatniego ATH ;)

marcin225 - luz....wielu ludzi nie przekonują...właśnie dlatego w każdym banku wiszą banery przestrzegające przed kryptowalutami....:lol2: To przecież dla nich konkurencja, więc to nic dziwnego....każdy broni swojego interesu jak tylko może ;)

Zobacz, jaki rwetes się zrobił, jak FB chciał wprowadzić swoją kryptowalutę - Libra....nie wiem czy się z tego całkiem nie wycofają...

• 2 months później...

Witam,

przyłącze się do tematu - zastanawiam się nad 2 technologiami do nowo budowanego domu, powierzchnia do ogrzania 100m2:

1) Gaz -> Piec Gazowy (podłogówka i CWU),

2) Prąd -> Powietrzna pompa ciepła (Podłogówka i CWU) - (chłodzenie pomieszczeń w lato?) (bez fotowoltaiki ma to sens?).

Od początkowego posta trochę czasu upłynęło jak to wygląda na dzień dzisiejszy ?

Opinie osób które używają 1 i 2 i dlaczego zdecydowali się na taką technologie.

Koszty instalacji na korzyść Gaz, eksploatacja i awaryjność (cały rok zima/lato) ?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez alcon

Witam,

przyłącze się do tematu - zastanawiam się nad 2 technologiami do domu, powierzchnia do ogrzania 100m2:

1) Gaz -> Piec Gazowy (podłogówka i CWU),

2) Prąd -> Powietrzna pompa ciepła (Podłogówka i CWU) - (chłodzenie pomieszczeń w lato?) (bez fotowoltaiki ma to sens?).

Od początkowego posta trochę czasu upłynęło jak to wygląda na dzień dzisiejszy ?

Opinie osób które używają 1 i 2 i dlaczego zdecydowali się na taką technologie.

Koszty instalacji na korzyść Gaz, eksploatacja i awaryjność (cały rok zima/lato) ?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam :)

Napisz coś więcej o swoim domu. Przede wszystkim czy jest nowy czy już istniejący. Dlaczego nie rozważasz fotowoltaiki?

Właśnie zakładając że dom jest dobrze ocieplony nie ma sensu ladować się w wodny układ grzewczy i PC. mam Grzejniki od wielu lat i też zastanawiałem sie jakby zainstalowac PC ale nie mając centralnego wodnego to nie miało sensu a koszt załozenia i PC nie zwróciłby sie za mojego życia. natomiast montaż PV daje lepsze możliwosci niż PC bo ona nie działa bezkosztowo a PV w końcu tak . Gdyby zależało na ogzrewaniu podłogowym tez jest to możliwe

Przepraszam zaktualizowałem: nowo powstający dom.

To czy w ogóle jesteś w stanie podłączyć gaz? Wchodzi dzisiaj, albo wczoraj weszła w życie ustawa, która zakłada że w nowych budynkach możesz albo podłaczyć się do sieci ciepłowniczej albo zastosować jakieś rozwiązanie OZE, najlepiej pompę ciepła. Generalnie współczynnik energii pierwotnej nie moze przekroczyc 0,8 a dla gazu wi=1,2, czyli przekracza.

Dlaczego nie rozważasz fotowoltaiki? Teraz to może duża inwestycja, ale można skorzystać z dotacji, a pompa i pv to masz praktycznie samowystarczalny dom.