Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła

AG_home

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o koszty to Murator podaje następujące liczby, cyt.:

Poniżej prezentujemy przeciętne koszty wytwarzania ciepła przez najpopularniejsze rodzaje urządzeń stosowanych w domach jednorodzinnych, obliczone na podstawie cen paliw i energii elektrycznej z połowy 2017 r. Jak widać, różnica między najtańszym i najdroższym sposobem ogrzewania jest ponad czterokrotna:

pompa ciepła gruntowa – 0,12 zł/kWh;

kocioł na drewno – 0,15 zł/kWh;

kocioł z podajnikiem na węgiel – 0,18 zł/kWh;

kocioł zasypowy na węgiel (miał) – 0,19 zł/kWh;

pompa ciepła powietrzna – 0,20 zł/kWh;

kocioł na pelety – 0,22 zł/kWh;

kocioł kondensacyjny na gaz ziemny – 0,23 zł/kWh;

kocioł kondensacyjny na gaz płynny z własnego zbiornika – 0,24 zł/kWh;

kocioł tradycyjny na gaz ziemny – 0,30 zł/kW;

kocioł na olej opałowy – 0,33 zł/kWh;

grzejniki elektryczne akumulacyjne (taryfa G12) – 0,35 zł/kWh;

kocioł kondensacyjny na gaz płynny w ramach umowy na dzierżawę zbiornika – 0,40 zł/kWh;

grzejniki elektryczne (taryfa G11) – 0,60 zł/kWh.

Źródło: http://miesiecznik.murator.pl/instalacje/18-pytan-ogrzewanie-domu_3768.html

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli chodzi o koszty to Murator podaje następujące liczby, cyt.:

Poniżej prezentujemy przeciętne koszty wytwarzania ciepła przez najpopularniejsze rodzaje urządzeń stosowanych w domach jednorodzinnych, obliczone na podstawie cen paliw i energii elektrycznej z połowy 2017 r. Jak widać, różnica między najtańszym i najdroższym sposobem ogrzewania jest ponad czterokrotna:

pompa ciepła gruntowa – 0,12 zł/kWh;

kocioł na drewno – 0,15 zł/kWh;

kocioł z podajnikiem na węgiel – 0,18 zł/kWh;

kocioł zasypowy na węgiel (miał) – 0,19 zł/kWh;

pompa ciepła powietrzna – 0,20 zł/kWh;

kocioł na pelety – 0,22 zł/kWh;

kocioł kondensacyjny na gaz ziemny – 0,23 zł/kWh;

kocioł kondensacyjny na gaz płynny z własnego zbiornika – 0,24 zł/kWh;

kocioł tradycyjny na gaz ziemny – 0,30 zł/kW;

kocioł na olej opałowy – 0,33 zł/kWh;

grzejniki elektryczne akumulacyjne (taryfa G12) – 0,35 zł/kWh;

kocioł kondensacyjny na gaz płynny w ramach umowy na dzierżawę zbiornika – 0,40 zł/kWh;

grzejniki elektryczne (taryfa G11) – 0,60 zł/kWh.

Źródło: http://miesiecznik.murator.pl/instalacje/18-pytan-ogrzewanie-domu_3768.html

Tylko to są koszty energii nie licząc inwestycji, jakiej trzeba dokonać aby z danego rodzaju energii korzystać i tego, że ta inwestycja nie rozkłada się na 100 - 200 lat, tylko na okres znacznie krótszy (ja przyjąłem 20 lat - choć to i tak za dużo w stosunku do niektórych elementów instalacji, szczególnie źródła ciepła).

W mojej tabeli tym wartościom (bez kosztów inwestycji) odpowiada "krańcowa cena energii" i dla porównania wynosi:

źródło ciepła => cena murator 2017 => moja kalkulacja 2015

pompa ciepła gruntowa => 0,12 zł/kWh => 0,13 - 0,16 zł/kWh

kocioł z podajnikiem na węgiel => 0,18 zł/kWh => 0,16 zł/kWh

pompa ciepła powietrzna => 0,20 zł/kWh => 0,21 zł/kWh

kocioł na pelety => 0,22 zł/kWh => 0,21 zł/kWh

kocioł kondensacyjny na gaz ziemny => 0,23 zł/kWh => 0,32 zł/kWh

taryfa G11 => 0,60 zł/kWh => 0,60 zł/kWh

Należy wziąć pod uwagę, że ceny energii mogły się zmienić między 2015 i 2017 rokiem, a ponadto w przypadku gazu i energii elektrycznej w cenie znajdują się czynniki stałe (abonament/gotowość) i zmienne (zużycie). Im większe zużycie energii, tym mniejszy udział w cenie jednostkowej opłat stałych i tym mniejsza cena jednostkowa energii. Murator podaje ceny średnie dla istniejących budynków (tak przypuszczam - niektóre mogą być stare i słabo ocieplone). Ja w wariancie najbardziej energochłonnym analizowałem dom spełniający warunki "WT dla budynków 2014", więc oddany do użytku najwcześniej w roku 2015 oraz domy znacznie mniej energochłonne (przekraczające wymagania WT 2021). Siłą rzeczy cena jednostkowa energii (uzyskanej z gazu i elektrycznej) musiała być w mojej analizie wyższa, bo jej zużycie było niższe w stosunku do "średniej muratora", a udział opłat stałych w moim przypadku z pewnością był wyższy.

Jednak istotna różnica wystąpiła jedynie w przypadku gazu ziemnego, murator wyliczył 0,23 a ja 0,32 zł/kWh. Zostawiam to do przeanalizowania na później, bo teraz idę spać, podejrzewam że winne jest średnie zużycie gazu które u Muratora wyszło prawdopodobnie na znacznie wyższym poziomie niż w przypadku analizowanych przeze mnie dość energooszczędnych budynków, postaram się wkrótce udzielić odpowiedzi.

Edytowane przez SzymonKc

Nie mam doświadczeń w kosztach ogrzewania domu gazem ale z cała pewnością mogę podać wiarygodne dane nt. kosztów ogrzewania pompą PW, które podane zarówno przez Murator jak i przedmówców sa mocno zawyżone. Świeże dane z ostatniej faktury z 8.03.2018.

Całe zużycie energii w domu 5141 kWh i koszt 1809,31 wraz z wszystkimi możliwymi opłatami etc.

Zatem wychodzi 0,3520/kWh i jest to koszt energii wraz z użyciem na cele bytowe

Przyjmując dosyć zachowawczo średni COP=3 dostaniemy koszt około 0,12/kWh i to jest bardziej realny koszt możliwy do uzyskania z pompy PW niż 0,20/kWh.

Oczywiście wszystko zależy tylko i wyłącznie od całego "systemu" ogrzewania i izolacji domu. Realnie ten koszt może być wyższy przy wyższym koszcie za kWh np. przy taryfie G11 co z o kolei może równoważyć wyższy COP przy grzaniu non-stop.

Równie dobrze mogę stwierdzić że koszt jest jeszcze niższy niż 0,12/kWh gdyż pompa pracuje zazwyczaj w najtańszej taryfie a koszt zawyżają inne urządzenia pracujące w droższych taryfach jak rekuperator, lodówka i cała masa innych odbiorników energii jakich używamy na codzień. A póki co nie moge podać wirygodnych danych za samo ogrzewanie.

Mam nadzieję że te informacje pomogą komuś w wyborze sposobu ogrzewania, bo najbardziej wkurzają mnie wypowiedzi typu "sam nie mam" ale na pewno będzie drożej lub taniej. To tak w odniesieniu do podawanych wyżej kosztów rzędu 0,20-0,21 przy pompie PW.

Wyboru i tak dokonuje każdy sam a kto liczy że dostanie gotową odpowiedź to pozostawię bez komentarza. Pozdrawiam.

Cały parados w formie ogrzewania domu polega na tym, że wiele ludzi chce płacić jak najmniej za rachunki, a ładuje mase pieniędzy w drogie pompy ciepła (czyli inwestycja, która zwraca się po długim okresie jeżeli w ogóle). Pół biedy jak kupują tą pompę za gotowkę. Gorzej jak kredyt bo nikt odsetek nie dolicza. Inny przykład to dwie formy ogrzewania Np. Gaz + kominek. Chodź to jestem w stanie zroumieć, ponieważ są ludzie, któzy kochają kominek ( takie hobby, a hobby nigdy nie jest tanie). Inny problem jest taki, że jedna osoba za podobą instalację zapłaci 15 a gruda 30 tys. bo piec inny, bo hydraulik drogi itd. Tutaj na forum jest wiele takich przykładów. Warto też dodać, że żade źródło ciepła nie jest wieczne i po jakimś czasie trzea będzie je wymienić czy jest to pompa ciepła czy piec gazowy czy kocioł węglowy.

Gdybym ponownie zastanawiał się nad formą ogrzewania brałbym pod uwagę trzy formy:

Pompa ciepła PW - koszt inwestycji ok 20 tys.

Instalacja gazowa 11 000 zł (- opłata przyłączeniowa 2260 zł

instalacja od skrzynki do domu i w domu, - 1100 zł, Projekt + kierownik budowy - 500 zł kominiarz - 100 zł piec + zasobnik, komin przez ścianę, sterownik car i sonda zewnętrzna - 5850 zł, hydraulik podłaczenie pieca - 500, częsci do hydrauliki pieca około 1200 zł)

Piec elektryczny - koszt około 6000 zł (piec+ zasobnik+montaż+częśći)

W przypadku Pompy PW koszt 1kWh jest niewie mniejszy od gazu, ale inwestycja prawie dwukrotnie droższa, koniecznosc grzania w taryfie, w przypadku wymiany pompy za 15-20 lat znowu koszt wyniesie znaczną kwotę.

Gaz - z czasem wymianie będzie podlegał piec. Koszty poniesione za przyłącz, instalację wewnętrzną są stałe i jednorazowe. Koszt zakupu nowego pieca i zasobnika całkim przyzwoite. cena za 1 kWh nieznacznie wieksza od pompy ciepła instalacja tańsza od pompy ciepła.

Piec elektryczny - instalacja tańsza, wymiana pieca po zurzyciu tania, koszt energii elektrycznej większy od gazu i pc, oraz koniecznosć grzania w taryfyfie.

Dla mnie dużym komfortem jest ciepła podłoga. W przypadku grzania gazem nie muszę się zastanawiać nad taryfą. Grzeję kiedy mi to najbardziej pasuje.

Gdybym miał wybierać teraz podłączyłbym piec elektryczy pod warunkim, że nie miałbym możliwosći przyłacza gazu.

Moje koszty zurzycia gazu przy temperaturze w domu ustawionej na 22,2 (co+cwu+gotowanie) 2+1 współczynnik 11,040

218,88 zł 2018.03.05 - luty

222,75 zł 2018.02.05 - styczeń

214,60 zł 2018.01.03 - grudzień

179,04 zł 2017.12.05 - listopad

108,20 zł 2017.11.09 - październik

67,19 zł 2017.10.04 - wrzesień

63,48 zł 2017.09.05 - sierpień

53,65 zł 2017.08.04 - lipiec

53,65 zł - czerwiec

No i właśnie "sam nie mam to się wypowiem" -

Kolejne mity nt. pomp ciepła:

1. Nie konieczność grzania w taniej taryfie tylko możliwość

a) tania taryfa i akumulacja w wylewkach lub wylewkach i bufor + sterowanie

b) taryfa całodobowa i grzanie non-stop wg potrzeby + sterowanie

oba przypadki wysoki komfort i "nie zimna" podłoga a wybór zależy od osobistego przekonania (jedni wolą tak a inni odwrotnie)

2. Jak można się wypowiadać o przyszłych kosztów po 15 czy 20 latach. Raczej w ciemno można przyjąć że stopień skomplikowania konstrukcji rośnie a jakość komponentów użytych zarówno w pompach PW jak i piecach gazowych maleje i ciężko cokolwiek prognozować. W przypadku pomp PW to w zasadzie sprżarka jest głównym elemetem "zużywającym" się przy czum wszystko zależy od modelu i trybu pracy. Żywotność określa się na ok. 50000h a to bardzo długo przy ewentualnym koszcie 1500-3500 zł w zależności od modelu.

3. Podawanie kosztu ogrzewania w PLN ma się nijak do dokonania porównania i wyboru żródła grzania. Każy dom jest inny i zbyt wiele różnic. Tylko zapotrzebowanie domu na ciepło razy koszt zz kWh da realne porównanie.

Tak więc podawanie podawanie "teoretycznych" wad pomp ciepła przy przemilczaniu niedoskonałości grzania gazem jest całkowicie nieobiektywne.

Sam nie jestem przeciwnikiem grzania gazem bo tak naprawdę realne koszty użytkowania w długim okresie czasu są dosyć podobne każdy inwestor sam sobie musi dokonac wyboru. Raz ze względu na koszty a dwa na świadomy wybór. Sam osobiście wybrałem pompę mając przyłącz gazu (z którego zrezygnowałem) bo uznałem że tak jest jednak trochę taniej i mimo wszystko bezpieczniej. I nie kwestionuję tutaj niezawodności i bezpieczeństwa nowych pieców gazowych CO ale sam przyłącz gazu i wszystkich urządzeń gazowych uważam za potencjalne źródło niebezpieczeństwa szczególnie po wielu latach. Tak jak może zepsuć się pompa tak może nastąpić awaria pieca gazowego ale konsekwencje mogą być różne.

Poza tym dokonując wyboru wolę uwzględnić wyższe koszty początkowe aby potem było taniej zakładając że nie wiadomo jak to będzie w przyszłości ze zdrowiem, dochodami itp. więc wolę mieć potem taniej niż na początku. A jak będzie dobrze to oszczędności pozwolą na kolejne inwestycje :)

Jeszcze raz podkreślam że nie mam nic przeciwko ogrzewaniu gazem i obydwa systemy są dobre i każdy dokonuje wyboru sam w odniesieniu do swoich uwarunkowań ale wkurzające jest podawanie wysokich kosztów ogrzewania pompą PW przez osoby które nie maja osobistych doświadczeń a tylko gdzieś coś czytały i słyszały.

No i właśnie "sam nie mam to się wypowiem" -

Kolejne mity nt. pomp ciepła:

1. Nie konieczność grzania w taniej taryfie tylko możliwość

a) tania taryfa i akumulacja w wylewkach lub wylewkach i bufor + sterowanie

b) taryfa całodobowa i grzanie non-stop wg potrzeby + sterowanie

oba przypadki wysoki komfort i "nie zimna" podłoga a wybór zależy od osobistego przekonania (jedni wolą tak a inni odwrotnie)

2. Jak można się wypowiadać o przyszłych kosztów po 15 czy 20 latach. Raczej w ciemno można przyjąć że stopień skomplikowania konstrukcji rośnie a jakość komponentów użytych zarówno w pompach PW jak i piecach gazowych maleje i ciężko cokolwiek prognozować. W przypadku pomp PW to w zasadzie sprżarka jest głównym elemetem "zużywającym" się przy czum wszystko zależy od modelu i trybu pracy. Żywotność określa się na ok. 50000h a to bardzo długo przy ewentualnym koszcie 1500-3500 zł w zależności od modelu.

3. Podawanie kosztu ogrzewania w PLN ma się nijak do dokonania porównania i wyboru żródła grzania. Każy dom jest inny i zbyt wiele różnic. Tylko zapotrzebowanie domu na ciepło razy koszt zz kWh da realne porównanie.

Tak więc podawanie podawanie "teoretycznych" wad pomp ciepła przy przemilczaniu niedoskonałości grzania gazem jest całkowicie nieobiektywne.

Sam nie jestem przeciwnikiem grzania gazem bo tak naprawdę realne koszty użytkowania w długim okresie czasu są dosyć podobne każdy inwestor sam sobie musi dokonac wyboru. Raz ze względu na koszty a dwa na świadomy wybór. Sam osobiście wybrałem pompę mając przyłącz gazu (z którego zrezygnowałem) bo uznałem że tak jest jednak trochę taniej i mimo wszystko bezpieczniej. I nie kwestionuję tutaj niezawodności i bezpieczeństwa nowych pieców gazowych CO ale sam przyłącz gazu i wszystkich urządzeń gazowych uważam za potencjalne źródło niebezpieczeństwa szczególnie po wielu latach. Tak jak może zepsuć się pompa tak może nastąpić awaria pieca gazowego ale konsekwencje mogą być różne.

Poza tym dokonując wyboru wolę uwzględnić wyższe koszty początkowe aby potem było taniej zakładając że nie wiadomo jak to będzie w przyszłości ze zdrowiem, dochodami itp. więc wolę mieć potem taniej niż na początku. A jak będzie dobrze to oszczędności pozwolą na kolejne inwestycje :)

Jeszcze raz podkreślam że nie mam nic przeciwko ogrzewaniu gazem i obydwa systemy są dobre i każdy dokonuje wyboru sam w odniesieniu do swoich uwarunkowań ale wkurzające jest podawanie wysokich kosztów ogrzewania pompą PW przez osoby które nie maja osobistych doświadczeń a tylko gdzieś coś czytały i słyszały.

To w czym PC są doskonałe skoro gaz doskonały nie jest? Każda pliszka swój ogonek chwali, więc napisałeś co napisałeś.

Cięzko mi porównywać koszty do ogrzewania gazem. U mnie dom 117m2 powierchni ogrzewanej , dodatkowo część domu ma wysokie sufity (do 4,5m) , dodatkowo okazało się że większość sezonu jedno okno balkonowe w salonie było całkowicie nieszczelne , dodatkowo wyszło że drzwi wejściowe do domu są nieszczelne (i ciagle są i są na tyle nieszczelne że przy mrozach miałem drzwi od wewnatrz pokryte szronem) , dodatkowo okazało się że rekuperaor był uszkodzony i działał na nędznej sprawności i mimo tych "problemów" zyżyłem od 1 września do końca lutego niecałe 1980kWh. W domu około 22,4 stopnia , koszt łącznie z CWU. Grzane głównie w II taryfie.

Koszt licząc tylko II taryfę około 630zł. Nawet jakbyśmy dodali ze 100zł na "wyrównane" tego co grzało w drogiej taryfie to by wyszło około 730zł a sądzę że te 100zł to aż na wyrost ..

Jakbym grzał gazem to nie wiem ile bym wydał , na pewno trzeba by doliczyć koszty abonamentu i przeglądów gazu które są obowiazkowe ..

Przy pompie mam przeglądy gwarancyjne , później nie ma żadnych "wymaganych" ani żadnego dodatkowego abonamentu.

Tak się zastanawiam kto normalny zakłada teraz gaz. Już lepiej zwykłą trójfazową grzałkę do jakiegoś 100l bojlera wpakować i tym grzać dom w taniej taryfie ...

Ten kto ma to nieszczescie byc na terenie działania PGE, a w szczegolnosci PGE/Lublin, PGE/Zamosc

To w czym PC są doskonałe skoro gaz doskonały nie jest? Każda pliszka swój ogonek chwali, więc napisałeś co napisałeś.

Jakoś nie widzę abym napisał że PC są doskonałe. Są rzeczy które dla wielu osób są problematyczne jak choćby "głośność" pracy pampy, czy różnice konstrukcyjne pomp gdzie jedne na 9kW mocy mają grzałki odpowiedzialne za pracę w niskich temperaturach (co często nie uwzględniją podając średnie COP) a inne z założenia nie posiadają grzałek i nawet przy -20oC osiągają COP powyżej 2 - i oczywiście nie wspominając o większych kosztach początkowych.

I tak jeden wybierze gaz a inny PC - jedno i drugie rozwiązenie dobre a żadne nie doskonałe.

Przy czym na dzień dzisiejszy niestety bardzo dużo ludzi obawia się PC obawiając się "nowego" a informacje o PC przyjmują często jak opowieści Science Fiction, no bo jak z powietrza np. -10oC można mieć CWU 50oC i jeszcze ciepło w domu :) Na szczęście jest z tym z roku na rok coraz lepiej.

A wypowiadam się nt. pompy ciepła bo mam. Nich inni wypowiedzą się nt. gazu. Wnioski i tak trzaba wyciągać samemu bo prawda jak zwykle leży po środku.

Edytowane przez artek

Zdaje sobie sprawe ze ceny pradu sa rozne... ale mysle ze nie mam najtanszego pradu i u nas srednia za kWh dla calego domu wacha sie 0,48-0,52:- / kWh

( z wszystkimi oplatami, vatami etc ) - G12W ( a wiem ze sa uzytkownicy co osiagaja lepsza srednia )

PC chodzi kiedy musi... czasami wiekszosc doby nawet gdyz jest tak ustawiona.

Ale nie o tym chcialem... przyjmujac 0,5:- / kWh i dla PC LT SCOP 3 jak nie blizej 4 w nowych PC, to srednia za kWh bedzie jednak inaczej wygladala.

Przyjmijmy 3,5... 0,5/3,5... 0,143 zl/kWh

I tu się zgadzamy. To właśnie chciałem przekazać dla osób porównujących koszty a będących przed tym trudnym wyborem źródła ciepła. Trochę wyżej wyliczyłem koszt na 0,12/kWh przy PC PW zakładając bardzo pesymistycznie średnie COP na 3. A przyjmując mój średni koszt energii dla domu na 0,3520 /kWh (dane z faktury brutto) to przy całkiem średnim i racjonalnym COP 3,5 da cenę nawet 0,10 /kWh i to jest bardziej realne realne niż podawane często 0,20/kWh - a to przecież różnica 100%.

Edytowane przez artek

Każdy liczy jak chce :)

a właściwie dla każdego wyjdzie co innego bo inny dom, inny region, inne priorytety.

Już mi kolega Arturo próbówał wmówić że gaz mi się nie opłaca i tylko pompa albo prąd, ale cieszę się że słuchałem swojego rozsądku.

Niespełna dwa lata temu stałem przed ty samym dylematem tzn pompa VS gaz, trochę chciałem być "nowoczesny" i myślałem mocna nad PC, ale jakbym nie liczył to wychodziło mi że gaz będzie tańszy. Wybudowałem, mieszkam ponad rok i jak na razie moje przypuszczenia się sprawdzają.

Na PC dostawałem wyceny ok 30 tys, kotłownia na gazie z przyłączem wyszła mnie ok 12 tys (piszę z głowy, nie pamiętam dokładnie ale rząd wielkości się zgadza)

czyli różnica 18 tys na korzyść gazu ( a do gazu miałem coś ponad 30m, nie to że dom stał na gazociągu)

przez rok załóżmy że zużyłem 1200 m3 gazu x 2,06zł= 2472zł

daje to ok 13000kwh, grzejąc PC tylko w taniej taryfie 100% i zakładając optymistycznie średnio COP=3,5 zapłaciłbym za rok 1300zł

czyli rocznie oszczędzałbym max 1200zł czyli byłbym "do przodu" po BAGATELA 15 LATACH !!!! ciekawe czy pompa tyle wytrzyma...

dodam jeszcze, że w czasie realizowania inwestycji zaoszczędzone pieniądze są nam zwykle potrzebne bardziej niż jakieś "teoretyczne oszczędności" po X latach, przynajmniej dla mnie, bo za kilka lat chciałbym zarabiać wielokrotność moich obecnych zarobków i wtedy tym bardziej rachunek za gaz nie będzie robił na mnie wrażenia (mam taką nadzieję)

Edytowane przez sony87

Każdy liczy jak chce :)

...

Już mi kolega Arturo próbówał wmówić że gaz mi się nie opłaca i tylko pompa albo prąd, ale cieszę się że słuchałem swojego rozsądku.

Niespełna dwa lata temu stałem przed ty samym dylematem tzn pompa VS gaz, trochę chciałem być "nowoczesny" i myślałem mocna nad PC, ale jakbym nie liczył to wychodziło mi że gaz będzie tańszy. Wybudowałem, mieszkam ponad rok i jak na razie moje przypuszczenia się sprawdzają.....

A najgorsze że on ma racje. A Tobie się tylko wydaje.

Tak czy inaczej gratuluję wyboru i w konsekwencji zadowolenia z dokonanego wyboru, a co pracy pompy ciepła po 15 latach to byłbym spokojny. Niemniej jednak jestem większym pesymistą od Ciebie i wolę założyć że różnie może być z tymi dochodami w przyszłości. Jak nie będzie źle to będę podwójnie zadowolony. Niemniej jednak zwróć uwagę że jak koszt energii wzrośnie za kilka lat np. o 30% to przy pompie ciepła będzie to realnie mniej odczuwalne w kieszeni przez COP pompy. Sam wolę jak rachunek robi na mniej wrażenie tylko że odwrotnie - tzn. przez jego niską wartość. Piszesz o optymistycznym COP =3 - ja nazwałbym to bardzo pesymistycznym, a dodatkowo doliczyłbym stałe opłaty za abonament gazowy co w skali roku daje u mnie ok. 276,00 zł. Ale ważne że jesteś zadowolony.

Tak czy inaczej gratuluję wyboru i w konsekwencji zadowolenia z dokonanego wyboru, a co pracy pompy ciepła po 15 latach to byłbym spokojny. Niemniej jednak jestem większym pesymistą od Ciebie i wolę założyć że różnie może być z tymi dochodami w przyszłości. Jak nie będzie źle to będę podwójnie zadowolony. Niemniej jednak zwróć uwagę że jak koszt energii wzrośnie za kilka lat np. o 30% to przy pompie ciepła będzie to realnie mniej odczuwalne w kieszeni przez COP pompy. Sam wolę jak rachunek robi na mniej wrażenie tylko że odwrotnie - tzn. przez jego niską wartość. Piszesz o optymistycznym COP =3 - ja nazwałbym to bardzo pesymistycznym, a dodatkowo doliczyłbym stałe opłaty za abonament gazowy co w skali roku daje u mnie ok. 276,00 zł. Ale ważne że jesteś zadowolony.

Abonament gazowy wlicza się zazwyczaj w cenę gazu. Dla niektórych przy budowie domu 20 tys to znaczna kwota szczególnie przy wykończeniu domu. jeżeli ktoś jest bogaty i buduje za gotówkę to można mówić o oszczędności, ale inaczej jest jak bierzemy kredyt na budowę.

Chciałem napisać i policzyłem COP =3,5 , wkradła się tyko literówka, już poprawiam

kolejna sprawa :

1.grzeję kiedy chce i nie patrzę na taryfy czytaj mniej ograniczeń

2. nie huczy mi żaden sprzęt za ścianą

3. nie martwię się że jak będzie -30 to mój kocioł może nie dać rady

4. wiem że mam zapas mocy (14KW) i w razie jakbym chciał ogrzewać garaż to mi spokojnie jej starczy a przy pompie Panasonica 9KW to nie wiem jakby było, to samo z ciepłą wodą - mam ją szybciej jak zajdzie potrzeba

@kulibob - nie naciągam faktów tylko przedstawiam konkretne liczby dla mojego zamieszkanego użytkowanego od 17 stycznia 2017r domu, także nic mi się nie wydaje.

Wiem, że na forum jest mnóstwo naganiaczy i jak przedstawiałem 1.5 roku temu tu moje zdanie że pompa mi się nie opłaca to zostałem przez nich "zjechany" . Wtedy jak liczyłem wychodziło mi że zwróciłaby się po 7-10 latach (zakładałem większe zużycie gazu) co i tak do mnie absolutnie nie przemawiało a teraz rachunek jest jeszcze gorszy na niekorzyść PC .

Jakby koszt inwestycji był np tylko o 5 tys wyższy dla PC to brałbym pompe, ale to już są za duże różnice

Ja osobiście nie neguje wyborów innych, jeśli ktoś ma fantazję albo pieniądze to kto komu (bogatemu czy biednemu) zabroni?

ale nie lubię jak ktoś mi wciska kit, koloryzuje, ściemnia i jeszcze się przy tym wymądrza..

Zauważyłem, że tu na forum niektórzy robią tzw gównoburze o różnicę w kosztach ogrzewania rzędu kilkuset złotych rocznie ROCZNIE na cały dom. Czy zastanawialiście się ile rocznie wydajecie na paliwo do samochodu ? bo ja osobiście wydaje wielokrotność wartości gazu potrzebnej do ogrzania chałupy a mam auto oszczędne (max 6 litrów ON/100km) . Zakładam, że niektórzy spalają powyżej 10l/100km i nie robią o to afery jak przy spalaniu gazu/węgla itd.

Tą dygresją chciałem dać do zrozumienia, że są rzeczy ważniejsze niż to całe CO

Edytowane przez sony87

...., a dodatkowo doliczyłbym stałe opłaty za abonament gazowy co w skali roku daje u mnie ok. 276,00 zł. Ale ważne że jesteś zadowolony.

abonament jest wliczony do moich wyliczeń, ponieważ cena gazu 2,06 zł powstała z sumowania faktur i po podzieleniu przez sumę m3 za cały rok