Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak utrzymać stałą temperaturę w podłogówce i w domu?

rey_lp1922

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Dokładnie tyle mam.

Widocznie ze mną coś nie tak i sobie ubzdurałem że podłogówka ma być przyjemna w odczuciu.

Podłogówka to zwykły grzejnik,grzeje kiedy potrzeba w odróżnieniu do grzejników ściennych,które grzeją bez opamiętania ;)

I weź przestań gadać głupoty o "przyjemnym odczuciu" bo gdybyś miał grzejniki to dopiero miałbyś lodowatą podłogę i dopiero "nie przyjemne odczucie"...

Podłogówka to zwykły grzejnik,grzeje kiedy potrzeba w odróżnieniu do grzejników ściennych,które grzeją bez opamiętania ;...

uważaj na to co mówisz, bo zaraz się tu zjawi taki jeden od tych "niezwykłych" grzejników ściennych, bez których, taka zwykła podłogówka nie zapewnia komfortu w nowych domach ;) :D

Edytowane przez montixe

Gość Arturo72
uważaj na to co mówisz, bo zaraz się tu zjawi taki jeden od tych niezwykłych grzejników ściennych ;) :)

Z nim też sobie poradzimy biorąc pod uwagę życie a nie kasę za sponsoring.

Chociaż widzę,że zgodnie z przysłowiem "poszedł spać jak mu każdy mówi że nietrzeźwy" :D

Dokładnie tyle mam.

Widocznie ze mną coś nie tak i sobie ubzdurałem że podłogówka ma być przyjemna w odczuciu.

Pytaniem jest - ile stopni dla Ciebie musi mieć podłoga, by być przyjemna i czy owa temperatura jest zdrowa? Znalazłem opracowanie z testem, opisem temperatur i wpływie na zdrowie - http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/wplyw_ogrzewania_podlogowego_na_iaq.pdf

Temperatura podłogi 29stC jest maksymalną dopuszczalną - czy podłoga o takiej temperaturze będzie przyjemna w dotyku? Wątpię. Próbowałem właśnie dla testu - ustawiłem sobie na piecu gazowym taką temperaturę i puściłem na grzejniki. Dla mnie brak odczuwalnego ciepła. Cieplejsze są szyby, które właśnie słońce ogrzewa :)

Dokładnie tyle mam.

Podłoga u mnie nie jest ciepła ale też nie jest zimna na parterze temperatura zasilania jest przy obecnych mrozach do 31*C a na piętrze do 37-38 ale tam mam panele. Nie jest to praca ciągła tylko na termostatach przepływy ok 1,5l/min x16. Jedynie wyczuwalnie cieplejsza podłoga jest w łazienkach. temperatura w domu pater 23,2 piętro 22*C.

witam a czy mogę się dowiedzieć jak uzyskujesz różne temp na kondygnacjach? ja mam ten problem że podłogówka chodzi na jednym obiegu pieca jedna pompa pieca i jedna krzywa grzewcza czyli jedna ta sama Temp zasilania. Zauważony problem to że przy panelach na podłodze poddasza jest o 2 st niższa niż na parterze gdzie mam kafle. (salon kuchnia otwarta). Myślę właśnie o zmianie instalacji tak aby osobno podawać obieg grzewczy na rozdzielacz na poddaszu i osobno na parter. Idealnie byłoby również dać osobny obieg na łazienki gdzie temp zasilania mogłaby byc wyższa. Tylko czy to możliwe do wykonania... hmmm.

Gość Arturo72
witam a czy mogę się dowiedzieć jak uzyskujesz różne temp na kondygnacjach? ja mam ten problem że podłogówka chodzi na jednym obiegu pieca jedna pompa pieca i jedna krzywa grzewcza czyli jedna ta sama Temp zasilania. Zauważony problem to że przy panelach na podłodze poddasza jest o 2 st niższa niż na parterze gdzie mam kafle. (salon kuchnia otwarta). Myślę właśnie o zmianie instalacji tak aby osobno podawać obieg grzewczy na rozdzielacz na poddaszu i osobno na parter. Idealnie byłoby również dać osobny obieg na łazienki gdzie temp zasilania mogłaby byc wyższa. Tylko czy to możliwe do wykonania... hmmm.

Każde pomieszczenie powinno mieć osobne pętle,przy dwóch kondygnacjach 2 rozdzielacze.

Wtedy masz możliwość w każdym pomieszczeniu ustawić różne temperatury.

Chińskie :)

I już wszystko wiadomo , założyciel wątku powinien zainwestować niewielkie pieniądze ,kupić i nosić chińskie skarpety bo właśnie takie , jak pisze tu nam kulibob, właściciel wyżej wspomnianych, zapewnią że podłoga stanie się przyjemna w odczuciu. Te proste i tanie chińskie rozwiązanie zapewne zadowoli i w zupełności wyczerpie wszelkie oczekiwania niejednego wymagającego użytkownika ogrzewania podłogowego.:):):)

Tomraider.

Gość Arturo72
I już wszystko wiadomo , założyciel wątku powinien zainwestować niewielkie pieniądze ,kupić i nosić chińskie skarpety bo właśnie takie , jak pisze tu nam kulibob, właściciel wyżej wspomnianych, zapewnią że podłoga stanie się przyjemna w odczuciu. Te proste i tanie chińskie rozwiązanie zapewne zadowoli i w zupełności wyczerpie wszelkie oczekiwania niejednego wymagającego użytkownika ogrzewania podłogowego.:):):)

Tomraider.

Ja często chodzę boso bo mi skarpetki przeszkadzają.

Biorąc pod uwagę użytkowników grzejników ściennych,którzy muszą chodzić w papciach bo mają lodowata podłogę to komfort życia chyba nie do przecenienia ;)

Pytaniem jest - ile stopni dla Ciebie musi mieć podłoga, by być przyjemna i czy owa temperatura jest zdrowa? Znalazłem opracowanie z testem, opisem temperatur i wpływie na zdrowie - http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/wplyw_ogrzewania_podlogowego_na_iaq.pdf

Temperatura podłogi 29stC jest maksymalną dopuszczalną - czy podłoga o takiej temperaturze będzie przyjemna w dotyku? Wątpię. Próbowałem właśnie dla testu - ustawiłem sobie na piecu gazowym taką temperaturę i puściłem na grzejniki. Dla mnie brak odczuwalnego ciepła. Cieplejsze są szyby, które właśnie słońce ogrzewa :)

Żeby była przyjemna wg mnie powinna mieć cały czas ok 30 st. Jak nie było mrozów to piec chodził 6h i tylko przez ten czas była wyraźnie ciepła.

W te mrozy co były teraz piec chodził 10h.

Mam też grzejniki w każdym pomieszczeniu prócz wiatrołapu.

Ja wspieram polski biznes może te chińskie skarpetki są cieplejsze.

Wczoraj byli znajomi i mówili że bardzo ciepła podłoga, tyle że oni nie mają podłogówki i palą węglem.

Widocznie ze mną jest coś nie tak