Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt Budowy 90m

Recommended Posts

Witam,

Planuje budowę domu do 90m2 parterowy, prosta bryła dach 4 spadowy (koperta) projekt : Elka 2

Chciałbym sie dowiedziec na jakie koszta sie przygotować o doprowadzenie domu do stanu surowego zamkniętego a potem jakie są koszta do doprowadzenia do stanu deweloperskiego.

Moze ktos budował podobny metraż domu parterowego i moze sie podzielić kosztami i jak to wyglądało.

Dziękuje z gory

Dach 4 spadowy nie będzie tani. Ciężko powiedzieć ile będzie kosztować SSZ, wróżka powie Ci jak jej dasz więcej informacji a nie sam projekt.

SSZ może kosztować 100 może i 150 tyś.

300 tyś pasuje mieć żeby zamieszkać.

Tak myslalem ze trzeba szykować 300tys, ale wykończeniowka będzie troche tańsza bo znajomy będzie pomagał.

Ale skoro nie zawsze tak wychodzi to co ci da informacja, że ktoś wybudował 20 tyś mniej albo więcej?

To były tylko jego konkretne uwarunkowania, związane z lokalizacją, wytargowanymi cenami, lokalnymi cenami wykonawców itp.

Każda podana cena będzie tylko orientacyjna. Podobnie jak wycena na stronie.

Dach 4 spadowy nie będzie tani. Ciężko powiedzieć ile będzie kosztować SSZ, wróżka powie Ci jak jej dasz więcej informacji a nie sam projekt.

SSZ może kosztować 100 może i 150 tyś.

300 tyś pasuje mieć żeby zamieszkać.

Gdybym teraz budował dom to tylko z dachem 4 spadowym. Mam dom ok 100 m i około 190 m2 dachu. Tutaj jest też ok 190 m2 dachu, ale odchodzi murowanie i ocieplanie szczytów. Mniej murowania, mniej ocieplania, mniej tynku, mniej pracy, mniejsze rusztowania. Dach wyjdzie nieznacznie drożnej, ale suma sumarum będzie taniej.

Edytowane przez meczesiu

Gdybym teraz budował dom to tylko z dachem 4 spadowym. Mam dom ok 100 m i około 190 m2 dachu. Tutaj jest też ok 190 m2 dachu, ale odchodzi murowanie i ocieplanie szczytów. Mniej murowania, mniej ocieplania, mniej tynku, mniej pracy, mniejsze rusztowania. Dach wyjdzie nieznacznie drożnej, ale suma sumarum będzie taniej.

Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. Myślisz że wykonawcy patrzą że jest mniej pracy przy murowaniu i liczą mniej?.

Gdybym drugi raz budował dla siebie wybrałbym inne rozwiązania i technologie. Niestety miałem mała działkę i budowałem z użytkowym poddaszem drugi raz wolałbym parterowy.

Tak myslalem ze trzeba szykować 300tys, ale wykończeniowka będzie troche tańsza bo znajomy będzie pomagał.

Czy będzie tańsza to trudno powiedzieć, sam jestem na etapie wykończania i jak na razie to przewalam założony budżet :yes:, ale nie dlatego że tak drogo tylko zawsze jest tak że coś fajnego kosztuje więcej a po drugie jestem zdania że nie stać mnie na dziadostwo więc tu pole do popisu jest.

Co do kosztów budowy mam domek jak w podpisie z dachem czterospadowym to stan deweloperski bez tynku na elewacji to jak dobrze pamiętam to jakieś 240 wyszło , ale to tak z pamięci. Większość systemem zleconym.

Trudno określić jednoznacznie koszty budowy domu. Ktoś ogląda złotówkę z dwóch stron i przy byle drobiazgu szuka taniego źródła, a ktoś inny kupi w lokalnej hurtowni, bo usłyszał że tam "niedrogo". Podobnie z robocizną. Ktoś buduje systemem gospodarczym, inny bierze tanią ekipę i jej pilnuje, a kolejny wybierze drogą, by mieć pewność że niczego nie spartolą i nie nakradną.