Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

W lipcu płaciłem 25g/kWh. Teraz 30gr.

W styczniu 5 gr więcej dzięki opłacie mocowej plus podwyżka ZE.

Nie licząc teoretycznej podwyżki ZE, tak będę w pół roku miał 40 % w górę.

A takiej podwyżki nie da się wcisnąć w tę Twoją zakładkę.

To masz bardzo tanio w PGE W-wa teren jest II -40 gr I -75 gr w G12W

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W lipcu płaciłem 25g/kWh. Teraz 30gr.

Netto, brutto? Z wliczeniem opłat stałych? Ja płacę 0,37 zł brutto /kWh (z wliczeniem opłat) i jakoś nie płaczę, bo i tak grzejąc PC jest 2x taniej niż gazem. Do tego wszystko już aktualnie leci z prosumenta -- instalacja PV działa od końcówki sierpnia i do dzisiaj wypruła 1,8MWh. To prawie całe zapotrzebowanie na rzecz pracy PC w tym roku (jeszcze nie mieszkam, dopiero wykończenie w toku).

W styczniu 5 gr więcej dzięki opłacie mocowej plus podwyżka ZE.

Nie licząc teoretycznej podwyżki ZE, tak będę w pół roku miał 40 % w górę.

A takiej podwyżki nie da się wcisnąć w tę Twoją zakładkę.

No a gdzie ten projekt ustawy co ma w zamiarze "zabić" całą ideę pracy PV?

E tam - gaweł ja bym powiedział że klaudiusz ma bardzo drogo. Mnie każdy kWh wpakowana w CO i CWU kosztuje 0,14 groszy. Co innego gdybym miał kocioł elektryczny.;)

Znasz moje zdanie na temat grzania wody w celu ogrzewania powietrza w XXI wieku, to tak jakbyś koniowi w zaprzęgu założył wrotki -rewelacja.:lol2:

Bez pv, to pc skończy się szybko. Dla tych, co mają gaz w drodze.

Rozliczenia pv, mają w zamiarze skrócić do 3 miesięcy.

Wtedy szybko się nawrócę i podłączę gaz. (...)

Nie bój żaby. Na wiosnę mówili, że gaz będzie teraz tani. We wrześniu czytałem artykuły, że to koniec taniego gazu... Wszystko podrożeje niestety.

W każdej chwili. A rok temu mówili, że PV mają być kołem zamachowym gospodarki. Z kiepskich materiałów to kolo zrobili...

Jasne, tak samo jak węglosmrodziarze i drewnopały twierdzili i nadal twierdzą uparcie, że gaziarze zamarzną bo im putin korek z gazem zakręci. I tak trują już od 10-15 lat a gaz jak był tak jest. Pytam zatem ponownie, gdzie projekt ustawy skoro jest taki zamiar? I po jakiego grzyba wpakowali miliard w uruchomienie branży PV i szykują kolejny miliard na dotacje? Przecież ci ludzie co zainwestowali w panele na określonych zasadach w momencie instalacji ich na taczkach wywiozą.

Nie bój żaby. Na wiosnę mówili, że gaz będzie teraz tani. We wrześniu czytałem artykuły, że to koniec taniego gazu... Wszystko podrożeje niestety.

Akurat to jest wynik polityki obecnego "rządu", i pompowania kasy w rynek. Popatrz na inflację. Ja to już bez 300 zł do sklepu (spożywczego) się nie ruszam.

(...) Przecież ci ludzie co zainwestowali w panele na określonych zasadach w momencie instalacji ich na taczkach wywiozą.

Rolników i kobiety zaatakowali, bez ostrzeżenia, za kark i pod mur, a jak widzisz maja się dobrze. Wypiszą nas z Unii a nikt ich nie wywozi. Zapłacili policji i straży marszałkowskiej i śpią spokojnie.

Z tego co mówi prezes tauronu to ta sprawa jest dla nich priorytetem. Jak 3 miesiące dostaniesz to będzie dobrze. Tylko nie wiem czy to wystarczy na zimę bo przecież w listopadzie produkcja jest już słaba...

Rolników i kobiety zaatakowali, bez ostrzeżenia, za kark i pod mur, a jak widzisz maja się dobrze. Wypiszą nas z Unii a nikt ich nie wywozi. Zapłacili policji i straży marszałkowskiej i śpią spokojnie.

Z tego co mówi prezes tauronu to ta sprawa jest dla nich priorytetem. Jak 3 miesiące dostaniesz to będzie dobrze. Tylko nie wiem czy to wystarczy na zimę bo przecież w listopadzie produkcja jest już słaba...

U mnie tak , musiałbym zaplacicic tylko za styczeń i luty

To chyba sondaży nie widziałeś ostatnich. ;P

Z tego co mówi prezes tauronu to ta sprawa jest dla nich priorytetem. Jak 3 miesiące dostaniesz to będzie dobrze.

Ten prezes też z namaszczenia? To on nie wie że PV w lecie ratuje system energetyczny?

Tylko nie wiem czy to wystarczy na zimę bo przecież w listopadzie produkcja jest już słaba...

Sprawdzę niebawem, mnie na PC potrzeba tylko 2500-3000kWh (produkcji ma być rocznie 8000 z 10kWp). Przy czym PV nie montowałem do zasilania PC tylko pod prąd bytowy i EV. Jak skapnie na potrzeby PC to dobrze, jak nie to płakać nie będę. Biorąc pod uwagę że panele, po cenie po której je instalowałem, mi się zwrócą za 3 lata tym bardziej płakać nie będę.

Edytowane przez Myjk

J I po jakiego grzyba wpakowali miliard w uruchomienie branży PV i szykują kolejny miliard na dotacje? Przecież ci ludzie co zainwestowali w panele na określonych zasadach w momencie instalacji ich na taczkach wywiozą.

Ludzie to rzucili się na dopłaty i na dotacje ...

Gdyby nie to to raczej zainteresowanie było by znikome ,a gdyby jeszcze po montażu trzeba by zrobić instalacje typu Off-Grip i mieć własne akumulatory w którym magazynowało by się wytworzoną energię to zainteresowanie było by znikome ..

Dla Energetyki fotowoltaika to wielki problem , tak samo jak fermy wiatraków. Nie są stałych i pewnym źródłem energii a jak jest największe zapotrzebowanie (np. zima) to ilość wytworzonej energii jest symboliczna.

Ale za to wymagają od energetyki wymiany kabli , transformatorów , rozdzielni i itd ...

Tak naprawdę dla energetyki panele i elektrownie wiatrowe to jeden wielki kłopot i olbrzymie ... koszty ...

Pewniejszy jest prąd np. z elektrowni ...

Prawda jest taka że za "tani prąd" z paneli płaci reszta społeczeństwa , bo ktoś za te dotacje , dopłaty , modernizacje sieci musi zapłacić ..

Ten prezes też z namaszczenia? To on nie wie że PV w lecie ratuje system energetyczny?.

Nic nie ratuje ...

Generuje dodatkowe koszty (montaż liczników dwukierunkowych , mocniejszych przyłaczy , modernizacji infrastruktury).

Trochę w tym "temacie" siedzę i nie jest tak różowo ...

A prąd można importować bez problemu. Po to są także elektrownie atomowe niedaleko Polski ..

Panele były by faktycznie ulgą dla energetyki jakby po zamontowaniu paneli domy zostały odłączone od sieci i korzystały tylko z tego co same wytworzą. Wtedy faktycznie było by to na plus ...

Netto, brutto? Z wliczeniem opłat stałych? Ja płacę 0,37 zł brutto /kWh (z wliczeniem opłat) i jakoś nie płaczę, bo i tak grzejąc PC jest 2x taniej niż gazem. Do tego wszystko już aktualnie leci z prosumenta -- instalacja PV działa od końcówki sierpnia i do dzisiaj wypruła 1,8MWh. To prawie całe zapotrzebowanie na rzecz pracy PC w tym roku (jeszcze nie mieszkam, dopiero wykończenie w toku).

Opłaty stałe ponosi się niezależnie od taryfy i zużycia.

Nie wliczam ich.

Po dwa.

Ceny brutto podaję, bo netto są dla firm.

A skoro interesujesz się ceną mojej kWh z przed podwyżki, to poniżej 32gr za 1kWh z rocznej faktury.

Za 9700kWh zapłaciłem około 3,14k.

Teraz zapłacę nie uwzględniając podwyżek ZE o 1050zł więcej za cały rok.

Jeśli dla Ciebie to nic nie znaczy, to gratuluję sowitego wynagrodzenia.

Edytowane przez klaudiusz_x

Ok skoro nie dostałem konkretnej odpowiedzi muszę sobie sam policzyć 1kwh gazu u mnie ok18gr

Prąd. 1kwhok.70gr.zakladajac że średni całoroczny Cop.3 wychodzi ze na chwilę obecną pompa się nie opłaca.

A ile: serwis kotła CO, przeglądy kominiarskie i abonament za gaz za cały rok?

Ok skoro nie dostałem konkretnej odpowiedzi muszę sobie sam policzyć 1kwh gazu u mnie ok18gr

Prąd. 1kwhok.70gr.zakladajac że średni całoroczny Cop.3 wychodzi ze na chwilę obecną pompa się nie opłaca.

Ano racja..jeśli zakładasz że gazownicy piszą prawdę ile kWh wyciągniesz z 1m3 ( u mnie np współczynnik konwersji jest zmienny więc jest pole do kreatywnej księgowości) a piec ma sprawność faktyczną a nie jak VW :D no i nie bierzesz pod uwagę innych taryf niż G11. Pomijam już sprawę kominów bo zapewne już je masz, więc i tak kominiarza będziesz musiał zapraszać a przeglądy PC czy pieca kondensacyjnego są podobne w kosztach.

Gaweł - romano78 zapewne abonament wliczył. Ja podzieliłem całkowity koszt z rachunku przez podane kWh i wyszło 19gr/kWh

Edytowane przez Pytajnick

Mi wychodzi 14 gr. w prądzie: 5857 kWh wyprodukowane na CO chłodzenie i CWU a koszt 838,82

Edytowane przez plusfoto