Kornelius 02.03.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum mimo, że jestem czytelnikiem od wielu lat. Planuję w tym roku rozpocząć budowę domu z poddaszem użytkowym. Projekt indywidualny, działka 23m szer. x 80m dług. Otrzymaliśmy pierwsze rzuty i będę wdzięczny za opinie, rady czu uwagi. Wielu z was już mieszka i napewno macie wiele cennych informacji, które i nam się przydadzą w najbliższej przyszłości. Plany, założenia, oczekiwania: - na parterze standardowe pomieszczenia + sypialnia dla rodziców - na piętrze pokoje dla dzieci, pom. do przechowywania, łazienka - strony świata: od ulicy Pn.-Wsch. - prosta bryła, dach dwuspadowy, bez większych udziwnień - możliwość zamknięcia w przyszłości klatki schodowej - ogrzewanie PC (brak murowanego komina?) - kominek? - garaż wolnostojący z pom. gospodarczym - zadaszenie tarasu wykorzystując pergole, markiza Dzięki za pomoc Pozdrawiam Edytowane 3 Marca 2018 przez Kornelius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 nie lepiej mieć sypialnię od ogrodu zamiast od ulicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelius 02.03.2018 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 nie lepiej mieć sypialnię od ogrodu zamiast od ulicy? Myśleliśmy o tym ale lubimy ciemną i chłodną sypialnię, od ulicy dom i tak chcemy odsunąć, a od południowego zachodu prawdopodobnie będzie się bardzo nagrzewać latem. Aktualnie śpimy w pokoju poł. od pn.-wsch. i jesteśmy zadowoleni. Poza tym pracujemy zmianowo co się wiąże ze spaniem w ciągu dnia i korzystamy z sypialni tylko do spania. Większość czasu spędzamy w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 rozumiem, że druga pralnia to tak naprawdę łazienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelius 02.03.2018 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 rozumiem, że druga pralnia to tak naprawdę łazienka? Tak, łazienka w która mam nadzieję jeszcze wcisnąć wannę i prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.03.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Schody są zabiegowe czy ze spocznikiem?Na poddaszu nie przewidujecie łazienki ani nawet WC? Dzieciaki za potrzebą będą biegać za każdym razem góra-dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelius 03.03.2018 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Schody są zabiegowe czy ze spocznikiem? Na poddaszu nie przewidujecie łazienki ani nawet WC? Dzieciaki za potrzebą będą biegać za każdym razem góra-dół? Schody ze spocznikiem. Na poddaszu oczywiście będzie łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.03.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Nie widzę planu poddasza... Po co w spiżarce okno? Ja bym drzwi robiła od strony korytarza, a nie od kuchni, bo się kuchnia mało ustawna robi Dlaczego schody macie zamykane drzwiami? Po co okno w garderobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 kuchnie rozplanowałabym tak: a drzwi spiżarni chowane w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelius 03.03.2018 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) Nie widzę planu poddasza... Nie ma jeszcze szczegółowego planu poddasza. Projektant czeka na akceptację parteru. Po co w spiżarce okno? Ja bym drzwi robiła od strony korytarza, a nie od kuchni, bo się kuchnia mało ustawna robi Zapomniałem o tym oknie przy poprawkach. Zdecydowanie usuwamy okno ze spiżarni. Drzwi nie chcę robić w salonie mimo, że w kuchni zabierze trochę miejsca. Dlaczego schody macie zamykane drzwiami? Schody będą otwarte z możliwością zamknięcia ich w przyszłości gdybyśmy już góry nie wykorzystywali. Po co okno w garderobie? Tutaj mamy dylemat: Naturalne światło i nie całkiem pusta ściana po tej stronie budynku czy więcej miejsca w garderobie. kuchnie rozplanowałabym tak: Dokładnie tak myśleliśmy aby przesunąć drzwi od spiżarni ale zamiast lodówki zrobić tam blat do końca. Lodówkę umieścić razem ze słupkiem w prawym górnym rogu. Zastanawiamy się również czy nie zamknąć kuchni i zrobić spore drzwi przesuwne. Dzwi do spiżarni oczywiście przesuwne. Pytania: 1. Co z wentylacją w spiżarni? Potrzebna? W domu będzie WM. Czy wystarczy wywiew w kuchni, czy robić coś w spiżarni? 2. WC na dole 150x111. Czy to nie za mało na muszlę i umywalkę? Pomieszczenie dosyć często będzie wykorzystywane, nie tylko przez gości. Pozdrawiam Edytowane 3 Marca 2018 przez Kornelius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) Ta garderoba jest wąska. Gdybyś chciał okno, szafy musiałyby być zamykane, by ubrania nie płowiały. A wiec drzwi zabierałyby miejsce podczas korzystania z garderoby.Może oświetlenie pośrednie przez przeszklone drzwi między łazienką a garderobą? W spiżarni powinna być wentylacja. Wc trochę małe, ale tragedii nie ma i trochę ciasno w strefie wejściowej. - wchodzi się na wprost ściany pralni, która mogłaby być nieco cofnięta. Powinieneś poprosić architekta, by naniósł podstawowe sprzęty w łazience i wc. Mieszkanie mebluje się wstępnie na etapie projektu. czym chcesz grzać?***Lodówkę umieściłam przy blacie, bo wygodniej jest odkładać rzeczy wyjęte z lodówki. Edytowane 3 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.03.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 My nie robimy anemostatu w spiżarce. U mnie mała łazienka (ale z prysznicem na całą szerokość) ma 140 x 280cm (sz x dł). Jak odejmę prysznic to zostaje 140 x 190cm, które zostają na WC i umywalkę. Najlepiej wejdź sobie w jakiś planer (IKEA albo LEROY MERLIN) i zaprojektuj tę toaletę oraz wyposaż w dowolne sprzęty - zyskasz rzut 3D i będziesz bardziej widział to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.03.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Tak się pobawiłam. Kibelek i umywalka wejdą. http://static.pokazywarka.pl/7/j/s/977f1c17edb1dc9f26a56496eb233f05_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/w/1/k/b06d801bb2f4f45e83d5b54ac0bdfff8_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/y/0/3/d6fc27dc92dea9e9028ae4d3ae8898bb_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/p/f/3/6157b75bc252540b4aa45b27c94e9b19_orig.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelius 03.03.2018 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Ta garderoba jest wąska. Gdybyś chciał okno, szafy musiałyby być zamykane.... Na ubrania nie będzie bezpośrednio świeciło słońce. Okno jest od strony pólnocnej. Czy ubrania w takim razie też mogą się niszczyć? W spiżarni powinna być wentylacja. Biorąc pod uwagę, że w domu będzie WM, jak to rozwiązać? trochę ciasno w strefie wejściowej. - wchodzi się na wprost ściany pralni, która mogłaby być nieco cofnięta. Ściana wiatrołapu została cofnięta. Jest tam prawie 2m do pralni. Cofnięcie drugiej ściany wiązałoby się ze zwężeniem i tak małego już WC. czym chcesz grzać? Pompa ciepła lub gaz. Nie wiem jeszcze jak finansowo przedstawiają się oba rozwiązania. My nie robimy anemostatu w spiżarce. Brak wentylacji? Nie boicie się wilgoci? Tak się pobawiłam. Kibelek i umywalka wejdą. O, dziękuję za pomysły i wizualizacje. Jak tak patrzę to przydałoby się jeszcze z 10cm ale szkoda mi zabierać miejsca z innych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.03.2018 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Brak wentylacji? Nie boicie się wilgoci? Tak mamy w projekcie, ale właśnie mąż po przeczytaniu tego posta spytał mnie ze zdziwieniem, czy na pewno nie robimy Także widzę, że temat do przegadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.03.2018 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Gdybyś chciał okno, szafy musiałyby być zamykane, by ubrania nie płowiały. . Mam garderobę z oknem od południa, od kilku lat, nie wiedziałem że taka szkodę robię moim ciuchom. A poważniej fajnie jest uchylić okno i wietrzyć to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelius 04.03.2018 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Tak mamy w projekcie, ale właśnie mąż po przeczytaniu tego posta spytał mnie ze zdziwieniem, czy na pewno nie robimy Poczytałem trochę forum i różnie ludzie piszą. Jedni nie mają w ogóle wentylacji i jest ok a inni piszą o wilgoci. Przypuszczam, że dużo zależy czy trzymasz tam suche produkty, przetwory i garnki czy worek ziemniaków, skrzynkę marchewki i owoce Sami mamy dylemat co z tym zrobić... Mam garderobę z oknem od południa, od kilku lat, nie wiedziałem że taka szkodę robię moim ciuchom Zauważyłeś jakieś negatywne tego skutki? Edytowane 4 Marca 2018 przez Kornelius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 04.03.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Z tego co mi aktualnie wiadomo, to w spiżarni robi się wyciąg przy WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) tak samo do wietrzenia ubrań robi się wyciąg w garderobie A płowienie ubrań jest wspominane przy okazji kazdej rady dotyczącej projektowania garderoby. *** Gdyby to była mała spiżarka w typie większej szafy to bym wentylacji nie robiła, co najwyżej jakaś kratka. Ale ta spiżarnia jest duża, wielkości pralni. *** Gdzie będą stały: PC lub piec na gaz + zasobnik na wodę + rekuperator? Edytowane 4 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelius 05.03.2018 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Z tego co mi aktualnie wiadomo, to w spiżarni robi się wyciąg przy WM Jak wyciąg będzie w kuchni i spiżarni obok to jaki będzie przepływ powietrza? tak samo do wietrzenia ubrań robi się wyciąg w garderobie Garderobę mam przejsciową. Nawiew w sypialni, wywiew w łazience, więc w garderobie powinien być stale ruch powietrza. Gdzie będą stały: PC lub piec na gaz + zasobnik na wodę + rekuperator? Planuję to upchać w pralni. Wychodzi, że to bardziej pom. techniczne. Rekuperator pod dachem. Edytowane 5 Marca 2018 przez Kornelius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts