Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział domu. Kredyt na adaptacje poddasza.

b.a.m.

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie, Piszę z nadzieją na pomoc ponieważ nigdzie nie znalazłem podobnego wątku a nie wiem jak ugryźć mój problem. Mamy dom piętrowy, parter - kuchnia, garaż, 3 pomieszczenia gospodarcze, piętro - łazienka, przedpokój, 4 pokoje, strych i klatka schodowa biegnąca na wszystkie kondygnacje. W tym roku planujemy z siostrą i mamą podzielić dom, ona wraz z mamą parter + I piętro a ja miałbym dostać strych pod adaptacje na mieszkanie. I tu pojawiają się problemy,. Jak podzielić dom w ten sposób kiedy strych jest powierzchnią nieużytkową a ja potrzebuje kredyt na jego adaptacje? Kredyt miałby być oczywiście pod hipotekę tego lokalu, tyle że bez adaptacji ten strych nie spełnia norm prawnych aby móc nazywać go lokalem. Jak to rozwiązać? Do kogo się udać żeby pomógł przejść te wszystkie kroki od podziału do spełnienia warunków uzyskania kredytu na adaptację. Ktoś z Was miał może tają sytuację? Będę bardzo wdzięczny z jakieś informacje oraz pomoc. Pozdrawiam

Jak przejdziecie procedurę wydzielenia lokali, to już z górki.

Tylko czy takie poddasze uzyska zaświadczenie o samodzielności lokalu? Czy pozostałe lokale też?

Inaczej pozostanie to jedna nieruchomość co najwyżej o kilku współwłaścicielach i zaciągnięcie na to kredytu hipotecznego z tą nieruchomością jako zabezpieczenie to wyższa szkoła jazdy.

No właśnie cała ta procedura jest bardzo skomplikowana.Oczywiście do tego poddasza planuje zrobić osobne wejście tylko chciałbym tą przebudowę ująć już w tym kredycie. Tylko czy taki lokal można wyodrębnić jeśli nie ma osobnego wejścia i jest przestrzenią nieużytkową?