rey_lp1922 02.03.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam,mam co Was pytanie odnośnie ustawień ogrzewania w nowo wybudowanym domu. Mam problem, że jak ustawiam przykładowo temp. 21 stopni to wszystko ładnie się nagrzewa, po czym długo utrzymuje się taka temperatura, a ogrzewanie podłogowe robi się praktycznie zimne. Regulator pokojowy nawet po kilku godzinach pokazuje, że temperatura jest cały czas utrzymana na poziomie 21, natomiast ewidentnie odczuwalny jest lekki chłód a całe podłogi są zimne. Dopiero zaczynam przygodę z domem jednorodzinnym i ogrzewaniem. Chciałbym grzać w ten sposób, żeby podłoga cały czas była ciepła i dawała komfort dla mieszkańców.Piec Junkers Cerapur Smart ZSB 24 - 5CDom 2 kondygnacje Ogrzewanie 100 % podłogowe + drabinka w łazience i grzejnik w garażu. Sterownik bezprzewodowy Salus IT500 Byłbym wdzięczny za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.03.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Też bym chciał żeby podłoga była cały czas ciepła . U mnie temperatura podłogi 31 st po czym spada do 23. Temperatura w pomieszczeniu 22 st. Podobno tak ma być dla mnie jest nijaka pomału się do tego przyzwyczajam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.03.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Temperatura podłogi czy temperatura zasilania podłogówki ma 31*C? Bo jeśli podłoga ma 31 to coś nie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.03.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam, mam co Was pytanie odnośnie ustawień ogrzewania w nowo wybudowanym domu. Mam problem, że jak ustawiam przykładowo temp. 21 stopni to wszystko ładnie się nagrzewa, po czym długo utrzymuje się taka temperatura, a ogrzewanie podłogowe robi się praktycznie zimne. Regulator pokojowy nawet po kilku godzinach pokazuje, że temperatura jest cały czas utrzymana na poziomie 21, natomiast ewidentnie odczuwalny jest lekki chłód a całe podłogi są zimne. Dopiero zaczynam przygodę z domem jednorodzinnym i ogrzewaniem. Chciałbym grzać w ten sposób, żeby podłoga cały czas była ciepła i dawała komfort dla mieszkańców. Piec Junkers Cerapur Smart ZSB 24 - 5C Dom 2 kondygnacje Ogrzewanie 100 % podłogowe + drabinka w łazience i grzejnik w garażu. Sterownik bezprzewodowy Salus IT500 Byłbym wdzięczny za wskazówki Otwórz okna, zaręczam ci, że wtedy podłoga będzie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 02.03.2018 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Witam, mam co Was pytanie odnośnie ustawień ogrzewania w nowo wybudowanym domu. Mam problem, że jak ustawiam przykładowo temp. 21 stopni to wszystko ładnie się nagrzewa, po czym długo utrzymuje się taka temperatura, a ogrzewanie podłogowe robi się praktycznie zimne. Regulator pokojowy nawet po kilku godzinach pokazuje, że temperatura jest cały czas utrzymana na poziomie 21, natomiast ewidentnie odczuwalny jest lekki chłód a całe podłogi są zimne. Dopiero zaczynam przygodę z domem jednorodzinnym i ogrzewaniem. Chciałbym grzać w ten sposób, żeby podłoga cały czas była ciepła i dawała komfort dla mieszkańców. Piec Junkers Cerapur Smart ZSB 24 - 5C Dom 2 kondygnacje Ogrzewanie 100 % podłogowe + drabinka w łazience i grzejnik w garażu. Sterownik bezprzewodowy Salus IT500 Byłbym wdzięczny za wskazówki Ciepła podłoga jest przyjemna przez pierwszą godzinę....ale jak wolisz. Ustaw stałą temperaturę wody jaką podaje piec(28-32) na podłogę i odłącz pogodówke i regulatory pokojowe, resztę załatwi automatyka pieca. Jak woda powrotu zbliży się do zasilania to piec się wyłączy. Jedyne co to musisz dobrać temp. wody do twoich warunków (rodzaj podłogi, grubość wylewki, ułożenie rur). Później możesz wrócić do podłączenia pogodówki (jak ją masz) i zmiany na odpowiednią krzywą grzania. Edytowane 2 Marca 2018 przez LDP05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 02.03.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam, mam co Was pytanie odnośnie ustawień ogrzewania w nowo wybudowanym domu. Mam problem, że jak ustawiam przykładowo temp. 21 stopni to wszystko ładnie się nagrzewa, po czym długo utrzymuje się taka temperatura, a ogrzewanie podłogowe robi się praktycznie zimne. Regulator pokojowy nawet po kilku godzinach pokazuje, że temperatura jest cały czas utrzymana na poziomie 21, natomiast ewidentnie odczuwalny jest lekki chłód a całe podłogi są zimne. Dopiero zaczynam przygodę z domem jednorodzinnym i ogrzewaniem. Chciałbym grzać w ten sposób, żeby podłoga cały czas była ciepła i dawała komfort dla mieszkańców. Piec Junkers Cerapur Smart ZSB 24 - 5C Dom 2 kondygnacje Ogrzewanie 100 % podłogowe + drabinka w łazience i grzejnik w garażu. Sterownik bezprzewodowy Salus IT500 Byłbym wdzięczny za wskazówki Jeżeli masz nowo wybudowany dom o niskim zapotrzebowaniu to będziesz miał "zimną" podłogę gdyż wystarcza niewielka różnica pomiędzy nią a powietrzem w pomieszczeniu rzędu 1'C by grzała. Jeżeli miałbyś wyraźnie ciepłą podłogę to znaczy że masz duże straty i podłoga musi mieć większą temperaturę by je pokryć. U mnie (grzeję buforem w II taryfie) różnica wynosi 1'C-1,5'C , podłoga jest zimna. Jeżeli w momencie pracy pieca odczuwasz ciepło z podłogi tzn że masz płytko umieszczone rurki w posadzce lub masz nastawioną wysoką temperaturę wody podawaną z pieca co daje krótkotrwałe odczucie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Otwórz okna, zaręczam ci, że wtedy podłoga będzie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Witam, mam co Was pytanie odnośnie ustawień ogrzewania w nowo wybudowanym domu. Mam problem, że jak ustawiam przykładowo temp. 21 stopni to wszystko ładnie się nagrzewa, po czym długo utrzymuje się taka temperatura, a ogrzewanie podłogowe robi się praktycznie zimne. Regulator pokojowy nawet po kilku godzinach pokazuje, że temperatura jest cały czas utrzymana na poziomie 21, natomiast ewidentnie odczuwalny jest lekki chłód a całe podłogi są zimne. Dopiero zaczynam przygodę z domem jednorodzinnym i ogrzewaniem. Chciałbym grzać w ten sposób, żeby podłoga cały czas była ciepła i dawała komfort dla mieszkańców. Piec Junkers Cerapur Smart ZSB 24 - 5C Dom 2 kondygnacje Ogrzewanie 100 % podłogowe + drabinka w łazience i grzejnik w garażu. Sterownik bezprzewodowy Salus IT500 Byłbym wdzięczny za wskazówki Po pierwsze skoro to nowy dom to musi się "wygrzac" czyli wilgoć musi wybyc z domu a sciany,sufity muszą nabrać temperatury pokojowej i ją będą niejako utrzymywać i wrażenie chłodu powinno zniknąć. Po drugie,ciepłych podłóg nie będziesz miał w nowym domu bo jak sam widzisz po sterowniku dom długo utrzymuje temperaturę i nie musisz grzać podłóg żeby nagrzać pomieszczenia. Po trzecie w nowych domach "ogrzewanie" to nie jest "palenie w kotle" znane ze starych węglowych domów tylko uzupełnienie energii jaką traci dom a że traci mało to mało trzeba "palić" Porada,ustaw na sterowniku 23st.C jak Ci przy 21st.C zimno i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.03.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wywalić termostat, niech kocioł chodzi na czystej pogodówce.Ewentualnie jak nie ma pogodówki, to wywalić termostat i ustawić stałą dosyć niską t. na kotle i niech chodzi cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.03.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Otwórz okna, zaręczam ci, że wtedy podłoga będzie ciepła. To jedynie słuszne . Dramat zaczyna sie w budynkach pasywnych .Strach gotować wodę na herbatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Trochę pewnie za późno...ale ..można było położyć rurki podłogówki nie na całej powierzchni każdego pomieszczenia a na połowie albo i 1/3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 02.03.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Trochę pewnie za późno...ale ..można było położyć rurki podłogówki nie na całej powierzchni każdego pomieszczenia a na połowie albo i 1/3 . A co to miałoby polepszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) A co to miałoby polepszyć? Być może się mylę, ale zakładam, że gdyby zrobić połowę lub 1/3 nominalnej podłogówki w pomieszczeniu, to "pozostała" część musiała by się nieźle napocić, żeby nagrzać pomieszczenie co = gorąca podłoga w ogrzewanej części. Oczywiście temat oszczędności pomijamy No i puchnących nóg również. Edytowane 2 Marca 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 02.03.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Ogrzewanie podłogowe to nie kaloryfer w podłodze - ono nie powinno dawać wyraźnego ciepła w dotyku, podłoga powinna "nie być zimna". 30 stopni, to prosta droga do np. obrzęku nóg i narzekania, że OP to lipa, a nie takie są założenia tego typu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Ogrzewanie podłogowe to nie kaloryfer w podłodze - ono nie powinno dawać wyraźnego ciepła w dotyku, podłoga powinna "nie być zimna". 30 stopni, to prosta droga do np. obrzęku nóg i narzekania, że OP to lipa, a nie takie są założenia tego typu ogrzewania. Ja to wiem i czasami czuję, kiedy idę do znajomego, któremu awaria prądu zafundowała 140st.C na piecu CO, uszkodziła mieszacz i coś tam jeszcze i teraz ma w podłogówce (całe szczęście że tylko w części domu) z 60st.C Nie idzie wysiedzieć a skarpety się robią za małe po kilkunastu minutach ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.03.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 ) No i puchnących nóg również. No i jak puchną nogi to krew z głowy odpływa . Czyli na głowę też szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.03.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Temperatura podłogi czy temperatura zasilania podłogówki ma 31*C? Bo jeśli podłoga ma 31 to coś nie halo. Temperatura czujnika zatopionego w podłodze. No nie halo bo żeby była ciepła powinna mieć 36.6 Kaloryfery skręcone na 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 02.03.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Temperatura czujnika zatopionego w podłodze. No nie halo bo żeby była ciepła powinna mieć 36.6 Kaloryfery skręcone na 3. [ATTACH=CONFIG]408487[/ATTACH] A ja mam posadzkę min.23,5 a max 24,5'C i w pomieszczeniach daje to ok.21,5' (trochę mrozu mamy). Ciepło (35'C) podawane przez ok. 2 h by podnieść o 1' posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.03.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Temperaturę posadzki mierząc czujnikiem na podłodze mam 24,5 st aktualnie.Zostaje mi zakup ciepłych bamboszy:) Edytowane 2 Marca 2018 przez tkaczor123 zakup bamboszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Temperaturę posadzki mierząc czujnikiem na podłodze mam 24,5 st aktualnie. Czyli masz ok.22st.C w domu czyli chyba ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts