kulibob 10.03.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Zauważyłem, że tu na forum niektórzy robią tzw gównoburze o różnicę w kosztach ogrzewania rzędu kilkuset złotych rocznie ROCZNIE na cały dom. ... Ito jest bardzo duża kwota. Jednak nie chodzi tylko o tą kwotę ale o wiele innych czynników na tle których gaz wypada najgorzej daleko za COP-1, PC czy grochem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 10.03.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Ito jest bardzo duża kwota. Jednak nie chodzi tylko o tą kwotę ale o wiele innych czynników na tle których gaz wypada najgorzej daleko za COP-1, PC czy grochem. A ten dalej swoje... Chyba należysz do osób które nie wychodzą z domu bo się boją że samochód potraci na chodniku. Najlepiej chwalić swoje. Pompa może jest tańsza w eksploatacji ale dwukrotnie droższa od gazu. Eko groszek nie dość że inwestycja droższa od gazu 2-3 razy to jeszcze kotłowniia syf i worki z węglem. Mnie to nie przekonuje... Ale my wiemy że to kochasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.03.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) 2-3x dobre koszt jest porównywalny może minimalnie większy. Zapomniał jeszcze gazowy komfort 21*C ekstremiści mają 22 Edytowane 10 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.03.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Zapomniał jeszcze gazowy komfort 21*C ekstremiści mają 22 U mnie w mieszkaniu (grzejniki) jest zazwyczaj 22 stopnie i ciepło. U brata z podłogówką w domu jest 21 (PC GRUNTOWA) i wrażenie że jeszcze cieplej... To ile Ty masz w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.03.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) 23,2 parter 22 góra sypialnie Ja siedzę w t-shirt i krótkich porach i jak ktoś mówi że 21 to komfort może tak ale trzeba się ubrać. Tz w największe mrozy nie przekroczyło 30*C piętro 38*C praca na termostatach histereza 0,1*C. Edytowane 10 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek 10.03.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) abonament jest wliczony do moich wyliczeń, ponieważ cena gazu 2,06 zł powstała z sumowania faktur i po podzieleniu przez sumę m3 za cały rok Co tylko oznacza że jak zrezygnujesz z gazu to będziesz płacił mniej o ten abonament bo zakładam że prąd i tak masz. Podejrzewam że to są przypadki marginalne gdzie ktoś posiadający pompę ciepła utrzymuje albo w ogóle robi przyłącz gazu tylko do gotowania. Chyba że tak chce i użytkuje gaz jeszcze w inny sposób ale to inna sprawa. A drobna korekta Twoich wcześniejszych wyliczeń o ten właśnie abonament spowoduje wg Twoich wyliczeń skrócenie okresy "zwrotu" z 15 do 12 lat - a niby niewielka kwota, a 3 lata to trochę czasu. Edytowane 10 Marca 2018 przez artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.03.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Chciałem napisać i policzyłem COP =3,5 , wkradła się tyko literówka, już poprawiam kolejna sprawa : 1.grzeję kiedy chce i nie patrzę na taryfy czytaj mniej ograniczeń 2. nie huczy mi żaden sprzęt za ścianą 3. nie martwię się że jak będzie -30 to mój kocioł może nie dać rady 4. wiem że mam zapas mocy (14KW) i w razie jakbym chciał ogrzewać garaż to mi spokojnie jej starczy a przy pompie Panasonica 9KW to nie wiem jakby było, to samo z ciepłą wodą - mam ją szybciej jak zajdzie potrzeba @kulibob - nie naciągam faktów tylko przedstawiam konkretne liczby dla mojego zamieszkanego użytkowanego od 17 stycznia 2017r domu, także nic mi się nie wydaje. Wiem, że na forum jest mnóstwo naganiaczy i jak przedstawiałem 1.5 roku temu tu moje zdanie że pompa mi się nie opłaca to zostałem przez nich "zjechany" . Wtedy jak liczyłem wychodziło mi że zwróciłaby się po 7-10 latach (zakładałem większe zużycie gazu) co i tak do mnie absolutnie nie przemawiało a teraz rachunek jest jeszcze gorszy na niekorzyść PC . Jakby koszt inwestycji był np tylko o 5 tys wyższy dla PC to brałbym pompe, ale to już są za duże różnice Ja osobiście nie neguje wyborów innych, jeśli ktoś ma fantazję albo pieniądze to kto komu (bogatemu czy biednemu) zabroni? ale nie lubię jak ktoś mi wciska kit, koloryzuje, ściemnia i jeszcze się przy tym wymądrza.. Zauważyłem, że tu na forum niektórzy robią tzw gównoburze o różnicę w kosztach ogrzewania rzędu kilkuset złotych rocznie ROCZNIE na cały dom. Czy zastanawialiście się ile rocznie wydajecie na paliwo do samochodu ? bo ja osobiście wydaje wielokrotność wartości gazu potrzebnej do ogrzania chałupy a mam auto oszczędne (max 6 litrów ON/100km) . Zakładam, że niektórzy spalają powyżej 10l/100km i nie robią o to afery jak przy spalaniu gazu/węgla itd. Tą dygresją chciałem dać do zrozumienia, że są rzeczy ważniejsze niż to całe CO Niemwiem pomco wtracasz tu anegnoty o spalaniu samochodu. Nie o tym tu mowa, zreszta sam tez probujesz udowodnic ze gazem jest taniej. Ja dostepu do gazu nie mam. Gaz z butli wychodzil mnie niewiele taniej niz PC. Nie slyszalem by na ogrzanie gazem w nowych domach dawali dofinansowanie, a wfosigw co roku daje 15tysi na pompy. Dodatkowo instalujac fotowoltaike... Cos mi sie wydaje ze gaz bedzie drozal troche szybciej niz prad... Ale o tym sie przekonamy za pare lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.03.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 23,2 parter 22 góra sypialnie Ja siedzę w t-shirt i krótkich porach i jak ktoś mówi że 21 to komfort może tak ale trzeba się ubrać. Tz w największe mrozy nie przekroczyło 30*C piętro 38*C praca na termostatach histereza 0,1*C. Ja też siedzę w koszulce i spodenkach zazwyczaj i dla mnie 22 stopnie to ciepło. U brata te 21 to się już gotuje prawie tam jak jestem normalnie ubrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 10.03.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 (edytowane) Co tylko oznacza że jak zrezygnujesz z gazu to będziesz płacił mniej o ten abonament bo zakładam że prąd i tak masz. Podejrzewam że to są przypadki marginalne gdzie ktoś posiadający pompę ciepła utrzymuje albo w ogóle robi przyłącz gazu tylko do gotowania. Chyba że tak chce i użytkuje gaz jeszcze w inny sposób ale to inna sprawa. A drobna korekta Twoich wcześniejszych wyliczeń o ten właśnie abonament spowoduje wg Twoich wyliczeń skrócenie okresy "zwrotu" z 15 do 12 lat - a niby niewielka kwota, a 3 lata to trochę czasu. chyba się nie rozumiemy, kosztu abonamentu nie odejmowałem, to dlaczego miałbym go jeszcze raz dodać ? koszt grzania który podałem to ze wszystkim opłatami stałymi. nie gotuję na gazie więc całe zużycie to CO i CWU 12 czy 15 lat to nie ma znaczenia, pisałem już że podejmując decyzję myślałem że będzie to 7-10 lat i tak uznałem to za zbyt wiele. a jak to jest bo się nie orientowałem, przy większej mocy przyłączeniowej dla prądu nie płaci się wyższego abonamentu? Cos mi sie wydaje ze gaz bedzie drozal troche szybciej niz prad... Ale o tym sie przekonamy za pare lat. i właśnie dlatego wyliczenia na wiele lat do przodu mało kiedy się sprawdzają, ale wiem że gaz ostatnio taniał, a prąd drożeje , nie wiadomo co będzie dalej Edytowane 10 Marca 2018 przez sony87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 10.03.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 A ja polecam kombinacje gaz+kominek. Dla mnie rewelacja! U mnie temp w tym sezonie 22.5 z podlogi non stop... a wieczorami (nie codziennie) z kominka 24-25 Ktos tu juz pisal - ze kolejny temat gownoburza i przyznaje racje... Przy wyborze systemu CO nalezy sie zastanowic nad priorytetami... nie zawsze koncowa cena/kwh na fakturze powinna byc wyznacznikiem - nalezy brac inne/indywidualne czynniki pod uwage. Nie jestem przeciwnikiem pomp ale ja osobiscie nie postawiłbym sobie halasujacej ''lodowki'' na zew ścianie domu... Poza tym w dzisiejszych nowych domach zapotrzebowanie jest tak niskie, ze co by Kowalski nie wybral... bedzie zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.03.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Niemwiem pomco wtracasz tu anegnoty o spalaniu samochodu. Nie o tym tu mowa, zreszta sam tez probujesz udowodnic ze gazem jest taniej. Ja dostepu do gazu nie mam. Gaz z butli wychodzil mnie niewiele taniej niz PC. Nie slyszalem by na ogrzanie gazem w nowych domach dawali dofinansowanie, a wfosigw co roku daje 15tysi na pompy. Dodatkowo instalujac fotowoltaike... Cos mi sie wydaje ze gaz bedzie drozal troche szybciej niz prad... Ale o tym sie przekonamy za pare lat. Na początku odrzućmy wróżby na temat cen energii, bo każdy zakłada co innego. Zasadniczo zgadzam się ze wszystkimi czterema pkt. sony87 i jeżeli koszt przyłączenia gazu nie jest wysoki, to jest bardzo dobra opcja do rozważenia. Zwłaszcza dla tych w zasięgu PGE. Ale gaz w konfrontacji z PC jest mocno niepopularny na FM. Ciekawy czy osiągnie kiedyś poziom wungla Z mazowieckiego znam jedną osobę z dofinansowaną PC. Z tego co mi sama przyznała, dofinansowanie za papierologię w większości wzięła firma, a cena końcowa wyszła prawie jak bez dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 10.03.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Ja też siedzę w koszulce i spodenkach zazwyczaj i dla mnie 22 stopnie to ciepło. U brata te 21 to się już gotuje prawie tam jak jestem normalnie ubrany. No to co ja mam powiedzieć chyba coś ze mna nie tak pod grubą pierzyną siedzę na laptopie. Podłoga ma na ten czas 22 st piec dzisiaj się nie właczył na grzanie bo od słońca się dom nagrzał a posadzka zimna:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcin 11.03.2018 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Ja też mam dylemat co wybrać. Dom o powierzchni 120m², dość dobrze ocieplony. PC PW koszt z instalacja od 24000 do 27000 - szacowany koszt ogrzewania 1700zl rocznie, gaz koszt inwestycji od 8000 do 12000 -szacowany koszt ogrzewania 2500zl. Dane od instalatora pomp ciepła. Przyjmuje za wiarygodne. 800 zl różnica rocznie w ogrzewaniu. Z jednej strony okres zwrotu około 15 lat a z drugiej drozsza inwestycja ale koszty roczne taniej. Ktoś cos podpowie na co się zdecydować? Edytowane 11 Marca 2018 przez malcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.03.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Na początku odrzućmy wróżby na temat cen energii, bo każdy zakłada co innego. Zasadniczo zgadzam się ze wszystkimi czterema pkt. sony87 i jeżeli koszt przyłączenia gazu nie jest wysoki, to jest bardzo dobra opcja do rozważenia. Zwłaszcza dla tych w zasięgu PGE. Ale gaz w konfrontacji z PC jest mocno niepopularny na FM. Ciekawy czy osiągnie kiedyś poziom wungla Z mazowieckiego znam jedną osobę z dofinansowaną PC. Z tego co mi sama przyznała, dofinansowanie za papierologię w większości wzięła firma, a cena końcowa wyszła prawie jak bez dofinansowania. Co do innych sie nie wypowiadam, ja zlozylem wniosek, kase przelali, firma ktora instalowala nie brala w tym udzialu - jedynie przedstawilem ich oferte. Z tego co wiem to dotacje otrzymal kazdy kto zlozyl wniosek. 2 lata remu podpisylwalem umowe na prad, bylem tydzien temu w pge i przez dwa lata drogi prad stanial o ponad grosz a drogi poszedl w gore nie caly grosz. Umowe mam na 3 lata, zobaczymy co bedzie za rok. Patrzac na ostatnie lata na http://www.cenapradu.strefa.pl cena ostatnio stoi w miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 11.03.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 2-3x dobre koszt jest porównywalny może minimalnie większy. Zapomniał jeszcze gazowy komfort 21*C ekstremiści mają 22 W domu czujnik mam ustawiony na 22,2 komfortową po czym oddawanie podłogówki oraz zyski bytowe podnosza temperaturę do ok 23 stopni. W dni słoneczne do 24 stopni. Gdybym miał 23 to byłoby za gorąco i nie zdrowo. Podłogówkę mamy tak zaprojektowaną, że w sypialniach mamy o 1 stopień mniej. Na prawdę mi to nie przeszdzaka, że szarpiesz sie z workami ekogroszku, ale nie próbuj na siłę wszystkich przekonać, że Twoje rozwiazanie jest najlepsze. Bo tendenca jest taka, że odchodzi się od ekogroszku i węgla na inne źródła energii a przyjamniej nie znam nikto kto by poszedł w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.03.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Ale ja nikogo nie przekonuję do grochu. Tylko przekonuję że gaz jest najgorszy. Lepiej wziąć prąd czy PC. Ile spalasz na sezon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 11.03.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Z mazowieckiego znam jedną osobę z dofinansowaną PC. Z tego co mi sama przyznała, dofinansowanie za papierologię w większości wzięła firma, a cena końcowa wyszła prawie jak bez dofinansowania. podrzucisz z jakiej opcji dofinansowania korzystali ? 40% ? płacili podatek od dotacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.03.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Na tyle szczegółów nie znam. I to było ze 2-3 lata temu. Teraz to nie wiem czy w ogóle na PC są jeszcze jakieś dofinansowania w mazowieckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcin 11.03.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Teraz dofinansowanie to 15% do calej instalacji. Oczywiscie do kredytu. Wiec pomoc żadna.A co powiecie na taki pomysł.Załóżmy ze koszt całkowity instalacji gazowej 12k a pompy ciepła 24k. Różnice w cenie instalacji przeznaczamy na lepsze docieplenie domu. Tylko ciekawe czy tym sposobem uzyskamy cene ogrzewania gazowego zbliżona do tej z pompy ciepła.Albo jeszcze inaczej w cenie różnicy postawić kolektory słoneczne i mieć ciepła wodę przez pol roku Edytowane 11 Marca 2018 przez malcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.03.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 ...albo nie wydawać tych 12k i przeznaczyć je na różnice w rachunkach przez kilka(naście) lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts