Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak utrzymać stałą temperaturę w podłogówce i w domu?

rey_lp1922

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie na panelach dzisiaj rano temperatura wynosiła 24 stopnie, a płytki w łazience miały 25,5. Temperatura ustawiona na termostacie 2,22. Płytki w odczuciu są ciepłe, a panele przy chodzeniu gołą stopą są przyjemne. Osobiście mi odpowiada taka opcja.Celowo, podniosłem temperaturę minimalną na piecu żeby zasilanie było trochę cieplejsze. W domu grzeję w oknach czasowych, aczkolwiek przy takich temperaturach jak teraz piec pracuje od 3 do 8-10 rano. Przy ostatnich mrozach potrafił się włączyć jeszcze około 20-21 ale tylko w dni nie słoneczne. W dni słoneczne zyski przez duże przeszklenia są duże.

Podniesienie temperatury do 45 nic mi nie dało jak piec grzeje to podłoga osiąga temp do 32st po czym spada do 24 . Temperatura w salonie 22,9, poddasze 21,8.

Jedynie co odnotowałem to zużycie gazu 4m3 ale to pewnie przez podniesienie temperatury na sterowniku o 0,5st. Może powinienem zejść do minimalnej mocy kotła i obniżyć temperaturę zasilania do 35st aby wydłużyć czas pracy pieca wtedy temperatura by się tak nie wahała podłogi, bo piec by grzał dłużej.

podloga.jpg

Ja mam ogrzewanie podłogowe w całym domu (nawet bez drabinek) i wypraszam sobie pierdzielenie o jego niesterowalności.

Ja mam ogrzewanie podłogowe, grzejniki kominek i PP.

Ogrzewanie podłogowe zrobiłem dla ciepłej podłogi, grzejniki żeby w szybkim czasie podbić temperaturę powietrza, kominek bo lubię ogień i trzaskające drewno i żeby w mroźne dni dogrzewać dodatkowo, pompę PP w czasie przejściowym - szybkie nagrzewanie powietrza i w miarę chłodzenie. Teraz dorobiłem sobie grzałki do drabinek ale niestety to drogi interes grzać czystym prądem po 60 gr za kwh. Myślałem też o kablach grzejnych Elecrtra jak Kaizen ale sobie już odpuściłem aby nie dublować już ogrzewania podłogowego.

• 2 weeks później...

Jak ja nie lubię tej podłogi siedzę i oglądam mecz i zimno w nogi temperatura 22,5 pewnie za około 3h piec się załączy i prześpię ciepłą podłogę:]

podłoga.jpg

Szkoda że nie mogę mieć stałej temperatury podłogi w granicach 29 st przez cały czas bo bym zdechł z gorąca powietrza.

Uchylenie okna daje to że na podłodze czuć bardziej ciepło ale wtedy piec dłużej pracuje więcej gazu i nie tędy droga.

Może spróbować zejść z temperaturą zasilania na 33 st ???

Gość Arturo72
Jak ja nie lubię tej podłogi siedzę i oglądam mecz i zimno w nogi temperatura 22,5 pewnie za około 3h piec się załączy i prześpię ciepłą podłogę:]

[ATTACH=CONFIG]409850[/ATTACH]

Szkoda że nie mogę mieć stałej temperatury podłogi w granicach 29 st przez cały czas bo bym zdechł z gorąca powietrza.

Uchylenie okna daje to że na podłodze czuć bardziej ciepło ale wtedy piec dłużej pracuje więcej gazu i nie tędy droga.

Szok :D

[ATTACH=CONFIG]409850[/ATTACH]

Tak dokładnie to jest wykres czego?? powierzchni podłogi w salonie? Coś szybko te temperatury lecą na łeb. Jakie masz ocieplenie dla jakich warunków zewnętrznych ten wykres.

Gość Arturo72
Wykres temperatury posadzki w salonie w kuchni czy łazience wykresy są troszkę przesunięte. Wiem że dałem ciała z grubością posadzki i ocieplania. Warunki wczorajsze w nocy -9

Wygląda to na to jakby pod wylewką nie było wogole izolacji a grzana jest hala z dziurami zamiast okien to raz,dwa wygląda na to,że to jest anhydryt.

Nie jest możliwe zejście z temp.posadzki 32st.C do 25st.C w ciągu 3 godzin.

Wygląda to na to jakby pod wylewką nie było wogole izolacji a grzana jest hala z dziurami zamiast okien to raz,dwa wygląda na to,że to jest anhydryt.

Nie jest możliwe zejście z temp.posadzki 32st.C do 25st.C w ciągu 3 godzin.

Jest możliwe jedną z pętli przechodzi przez pomieszczenie gdzie drzwi są uchylone 24h na dobę .

Tego pomieszczenia z tej racji nie mogę dogrzać podłogówką.

Czy można tą pętle wyłączyć - tak, czy chce - nie.

Nie mogę jeszcze tego zrobić przez 2 tygodnie.

Edytowane przez tkaczor123

[

To dlaczego sobie nie ustawisz okien czasowych, tak, aby grzal wtedy, kiedy tego chcesz.

Plus nieco niższa TZ, zeby grzał dłużej.

Kiedys mieszkalem w domu, gdzie tempe zasolania podlogowki dochodzila do 45C i to byl dramat...

Zdrowe to nie jest....

Edytowane przez fotohobby

To dlaczego sobie nie ustawisz okien czasowych, tak, aby grzal wtedy, kiedy tego chcesz.

Plus nieco niższa TZ, zeby grzał dłużej.

Kiedys mieszkalem w domu, gdzie tempe zasolania podlogowki dochodzila do 45C i to byl dramat...

Zdrowe to nie jest....

Ustawie niższa tz i zejdę jeszcze z mocą palnika. Nie mogę zrobić okien czasowych bo chciałbym żeby cały czas było grzane na tą chwilę. Może za rok będę mógł tak zrobić ze ustawie 2 okna rano i po pracy narazie nie mogę

.

Temat do zamknięcia jak ogarnę wszystko to dam znać.

Szybkie wychładzanie podłogi jest spowodowane tym że jedna z pętli jest w pomieszczeniu gdzie cały czas jest kontakt z zewnątrz i działa to jak radiator.

Wczoraj byłem u znajomych gdzie są tylko grzejniki i podłoga to dramat.

Temat

Edytowane przez tkaczor123
koniec