klaudiusz_x 26.11.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Nie ja się interesuję, tylko ty się nią "chwalisz". Czyli średnią cenę kWh masz na poziomie 0,32 zł brutto? Nie wiem jak to możliwe. Ale... ...skoro pójdzie podwyżka to wyjdzie 0,42 zł/kWh. Dobry wynik, bo u mnie średnio rocznie obecnie wychodzi 0,47 zł/kWh brutto przy zużyciu około 10MWh. Nie chwalę się, tylko neguję Twoje słowa o akceptowalnej podwyżce. A to jest różnica. To że miałem prąd w taniej po 25gr, a mam mieć minimum 35 (prawdopodonie 37-40), nie oznacza dla mnie tej super małej podwyżki za ok. Nie porównuj Twoich cen do moich. Jakby Ci w pół roku wrzucili 40% podwyżki, inaczej byś gadał. U nas rząd wcisnął upadające kopalnie Tauronowi. Edytowane 26 Listopada 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.11.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 No ile rocznie więcej będziesz płacił? 25 % do rachunku to bedzie 600zł nie licząc Ogrzewania bo nie wiem ile spale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 25 % do rachunku to bedzie 600zł nie licząc Ogrzewania bo nie wiem ile spale. sporo nominalnie średnio 50 zł/ miesiąc ale z 2 strony relatywnie do innych kosztów to nie jest duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.11.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 sporo nominalnie średnio 50 zł/ miesiąc ale z 2 strony relatywnie do innych kosztów to nie jest duzo Jakby za tym szły podwyżki płac, to ok. Relatywnie, to za kilka lat, może być gorzej, jeśli trend się utrzyma. Sąsiad 2 tygodnie temu lał beton. 280zł/m3. 3 lata temu płacił 190zł za ten sam. Taki mały przykład. Ostatnio warszawka ma znaczną podwyżkę za śmieci. U mnie także poszli mocno w górę. W przeciągu 5 lat x12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Jakby za tym szły podwyżki płac, to ok. Relatywnie, to za kilka lat, może być gorzej, jeśli trend się utrzyma. Sąsiad 2 tygodnie temu lał beton. 280zł/m3. 3 lata temu płacił 190zł za ten sam. Taki mały przykład. Ostatnio warszawka ma znaczną podwyżkę za śmieci. U mnie także poszli mocno w górę. W przeciągu 5 lat x12 To ile masz za śmieci u mnie 25/osobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.11.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) To ile masz za śmieci u mnie 25/osobe 7zł za dom, do 22 zł za osobę. Edytowane 26 Listopada 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 7zł za dom, do 22 zł za osobę. a to sprytnie u mnie jak masz np 3 domy co się często zdarza i 2 pustostany to się nic nie płaci za nie tylko za zamieszkały a u Ciebie czyli np za 2 osoby to 44+7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.11.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) a to sprytnie u mnie jak masz np 3 domy co się często zdarza i 2 pustostany to się nic nie płaci za nie tylko za zamieszkały a u Ciebie czyli np za 2 osoby to 44+7? Było 7zł za dom mieszkanie, niezależnie od ilości mieszkańców/lokatorów. Teraz jest 22zł za osobę. Czyli 2+2. Czyli 88zł na miesiąc. Rok temu było 11zł za os. Edytowane 26 Listopada 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.11.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Miała być spalarnia śmieci.Niestety mieszkańcy okolicy spalarni, zaprotestowali.Jakoś we Wiedniu jest w centrum miasta, Kopenhaga ma na uboczu, ale obok dużych osiedli.A u nas, się nie da.Mimo dużego dofinansowania z EU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 27.11.2020 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 To i tak macie lepiej bo z osobami można pokombinować. U mnie jest za zużycie m3 wody stawka, 7 zł za 1 m3 miesięcznie co i tak nie jest tragicznie bo niedaleko w miejscowościach mają ponad 10 zł za 1 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.11.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Jakby za tym szły podwyżki płac, to ok. Relatywnie, to za kilka lat, może być gorzej, jeśli trend się utrzyma. Sąsiad 2 tygodnie temu lał beton. 280zł/m3. 3 lata temu płacił 190zł za ten sam. Taki mały przykład. Ostatnio warszawka ma znaczną podwyżkę za śmieci. U mnie także poszli mocno w górę. W przeciągu 5 lat x12 W zasadzie tak ale czy za podwyżką płacy idzie zwiększenie ilości i/lub wydajności pracy ? Skąd ma na to wziąć środki finansowe pracodawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.11.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Jakoś we Wiedniu jest w centrum miasta, Kopenhaga ma na uboczu, ale obok dużych osiedli. A u nas, się nie da. Mimo dużego dofinansowania z EU. U nas ludzie sami wolą spalać swoje śmieci . Samorządy chyba też wychodzą z tego założenie, bo przynajmniej w kilku gminach w okolicy wywóz śmieci od zeszłego roku wygląda tak: - w cieplejszej połowie roku odpady zmieszane co 2 tygodnie - w chłodniejszej połowie roku odpady zmieszane co 4 tygodnie, ale dodatkowo wywóz popiołu - czyli zakłada się, że w zimie jest mniej śmieci, ale więcej popiołu - ciekawe co według tego założenia dzieje się z tymi śmieciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.11.2020 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Miała być spalarnia śmieci. Niestety mieszkańcy okolicy spalarni, zaprotestowali. Jakoś we Wiedniu jest w centrum miasta, Kopenhaga ma na uboczu, ale obok dużych osiedli. A u nas, się nie da. Mimo dużego dofinansowania z EU. Polska to nie UE . To republika bananowa .. Tutaj mamy mnóstwo odpowiednich służb ale jakoś co chwilę płoną składowiska śmieci , śmieci których nigdy tam nie powinno być. Urzędnicy zawsze ślepi , nic nie mogący , nic nie widzący , policja , prokuratura też nic nie widzi ,nie słyszy , nie może ... Cwaniaczki przywożą śmieci , składują , zarabiają na tym olbrzymią kasę a potem podpalają albo później utylizacją musi zająć się podatnik. W tym kraju nikt rozumny nie zgodzi się na budowę takiego czegoś , bo wie że i tak później nikt tego nie będzie kontrolował a właściciel bedzie dążył do największego zysku a zdrowie mieszkańców ma głęboko w d... Jakoś nie słyszałem i nie czytałem aby w innych krajach UE paliły się nonstop nielegalne składowiska śmieci a właściciele śmiali się w twarz policji , prokuraturze , odpowiednim służbą. W normalnym kraju Ci ludzie gnili by w więzieniach a ich całe majątki zostały by skonfiskowane na poczet odszkodowań , także mieszkańców którzy ucierpieli na skutek składowanych tam nielegalnie śmieci i ich podpaleniu .. A u nas to bardzo dochodowy biznes. "Utylizacja" poprzez spalanie. Zastanawiam się jedynie czemu ludzie tak sam nie robią. Palić śmieciami w domu , i nie płacić za wywóz śmieci ... Przecież w PL to całkowiice legalne i Państwo na to pozwala ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.11.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 W tym kraju nikt rozumny nie zgodzi się na budowę takiego czegoś , bo wie że i tak później nikt tego nie będzie kontrolował a właściciel bedzie dążył do największego zysku a zdrowie mieszkańców ma głęboko w d... W 2019 roku w PL było 8 spalarni odpadów komunalnych. A ludzie protestują przed nowymi, bo się boją, że one trują i smrodzą. Dlatego właśnie na przykładzie miast gdzie już działają trzeba pokazywać, ze to nieprawda. Wiadomo, że lepiej recyklingować, ale ekospalarnia może stanowić uzupełnienie dla recyklingu. Tutaj mamy mnóstwo odpowiednich służb ale jakoś co chwilę płoną składowiska śmieci , śmieci których nigdy tam nie powinno być. Urzędnicy zawsze ślepi , nic nie mogący , nic nie widzący , policja , prokuratura też nic nie widzi ,nie słyszy , nie może ... A to.. możemy mieć jedynie nadzieję, że prędko się zmieni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.01.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Dziś 1,5 bitcoina jest warte 198.301zł. Do usłyszenia za 8 lat. Jestem prawie pewny, że wystarczy poczekać poł roku - rok w zalezności od tego cię będzie działo... o 8 latach nie myślę teraz nawet... Edytowane 12 Stycznia 2021 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 12.01.2021 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 To nie jest portal do naganiania na Bitcoina jak już musicie to od tego jest Bankier itp. Zdecydowanie ostrzegam przed tą bańką spekulacyjną na wirtualnej walucie. Jest to mega niebezpieczny instrument finansowy. Równie dobrze może być tyle wart co sugerujecie za pół roku a nie za 8 lat. W mojej ocenie za 8 lat prędzej będzie wart 0 słownie zero niż osiągnie jakieś niebotyczne wartości. Każdy kto inwestuje w takie wirtualne waluty musi sobie zdać sprawę iż w momencie kiedy dane państwo przykładowa USA zakaże używania tej waluty to kończy się jej przyszłość. Chyba nikt racjonalnie myślący nie wierzy że przy tym dodruku pieniądza co aktualnie jest któreś z mocarstw zrezygnuje z kreowania rynku i swojej waluty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.01.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Chciałem tylko udowodnić, że miałem rację pisząc 2 lata temu, że jest dużo innych inwestycji lepszych od fotowoltaiki. Gdyby osoba, z którą dyskutowałem zamiast PV kupiła np. BTC to by miała teraz zwrot 170tyś zł. Póki co jest strata 24tyś (3tyś rocznie oszczędności, inwestycja 30tyś). A za 8 lat jak się zepsuje PV to jesteśmy na 0. Tak tylko pisze swoje przemyślenia. Inwestowanie w BTC jest bardzo ryzykowne. miałeś rację. Inna sprawa, ze fotowoltaika dobrze się komponuje z kopaniem kryptowalut - coraz więcej osób kombinuje, żeby zamiast oddawać te 20% do sieci, to zużyc to np. uruchamiając koparkę Sprzedawcy sprzętu miningowego też się tym posiłkują.... Mimo wszystko nie nazwałbym tego instrumentem wysokiego ryzyka. Jak się czegoś nie zna, nie ma o tym pojęcia - to się tego boi. Ten wpis wyżej o zakazaniu tej waluty np. przez USA świadczy tylko o niewiedzy - bo to wszystko już było. Chiny przez jakiś czas zakazały i ....były wahania jak zwykle a w perspektywie długoterminowej nic się stało. A China już nie mają nic przeciwko bitcoinowi. A zdarza się, że zapowiedź delistowania i banowania danej kryptowaluty wręcz powodowały skokowy wzrost jej wartości...ehhh Nikt nie zarżnie kury znoszącej złote jajka - wszędzie będzie AML/KYC na maxa....będzie to regulowane jak tylko się da, ale nikt tego nie zabroni. Banki zawsze będą odradzać kryptowaluty...bo to dla nich konkuretncja, to przecież oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 13.01.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Inna sprawa, ze fotowoltaika dobrze się komponuje z kopaniem kryptowalut Mimo wszystko nie nazwałbym tego instrumentem wysokiego ryzyka. Jak się czegoś nie zna, nie ma o tym pojęcia - to się tego boi. Ten wpis wyżej o zakazaniu tej waluty np. przez USA świadczy tylko o niewiedzy - bo to wszystko już było. Chiny przez jakiś czas zakazały i ....były wahania jak zwykle a w perspektywie długoterminowej nic się stało. A China już nie mają nic przeciwko bitcoinowi. "Na pewno" fotowoltanika komponuje się z kryptowalutami. Realny prąd a kryptowaluty których w dodatku cały czas przybywa. Szkoda tego nawet komentować. Równie dobrze można zjeść banana lub zjeść wirtualnego banana i uznać że jest to to samo. Mieć panele na dachu lub zapis cyfrowy w komputerze. Oczywiście mocarstwa teraz nie mają nic przeciwko ale kwestia czasu kiedy kryptowaluty będą chciały uszczknąć kawałek tortu walutowego i wtedy zacznie się ich koniec w dodatku bardzo gwałtowny. Kolejnym ostrzeżeniem niech będzie historia Mt. Gox o której to powinien wiedzieć każdy kto będzie miał ochotę inwestować w kryptowaluty. Z naszego podwórka Ideabank zniknął z giełdy a co dopiero jakieś tam kryptowaluty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.01.2021 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Kolejnym ostrzeżeniem niech będzie historia Mt. Gox o której to powinien wiedzieć każdy kto będzie miał ochotę inwestować w kryptowaluty. Z naszego podwórka Ideabank zniknął z giełdy a co dopiero jakieś tam kryptowaluty. każdy HODLer wie, że środków nie trzyma się na giełdzie, tylko we własnym portfelu.Albo powinien o tym wiedzieć. Nie masz kluczy do konta, to środki tak naprawdę nie są twoje. Z nowszej historii mozna wspomnieć o Bitcurex i Bitmarket....Oczywiście oprócz tego przestrzegać chociaż minimum zasad bezpieczeństwa.... Ciężko dyskutować z kimś, kto jest tak bardzo negatywnie nastawiony...widzi tylko wady, jednocześnie zapominając o wielu zaletach.....no ale zresztą ten wątek nie do tego służy....z mojej strony EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.02.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Czy Bitcoin już nie kosztował 20 tyś $ ? Jeśli ktoś kupił za 11 , a teraz jest po 5 tysięcy to jest ostro w plecy. tak tylko chciałem zauważyć, że aktualnie przekroczył 52k$ kolega Frofo007 miałe rację ja w sumie też się nie pomyliłem duzo Ja jestem tego prawie pewny...Satoshi pisał kiedyś tam, że docelowo 1BTC będzie wart mln $ I za 20 lat tak będzie, jeżeli te cykle które są na btc się utrzymają....teraz kurs jest w okolicy 5k$, ale jeszcze całkiem niedawno był dołek 3,2k$ (bodajże grudzień/styczeń) Teraz był atak na kolejne poziomy, korekta, a za 1-2m kolejne wzrostyy. Kolejną bańkę na btc prognozuję na koniec przyszłego roku chodzi mi o ten pogrubiony fragment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts