giman 17.04.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Coś tam informatycy grzebią i dlatego forum szwankuje. Szwankuje od kilku dni. A informatycy to może dopiero zaczną naprawiać. Wpis redakcji brzmi jakby szukali - kto to ma zrobić, albo czekają na tych co w weekendy nie pracują. Redakcja: Mamy informację, że programiści naprawiają błędy. Zadania są delegowane, czkamy. Pierwsze zdanie, ze niby prace trwają, drugie zdanie, ze szukają ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.04.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Coś tam informatycy grzebią i dlatego forum szwankuje. Nie twierdze że inwestycja się nie zwróci, ale dopóki poniesione koszty nie wyjdą na zero nie ma mowy abyś zarabiał. Nie każdemu też opłaca się instalować PV bo do każdego przypadku trzeba podchodzić indywidualnie. A jak słyszę reklamy że prąd mamy za darmo z fotowoltaiki i jest się niezależnym to śmiech mnie ogrania a z drugiej strony złość że jeszcze tak potrafią ludzi ogłupiać. Bo ludzie jak słyszą że coś jest za darmo to lecą w podskokach aby to mieć i nie patrzą na "uboczne" skutki. Co rozumiesz przez uboczne skutki? Ja swoją optymizowałem pod czas zwrotu a nie pod pełne pokrycie. Bo przy zwrocie 10 lat ryzyko polityczne uważam za zbyt duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.04.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Co rozumiesz przez dużo pieniędzy? Jedynie gdzie można uznać stratę to komin jednak nie wiwadomo czy kiedyś się nie pprzyda. Kocioł kosztował ok 6-7k pracował 5 lat i został sprzedany za 2800+ cześć starego osprzętu. m2 to nie koszt ponieważ pełniąteraz inna funkcję. Pożyteczniejszą niż prysznic tam gdzie nie powinien być. Modernizacja kosztowała 32k (minus 5, minus ulga4,6kminus sprzedane graty ok 4k) nie wiem czy czegoś nie pominąłem czyli 18,4k za grzanie,chłodzenie, podgrzewanie basenu ,uzyskane miejsce magazynowe, niższe koszty i mniej roboty. Wystaw giry na taras i udawaj szejka z węglowego zadupia Godo sie gyry abo szłapy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 18.04.2021 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Temat watku to Gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła. Czy jest już wynik ? Bo przeczytałem ostatnie 5 stron i mam wrażenie że jest o podwyżkach, Sasinie ale nie ma odpowiedzi na zadane pytanie. Zamierzam zbudować domy na sprzedaż ( szeregówki lub bliźniaki ) i zastanawiam się czy walczyć o podłączenie gazu - 80 - 100 metrów ?Pompę ciepła znam bo ją mam we własnym domu, ale wydaje mi się że łatwiej będzie sprzedać dom ogrzewany gazem. Największy minus gazu to czas potrzebny na doprowadzenia instalacji i koszty papierologii. Ale jeśli mówimy o 12 odbiorcach to może zadziała efekt skali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts