Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dobrze byłoby zrobić wyjście balkonowe z pralni - żeby z praniem można było wyjść powiesić je na dworze.

Piec na gaz wymaga komina.

To ciekawy pomysł. Porozmawiam o tym z żoną.

Komin chyba zrobimy ze względu na kominek i ewentualny piec na gaz.

Edytowane przez Kornelius

Piec na gaz nie wymaga murowanego komina - wystarczy komin stalowy, może być wyprowadzony nawet w ścianie, a nie dachu. Myśmy zrobili murowany, gdyby kiedyś w przyszłości trzeba było zmienić piec na cokolwiek o stałym paliwie - jednak z perspektywy czasu, dzisiaj nie stawialibyśmy murowanego. ;)

Piec na gaz nie wymaga murowanego komina - wystarczy komin stalowy, może być wyprowadzony nawet w ścianie, a nie dachu. Myśmy zrobili murowany, gdyby kiedyś w przyszłości trzeba było zmienić piec na cokolwiek o stałym paliwie - jednak z perspektywy czasu, dzisiaj nie stawialibyśmy murowanego. ;)

Myśleliśmy o stalowym ale ze względu na gaz chcieliśmy murowany. Nie wiedziałem, że do gazu też wystarczy stalowy. Do tego ostatnio się dowiedziałem, że w związku ze smogiem powoli mają wprowadzać zakaz palenia w kominku. Nie wiem ile w tym prawdy.

Jakie są różnice między kominem murowanym a stalowym pod kątem ceny i utraty ciepła przez komin?

Stalowy jest oczywiście tańszy oraz tańsza jest robocizna jego wykonania. Ciepło wydaje mi się pomijalne, bo piec zwykle stoi w kotłowni, w której i tak z zasady jest trochę chłodniej. W przypadku pieca z zamkniętą komorą spalania, ewentualne straty będą jeszcze mniejsze. Zakładam też, że taką rurę można ocieplić wełną mineralną. Ale to tylko moje przypuszczenia, musiałbym to sprawdzić.

Stalowy jest oczywiście tańszy oraz tańsza jest robocizna jego wykonania.

Właśnie muszę się upewnić w tej kwestii ale jeżeli rzeczywiście jest tańszy to warto taki zrobić.

ja mam z pieca gazowego komin (a dokładniej: przewód koncentryczny powietrzno-spalinowy) wypuszczony przez ścianę a nie przez dach

Wygodna sprawa. Tym bardziej kiedy ktoś zmienia źródło ogrzewania na gaz w wykończonym już domu.

Rura przez ścianę i gotowe.